Конспект уроку на тему Природні умови і ресурси Чорного моря, проблема його раціонального використання.

Про матеріал
Конспект уроку на тему: Природні умови і ресурси Чорного моря, проблема його раціонального використання. Конспект уроку призначений для учнів 8 класу, вчителів предметників, та дорослих осіб, які хочуть більше дізнатися про природні комплекси нашої України
Перегляд файлу

Тема. Природні умови  і  ресурси Чорного моря, проблема його раціонального використання.        

Мета: сформувати в учнів загальні уявлення про особливості природних умов Чорного моря;  поглибити та систематизувати знання учнів про природно – ресурсний потенціал моря.

  •                  розвивати пізнавальний інтерес, географічне мислення, вміння працювати з картою;
  •                  виховувати інтерес до предмета, бережне ставлення до природи; сприяти формуванню в учнів екологічного світогляду.

Обладнання: фізична карта України, фізична карта світу, презентація, атласи,  підручники.

Тип уроку:  комбінований урок

Хід уроку:

 

І. Організаційний етап.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

 

Бесіда за запитаннями

  •        Які моря омивають територію України?
  •        До якого океану належить Чорне та Азовське море?
  •        З якими державами межує Україна морем?
  •        Чи можна вважати море природним комплексом?
  •        Яке значення для України має наявність широкого виходу до морів?

ІІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів.

Розповідь учителя

Протягом двох уроків ми будемо знайомитися з природними особливостями морів, води яких омивають Україну. Кожне море є природним комплексом, у якому, як і у суходольних комплексах, усі складові компоненти тісно взаємопов'язані   та взаємообумовлені. Цей зв'язок компонентів Чорного моря стане предметом нашого сьогоднішнього уроку.

Запишіть тему уроку: «Природні умови  і  ресурси Чорного моря, проблема його раціонального використання».                                                                                                                                                                                                                                                                                

 ІV. Вивчення нового матеріалу.

Слово вчителя.

Протягом цього уроку  за цим планом ми будемо характеризувати  особливості Чорного моря.              

   План характеристики моря

 1. Географічне положення.

 2.   Берегова лінія (затоки, протоки, острови, півострови).

 3.  Геологічна історія.

4. Кліматичні умови.

 5.Гідрологічний режим.

6. Рослинний і тваринний світ.

7. Екологічні проблеми Чорного моря.

 

  1. Географічне положення.

Розповідь учителя

Чорне море є внутрішнім і належить до басейну Атлантичного океану. Воно з’єднане з Середземним морем через протоки Босфор і Дарданелли. Площа поверхні – близько 422 тис. км².

    Чорне море омиває південні береги України і ще п’яти країн: Румунії, Болгарії, Туреччини, Грузії та Росії. Довжина берегової лінії становить 4090 км, з яких у межах України – 1540 км. У Чорне море впадають великі річки, які сильно опріснюють воду. При впадінні в море річки утворили біля північного і західного узбережжя багато лиманів. Окремі лимани використовують як джерела лікувальних грязей і кухонної солі.

  1. Берегова лінія (затоки, протоки, острови, півострови).

Українські береги моря слаборозчленовані, переважно низовинні. В окремих місцях - урвисті.

Робота з картою

Використовуючи карти атласу, назвіть такі об'єкти на території України, пов'язані з Чорним морем:

А) найбільший півострів ( Кримський)

Б) найбільші затоки ( Каркінітська, Феодосійська, Ягорлицька,  Джарилгалька)

В) найбільші острови ( Зміїний, Джарилгач, Березань).

  1. Геологічна історія.

За геологічною будовою дна Чорне море є морем рухомих зон, яке лежить у межах глибоководної тектонічної западини. Про це свідчать такі ознаки: великі глибини, земна кора океанічного типу і висока сейсмічність дна. За своїм рельєфом дно Чорного моря нагадує велику тарілку: воно глибоке й рівне з мілководними краями на периферії. Середня глибина Чорного моря – 1256 м. Точка з максимальною глибиною розташована у південній частині моря – 2245 м. Північна частина дна лежить на затопленій частині Східноєвропейської платформи, тому тут сформувався широкий (до 200 км від берега) шельф. Наймілкіша його частина – Одеська затока, де глибини становлять 30–60 м.

  1. Кліматичні умови.

           Чорне море розташоване у межах двох кліматичних поясів. Північно-західна його частина – у континентальній області помірного поясу. Тут переважає суха погода протягом року зі спекотним літом і холодною зимою. Ця ділянка моря в окремі роки може вкриватися кригою на 10–20 км від берега. Більша частина Чорного моря – у середземноморській області субтропічного поясу з сухим і спекотним літом та вологою й теплою зимою. Температура повітря над морем у липні – +21…+24 °С, у січні – 0…–5 °С на півночі, +8 °С на півдні. Кількість опадів – від 200 мм до 1000 мм. Найчастіше море буває спокійним.

 5.Гідрологічний режим

Робота з картою

За допомогою карт атласу визначте, які річки впадають до Чорного моря? ( Дунай, Дністер, Південний Буг, Дніпро).

Розповідь учителя

      Чорне море – проточна водойма, тому його водні маси мають удвічі нижчий рівень солоності, ніж океанічні води.     Поверхневий шар води до 150–200 м має знижену солоність: 17–18 ‰. Температура води відчутно коливається за сезонами: влітку – +24…+27 °С, узимку – +1…+8 °С. Цю особливість визначає значний річковий стік. Прозорість поверхневої води досить висока: світло від електричної лампи зникає лише на глибині 40–70 м. Глибшому шару води не властиві різкі коливання температури і солоності. Тут протягом року вода має температуру близько +8 °С, а солоність зростає до 22–25 ‰.

   Особливістю водних мас Чорного моря є те, що тільки верхній шар води насичений киснем, який підтримує тут розвиток життя. Нижче у чорноморській воді кисню немає. Він витіснений отруйним сірководнем.

Робота з картою

За допомогою атласу визначимо, які є течії в Чорному морі ? Який напрямок їх руху? Покажемо на карті.

( Румелійська, Кримська, Кавказька, Анатолійська).

Розповідь учителя

     Під впливом північних вітрів із берега водні маси Чорного моря пересуваються, створюючи малопотужні теплі течії. Вони переміщуються проти годинникової стрілки паралельно до берегової лінії, формуючи два замкнені кола: у західній і східній частинах моря. Ширина течій – 50–100 км, швидкість –0,5– 1 км/год.

6.Органічний світ та природні ресурси.

      У Чорному морі налічується понад 660 видів рослин. Світ чорноморських тварин складається з близько 2000 видів. З-поміж них майже 180 видів риб. Більшість кісткових риб мають промислове значення: кефаль, тюлька, тунець, скумбрія, ставрида, оселедець, камбала, хамса. Серед водоростей ховаються незвичайні за формою рибки – морські голки (сарган) і морські коники. На дні живуть бички – дрібні рибки з ряду окунеподібних, які певний час можуть перебувати без води. Із хрящових риб у Чорному морі водяться кілька видів скатів (скат-метелик, морський кіт, морська лисиця) та один вид акул – чорноморський катран. Це найменша з акул завдовжки 25 см.

             Із безхребетних відомо близько 650 видів ракоподібних (краби, омари, креветки, раки), понад 200 видів молюсків (рапана, мідії, устриці), три види медуз (аурелія, коренерот і мнеміопсис).

7. Екологічні проблеми Чорного моря.

У зв’язку з активним використанням природних ресурсів моря та високою щільністю заселення території України значно загострилися екологічні проблеми Чорного моря. Вода сильно забруднюється стічними водами курортної зони, через річковий стік, морським транспортом, російським військовим флотом, у процесі видобутку природного газу. Хімікати і добрива, що змиваються з навколишніх сільськогосподарських угідь, вражають планктон і рибу, призводять до катастрофічного поширення одноклітинних водоростей, які спричинюють «цвітіння» води. Усе це визначає екологічний стан Чорного моря як несприятливий.

      Крім того, різко скоротилося надходження у море прісної води з річок у зв’язку з її використанням для зрошення та перетворенням Дніпра на систему водосховищ. Це, своєю чергою, збільшує солоність води і викликає активізацію життєдіяльності анаеробних бактерій у нижньому шарі. Для запобігання екологічній катастрофі Чорного моря необхідне проведення комплексних заходів щодо виведення прибережних районів із зони екологічної небезпеки.

 

V.Закріплення нових знань і вмінь учнів

Експрес – тест

  1. Максимальна глибина Чорного моря

А) 1245;

Б) 2245;

В) 14м.

2. Відносна невисока солоність Чорного моря пояснюється:

А) великою кількістю лиманів, що з'єднуються з ним;

Б) значною кількістю річок, що впадають у море;

В) наявністю сірководню.

3. Більша частина Чорного моря розташована в кліматичному поясі:

А) помірному;

Б) субтропічному;

В) тропічному.

4. Чорне море взимку:

А) замерзає повністю;

Б) не замерзає зовсім;

В) замерзає лише вузька смуга вздовж північного узбережжя.

5. Особливістю північного узбережжя Чорного моря є наявність:

А) лиманів;

Б) каньйонів;

В) вулканів.

VI. Підсумок уроку.

Заключне слово

-Чорне море належить до басейну Атлантичного океану, має значні розміри та глибини, розташоване в помірних та субтропічних широтах.

- Характерною особливістю Чорного моря є наявність у ньому з глибин 50-100м сірководневого шару, у якому можуть існувати лише анаеробні бактерії.

- Останніми десятиріччями через загострення екологічної ситуації в  акваторії та на узбережжі моря спостерігається скорочення біологічних ресурсів, підняття сірководневого шару.

VII. Домашнє завдання

1.Опрацюйте відповідний параграф підручника.

2.На контурну карту нанести елементи берегової лінії Чорного моря (затоки, лимани, острови, півострови).

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гримковська Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
22 березня 2021
Переглядів
3180
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку