Конспект уроку з мистецтва

Про матеріал
МЕТА: формування ключових компетентностей: загальнокультурної, інформаційної; міжпредметної естетичної компетентності: оцінювати предмети і явища, їх взаємодію, що формується під час опанування різних видів мистецтв; предметних мистецьких компетентностей: ознайомлення учнів з мистецтвом різних культурних регіонів світу, формування розуміння взаємодії між різними культурами, усвідомлення необхідності збереження культурно-мистецького надбання людства
Перегляд файлу

Урок 17

ТЕМА: Мистецтво американського культурного регіону. Латиноамериканські танці переможно крокують світом.

МЕТА: формування ключових компетентностей: загальнокультурної, інформаційної; міжпредметної естетичної компетентності: оцінювати предмети і явища, їх взаємодію, що формується під час опанування різних видів мистецтв; предметних мистецьких компетентностей: ознайомлення учнів з мистецтвом різних культурних регіонів світу, формування розуміння взаємодії між різними культурами, усвідомлення необхідності збереження культурно-мистецького  надбання людства; формування креативних, комунікативних якостей особистості учня; формування  уміння  виявляти власні художні інтереси та потреби розвивати естетичний смак, здатність да­вати естетичну оцінку художнім творам; виховувати інтерес та необхідність спілкування з мистецтвом, виховання національної ідентичності.

ОБЛАДНАННЯ: відеоматеріали з фрагментами художніх та документальних фільмів; мультимедійна презентація уроку, комп’ютер.

Хід уроку

I  ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА

 

II  МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Оголошення теми та завдань уроку.

 

IІІ АКТУАЛІЗАЦІЯ ЗНАНЬ

 

IV ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

  1. Формування хореографічної культури Латинської Америки.

 

Латинська Америка дала світу свою особливу музичну й танцювальну культуру. Латиноамериканські танці ще з початку ХХ століття почали проникати в Європу та Північну Америку.

 

Музична і хореографічна культури країн Латинської Америки історично формувалися з трьох коренів:

  • Американського (культура індіанців)
  • Креольського (нащадки іспанських і португальських колонізаторів Латинської Америки)
  • Африканського

 

  1. Історія танго

 

Аргентина дала світу танго. Цікаво, що в самій країні аргентинське танго відрізняється за технікою й стилем виконання від європейського.

 

Танго — жанр музики і танець, притаманний регіону Ла-Плата, і найбільш поширений у містах Буенос-Айрес (Аргентина) та Монтевідео (Уругвай).

 

30 вересня 2009 року на прохання міст Буенос-Айреса й Монтевідео ЮНЕСКО визнало танго нематеріальною культурною спадщиною людства.

 

Новатором у винайденні «нового танго», який увібрав елементи джазу і класичної музики, вважається Астор П’яццола.

 

Астор П'яццола (1921-1992) - аргентинський музикант і композитор, виконавець на бандонеоні, відомий на батьківщині як «Великий Астор».

За своє життя П'яццолла склав близько 750 творів: танго, сюїти, концерти для симфонічного оркестру, музику до фільмів тощо.

 

Улюбленим виконавським складом П'яццоли був квінтет у складі бандонеону, скрипки, фортепіано, електрогітари та контрабасу.

 

«Libertango» - композиція в стилі нове танго композитора Астора П'яццолли, записана і видана в 1974 році в Мілані.  Назва дана від злиття слів «Свобода» (ісп. Libertad) і «Танго».

Перегляд відеоматеріалу

Музика Астора П'яццолли всесвітньо відома: в сучасному кінематографі пристрасні мелодії маестро звучать у багатьох фільмах. Тільки за життя композитор написав більше 50 творів для кінострічок.

 

Танго «Oblivion» («Забуття»)

Танго стало широко відомо завдяки саундтреку до фільму італійського режисера Марко Беллоккьо «Генріх IV, Божевільний король» (1984).

Перегляд відеоматеріалу

11 грудня, в день народження аргентинського співака і кіноактора, знаменитого «Короля танго» Карлоса Гарделя, відзначається Міжнародний день танго - свято танцю, філософія якого полягає в протиборстві.

 

Перегляд відеоматеріалу

Карлос Гардель (1890 - 1935) - іммігрант з Франції, привезений в ранньому дитинстві в Аргентину, - в підлітковому віці так «захворів» танго, що незабаром став знаменитим на всю Аргентину, а переїхавши до Європи, він успішно представив танго Парижу.

 

 

Епізод з фільму «Запах жінки», де сліпий підполковник Френк Слейд, котрого грає Аль Пачино, танцює під «Poruna Cabeza» Карлоса Гарделя – став культовим.

І наскільки мудрі його слова:

«У танго не буває помилок. Не те, що в житті. Якщо помилишся, зроби вигляд, що так і треба, і просто танцюй далі». Можливо, саме з цієї причини танго ось уже понад століття не втрачає своєї шаленої популярності.

Перегляд відеоматеріалу

В Україні діє унікальний оркестр «Kiev Tango Project», котрий виконує світові хіти у стилі танго. Роблять це вони на скрипці, бандонеоні, фортепіано та контрабасі.

 

Послухайте, як їм вдалося перевтілити популярну «Skyfall» Adele.

Перегляд відеоматеріалу

 

ІV.  ПЕРЕВІРКА ЗАСВОЄНИХ ЗНАНЬ

1. Підсумок уроку

  • Яке коріння має латиноамериканське мистецтво?
  • Коли і чому відзначається Міжнародний день танго?
  • Кого називають «королем танго» і чому?
  • Чому, на вашу думку, танго ось уже понад століття не втрачає своєї шаленої популярності?

 

2. Рефлексія. Вправа «Продовж думку»

Сьогодні на уроці …

Я зрозумів …

Я запам'ятав …

Мені сподобалось …

Хотілося б ще …

 

V.   ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Дослідіть, які стилі танго існують.

Підготуйте доповідь або презентацію.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрмак Марина Миколаївна
    Гарна розробка. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Мистецтво, Розробки уроків
Додано
26 травня 2019
Переглядів
3683
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку