Конспект уроку:Практична робота “Створення відеокліпу. Додавання відеоефектів, налаштування часових параметрів аудіо- та відеоряду”

Про матеріал
Практична робота “Створення відеокліпу. Додавання відеоефектів, налаштування часових параметрів аудіо- та відеоряду” допоможе на уроці закріпити з учнями знання та навички роботи в програмі Windows Movie Maker та створення відеокліпів; розвивати інтерес до інформатики шляхом практичної спрямованості матеріалу.
Перегляд файлу

 

Тема: Практична робота Створення відеокліпу. Додавання відеоефектів, налаштування часових параметрів аудіо- та відеоряду

Мета уроку: 

  •             навчальна: закріпити знання та навички роботи в програмі Windows Movie Maker та створення відеокліпів;
  •             розвиваюча: розвивати інтерес до інформатики шляхом практичної спрямованості матеріалу, що вивчається; практичні навички роботи з комп’ютером; розвивати логічне мислення, пам’ять; формувати вміння узагальнювати, логічно міркувати;
  •             виховна: виховувати естетичний смак, національну свідомість; патріотичні почуття; творчі здібності.

Тип уроку: застосування знань, умінь та навичок.

Міжпредметні зв’язки :

  •          географія (міста України);
  •          історія (старовинні пам’ятки архітектури  різних міст);
  •          мистецтво (дизайн подання кадрів у кліпі);
  •          математика (тривалість кліпу).

Девіз уроку: Не кажи: «Не вмію», а кажи «Навчусь»” (Народна мудрість).

СТРУКТУРА УРОКУ

І.   Організаційний етап......................................    2 - 3 хв.

II.   Перевірка домашнього завдання.................    2 - 3 хв.

III.   Актуалізація опорних знань.......................    8 - 10 хв.

IV.   Повідомлення теми і мети уроку…………     2  хв.

V.   Застосування знань, формування вмінь…..                       10 - 12 хв.

VІ.   Практична робота  …………….................                   15 - 20 хв.

VІI.  Підбиття підсумків уроку…………………                         2 - 3  хв.

VІІI.  Домашнє завдання......................................     2  хв.

 

 

ХІД УРОКУ

  1.       Організаційний етап.

(Привітання, перевірка присутніх, перевірка готовності учнів до уроку)

Діти, переглядаючи відеоматеріали, рекламні ролики, кліпи, які змонтовані фахівцем, ми завжди захоплюємося переглядом і задоволенням проводимо час біля екранів. Але при порівнянні з роботою початківця видно, що різниця є: вдало налаштовані переходи між відеофрагментами та відеоефекти застосовувані до деяких з них, роблять відео цілісним та довершеним. Тож, давайте повторимо основні терміни, поняття минулого уроку, щоб добре справитися із практичною роботою.

  1.   Перевірка домашнього завдання.

Для діагностування глибини засвоєння учнями матеріалу попереднього уроку, пропонується виконати вибіркові тести за допомогою комп’ютерів.
10 запитань, до кожного - відповіді, які висвітлюються на екранах моніторів. Учні вибирають правильну відповідь, а комп’ютер сам оцінює їх знання. Учні відразу бачать свої результати (з тестами працюють шість учнів).

Увага! Учні! При роботі на комп’ютерах, пам’ятайте про правила техніки безпеки щодо поводження з приладами які працюють під напругою!

Перевірка графічної інформації про міста України, яку потрібно було знайти в мережі Інтернет. Кожен учень повинен був зібрати інформацію про одне місто України.

  1. Актуалізація опорних знань.

1. Давайте пригадаємо, яку тему ми вивчали і в якому програмному середовищі працювали на минулому уроці?

Пригадайте будь-який відео кліп, який ви нещодавно перегладили. Давайте разом охарактеризуємо з чого  він складається і які ефекти додаються до відеокліпу.

Складаємо детальний план створення відео кліпу.

2. Впишіть у відповідні кола діаграми Вена номери властивостей, що притаманні кліпам і фільмам одночасно (на перетині кіл) або одному з цих елементів (у колах).

Діаграма Венна (англ. Venn diagram) діаграма, що показує всі можливі  логічні відношення для скінченного набору множин. Вона придумана Джонном Венномом у 1880 році і названа в його честь.

  1. Відтворення звуку;
  2. Виконання за клацанням миші;
  3. Анімаційні ефекти;
  4. Кадри;
  5. Вставка об’єктів;
  6. Кнопки, що дозволяють керувати показом;
  7. Можливість збереження у різних форматах;
  8. Редагування.
  9. Довготривалий


IV.   Повідомлення теми і мети уроку.

Пригадавши теоретичні положення про мультимедіа та основні терміни відеоредактора Кіностудія, ми можемо приступати до оформлення кліпів або, як ще кажуть, до відеомонтажу фільма. Саме з цим пов’язана тема нашого уроку: «Створення відеокліпу». Мета нашої практичної роботи: закріпити знання та навички по створюванню відеокліпів, створити фільм «Моя Україна», який буде складатися з окремих кліпів кожного з вас про якесь одне місто України. Для створення кліпів ви будете використовувати графічні файли про міста України, які знайшли дома в мережі Інтернет. Це було ваше домашнє завдання. Всі папки з файлами ви повинні були зберегти на диску D:\.

  1. Застосування знань, умінь та навичок.

Діти сьогодні ми починаємо працювати над створення відео кліпу. Ви полинні будете додати фото,відео матеріали, зробити заголовок, підписи до відео та фотографій та додати анімаційні ефекти. На наступному уроці додамо музичний супровід та створимо фільм про міста України.

Тривалість відео повинна бути 2-2,5 хвилин.

Отримати відеозапис чи аудіо кліп потрібної тривалості можна різними способами: приховати початок або кінець певних відео чи аудіокліпів. Або змінивши швидкість відтворення відео в групі Настроювання на вкладці Редагування.

Тривалість відображення зображень, заголовка та титрів можна змінювати за допомогою відповідної властивості в групі Настроювання.

Показую учням, як це можна зробити.

  1.  Виконання практичної роботи «Створення відеокліпу»

Інструктаж з правил техніки безпеки. Виконання комплексу вправ для зняття зорової втоми (через 10 хвилин після початку роботи).

Інструктивна картка

1.  Завантажити програму Кіностудія.

2.  З папки, що знаходиться на диску D:\ додати необхідні фрагменти (5 фрагментів) для розкадрування.

3.  Додати до кожного з них відео ефект( текст та анімаційні ефекти).

4.  Встановити переходи між всіма фрагментами.

5.  Додати титри на початку (назва міста) кліпа та в кінці (автор).

6. Зберегти кліп як фільм на своєму комп’ютері в своїй папці та на комп’ютері вчителя за допомогою локальної мережі. Назва файлу повинна відповідати назві фільму та назві міста, про яке створювався фільм.

7. (Додаткове завдання) Знайти в мережі Інтернет музикальний файл, який відповідає вашим бажанням та вставити його до кліпу. Переглянути фільм на своєму комп’ютері з музичним супроводом.

VІ. Підбиття підсумків уроку.

         Методичний прийом  «Квітка розв’язань».

На дошці намальована квітка з центром «Застосування мультимедіа». Учні по черзі в пелюстки називають сфери застосування (варіанти відповідей: реклама, освіта, розваги, кіноіндустрія, наукові дослідження, телеконференції).

VI. Домашнє завдання.

Вивчити теоретичний матеріал ст.206 – 215 за підручниками:

Й.Я. Ривкін, Т.І. Лисенко. Підручник для 11 кл. загальноосвіт. навч. закл.: академ. рівень.

Творче завдання (за бажанням): Продовжити роботу над проектом «Моя мала Батьківщина», застосувати всі набуті знання на сьогоднішньому уроці.

 

 

docx
Додано
30 січня 2019
Переглядів
2469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку