Конспект уроку з природознавства для 5 класу "Чисті речовини і суміші"

Про матеріал

Тема: Чисті речовини і суміші. Способи розділення сумішей

Мета: Сформувати в учнів уявлення про чисті речовини і суміші, навчити їх розрізняти, закріпити уявлення про атомно-молекулярну будову речовини, ознайомити з простими і складними речовинами, що зустрічаються в довкіллі, навчити відокремлювати деякі речовини з сумішей, сформувати уміння аналізувати матеріал, діяти за аналогією, робити висновки, розвивати спостережливість і уважність, виховати аккуратність.

Перегляд файлу

                                 Природознавство 5 клас

 

Тема: Чисті речовини і суміші. Способи розділення сумішей

Мета: Сформувати в учнів уявлення про чисті речовини і суміші, навчити їх розрізняти, закріпити уявлення про атомно-молекулярну будову речовини, ознайомити з простими і складними речовинами, що зустрічаються в довкіллі, навчити відокремлювати деякі речовини з сумішей, сформувати уміння аналізувати матеріал, діяти за аналогією, робити висновки, розвивати спостережливість і уважність, виховати аккуратність.

 Тип уроку: комбінований

Методи і прийоми: Словесний (ущільнене фронтальне опитування), бесіда (підготовча, пояснювальна, контрольно-перевірна), розповідь, робота з підручником, наочний (демонстрація, дослід), практичний (виконання завдань у робочому зошиті).

 Форми організації навчання: індивідуальне фронтальне, групове. Засоби навчання: підручник, картки із завданнями, робочий зошит, схема «Склад повітря», склянки, магніт.                   /                                                            

                                                               Хід уроку

1 Орг. момент (1 хв)

Вчитель вітається, перевіряє готовність класу, відмічає відсутніх, зосереджує увагу учнів на роботу. Учні слухають вчителя, налаштовуються на урок

 

2 Мотивація навчально-пізнавальної діяльності (3 хв)

 Чи знаєте ви, що використовується для закріплення цегли при будівництві? Так, але не просто так довільно береться вода, цемент, і пісок, а робиться спеціальна суміш-розчин, дотримуються певні пропорції, щоб будівля була міцною. Багато з того, що ми щоденно використовуємо є сумішами: їжа, яку ми їмо, повітря, яким ми дихаємо, та багато чого іншого. Тому все, що ви сьогодні дізнаєтеся на уроці вам знадобиться в повсякденному житті. Вдповідають: Пісок. Цемент. Воду..

 

3 Актуалізація опорних знань 5 хв

Прийом «Третій зайвий»

 

4. Повідомлення теми уроку (1хв)

Тема: Чисті речовини і суміші. Способи розділення сумішей .

Сьогодні ми дізнаємося, що таке суміші та чисті речовини, навчимося їх розрізняти. Ознайомимося з з простими і складними речовинами, що зустрічаються в довкіллі, навчимося відокремлювати деякі речовини від сумішей. Учні зацікавлено записують тему.  

 

5 Вивчення нового матеріалу (25 хв)

 Ви маєте знати, що всі речовини діляться на прості складні, але це не єдиний поділ. Скажіть, як ви думаєте, яка речовина буде чисткою, а яка буде сумішшю? Речовина, що складена лише з одних часток – буде чистою, а речовину, утворену кількома різними речовинами називають сумішшю (записати у зошити). Розповідь вчителя з поясненням Суміш може складатися з двох і більше чистих речовин, складові частини, які утворють суміш називаються компонентами суміщі, вони зберігають притаманні їм властивості. Ви, мабуть, знаєте, що повітря – це складна суміш, яка складається з великої кількості газів, які знаходяться в різних пропорціях (пояснення за схемою-таблицею) Головними складовими частинами повітря, яким ми з вами дихаємо, тобто гого, що знаходиться біля поверхні Землі є: Азот – 787% Кисень, який нам найбільше потрібен – 21% Інші гази, я ких безліч – займають всього 1%, це такі гази як: Вугдекислий газ(СО2 ), водяна пара, та інертні гази - аргон. Однак дані відношення місткостей того, чи іншого газу в повітрі не однакові, вони залежать від різних чинників: абсолютна висота, навколишнє середовище, чи то ви знаходитесь у хвойному лісі, чи у шахті, чи в місті, чи в селі, будь де, пропорції даних газів нке суттєво, але все ж будуть різнитися. Бесіда: Що ви можете сказати про повітря, про його властивості? Виконання практичної роботи №2

Практична робота №2

Тема: розділення сумішей (відстоювання, випаровування, фільтрування). Очищння забрудненої кухонної солі.

Мета: навчитись розділяти суміші багатьма способами.

Обладнання: штатив, мірний посуд, три хімічні склянки, вода, забруднена кухонна сіль, шпатель, сірники, паличка для перемішування, спиртівка, фільтрувальний папір, посуд для випаровування, інструктивна картка.

                                                  Хід роботи

Повторення правил користування лабораторним приладдям, та правила безпеки роботи з ним. Обладнання робочого місця: Звільнити робоче місце від зайвих речей, залишити тільки необхідне лабораторне приладдя. Помістити одну хімічну склянку на підставку штатива Приготувати фільтрувальний папір, покласти його в лійку, зволожити, та закріпити її в штативі так, щоб носик лійки торкався стінки склянки, і досягав її середини Проведення дослідів за інструктивними картками. Інструктивна картка Приготуйте суміш з води та забрудненої солі. Дляцього необхідно відміряти мірним посудом 10 мл води, та перемістити її до іншої склянки. Обережно, не поспішаючи, насипати сіль у склянку з водою за допомогою шпателя, і перемішати спеціальною паличкою. Проспостерігати, що ви побачили? За допомогою відстоювання повести розділення утвореної суміші. Очистити суміш від найдрібніших нероздільних частинок за допомогою фільтрування. (Отриману після відстоювання суміш води і солі (3 склянка) обережно вилити в лійку з фільтром по паличці). Виділити сіль з профільтрованого розчину способом випаровування (Фідфільтровану рідину випарувати з посудини для випаровування, закріпленої у штативі, та спиртівки? Проспостерігати, що ви тепер побачили? Зробити висновки, та писати їх у зошит за р-тами зробленої роботи.
Висловлють свої думки, припущення. Записуть під диктовку. Занотовуть те, на чому вчитель акцентує увагу. Записують хімічний склад повітря Намагаються сформулювати свої думки, відповідають на запитання вчителя.

 

6 Закріплення нового матеріалу (5 хв)

Наведіть приклади чистих речовин, з якими ми зіштовхуємося щоденно, може щось таке зараз є у класі? А я кі є суміші? Діти дають різноманітні вдповді. Наприклад: Золоті і срібна прикраси у дівчат і т.д. Учні наводять приклади: Повітря, їжа і т.д.

 

7 Підбиття підсумків (4 хв )

- Отже, сьогодні на уроці ми встановили різницю між сумішами і чистими речовинами, дізналися, що вони собою являють, і які мають властивості. Скажіть без зайвих слів, що таке суміш? А що таке чиста речовина? Діти чітко формулюють відповіді на основі вивченого га уроці матеріалу, ще раз наводять по декілька прикладів.

-Оцінення учнів(за практичну роботу).

 

8 Домашнє завдання( 1 хв). Опрацювати текст підручника с. . (Записують д/з у щоденники. )
 

 

doc
Додано
27 березня 2018
Переглядів
1905
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку