Конспект уроку з географії для 10 класу на тему: "Бразилія"

Про матеріал
Конспект уроку з географії для 10 класу на тему: "Бразилія"визначає географічні, природні та соціально-економічні особливості країни Латинської Америки; розвиває вміння працювати в групах, використовувати набуті знання за нестандартних умов.
Перегляд файлу

Мета:  визначити географічні, природні та соціально-економічні особливості  країни Латинської Америки;

розвивати вміння працювати в групах,  використовувати набуті знання за нестандартних умов;

виховувати творчість, комунікабельність, толерантність, тактовність;        прищеплювати учням зацікавленість до традицій, історії, культури та побуту народів Латинської Америки.

 

 Обладнання: політична карта світу, атласи, підручники, комп’ютерна техніка.

 

Тип уроку: урок-презентація.

                                 Хід уроку:

I. Організаційний момент

 Оголошення теми та мети уроку

 

II. Мотивація навчальної діяльності

 Коли мова йдеться про країни Латинської Америки, то перші асоціації у нас пов’язані із запашною бразильською кавою, ритмічним аргентинським танго, яскравими карнавалами та найкращими футболістами. Багато хто знає про давні цивілізації  майя, ацтеків, інків.

Сьогодні мова буде йти про Бразилію – нову індустріальну країну з величезним економічним потенціалом. Хто з вас вже знає що небудь про цю країну? З ким або з чим у вас асоціюється уявлення про Бразилію?

Звісно, все перераховане – лише маленькі штрихи до тієї картини, яку ми з вами повинні намалювати на сьогоднішньому уроці, щоб мати повне уявлення про найбільшу країну Латинської Америки.

 

III. Вивчення нового матеріалу

Пропоную ознайомитись із «візитною карткою» Бразилії.

 

План характеристики країни

1. ЕГП

2. Природні умови і природні ресурси

3. Населення

4. Господарство (промисловість, сільське господарство)

5. Транспорт

6. Зовнішні економічні зв’язки.

 

Чинники економічного розвитку Бразилії:

1. ЕГП

2. Природно-ресурсний потенціал

3. Працересурсний потенціал.

 

1. Економіко-географічне положення.

Бразилія межує з країнами, що розвиваються, які мають різний рівень економічного розвитку, й активно співробітничає з ними. Бразилія – морська держава: третина її кордонів проходить узбережжям Атлантичного океану.

 

2. Природно-ресурсний потенціал.

Природні умови Бразилії в цілому сприяють освоєнню території. У рельєфі переважають рівнини.Клімат більшої частини країни дуже теплий і вологий.

Природні ресурси дуже значні.

Крім неосяжних лісів, найбільших річок, родючих ґрунтів й унікального тваринного світу, природа «нагородила» надра Бразилії різноманітними корисними копалинами, серед яких кам’яне вугілля, залізні, марганцеві, уранові, вольфрамові, хромові руди, золото тощо.

Водні ресурси значні, але освоєні поки що мало. Багато судноплавних річок. Порожисті річки Бразильського плоскогір’я  багаті на гідроенергоресурси. На них збудовано одні з найпотужніших у світі ГЕС.

Земельні ресурси.(слайди)

Лісові ресурси.(слайди)

 

3. Працересурсний потенціал.

Українська імміграція до Бразилії розпочалася понад 125 років тому. Сьогодні в Бразилії мешкають близько 500 тис. етнічних українців, з них 400 тис. – у південному штаті Парана. Відзначаючи внесок української громади в розвиток Бразилії, влада саме в цьому штаті виступила з ініціативою щодо започаткування відзначання Дня українського іммігранта. Це було підтримано центральною владою, і з 2010 р. започатковано відзначення 24 серпня як Національного дня української громади в Бразилії.

 

Господарство.

Бразилія – індустріально-аграрна країна, яка завдяки передовим технологіям, іноземним інвестиціям і кредитам високорозвинутих країн досягла значних успіхів у створенні сучасного промислового виробництва. Серйозні інвестори давно почали вкладати кошти в економіку Бразилії. Видобуток корисних копалин, інформаційні технології та промислове виробництво – все це традиційні сфери капіталовкладень.

Бразилія  перетворилася з аграрної на нову індустріальну країну. Нині понад половину ВВП країни припадає на сферу послуг. (промисловість трохи більше ніж 20%, сільське господарство – близько 6% ВВП країни). В Бразилії  розвивається фінансова діяльність. Активно реформується банківська сфера. Швидко розвивається система освіти. Університет Сан-Паулу входить до топ-200 найкращих вишів світу. Міжнародний туризм є одним з ключових напрямів бразильської сфери послуг. У країні добре розвинуто громадське харчування, готельне господарство, індустрія розваг та ін.

 

А) Промисловість

Машинобудування (пріоритетні напрями: автомобіле-, судно-, літакобудування. Великий виробник та експортер зброї).

Суднобудування ( балкари для перевезення руди, танкери).

Літакобудування ( пасажирські, сільськогосподарські, військові та військово-транспортні літаки).

Точне машинобудування ( міні- та мікрокомп’ютери – поступається США, Японії, Німеччині).

Б) Сільське господарство (слайди)

 

Транспорт.(слайд)

 

Зовнішні економічні зв’язки.

Останнім часом Бразилія прагне розширити торговельні зв’язки з країнами Африки, Азії й Близького Сходу. Бразилія є найбільшим торговельним партнером України в Латинській Америці.

 

Цікаво знати.

Міжнародний туризм є одним з ключових напрямів бразильської сфери послуг, що почав швидко зростати лише з початку XXIст. Нині він став однією з основних статей прибутку країни. (щорічно понад 6 млн. відвідувачів).

Визначні місця Бразилії:

 

1. Гора Корковаду і Статуя Христа Спасителя – символ Бразилії.

2. Карнавал у Ріо-де-Жанейро.

3. Водоспад Ігуасу.

4. Тропічні ліси річки Амазонка.

5. Цукрова голова в Ріо-де-Жанейро.

6. Пляж Копакабана в Ріо.

7. Лагуна Родріго де Фрейтас, Ріо-де-Жанейро.

8. Національний парк Шапада Діамантина.

9. Пантанал.

10. Кафедральний собор Бразилії.

 

IV. Узагальнення та закріплення нових знань, умінь та навичок

 V. Підсумок уроку

Оцінювання, самооцінювання.

 

VI. Домашнє завдання:  

 Підручник, опрацювати § 40 .

Провести дослідження та дізнатися:

Які товари, що виробляються в Латинській Америці, продають в Україні.

                                                                            

 

Цікаве про Бразилію

Головна визначна пам'ятка Ріо - найвища статуя Христа Спасителя, споруджена на горі Корковадо. У місті багато музеїв - Музей сучасного мистецтва, Національний музей витончених мистецтв, Музей індіанців, Музей каменів. Привертають увагу туристів Ботанічний сад і зоопарк.

 

А спортсмени та вболівальники футболу усього світу знають знаменитий стадіон «Маракану». Для жителів Ріо-де-Жанейро, як і для мільйонів інших бразильців, футбол - це пристрасть, недільний відпочинок і головна тема розмов у будні. Бразилія - ​​країна, яка стала вічною володаркою «Золотої богині», тричі виграв світові чемпіонати з футболу. Країна, в якій більш футболістів, ніж у всіх інших країнах Південної Америки. Легендою світового футболу став бразилець Пеле.

 

Кухня: У Бразилії змішалися три кулінарні традиції: європейська, африканська і індіанська. В основі бразильської кухні три головних продукту - чорна квасоля, рис і маніока. Їх можна зустріти скрізь, в м'ясних і овочевих стравах, в морепродуктах і супах, в рагу і салатах. Повсюдно використовуються овочі і трави. Велика кількість річок і близькість океану забезпечують на столі бразильців різну рибу, річкову і морську, морепродукти.

 

Топ 10 найпопулярніших і найвідвідуваніших пам’яток Бразилії.

Бразилію вважають однією з найпривабливіших країн для туристів завдяки чудовому клімату, унікальній природі, різним видам відпочинку, привітному населенню і безлічі інших чинників. Пам’ятки Бразилії важко піддаються обчисленню, а відпочити від їх перегляду можна на будь-якому з тисяч пляжів країни, купаючись в ніжних водах океану.  Вас чекають 10 найпопулярніших і найвідвідуваніших місць країни.

 

1. Гора Корковаду і Статуя Христа Спасителя – символ Бразилії.

Гора Корковаду в Ріо-де-Жанейро символічна для Бразилії і відома статуєю Христа Спасителя заввишки в 38 метрів. До вершини пагорба можна дістатися рейковими шляхами або пішки. Це безперечно те місце, яке ніхто з відпочиваючих в Бразилії не може пропустити! Туристи піднімаються, щоб побачити статую і насолодитися видом міста, який дійсно захоплює дух. Статуя Христа з розпростертими руками виглядає так, як ніби він дає благословення, надихаючи всіх навколо. Це одна з найпопулярніших визначних пам’яток в Бразилії.

 

2. Карнавал у Ріо-де-Жанейро.

Карнавал у Ріо-де-Жанейро – найбільший і найпопулярніший в світі.

Карнавал в Ріо традиційно починається на останньому тижні лютого. Так само, як і раніше, він означає близьке початок Великого посту і починається за сорок днів до Великодня. Карнавал в Ріо триває п’ять днів. Подивитися на це грандіозне шоу  приїжджають люди з усього світу.

Початок самого карнавалу позначається передачею ключів від міста «королю карнавалу». На весь час свята цей король має повне право вводити свої закони. Перший і найголовніший наказ, який він віддає своїм «підданим» простий і приємний: веселощі! Веселощі має розлитися по всьому місту! Зрозуміло, незгодних немає. Весь тиждень народ відпочиває від роботи, всі танцюють і радіють життю.

Саме хвилююче в Бразильському карнавалі — парад шкіл Самби. Школи змагаються між собою за звання кращої. Репетиції для наступного року починаються майже відразу ж після закінчення карнавалу.

 

3. Водоспад Ігуасу.

Одна з найвідоміших визначних пам’яток Бразилії – водоспад Ігуасу. Це чудо природи, яке не може бути пропущено. Водоспади розташовані на кордоні між Бразилією і Аргентиною, а їх краса робить їх одним з найвідоміших водоспадів у світі. Підковоподібна форма, висота і потужні потоки води роблять їх місцем, гідним уваги. Мальовничість навколишньої природи, контраст між ясно-синьою громоподібною водою на зеленому тлі змушує спостерігача забути про час і просто поклонитися перед цим творінням природи!

 

4. Тропічні ліси річки Амазонка.

Тропічний ліс Амазонки поширений по декількох країнах, але його найбільша частина знаходиться на території Бразилії – приблизно 60% Джунглів Амазонки. Звичайно, лісом можна захоплюватися завдяки багатьом факторам, різновиди флори і фауни, яка може бути знайдена тільки тут, і особливою чарівністю природи, яка не зруйнована людською рукою. Поширений уздовж річки Амазонки, тропічний ліс забезпечує прекрасні види та можливості для екскурсій і річкових круїзів.

 

5. Цукрова голова в Ріо-де-Жанейро.

Гора Цукрова голова в Ріо – одне з чудес, які створила рука природи, щоб показати нам свої можливості і влаштувати світ в прекрасній красі і гармонії. Назвали гору так, тому що вона дійсно схожа на цукрову голову. Великі кількості туристів насолоджуються красою гори, спостерігаючи за цією природною пам’яткою. Також можна насолоджуватися екскурсією на канатній дорозі, звідки відкриються захоплюючі дух види.

 

6. Пляж Копакабана в Ріо.

Копакабана – 4-кілометровий пляж в Ріо-де-Жанейро, один з найвідоміших пляжів в світі. Пляж – місце, де туристи можуть насолоджуватися приємними канікулами з сонцем і водою, або весело провести час в незліченних пригодах і водних видах спорту. Це місце збирає мільйони людей для щорічного святкування напередодні Нового року, коли влаштовується незабутня вечірка. На двох кінцях пляжу розташовані історичні форти, які тільки збільшують чарівність місця!

 

7. Лагуна Родріго де Фрейтас, Ріо-де-Жанейро.

Лагуна Родріго де Фрейтас є лагуною на південній стороні Ріо-де-Жанейро, оточеного відомими пляжами Копакабана, Ботафого, Іпанема. Вид красивої лагуни з двома островами в її обох кінцях дійсно фантастичний. Оточена парками, барами та всім виглядом дивовижних місць, де туристи можуть почувати себе комфортно, лагуна привертає все більше людей і має право бути перерахованою серед кращих пам’яток Бразилії, які варто відвідати.

 

8. Національний парк Шапада Діамантина.

Всі, хто захоплений екологічним туризмом і красивою природою, чули про Національний парк Шапада Діамантина. Це гарне місце, вкрите печерами і дивними гірськими утвореннями, кристалічними водними озерами і недоторканим зеленим лісом, залучає всіх любителів пригод і було оголошено Національним парком в 1980р. Екзотичні рослини і різні різновиди тварин роблять його абсолютно неймовірним і бажаним призначенням для всіх, хто цінує рінноманітність і унікальність природи.

9. Пантанал.

Пантанал – велика територія, що поширюється по центральній частині континенту в Бразилії, Болівії і Парагваї, яка відома своєю багатою колекцією водойм, річок, маленьких і великих, які перетинають її і наповнюють життям. Різні різновиди знаходять свій будинок серед захоплюючої дух різноманітності тропічних лісів, саван і мальовничих пейзажів. Пантанал сповнений життя особливо в сезон дощу, але навіть у сухий сезон залишаються водойми, повні води і надають життя незліченною тваринам. Пантанал – краща пам’ятка Бразилії для всіх, хто любить природу!

 

10. Кафедральний собор Бразилії.

Кафедральний собор Бразилії – дивовижна будівля, спроектована Оскаром Німейєр. Собор був готовий в 1970 і став місцем для митрополії Бразилії. Унікальна будівля є символом Бразилії. Споруда дійсно неймовірна, побудована з 16 бетонних стовпів, кожен з яких важить 90 тонн! Дах великого будинку зроблено зі скла, так, щоб був відкритий вид до неба. Статуї та скульптури також змушують відвідувачів затримати дихання. Бразильський Собор безперечно варто відвідати. Це один із найнезвичайніших соборів у світі.

docx
Додав(-ла)
Данилюк Ірина
Додано
21 лютого 2020
Переглядів
5728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку