Конспект уроку + презентація з основ здоров'я для 5 класу на тему "Поняття про туберкульоз і ВІЛ - інфекцію"

Про матеріал
План-конспект урока "Соціальна небезпека інфекційних захворювань. Поняття про туберкульоз і ВІЛ – інфекцію.", містить презентацію, практичні завдання, руханку.
Перегляд файлу

Тема: Соціальна небезпека інфекційних захворювань.

Поняття про туберкульоз і ВІЛ – інфекцію.

 

Мета: дати дітям уявлення про соціальні небезпеки інфекційних захворювань, елементарні поняття про туберкульоз, ВІЛ/СНІД, шляхи зараження, необхідність попередження ВІЛ-інфікування;

розвивати уявлення дітей про хворобу та її ознаки, розширити знання про небезпеку цієї хвороби;

виховувати мотиваційні основи збереження і зміцнення здоров’я.

Обладнання: підручник та робочий зошит, презентація,  картки за кількістю учнів у класі.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

 

Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Актуалізація опорних знань.( Слайд 1)

Життя – це цінність. Цінуй його!

Життя – це скарб. Бережи його!

Життя таке чудове – не занепасти його!

Життя – це твоє життя. Борони його!

                  ( Маніфест матері Терези.)

Діти, як ви гадаєте , що може означати вислів який я щойно прочитала? Правильно! Життя – найцінніше що може бути у людини. Тому для того, щоб не занепасти його, необхідно вести здоровий спосіб життя.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Здоров’я  людини  значною  мірою  залежить  від  того,  чи  вміє  вона захищатися  від  небезпечних  інфекційних  захворювань,  насамперед від  туберкульозу  та  захворювання  на  ВІЛ-інфекцію.

За даними прес-служби Міністерства охорони здоровя, Україну віднесено до групи країн із високим рівнем захворюваності на туберкульоз (91 випадок на 100 тисяч населення). Щороку в країні від туберкульозу помирає 4 тисячі пацієнтів, тобто 11 людей кожен день.                           

Впродовж останніх дев’яти років показник смертності від туберкульозу в Україні знизився удвічі.

 Як ви вважаєте, чому так трапилося?(відповіді учнів)

ІV. Повідомлення теми і мети уроку.(Слайд 2)

До  природно-соціальних небезпек належать: епідемії інфекційних захворювань, СНІД, наркоманія тощо, тобто ті захворювання, що розповсюджуються у вигляді епідемій, а також ті , які проявляються в наслідок відповідних соціальних умов, так звані соціальні хвороби.

Сьогодні на уроці ми познайомимось з поняттями туберкульоз і ВІЛ –   інфекція та шляхами зараження на ці захворювання.

 

 

 

V. Вивчення нового матеріалу.

Розповідь вчителя. (Слайд 3)

  1. Туберкульоз – хвороба, на яку люди хворіють уже кілька тисячоліть. Здавна відомо, що туберкульозом заражаються один від одного. У 1882 р. це стало науково доведеним фактом. Німецький вчений Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу. Пізніше цей збудник назвали паличкою Коха. А тепер її називають мікобактерією туберкульозу.

Стійкість мікобактерії у навколишньому середовищі вражає. Вона легко переносить холод, спеку, не гине при висушуванні. При температурі –20 °С мікобактерія туберкульозу зберігає життєздатність протягом 7 років. Вона добре витримує нагрівання до +85 °С і охолодження до –200 °С. Особливо сприятливим для неї є вологе не провітрюване приміщення, де багато пилу. Але ультрафіолетові промені – частина сонячного світла – вбивають мікобактерію туберкульозу через 2-3 хвилини.

Ознайомлення з базовими поняттями (Слайд 4)

Записати у зошити

Епідемія - це масове розповсюдження інфекційного захворювання в будь-якій місцевості, країні, що суттєво перевищує загальний рівень захворюваності.

Туберкульоз (від латинського слова, що означає «ґулька», «горбик») – інфекційне захворювання легень, кісток та інших органів, збудником якого є бактерія – паличка Коха. На уражених тканинах з’являються горбики.  Інша назва хвороби – сухоти.

       Що ж таке туберкульоз і як ним можна заразитися? (Слайд 5)

Туберкульоз – інфекційне захворювання, заразитися ним можна при контактах з хворою людиною. Коли вона кашляє, у повітря і на навколишні предмети потрапляє велика кількість бактерій.

 Сухий кашель виснажує, з’являються слабкість, біль у грудній клітці. Надвечір, як правило, підвищується температура тіла, мокротиння легенів містить кров. Недуга поволі відбирає сили. Часто людина навіть не знає, що хвора, тому і не звертається до лікаря, але при цьому вже заражає інших. При чханні чи кашлі збудники туберкульозу потрапляють у зовнішнє середовище. Вони можуть передаватися також пиловим способом: засохлі крапельки мокротиння потрапляють у пил на підлозі, предметах, у повітрі.

Інфікування також може відбутися через продукти харчування. Тварини також можуть хворіти на туберкульоз, тоді мікобактерії передаються через продукти харчування тваринного походження: молоко та м’ясо.

 Колись хворобу погано діагностували на ранніх стадіях і на той час не було ефективних ліків.

Цікаво знати! (Слайд 6)

  • Багато видатних людей страждали від цієї страшної недуги: Леся Українка, Ніккола Поганіні, Фрідерик Шопен.
  • Туберкульозу стільки ж років, скільки людству. Про це свідчать дані розкопок та найдавніші писемні документи. Так, з десяти скелетів єгипетських мумій XII ст. до н.е. у чотирьох виявили туберкульоз хребта.
  • У 1993 р. проголосили туберкульоз глобальною небезпекою, тому що різко збільшилися темпи захворюваності.
  •  В Україні на лікування одного хворого на туберкульоз витрачається близько п’яти тисяч гривень.
  •   24 березня — Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

У наш час знайдено дієві способи протистояти хворобі, розроблено програму боротьби з туберкульозом.

 Немовляті ще в пологовому будинку роблять щеплення протитуберкульозною вакциною, що до 7 років убезпечує дитину від хвороби.

Хворі на туберкульоз обов’язково повинні лікуватися, тому що вони є небезпечними для оточуючих, і, крім того, без лікування туберкульоз є смертельною хворобою. (Слайд 7)

Для того, щоб виявити туберкульоз, дорослим роблять флюорографію – знімок легень, а для дітей застосовують спеціальний тест-реакцію – Манту. Пам’ятаєте, як вам робили подряпину на руці, а на третій день вимірювали діаметр пухирця, що утворився навколо неї. Якщо дитина здорова, пухирець невеликий. В іншому разі проводять додаткове обстеження.

У народі кажуть: сита людина на туберкульоз не хворіє. Отже, якщо людина добре харчується, має нормальні побутові умови, імунна система її організму, як правило, справляється з інфекцією.

Пам’ятайте!

Під час кашлю та чхання бактерії розлітаються на відстань 5-7 метрів. Закривайте під час чхання і кашлю рот хусткою або долонею.

 

Як ви вважаєте, де і як можна заразитися на туберкульоз? (відповіді учнів)

Та, дійсно, на туберкульоз можна заразитися в будь-якому багатолюдному місці, але кожна людина має імунітет – захисну силу організму, яка оберігає від різноманітних інфекцій. Але якщо ваш організм ослаблений після хвороби або ви нездужаєте, імунітет стає слабшим і вже не може вберегти вас від захворювання на туберкульоз. Тому для того, щоб не захворіти на це небезпечне захворювання, необхідно вести здоровий спосіб життя.

Робота в групах « Як зміцнити імунітет».(Слайд 8-9)

Завдання 1.(Додаток 1)

Робота з підручником.(с.117)

Які заходи слід вживати, щоб не захворіти на туберкульоз?

 Оздоровлювальна вправа. Руханка( Слайд 10)

Один, два – усі піднялись,

Повернулись, похитались.

Три, чотири – руки вгору,

В сторони і в гору знову.

П’ять, шість – опустили

І швиденько всі присіли.

Сім, вісім – всі малята

Стрибають, як жабенята.

Дев’ять, десять – рівно стали

І за парти посідали.

Розповідь вчителя.

  1. Поговоримо про ще одне небезпечне захворювання – СНІД.

 

В організмі людини є система, яка захищає від різноманітних інфекцій і бореться з ними. Її називають імунною системою. Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) поступово руйнує цю систему захисту. Навіть легка застуда дуже небезпечна для BIЛ-інфікованого. Адже імунітет хворого послаблений вірусом, і організм не бореться із захворюванням. Вірус імунодефіциту людини спричиняє розвиток хвороби синдрому набутого імунодефіциту (СНІД).

Записати у зошити ( Слайд 11)

Імунітет- стійкість організму до зараження.

Синдром- ознаки характерні до певного захворювання.

Дефіцит- нестача чого-небудь порівняно з потребою.

 Перші випадки захворювання на СНІД зареєстровано у другій половині XX століття у Центральній Африці. Ця хвороба швидко поширилася в усьому світі, вийшла за межі так званих “груп ризику”, охоплюючи всі категорії населення. Ефективних ліків від СНІДу на сьогодні не існує.

 А чи знаєте ви, як називається збудник цієї хвороби? Так, це вірус імунодефіциту людини (скорочено ВІЛ). ( Слайд 12)

Людина може багато років бути носієм ВІЛ, але не знати про це, на вигляд бути цілком здоровою і заражати інших людей. Щоб виявити вірус, необхідно зробити аналіз крові. У поліклініках проводиться анонімне обстеження на наявність BIЛ-інфекції.

В Україні стрімко збільшується кількість ВІЛ-позитивних. Тому підліткам важливо знати, як убезпечитися від ВІЛінфікування. Носієм ВІЛ людина стає найчастіше внаслідок небезпечної поведінки – своєї або медичного персоналу.

Для того, щоб дізнатися, як уберегтися від зараження ВІЛ/СНІД, потрібно знати шляхи передачі цієї хвороби.

Подивимось таблицю: « Шляхи інфікування ВІЛ»(с.119) ( Слайд 13)

- статевим шляхом;

- від хворої на ВІЛ матері до дитини;

- шляхом переливання крові.

Подивимось схему «Інфікування  ВІЛ не відбувається» (с.119) ( Слайд 14)

 

VІ. Узагальнення та систематизація знань.

Перевір себе. ( Слайд 15)

Завдання 2. (Додаток 2)

VІІ. Підсумки уроку.

Після обговорення учням роздаються папірці, вирізані у формі маленьких сердець. Діти пишуть на них, що вони можуть зробити для ВІЛ-позитивного друга, і прикріплюють до плаката «Серце друга».

Сьогодні ми добре попрацювали, й настав час оцінити ваші успіхи. Вчитель ставить всім оцінки.

 

VІІІ. Домашнє завдання.

1.Робота з підручником: прочитати матеріал §21, розглянути схеми.

2.Намалювати плакат, про попередження поширення СНІДу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 

За допомогою наведеного тесту ти можеш перевірити, чи твій спосіб життя є здоровим.

Зараховуй собі щоразу 2 бали, якщо:

  • робиш уранці зарядку;
  • миєш руки перед їдою, після туалету і коли приходиш з вулиці;
  • щоранку й щовечора вмиваєшся і чистиш зуби;
  • дотримуєшся режиму дня;
  • дивишся телевізор і граєш на комп'ютері не більш як 2 години на день;
  • споживаєш багато овочів і фруктів;
  • займаєшся спортом, любиш рухливі ігри;
  • лягаєш спати у 21-й годині.

Порахуй , скільки маєш балів________________________________________

А тепер щоразу віднімай 3 бали, якщо:

  • хоч раз пробував палити;
  • забуваєш мити руки;
  • споживаєш не миті овочі та фрукти;
  • споживаєш багато солодощів;
  • споживаєш багато солоного, жирного, смаженого.

Порахуй, скільки залишилось балів_________________________________________

Проаналізуй свій результат.

Якщо у підсумку в тебе залишилося більш як 14 балів – це означає, що тим ведеш здоровий спосіб життя.

Якщо менше – подумай про те, що захворіти набагато легше, ніж вилікуватися.

 

Додаток 2

За допомогою інформації з підручника проаналізуй наведені нижче твердження про ВІЛ і СНІД: які з них є фактами(Ф), а які – міфами(М)?

  1. Можна заразитися, якщо сидіти за однією партою з ВІЛ-позитивним однокласником.
  2. Небезпечно проколювати вуха спільною голкою.
  3. Небезпечно гратися гострими предметами(лезами, ножами, голками і шприцами), знайденими на дворі, у підїзді.
  4. Можна заразитися ВІЛ через фонтанчик для пиття.
  5. Можна заразитися ВІЛ у переповненому транспорті.
  6. Дуже небезпечно гратись у кровне братання.
  7. Можна заразитись, якщо торкатися крові інших людей без латексних рукавичок.
  8. Можна заразитись через одяг чи взуття хворого.
  9. ВІЛ передається комарами.
  10. ВІЛ не передається через дружбу і спілкування.

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Життя – це цінність. Цінуй його! Життя – це скарб. Бережи його! Життя таке чудове – не занепасти його! Життя – це твоє життя. Борони його! ( Маніфест матері Терези.)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Туберкульоз – хвороба, на яку люди хворіють уже кілька тисячоліть. Здавна відомо, що туберкульозом заражаються один від одного. У 1882 р. це стало науково доведеним фактом. Німецький вчений Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу. Пізніше цей збудник назвали паличкою Коха. А тепер її називають мікобактерією туберкульозу. Вона легко переносить холод, спеку, не гине при висушуванні. При температурі –20 °С мікобактерія туберкульозу зберігає життєздатність протягом 7 років. Вона добре витримує нагрівання до +85 °С і охолодження до –200 °С. Особливо сприятливим для неї є вологе не провітрюване приміщення, де багато пилу. Але ультрафіолетові промені – частина сонячного світла – вбивають мікобактерію туберкульозу через 2-3 хвилини.

Номер слайду 4

Епідемія - це масове розповсюдження інфекційного захворювання в будь-якій місцевості, країні, що суттєво перевищує загальний рівень захворюваності. Туберкульоз - інфекційне захворювання легень, кісток та інших органів, збудником якого є бактерія - паличка Коха. На уражених тканинах з’являються горбики. Інша назва хвороби – сухоти.

Номер слайду 5

повітрянний шлях - більше 95% : - повітряно-краплинний - повітряно-пиловий РІДКО: через продукти харчування (при вживанні молока та м’яса від хворих корів).

Номер слайду 6

Багато видатних людей страждали від цієї страшної недуги: Леся Українка, Ніккола Поганіні, Фрідерик Шопен. Туберкульозу стільки ж років, скільки людству. Про це свідчать дані розкопок та найдавніші писемні документи. Так, з десяти скелетів єгипетських мумій XII ст. до н.е. у чотирьох виявили туберкульоз хребта. У 1993 р. проголосили туберкульоз глобальною небезпекою, тому що різко збільшилися темпи захворюваності. В Україні на лікування одного хворого на туберкульоз витрачається близько п’яти тисяч гривень.  24 березня — Всесвітній день боротьби з туберкульозом.

Номер слайду 7

Немовляті ще в пологовому будинку роблять щеплення протитуберкульозною вакциною, що до 7 років убезпечує дитину від хвороби. Для того, щоб виявити туберкульоз, дорослим роблять флюорографію – знімок легень, а для дітей віком до 14 років, щороку безкоштовно проводять спеціальний тест-реакцію – Манту. Хворі на туберкульоз обов’язково повинні лікуватися, тому що вони є небезпечними для оточуючих, і, крім того, без лікування туберкульоз є смертельною хворобою..

Номер слайду 8

За допомогою наведеного тесту ти можеш перевірити, чи твій спосіб життя є здоровим. Зараховуй собі щоразу 2 бали, якщо: робиш уранці зарядку; миєш руки перед їдою, після туалету і коли приходиш з вулиці; щоранку й щовечора вмиваєшся і чистиш зуби; дотримуєшся режиму дня; дивишся телевізор і граєш на комп'ютері не більш як 2 години на день; споживаєш багато овочів і фруктів; займаєшся спортом, любиш рухливі ігри; лягаєш спати у 21-й годині. Порахуй , скільки маєш балів

Номер слайду 9

А тепер щоразу віднімай 3 бали, якщо: хоч раз пробував палити; забуваєш мити руки; споживаєш не миті овочі та фрукти; споживаєш багато солодощів; споживаєш багато солоного, жирного, смаженого. Порахуй, скільки залишилось балів Проаналізуй свій результат. Якщо у підсумку в тебе залишилося більш як 14 балів – це означає, що тим ведеш здоровий спосіб життя. Якщо менше – подумай про те, що захворіти набагато легше, ніж вилікуватися.

Номер слайду 10

Руханка Один, два – усі піднялись, Повернулись, похитались. Три, чотири – руки вгору, В сторони і в гору знову. П’ять, шість – опустили І швиденько всі присіли. Сім, вісім – всі малята Стрибають, як жабенята. Дев’ять, десять – рівно стали І за парти посідали.

Номер слайду 11

Туберкульоз – хвороба, на яку люди хворіють уже кілька тисячоліть. Здавна відомо, що туберкульозом заражаються один від одного. У 1882 р. це стало науково доведеним фактом. Німецький вчений Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу. Пізніше цей збудник назвали паличкою Коха. А тепер її називають мікобактерією туберкульозу. Стійкість мікобактерії у навколишньому середовищі вражає. Вона легко переносить холод, спеку, не гине при висушуванні. При температурі –20 °С мікобактерія туберкульозу зберігає життєздатність протягом 7 років. Вона добре витримує нагрівання до +85 °С і охолодження до –200 °С. Особливо сприятливим для неї є вологе непровітрюване приміщення, де багато пилу. Але ультрафіолетові промені – частина сонячного світла – вбивають мікобактерію туберкульозу через 2-3 хвилини. Імунітет- стійкість організму до зараження. Синдром- ознаки характерні до певного захворювання. Дефіцит- нестача чого-небудь порівняно з потребою.

Номер слайду 12

В – вірус І – імунодефіциту Л – людини С - синдром Н - набутого І – імунного Д - дефіциту

Номер слайду 13

Через кров Шляхи інфікування ВІЛ Через рідини організму людини Від матері до дитини ін’єкції; переливання крові; травми. під час пологів; через материнське молоко. деякі рідини організму інфікованої людини.

Номер слайду 14

При спільному користуванні побутовими речами, посудом, роботі в одному приміщенні. У лазні та сауні. Під час поцілунків. Обіймах та рукостисканні. При чханні та кашлі. Через поручні, дверні ручки, столи, стільці. При укусах комарів чи інших комах.

Номер слайду 15

За допомогою інформації з підручника проаналізуй наведені нижче твердження про ВІЛ і СНІД: які з них є фактами(Ф), а які – міфами(М)? Можна заразитися, якщо сидіти за однією партою з ВІЛ-позитивним однокласником. Небезпечно проколювати вуха спільною голкою. Небезпечно гратися гострими предметами(лезами, ножами, голками і шприцами), знайденими на дворі, у під’їзді. Можна заразитися ВІЛ через фонтанчик для пиття. Можна заразитися ВІЛ у переповненому транспорті. Дуже небезпечно гратись у кровне братання. Можна заразитись, якщо торкатися крові інших людей без латексних рукавичок. Можна заразитись через одяг чи взуття хворого. ВІЛ передається комарами. ВІЛ не передається через дружбу і спілкування.

Номер слайду 16

Ты молод, но душа твоя болит- Твоя свеча ещё не догорела… А в сердце муки, кровь кипит- Здоровье отбирает СПИД… Но если б раньше мог ты знать, Что на земле найдёшь ворота ада, Ты смог бы направленье поменять- Возможно, не напился б яда!...

Номер слайду 17

Хворобу завжди легше попередити, ніж лікувати. Не будь байдужим до свого здоров’я

zip
Додано
10 березня 2019
Переглядів
15282
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку