Конспект уроку на тему: Різноманітність видового складу, закономірності поширення рослинності. Широтна зональність і висотна поясність рослинного покриву. Червона книга України.

Про матеріал

Різноманітність видового складу, закономірності поширення рослинності. Широтна зональність і висотна поясність рослинного покриву. Червона книга України. Вплив господарської діяльності на рослинність. Рослинні ресурси, їх охорона і відтворення.

Перегляд файлу

Урок 32

 

 

Тема: Різноманітність видового складу, закономірності поширення рослинності. Широтна зональність і висотна поясність рослинного покриву. Червона книга України. Вплив господарської діяльності на рослинність. Рослинні ресурси, їх охорона і відтворення.

 

Мета:  сформувати знання учнів про основні типи рослинного покриву України; видовий склад рослинності; стан рослинних ресурсів; Червону та Зелену книгу України; закономірності поширення основних типів рослинності в Україні; навчити розпізнавати рослини, занесені до Червоної книги України; рослинні угрупування, занесені до Зеленої книги України; ендемічні і зникаючі види рослин; навчити аналізувати карту рослинності України; характеризувати вплив господарської діяльності на рослинний покрив; продовжувати розвивати навички образного, абстрактного та критичного мислення; спонукати учнів до аналізу, синтезу, оцінки; сприяти формуванню екологічної культури учнів, бережного ставлення до рослинних ресурсів України, розуміння взаємозв’язків між усіма природними компонентами.

 

Тип уроку: комбінований.

 

Обладнання: карта рослинності України, зображення й гербарії рослин.

 

Опорні та базові поняття: рослинність, флора, лісова, лучна, болотна, степова рослинність, природна рослинність, рослинні ресурси, Червона книга України, Зелена книга України.

Хід уроку

 

  1.                Організаційний момент

 

  1.            Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

 

Прийом «Мікрофон»

• Дайте визначення поняттям: ґрунт, земельні ресурси.

• Назвіть ґрунти, які поширені на території України.

•Охарактеризуйте найпоширеніші ґрунти України, називаючи тільки найтиповіші особливості.

• Вкажіть на особливості зміни типів ґрунтів на території України з півночі на південь, із заходу на схід. Зробіть висновок щодо чинників, які спричинили таке розміщення ґрунтів.

 

IIІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності

 

  1. Вивчення нового матеріалу

 

1. Розповідь учителя про різноманітність видового складу рослинності України.

2. Прийом «Словничок»

З’ясування змісту поняття «флора».

3. Прийом «Творча лабораторія»

(Робота в малих творчих групах). Характеристика основних рослинних угрупувань України.

Клас поділяється на 6 груп (по 4–6 учнів). Вони одержують картку із завданням, пов’язаним з певним типом рослинності. Дві групи отримують завдання про ліси (загальна характеристика лісів, характеристика соснових борів, дібров, байрачних лісів, букових лісів, ялинників, лісів і паркових насаджень Південного берегу Криму), дві про степи (загальна характеристика степу, характеристика лучних степів, рінотравно-типчаково-ковилових степів, типчаково-ковилових степів, полиново-злакових степів), одна — луки (загальна характеристика луків, характеристика суходільних луків, заплавних луків, низинних луків, гірських луків), одна — водно-болотну рослинність.

Вибір картки — випадковий.

Завдання для груп: групам необхідно за 10 хв, користуючись тестом підручника (або заздалегідь заготовленими картками-описами) та картою рослинності України, охарактеризувати та презентувати на широкий загал основні рослинні угрупування України, відповідаючи на наступні запитання:

• загальна площа, зайнята угрупуванням рослинності.

• особливості поширення на території України.

• видовий склад рослинності. Характеристика окремих видів рослин.

Після закінчення роботи в групі про результат роботи доповідає один із учнів. Можна запропонувати йому роль екскурсовода, який розповідає про рослинні угруповування.

4. Розповідь учителя про  видовий склад рослинних ресурсів. Він звертає увагу на те, які ресурси мають найбільше значення. Характеризує лісові та лучні ресурси. Розкриває зміст природоохоронної діяльності в Україні щодо збереження рослинного світу України. Повідомляє про Лісовий кодекс України.

5. Прийом «Творча лабораторія»

Учні доповідають усім про інформацію, отриману завдяки пошуковій роботі щодо Ч ервоної книги України, Зеленої книги України. Називають рослини, які необхідно охороняти.

6. Прийом «Словничок»

Червона книга України — це унига, що містить перелік і опис рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, що потребують особливої охорони. До неї заносять назви видів рослин і тварин, які перебувають у природних умовах на території України і в межах її територіальних вод під загрозою зникнення. Підставою для занесення до Червоної книги є дані про зміну їх кількості, районів поширення та умов існування, докази того, що вони без вживання термінових заходів щодо їх охорони не можуть існувати. До Червоної книги України занесено понад 530 видів рослин і грибів, які поділені на такі категорії:

1) зниклі, 2) що зникають, 3) рідкісні, 4) невизначені, 5) недостатньовідомі,  6) відновлені.

Зелена книга України — зібрання інформації про рідкісні і типові рослинні угруповання, які також потребують охорони. Вони містять типові зональні угрупування, а також унікальні для України види, які збереглися після освоєння територій і площі яких зменшуються. Усього до Зеленої книги України занесено 127 типових, рідкісних і зникаючих угрупувань природної рослинності.

 

  1. Закріплення вивченого матеріалу

 

1. Прийом «Перевіряємо засвоєне»

• Назвіть види рослин, що є найпоширенішими на території України.

• Назвіть рослинні угрупування, що поширені на території України.

• Назвіть типи лісів, що поширені на території України.

• Назвіть типи степів, що поширені на території України.

• Назвіть типи луків, що поширені на території України.

• Що собою являють Ч ервона та Зелена книги України?

2. Прийом «Знайди пару»

Учитель, або один з учнів називає рослину, а клас називає рослинне угрупування для якого вона характерна: сосна, бук, шавлія, астрагал, келерія, конюшина, береза, граб, тонконіг, тис ягідний, бук, липа, клен, ковила, маренка, будяк, кермек, кульбаба, лоза, жовтець, вівсяниця, росичка, сфагнум, очерет, осока, аїр, рогіз, тополя чорна, полин, житняк, деревій, щавель.

 

VI. Підсумки уроку

Прийом «Роблю висновок»

• Зробіть висновок про взаємозв’язок між рельєфом та формуванням рослинного покриву.

• Поясніть, чому зміна рослинного покриву відбувається із заходу на схід.

 

VII. Домашнє завдання

Опрацюйте відповідний параграф підручника.

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Фурдик Аліса
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
13 вересня 2018
Переглядів
1043
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку