Конспект уроку+Презентація 7 клас Скандинавія

Про матеріал
Тема: Скандинавія. Мета: - ознайомити учнів із життям та побутом норманів; - прослідкувати напрями походів вікінгів; - проаналізувати процес виникнення Скандинавських країн; - розкрити духовний світ норманів; - розвивати навички аналізу та застосування історичної інформації; - виховувати повагу та інтерес до минулого, шанобливе ставлення до історії інших народів. Поняття: нормани, варяги, вікінги, драккар, сага, руни, скальди, конунги, ярли, берсерки, Одін, Тор. Обладнання: - підручники, - атласи з історії середніх віків, - презентація PowerPoint за темою уроку, - ілюстративний та дидактичний матеріал за темою. Тип уроку: комбінований.
Перегляд файлу

Тема: Скандинавія.

Мета: - ознайомити учнів із життям та побутом норманів;

- прослідкувати напрями походів вікінгів;

- проаналізувати процес виникнення Скандинавських країн;

- розкрити духовний світ норманів;

- розвивати навички аналізу та застосування історичної інформації;

- виховувати повагу та інтерес до минулого, шанобливе ставлення до історії інших народів.

Поняття: нормани, варяги, вікінги, драккар, сага, руни, скальди, конунги, ярли, берсерки, Одін, Тор.


Обладнання:  - підручники, - атласи з історії середніх віків, - презентація PowerPoint за темою уроку, - ілюстративний та дидактичний матеріал за темою.

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

І.    Організаційна частина уроку.

ІІ.  Актуалізація знань учнів.

  1.                   Індивідуальна робота на картках.
  2.                   Усне опитування.

 (СЛАЙД № 1)

1.Кочові араби-це… . (кочові племена, що жили на Аравійському півострові; кочовики-бедуїни, що розводили кіз, овець і верблюдів).

2.Релігія арабів. (Єдиної релігії в арабів не існувало. Кожне плем’я вшановувало власних богів. Вони довго залишалися язичниками. Поклонялися сонцю і місяцю, кам’яним стовпам. Уособленням своїх богів араби вважали рукотворних кам’яних ідолів.)

3.Найшанованіша святиня арабів. (Кааба – головне святилище, що знаходилося у м. Мекка. В її стіну було вмуровано чорний метеорит, а навколо неї були встановлені ідоли богів різних племен. Щороку в Аравії навесні на чотири місяці припинялися війни, розбійницькі напади і встановлювався загальний мир. У цей час араби відвідували Мекку.)

4.Правила мусульманської поведінки. (1. Віра в існування всемогутнього і єдиного Аллаха і в те, що Мухаммед є його пророком; 2. виконання п’ять разів на добу обов’язкової молитви; 3. раз на рік, упродовж місяця рамадану дотримуватися обов’язкового посту – не їсти і не пити від світанку до заходу сонця; 4. кожен, у кого є можливість, повинен хоча б раз у житті здійснити хадж (паломництво) до Мекки чи Медини; 5. кожний мусульманин мусить віддавати п’яту частину своїх прибутків на потреби общини та милостиню.)

5.Мусульманський храм називається. (Мечеть – від араб. «масджид» місце поклоніння.)

6.Дата початку мусульманського літочислення. (622 р., коли відбулася подія, що отримала назву «хіджра» (переселення). Коли Мухаммед з невеликою групою однодумців утік із Мекки до Ясріба, що пізніше отримала назву Медина (місто Пророка).)

7.Засновник ісламу. (Мухаммед. У майже 40-річному віці почав проповідувати про існування лише одного бога – Аллаха, себе став називати «посланцем Бога» - його пророком. Закликав арабів об’єднатися, прийнявши єдину віру.)

8.Арабський халіф, під час правління якого араби завоювали Сирію. (Халіф (заступник пророка) Омар. Крім Сирії завоювали Месопотамію, Палестину, Єгипет, Північну Африку, Іспанію.)

9.Священна книга мусульман. (Коран – звід істин, які отримав від Аллаха і проповідував Мухаммед. У ній зібрані проповіді та молитви.)

10.Головний піст у мусульман. (Рамазан – триває місяць, коли всім, крім хворих та дітей, забороняється їсти й пити від сходу до заходу сонця.)

  1.                   Перевірка творчого домашнього завдання.

ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку.

(СЛАЙД № 2)

  • Європейські країни формувалися неодночасно та в різних політичних, культурних та кліматичних умовах. Проте, з VІІІ століття основною проблемою багатьох країн  тогочасної  Європи стали раптові напади жителів Скандинавії, котрі залишали за собою «випалену землю». Отож, сьогодні ми поговоримо про Скандинавію. (Записують дату та тему уроку в зошити.)

(СЛАЙД № 3)

  • Під час уроку ми познайомимося із життям та побутом варягів;

прослідкуємо напрями походів вікінгів; спробуємо розкрити духовний світ норманів.

ІV. Мотивація навчальної діяльності.

  • «Боже, позбав нас ярості норманів!» З такою молитвою до Бога зверталися священики багатьох країн Західної Європи у VIII – ХІ ст. Чому ж населення Європи відчувало величезний жах тільки при одному виді кораблів під червоними або смугастими вітрилами? Що це був за народ? Де він проживав та чому здійснював завойовницькі походи ? Все це ми і з'ясуємо на сьогоднішньому уроці.

V. Вивчення нового матеріалу.

1.      Життя та побут норманів.

- Вікінги, нормани, варяги, скандинави (словничок)- назва північних народів, які з кінця VIII ст. вторгаються до Європи. Їхнє нашестя тривало близько 300 років і закінчилося наприкінці XI ст.

(СЛАЙД № 4)

- Розгляньте карту атласу «Європа у IX–XI ст. Походи норманів» і складіть схему, які народи відносилися до норманів. (Нормани – шведи, норвежці, данці.)

- Що ви можете сказати про кліматичні та природні умови цих країн? (У Північній Європі клімат суворий. Літо коротке, прохолодне, температура не перевищує +10 градусів за Цельсієм. Зима тривала, морозна, з сильними східними вітрами. Переважає гірський рельєф. Багато річок – коротких, але стрімких. Лісів мало через суворість клімату. Ґрунти бідні, бо основа – це кам’яниста територія. А холодний клімат не сприяє розвитку рослинності, а, значить, немає достатньої кількості перегною – тому ґрунти неродючі.)

2.      Походи вікінгів

- Розгляньте ілюстрації із зображенням вікінгів та їхні військові кораблі.

Завдання для учнів

(СЛАЙД № 5,6)

1) Опишіть вікінга.

(СЛАЙД № 7,8,9,10)

2) Опишіть його бойовий корабель – драккар (словничок).

3) Складіть розповідь про життя вікінга.

- Норманських князів називали ярли (словничок). Найчастіше саме вони ставали військовими вождями – конунгами (словничок). Вікінги були такими могутніми й безстрашними воїнами, що інколи йшли у бій без кольчуг і шоломів, оголившись до пояса. У бою вони сповнювалися такою люттю і так шаленіли, що навіть не відчували болю від отриманих ран. Вони кидалися у саму гущавину ворогів, трощили все на своєму шляху. Таких воїнів називали «берсерками» (словничок). Вони наводили жах на супротивника, часто обертаючи його на втечу лише самим своїм виглядом.

Метод  «Мозкового штурму»

- Визначити причини завойовницьких походів норманів.

Відповіді учнів фіксуються на дошці та в зошитах.

Орієнтовні відповіді учнів

1) Суворий клімат, недостатня кількість родючих земель.

2) Військова здобич - додаткове джерело коштів для існування.

3) Міжусобні війни між родами. Переможені відправлялися у вигнання.

4) Значне збільшення населення Скандинавії.

5) Перенаселення.

6) Прагнення слави та здобичі.

7) Ослаблення європейських країн у період феодальної роздробленості.

8) Розшарування населення, виділення військової знаті на чолі з конунгами.

9) Традиції успадкування (лише старший син успадковував батьківське майно, інші могли сподіватися тільки на удачу і силу);

10) Розвиток навичок мореплавства; наявність дракарів (легких, швидкісних кораблів, що вільно долали простори річок, морів і навіть океанів).

- Походи вікінгів були вдалими, оскільки у цей час європейські країни переживали період занепаду, країни роздирали внутрішні усобиці, королівська влада була слабкою.

 (СЛАЙД № 11)

- Розгляньте карту атласу «Європа у IX-XI ст. Походи норманів» і дайте відповідь на питання: «Які території були завойовані норманами?»

- Нормани двічі піддавали облозі Париж, допливали до Рима, грабували міста Німеччини, вчиняли набіги на Русь. Священики у той час часто зверталися до Бога з молитвою, що починалася словами: «Боже, позбав нас люті норманів!»

На деяких землях вони засновували власні держави. Нормани заселили Ісландію, заснували герцогство Нормандію, держави в Ірландії та Англії, Сицилійське королівство та Неаполітанське.

Проте нормани відомі не лише як жорстокі воїни, а й як купці і відважні мореплавці.

Робота з підручником.

- Самостійно прочитайте в підручнику с. 110-111 (2 абзаци) і підготуйте розповідь на тему «Відкриття скандинавських мореплавців».

(Вікінги відкрили і заселили острів Ісландія, відкрили Гренландію, досягли Північної Америки, на 500 років випередивши Колумба, проклали знаменитий шлях «із варяг у греки».)

3.      Духовний світ норманів

(Цей етап уроку готується заздалегідь. Учитель дає завдання учням підібрати ілюстрації із зображеннями норманських богів або зробити малюнки, щоб розповіді були більш образними.)

- Про духовний світ норманів нам розкажуть жителі північних країн.

1-й вікінг. Ми знаємо, що вся наша земля плоска та з усіх боків оточена Світовим океаном, у глибинах якого ховається Світовий змій. Під землею знаходиться темне, холодне царство, куди спускаються після смерті душі злих людей.

2-й вікінг. Веселка веде до небесного царства, обителі богів. Світове дерево ясен пов’язує небо та землю. Його гілки торкаються неба. Один з його трьох коренів досягає царства мертвих, другий - проходить під землею, третій - сягає краю землі, де живуть велетні.

(СЛАЙД № 12)

3-й вікінг. У нас багато богів. Ми шанували Одіна (словничок) - бога війни, він мчить небесами на восьминогому коні та править небесним палацом - Вальгаллою.

(СЛАЙД № 13, 14)

Воїнів, загиблих у бою, забирають до цього небесного палацу валькірії - діви-воїни.

(СЛАЙД № 15)

Бог грому - Тор - один з наших улюблених богів.

(СЛАЙД № 16)

Три сестри богині норни мешкають біля одного з коренів Світового дерева. Їхні обличчя закриті, день і ніч вони сукають нитку життя і смерті.

1-й вікінг. Пісні скальдів-поетів вважаються магічними. Магія оточує нас усюди. Вона викладена у стародавніх рунічних написах.

(СЛАЙД № 17)

Руна означає «таємниця». Руни (словничок) вирізувалися на дереві або висікалися на камені, тому букви складалися з прямих ліній. Ми віримо, що ці написи можуть захистити у бою та на морі, вилікувати хворого, зробити непідвладними чарам відьми.

2-й вікінг. Один з наших конунгів-командирів Гарольд Синьозубий прийняв християнство, побачивши, як єпископ спокійно тримає у руках брусок розжареного заліза. Норвезький король Олаф силою примусив прийняти християнство жителів Скандинавії.

3-й вікінг. Серед здобутків культури північноєвропейських народів відомі насамперед саги (словничок) – епічні оповіді.

Спершу їх передавалися усно поети-співці й воїни – скальди (словничок), а згодом із ХІІІ ст. саги стали записували. Ці твори  розповідали про богів та походи вікінгів. Коли скандинави стали християнами, то й герої епосів поступово набули християнських рис. Старовинні пісні ісландці зберегли у збірнику «Едда». Одна з найвідоміших пісень розповідає про героя Сігурда, який викрав золото у нібелунгів – підземних карликів, убивши дракона. У сагах описуються і справжні події, наприклад, відкриття скандинавами американського континенту, завоювання Англії, давніх правителів.

1-й вікінг. Багато наших ідеалів - честь, законність, демократія, рівноправ’я жінок та чоловіків – і сьогодні є ідеалами в багатьох країнах.

  • Про кого забули сказати наші гості? (Локі – був богом бешкетування, жартів та обману).
  • Дякуємо за повідомлення. Просимо сісти на свої місця.

VI. Закріплення знань учнів.

  •  

(СЛАЙД № 18)

1. Тестові завдання

1. Перші напади вікінгів на Західну Європу відносяться до:

а) VII ст.;

б)VIII ст.;

в) IX ст.

(СЛАЙД № 19)

2. Рухаючись річками Лопать, Дніпро, «північні люди» досягали Чорного моря, а звідти потрапляли до Константинополя. Цей шлях називався:

а)  «з варяг у греки»;

б) «з варяг у ромеї»;

в) «Великий шовковий шлях».

(СЛАЙД № 20)

3. Скандинавів, які розбишакували у Західній Європі, називали:

а) норманами;

б) варягами;        

в) вікінгами.

(СЛАЙД № 21)

4. На Русі «північних людей» називали:

а) норманами;

б) вікінгами;

в) варягами.        

(СЛАЙД № 22)

5. Тором називають:

а) час, коли тане сніг;

б) бога грому;     

в) місто, засноване конунгом Еріком Рудим.

(СЛАЙД № 23)

6. Норни - це:

а) три богині, що плетуть нитку долі;

б) три грізні скелі поблизу узбережжя Скандинавії;

в)три велети.

(СЛАЙД № 24)

Відповіді: 1 б; 2 а; 3 в; 4 в; 5 б; 6 а.

2. Повторення понять.


ВІКІНГИ

ВАРЯГИ

НОРМАНИ

СКАНДИНАВИ

ДРАККАР

БЕРСЕРКИ

КОНУНГ

ЯРЛИ

САГА

СКАЛЬДИ

РУНИ

ОДІН


Приблизні відповіді дітей:

Вікінги, варяги, нормани, скандинави – стародавні племена, що жили на півночі Європи.

Драккар – корабель норманів, під чотирикутними червоними або смугастими вітрилами із страхітливими різьбленими головами драконів на носах.

Саги – історичні оповіді скандинавів.

Скальди – співаки, поети, воїни водночас в Скандинавії.

Конунг – військовий вождь.

Ярли – князі, заможні вікінги.

Берсерки – відважні воїни, які билися без захисного обладунку.

Руни – особливі знаки, що заклали основу писемності скандинавів і мали кутасту форму.

Одін – верховний бог скандинавської міфології.

VIІ. Підсумки уроку.

  • І, насамкінець, дуже коротко, підведемо підсумок, що ж нового ми дізналися сьогодні на уроці.
  • Що дізналися про життя варягів?
  • Які території були завойовані норманами? Які держави заснували?
  • Яким був духовний світ вікінгів?

VІІI. Оцінювання навчальних досягнень учнів.

ІX. Домашнє завдання.

1. Опрацювати С. 106 – 114.

 2. Продовжити складати термінологічний словник визначень.

3. Творче завдання. Намалюйте або опишіть дракар (корабель вікінгів) або конунга (вождя норманів).

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

В і т а є м о !

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання:1. Кочові араби-це… .2. Релігія арабів.3. Найшанованіша святиня арабів.4. Правила мусульманської поведінки.5. Мусульманський храм називається…6. Дата початку мусульманського літочислення.7. Засновник ісламу.8. Арабський халіф, під час правління якого араби завоювали Сирію.9. Священна книга мусульман.10. Головний піст у мусульман.

Номер слайду 3

СКАНДИНАВІЯ

Номер слайду 4

ЗАВДАННЯ: Ознайомитися із життям та побутом варягів;Прослідкувати напрями походів вікінгів;Розкрити духовний світ норманів.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ВІКІНГ

Номер слайду 7

ВІКІНГ

Номер слайду 8

ДРАКАРи

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Вирізана з дерева голова дракона, що прикрашала ніс дракара

Номер слайду 11

Корабель норманів, що зберігся до наших днів

Номер слайду 12

Номер слайду 13

одін

Номер слайду 14

вальгалла

Номер слайду 15

Валькірія

Номер слайду 16

Тор

Номер слайду 17

Світове дерево – ясен та богині норни

Номер слайду 18

Руни – писемність північної Європи

Номер слайду 19

Тестові завдання:1. Перші напади вікінгів на Західну Європу відносяться до:а) VII ст.;б)VIII ст.;в) IX ст.

Номер слайду 20

2. Рухаючись річками Лопать, Дніпро, «північні люди» досягали Чорного моря, а звідти потрапляли до Константинополя. Цей шлях називався:а) «з варяг у греки»;б) «з варяг у ромеї»;в) «Великий шовковий шлях».

Номер слайду 21

3. Скандинавів, які розбишакували у Західній Європі, називали:а) норманами;б) варягами; в) вікінгами.

Номер слайду 22

4. На Русі «північних людей» називали:а) норманами;б) вікінгами;в) варягами.

Номер слайду 23

5. Тором називають:а) час, коли тане сніг;б) бога грому; в) місто, засноване конунгом Еріком Рудим.

Номер слайду 24

6. Норни - це:а) три богині, що плетуть нитку долі;б) три грізні скелі поблизу узбережжя Скандинавії;в)три велети.

Номер слайду 25

Відповіді до тестів:1. б; 2. а; 3. а; 4.в; 5.б; 6.а;

Номер слайду 26

СЛОВНИЧОКВІКІНГИВАРЯГИНОРМАНИСКАНДИНАВИДРАКАРЯРЛИКОНУНГБЕРСЕРКИОДІНРУНИСАГАСКАЛЬДИ

Номер слайду 27

Підсумок: Що дізналися про життя варягів?Які території були завойовані норманами? Які держави вони заснували?Яким був духовний світ вікінгів?

Номер слайду 28

Домашнє завдання:1. Опрацювати С. 106 – 114.2. Пит.5, С.114 – письмово в зошиті.3. Продовжити складати термінологічний словник визначень. 4. Творче завдання. Намалюйте або опишіть дракар (корабель вікінгів) або конунга (вождя норманів).

Номер слайду 29

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Загребельна Алла Геннадіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
zip
Додано
16 лютого 2020
Переглядів
4580
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку