Конспект уроку, "Середовище редактора презентацій. Здорове харчування"

Про матеріал
Інтегрований урок природознавства та інформатики для 3 класу. Конспект уроку складено відповідно до вікових особливостей учнів.
Перегляд файлу

ТЕМА. Середовище редактора  презентацій. Здорове харчування

МЕТА:

  • навчальна: формувати уявлення про програму PowerPoint; продовжити ознайомлення з можливостями цієї програми; формувати вміння завантажувати, створювати та переглядати презентацію, розширити уявлення дітей про корисну та шкідливу їжу для здоров’я;
  • розвивальна: розвивати вміння встановлювати причиново-наслідкові зв’язки; доводити власну думку; правильно висловлювати свою думку, здійснювати самооцінювання; розвивати увагу, пам’ять, словниковий запас, зв’язне мовлення;
  • виховна: виховувати творче ставлення до роботи; впевненість кожного учня у своїх діях під час пізнавальної діяльності, здатність співпереживати; самостійність, організованість і відповідальність за виконану роботу; повагу до думки іншої людини; прагнення знаходити відповіді на поставлені запитання; взаємоповагу у спільній діяльності; культуру харчування, прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.

Тип уроку: інтегрований урок інформатики та  природознавства.

Обладнання: комп’ютери, редактор презентацій MS PowerPoint, навчальна презентація, проектор та проектна дошка, інструкційні картки.

Хід уроку

  1. Організаційний етап
  1. Привітання (Грає весела мелодія, яка повідомляє дітям, що вже час збиратися у коло. Діти і вчитель встають у коло)
  • Любі діти! Я пропоную стати всім в коло і взяти один одного за руки. Хай це коло стане «колом добрих друзів».
  1. Емоційна підготовка учнів до роботи на уроці
  • Мені приємно бачити сьогодні у колі розумні, усміхнені, допитливі оченята моїх третьокласників. І я сподіваюся, що ви сьогодні налаштовані на дуже цікаву та гарну роботу.
  • З яким настроєм ви прийшли сьогодні на урок? Як ви думаєте, чи важливим є настрій для людини? Якусь важливу справу легше починати з гарним настроєм чи, можливо, це взагалі не має ніякого значення? Чому?
  • Але буває, що просинаєшся і настрій не дуже. У вас є якісь секрети як можна підняти настрій собі чи другові, який прийшов до школи засмучений і без посмішки на обличчі? (Можна підійти до дзеркала та посміхнутися до самих себе, сказати гарні слова, подивитися смішний мультик або відео)
  • Приготуйте, будь ласка, праву долоньку. Загніть мізинчик, якщо ви дуже гарно виспалися та відпочили. Загніть наступний пальчик, якщо вас сьогодні збудила рідна людина, або та, яка вам дуже приємна. Наступний пальчик загинає той, хто хоча б один раз сьогодні побачив чиюсь посмішку. Наступний пальчик загинає той, хто зустрів сьогодні хоча б одного друга. А тепер покажіть, що у вас вийшло. Це означає, що ваш день уже вдався, у вас є принаймні чотири причини для того, щоб одягнути посмішку на своє обличчя.
  • Отож я сподіваюся, що й надалі робота буде активною та принесе вам позитивні емоції. Тому я бажаю вам, щоб витрачений час на сьогоднішньому уроці приніс вам задоволення.
  1. Мотивація навчальної діяльності
  • Для того, щоб дізнатися над якою темою сьогодні будете працювати, потрібно виділити ключові слова нашого уроку. Розгадайте ребуси, в яких заховані ключові слова.

Презентація, слайд, здоров’я, харчування.

  1. Повідомлення теми і мети уроку
  • Отже, тема уроку – «Середовище створення комп’ютерних презентацій. Здорове харчування».
  • Наш урок проведемо у режимі перегляду стрічки новин відомої соціальної мережі Фейсбук. Кожен допис від різних користувачів повідомлятиме нову інформацію та міститиме цікаві завдання.
  1. Вивчення нового матеріалу

Розповідь з елементами бесіди.

  • Перший  допис підготувала для вас я.
  • Для роботи з презентаціями існують спеціальні програми. Пригадайте, як називається програма, за допомогою якої ви можете створити презентацію? (Microsoft Power Point.)
  • Як завантажити цю програму?

(Відповіді учнів)

Робота в групах

  • Об’єднайтеся в групи по 4. Пронумеруйте об’єкти вікна програми Microsoft Power Point. (Про готовність групи повідомляють піднятими руками)
  • Звірте свої результати із зразком відповідей на екрані.
  • Піднесіть догори веселий смайл ті, хто правильно вказали 4 елементи. Задумливий смайл піднесіть ті, хто допустив 1 або 2 помилки. Піднесіть сумного смайла ті, хто допустили більше, ніж дві помилки.

Продовження розповіді вчителя

  • Коли я вам показувала презентації на минулому уроці, ескізів ви не бачили. Цей режим називається режимом показу слайдів. У ньому кожен слайд демонструється на весь екран. Для того, щоб перейти у цей режим, достатньо натиснути клавішу F5 на клавіатурі. Клавіша Esc поверне вас назад до звичайного режиму.
  • Для того, щоб переходити до наступного слайду  можна скористатися лівою кнопкою мишки або клавіатурою: клавішами зі стрілками, Пропуск або Enter.
  1. Сприйняття та усвідомлення нового матеріалу
  • Наступний допис у нашій стрічці новин від Світлани Михайлівни.
  • Які ж завдання вона вам підготувала? Увага на екран.

Самостійна робота. Завдання в зошиті 3-4 ст. 28

  1. Обведи значок програми для створення презентацій.
  2. Доповни речення словами із довідки.

Для запуску перегляду презентації натисни клавішу _____________________.

Для завершення показу презентації натисни клавішу ____________________.

Для довідки: Shift, CapsLock, NumLock, Esc, F5.

  • То як оцінимо це завдання? Поставимо лайк?
  • Переглянемо наступний допис від користувача Наталії Перевознюк.

Наталя Миколаївна – це ваш класний керівник і постійно, мабуть, коли бачить, що ви купуєте собі жуйки або ж чіпси, чи сухарики на перервах, то наголошує, що це шкідливо для вашого здоров’я. Адже вона турбується, щоб ви вели активний і здоровий спосіб життя і правильно харчувалися.

  • Допис має назву «Абетка харчування». Здоров’я людини залежить від харчування. При правильному харчуванні людина отримує всі необхідні корисні речовини для організму. А чи вмієте ви розрізняти шкідливі та корисні продукти харчування? Виконайте вправу та розподіліть подані продукти на дві групи: корисні та шкідливі. Правильно виконавши завдання, ви зможете побачити як виглядають ті, хто слідкують за своїм харчуванням.

(Вправа в Learning Apps)

  • Дякую за ваші відповіді. Люди в усьому світі вживають різноманітну їжу, але вона має бути корисною. Корисно їсти різноманітні свіжі продукти – молоко, рибу, м'ясо. Не можна вживати якийсь один продукт, тоді ваш організм не отримає  потрібних йому речовин. Треба їсти більше овочів та фруктів, тому що там багато вітамінів. Не можна їсти солодощі надмірно, бо це шкодить зубам і шлунку.
  • До нашої стрічки новин надійшло повідомлення від користувача Василь Шворак. Хто це, діти? Звичайно, це ж наш директор. Мабуть, він підготував складне завдання для вас. Нумо, переглянемо!
  • А директор пропонує вам відпочити.

Фізкультхвилинка

Руки в сторони та вгору –

На носочки піднялись.

Підніміть голівку вверх

Й на долоньки подивіться.

Руки в сторони розводим,

Опускаєм плавно вниз.

Присідати ми почнемо,

Добре ноги розімнемо.

Раз присіли – руки прямо.

Встали. Знову все так само.

Вправу дружно почали,

Нахил вліво – раз, два, три!

Повертаємося вправо,

Все виконуємо гарно.

Вліво, вправо повернулись

Ось розминці вже й кінець.

Хто старався – молодець!

  1. Формування вмінь і навичок
  • Поки ви відпочивали стрічка оновилася та ви отримали ще одне завдання від користувача. Хто це? (Наталія Юріївна)
  • Вона пропонує пригадати алгоритм вставлення зображення, яке міститься у вашій папці на слайд. На дощці ви бачите певну послідовність дій, написаних на білих аркушах. Яка з цих команд має бути першою? А наступною?
  1. Перейти на вкладку Вставка.
  2. Вибрати інструмент Малюнок.
  3. Знайти папку, в якій є зображення.
  4. Вибрати потрібну картинку.
  5. Натиснути кнопку Вставити.
  • Чудово, дякую вам за роботу. Рухаємося далі. Наступний допис надійшов від користувача Антоніна Цешинська.  Вона хоче, щоб ви добре підготувалися до практичної роботи та пригадали правила безпечної роботи за комп’ютером, щоб не нашкодити своєму здоров’ю.
  1. Повторення правил безпечної роботи за комп’ютером.

Робота в групах

  • Об’єднайтеся в групи. Серед поданих картинок знайдіть ті, які стосуються роботи за комп’ютером та сформулюйте відповідні правила.
  1. Інструктаж вчителя.

Завдання. Створити презентацію під назвою «Корисна та шкідлива їжа» за зразком.

  1. Виконання практичної роботи за комп’ютерами.
  2. Вправи для очей
  • Вимкніть монітори. Опустіть руки на коліна, нахиліться до спинки стільця, розслабте м’язи рук та ніг. Прослідуйте очима за поданими лініями. Повторіть ці дії тричі.

C:\Users\admin\Desktop\Відкритий урок\Вправи для очей.jpg

  1. Продовження роботи за комп’ютером
  1. Підсумки уроку
  1. Логічне завдання

Розв’яжіть задачу- жарт.

1. Татко написав на аркуші число 86 і говорить своєму синові: «Не виконуючи ніяких записів, збільш це число на 12 і покажи мені відповідь». Син виконав прохання тата. Виконайте і ви це завдання.

2. Троє хлопчиків взяли з собою до школи три різні продукти. Яблуко взяв не Мишко. Сашко не брав чупа-чупс, а Єгор не брав ані чупа-чупс, ані апельсин. Хто який продукт взяв із собою до школи?

  1. Релаксація (настрій)
  • На дощці відомі вам символи. Прикріпіть прищіпку на тому символі, який виражає ваш настрій після уроку: перший – ви в захваті, другий – урок вам сподобався, третій – ви розлючені та сумні.

C:\Users\admin\Desktop\Відкритий урок\У захваті.pngC:\Users\admin\Desktop\Відкритий урок\Лайк.jpgC:\Users\admin\Desktop\Відкритий урок\Сум.png

 

docx
Додано
30 квітня 2019
Переглядів
680
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку