Конспект уроку "Розгортання національно-визвольної боротьби протягом другої половини 1648-1649рр.

Про матеріал
Розробка уроку з теми Розгортання національно-визвольної боротьби протягом другої половини 1648-1649рр. Урок супроводжується використанням сканованих історичних карт та відповідних темі уроку ілюстрацій.
Перегляд файлу

 

з:

imageimageКонспект уроку

Розгортання

imageвизвольноћ' боротьби протягом другоћ' половини 1648-1649 рр. image

х.

 

Украћ'ни

 

клас

Тема уроку. Розгортання imageборотьби протягом друго: половини 1648 - 1649 рр.

imageimageМета:    про переб(г битви          Пилявцями та визвольного походу imageукраТнського          до Галичини; пояснювати, у чому полягала висунута Хмельницьким програма побудови УкраТнськоТ козацькоТ держави; визначати за картою напрямки          украТнського       в 1648 - 1649 рр., розвивати формувати     розглядати в умовах; виховувати у

0 I1ikYBa11i результати На уроку imageЗнати:

           Дату битви       Пилявцями;

Програму розбудови украТнськоТ козацькоТ держави; рамки визвольного походу козацького в Галичину.

imageпро подћй у 164 8-1649 рр.; v/ Показувати на kapTi навпрямки imageБ.Хмельницького;

V Пояснити суть програми побудови УкраТнськоТ козацькоТ держави.

проектор, диск з

imageЗапорозьке (УкраТнська козацька держава )

0cH0BHi дати: I I 13 вересня 1648 р. — битва Пилявцями; 26 вересня imageоблога Львова;27 жовтня 1648 р.- облога Замостя. Хйд уроку

1.                             навчальноТimage

imageII. домашнього завдання.

Творче завДання

imageХ. Колумбом Америки i в7йною украТнського народу середини XV II ст.?

image1 е Битва       Пилявцями.

imageучителя (супровоДлсусться показом imageна k“apmi та cxeMi битви та Демонструе слаЙД Максима Крие,опоса з Яремою Вишневецьким. СлаЙДи 3,4, 5.)

    11еремоги,                   Хмельницьким у перших битвах на Жовтих Водах iimage

imageКорсунем, мали важливе значення для розгортання визвольноТ боротьби. Вони були болючим ударом для польськоТ apMiT, сприяли послабленню

imageYkpaTHi. Швидко зростало повстанське

ПОЛЬСЬКО-шляхеТСЬКОГО пануванняimage

11 13 вересня 1648 р.

 

Запитання до Яку роль у « стратегй' розтрощування>> польського полки М. Кривоноса?

Робота з Документом

            13 листа брацлавського воеводи Адама            до ар)а€пископа

                  Лубенського (правителя        ПосполитоТ на час

CMepTi Владислава IV) про в YkpaTHi КорсунськоТ битви наше розгромлене й розбите вщент... Раби тепер панують над нами; зраДник заснову€ нове Безумна чернь рада тому, що Хмельницький 06epic•ae П, вогню й мечу один лиш шляхетський стан, заики i, вводячи його туди, як трђ'мфуючого переможця, вступае в його Ки7в оголосив 6iH своею столицею... Орда сто7ть проти нас; татарський i ma6ip цього нечистивого Тамерлана ще стоять Церквою. ОДначе до нас Bicmi й чутки, що BiH бажае ще 36i.awuumu бЈДи i сво7усп[хи. Уже й так воеводства Ки7вське, Брацаавсже, ЧернЈгЈвське ввалсае свогми, погрожуе й я також i Руським землям...

Запитання до Документа

1) НастроТ яко; верстви населення вони е? свою думку.

автор документа? Якими

2)                 факти з документа, що

про ставлення укратнського

населення до Хмельницького.

3) Якими, за          автора документа, були плани В. Хмельницького?

учителя

Полум'я      охопило також Правобережжя. Черкаський полковник М. kp11B0Hic, якого направив сюди Хмельницький, за короткий час           на та 20-тисячну повстанську          i3 селян та Вони визволили   Полонне, Заслав, Острог, Тульчин,   Брацлав, i десятки      MiCT

 

                                        Битва         Пиляв ми,

 

 

37.

-3

АЙ

Максима Кривоноса з Яремою Вишневецьким

Памћтник М. Кривоносу

 

Одночасно з цим УкраТну охопила жорстока

       селянськоТ         Тривалий

час накопичувана лють селян до своТх

призвела до того, що вони

винищували         та 'fXHi ciM'T, убивали

та                     не

ТхньоТ                                                                    та

Селяни громили

                   маетки, захоплювали 0PHi          та майно.

                              мирних                     у BepecHi 648 р. B0€HHi

На Чолганським Каменем було зосереджено 80—90-тисячну польську , у було 40 тис. oci6, а BCi — 0603Hi та слуги.

Командували цим                               три военачальники:

Заславський, Миколай Остророг та Александр Конецпольський.

Б. Хмельницький рушив Тм                  i3                                    якого сягала 100

110 тис. oci6, серед яких 50—60 тис. становили                       вояки, а решта

<<селяни        плуга». Битва                                                       Пилявц[' поблизу

Староконстянтинова. Розпочалася вона 11 вересня 1648 р. боем за греблю через 1ква. греблю захопили поляки. Наступного дня сторони готувалися до битви.

В. Хмельницькому, на допомогу якому 12 вересня прийшл? 5 6-тисячна орда татар, удалося ввести в оману пустивши чутку, що до нього приедналися 30 тис. татар.

                13 вересня битва                         УкраТно-татарське               захопило

греблю i, переправившись на           берег, стало          У дня перевага була на          Хмельницького.   серед поширилися чутки, що YkpaTHcbk0-TaTapcbki загони з'явилися в тилу табору. Виникла    Кидаючи поранених, зброю i майно, поляки стали Причому Заславський, Остророг i Конецпольський потай втекли з табору першими.          здобутоТ перемоги козакам    десятки тисяч B03iB i3 майном, 92 гармати й HaBiTb загублена         час    гетьманська булава В. Заславського. Перемога в          Пилявцями шлях для визволення     польського панування   земель.

З. Визвольний укра:нського вййська в Галичину. учителя (супровоДжусться показом на картг. СлаЙД 6

ацьк

?'iii,:::

:ггг

Козацька kiHH0Ta

Львовом

16 вересня 1648 р.          Староконстянтинйз, Хмельницький скликав старшинську раду, де було ухвалено рйпення рухатися до Львова. Облогу MicTa Хмельницький розпочав 26 вересня, а вже 5 жовтня полк М. Кривоноса захопив Високий Замок.   час    розпочали з гетьманом Хмельницький погодився зняти облогу за невеликий викуп.

16 жовтня Хмелылицький рушив на Замостя - важливе на шляху до польськот Варшави. до MypiB MiCTa, BiH запропонував здати Замостя за викуп, але отримав BiAM0BY й наказав брати його штурмом.

Три штурми MicTa були невдалими.      ускладнювала загальна втома украТпо-татарськоТ apMiT, наближення зими, нестача коней, та спалах      чуми,          яко; у          помер М.

У цей час у 3aMicTb померлогэ у TpaBHi 1648 р. короля Владислава IV на престол було обрано його брата Яна Казимира. нього до Хмельницького прибув посланець i3 укласти перемир'яо 10 листопада спочатку старшинська, а загальна рада ухвалили припинити военну й <<на УкраТну». 14 листопада украТно-козацька залишила Замостя й рушила додому.

3. Програма побудови УкраТнськоТ козацькоТ держави.

P0'3n0(3iDb учителя

Одночасно з    визвольною боротьбою формувалися уявлення Б. Хмельницького про те, якото повинна бути майбутня     УкраТна. Уперше ilW10 створення автономноТ УкраТпськоТ КОЗаЦЬКОТ держави, хоча й на BiH висунув           КорсунськоТ битви          травня 1648 р. Через Тугай-бея В. Хмельницький передав коронному гетьману М. Потоцькому програму вимог до польськоТ влади. Вона передбачала створення держави          Запорозьке»,        безпосередньо лише королю   ПосполитоТ, i3 визначеними кордонами по      Церкву й Умань, включно з     Влада воевод i старост стосовно          MiCT i        на П скасовувалась. Потоцький      передавати вимоги до Варшави, пояснивши, що влада    Тх не задовольнить, грудня 1648 р. Хмельницький          завершення походу в Галичину урочисто в'Тхав до Киева. Иого     киТвський митрополит Сильвестр Косов, ерусалимський   що перебував       в киян та k03akiB. Через          ерусалимський     благословив Хмельницького в          c060pi на     з поляками.

ВТзд гетьмана Богдана ицького Китв

На переговорах в ПОЛЬСЬКИМИ   в        (лютий 1649 р.) i московським посольством Г. Унковського в image (kBiTeHb 1649 р.) Хмельницький у оприлюднив програму побудови УкраТнськоТ держави.

BiH проголошував, що з лядськоТ весь народ руський, а що перше я воював за шкоду i кривду,свою, тепер буду воювати за нашу Bipy православну>>. Гетьман вважав, що УкраТнська держава мае унезалежнитисяimage

image ПосполитоТ. Московський посол Г. Унковський image що <<гетьман i imageЗапорозьке i вся Русь КиТвська владою польського короля й бути не хочуть». Хмельницький стверджував, що <<нас Бог них

Литви) image — короля ми не обирали й не коронували i хреста йому не imagei ми волею Божою цим них imageстали».

Майбутня УкраТнська держава, на думку Хмельницького, повинна була Виникнути в межах розселення украТнського народу. На переговорах i3 польськими BiH казав: границю на не пойду, на TYPkiB i татар не Досить нам в YkpaTHi й i темер досить достатку i прожитку в та своему по JlbBiB, Холм i Галич. А ставши на скажу дальшим ляхам: ляхи».

imageimageОсновою устрою УкраТнськоТ козацькоТ держави були стати порядки image Запорозького, image на все населення. <<Не постотть Mi нога жодного князя i шляхотки тут в YkpafHi, проголошував гетьман,        а захочет image котрий i3 нами Тсти, нехай же image Запорозькому послушний буде...>>. На думку Хмельницького, УкраТнська козацька держава е правонаступницею КиТвськоТ Pyci. За image Г. Унковського, гетьман вважав, що польська влада повинна визнати УкраТнську державу          тих кордонах, як image а ми в image та в imageбути в них не хочемо>>.

Правити УкраТнською козацькою державою повинен був, на думку Хмельницького, монарх. <<Правда то есть,     казав BiH,— що я лихий i малий image але Mi то Бог дав, що есть единовладцем i самодержцем руським>>.

Запитання

1)    Якою бачив УкраТнську козацьку державу Б. Хмельницький?

2)    Чи було       у життя його бачення?

Робота з Документом

13 промови Б. Хмельницького перед image

image(23 лютого 1649 р.)


Програма розБудовИ УкраТнськоТ оза ко) е ж

 

. Виб'ю з ляДськоТневолг народ весь руський А що первей щкоДу й крив-Ду сеою -воював, тепер воювати буду о вфу православную нащую. *ПоможеТ мг то чернь всяя по.Люблин 1' Крак@ которой я не одступлюсь, 60 то права рука нашая, люди, котрие, хололства не «итерпт, .ущпп в козакп. Буду мати @Bicmi, триста, тиеяч својх, Орда всяя. Турайфей бЛИЗЬКО мене есть, мой брат, моя душа, сдиний сокјл Haceimi, готов все учинити, що я захочу. Зараз вЈчна наша козацькая.з ними приязАь* которой свЈт, не розјрве, За .границю на войну не пойДуу wa6f1iAa myPkiB •i татар не поДчесу.

Досить нам на Укра(нЈ та Подолю i Волинђ тепер досить Достатку В земя/ та князствг сво7м но Лъвод, Холм i Галиче Д СТЕВШИ на ВЈслђ скажу Дальшим ляхам: сидппез мовчјтег ляха. Тудп Я загоню больШ можнихляхое, дукгв князк. А будут за BiC$7QiQ брикати, .знайДу я fx там певнеЏЧе постођп мг Жадного князя j шляхотки тут УкраТнђ а. захочет ni хтба которий з нами гети, нехай Же ВОЙСКУ Запоробькому ПОСПУШНИЙ будет назороля не брикает.

в

Запитан ня до документа

Яку головну мету проголосив Б. Хмельнийький i якими засобами BiH збирався П досягнути?

4. Сподвижники Б. Хмельницького.

У держави Б. Хмельницькому допомагали його бойов7 сподвижники. На початку перевагу мали представники ресстрового та козацтва.

Сподвижники Б ана

        1ван Золотаренко      Яким Сомко

Серед них реестровець - спочатку генеральний осавул, а полковник кропивнянський, Марко Топига - <<козак старинний>>, полковник черкаський;       Носач         полковник прилуцький, згодом imageгенеральний обозний та чимало image

До Б. Хмельницького пристала й значна частина украТнськоТ православно; шляхти. Серед них особливо image 1ван Виговський, його четверо 6paTiB i батько; чотири брати НечаТ, особливо Данило Нечай    ПОЛКОВНИК брацлавський;          Кричевський - полковник киТвський; 1ван Богун        полковник кальницький          Мрозовецький (Морозенко) - паж; галицький шляхтич Семен Височан, який 15-тисячний Галицький полк.

З вийшли полковники: брати 1ван та Василь Золотаренки, imageкерували в Яким Сомко, Мартин Небаба.

Незважаючи на pi3He походження, житт€вий        ocBiTY, Богдан Хмельницький 3YMiB Тх об'еднати й спрямувати Тхню енерг1ю на створення УкраТнськоТ КОЗаЦЬКОТ держави.

VI. imageновогоimage

imageЗапитання

1)   Коли почалася imageуКраТнського народу imageпроводом Б. Хмельницького?

2)   Жу використали козаки, щоб перемогти в imageЗ) Якими були результати Пилявецько{ битви?

4)    Чим завершилася облога image Хмельницького Львова?

5)    До якого MicTa козацько-татарське imageчас свого першого походу?

imageуроку.

перемоги, Б. Хмельницьким час военноТ кампанй 1648 р., полководницький талант гетьмана i image обрано? ним тактики.

Проголошена Хмельницьким програма побудови УкраТнськоТ козацькоТ держави була шляхом до створення незалежноТ УкраТнськоТ держави в межах розселенняimage

VI. Домашн€ завдання.

image Опрацювати 1 6 параграфimage

pdf
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
18 березня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку