Конспект уроку з природознавства у 5 класі на тему: "Уявлення про Всесвіт. Всесвіт і життя людини. Зірки, сузір'я"

Про матеріал

Конспект уроку з природознавства для учнів п'ятого класу.

Тема: Уявлення про Всесвіт. Всесвіт і життя людини. Зірки, сузір'я.

Учитель пропонує учням відправитися в космічну подорож, під час якої вони дізнаються, що таке Всесвіт, як він організований, навчаться знаходити Полярну зірку та деякі найвідоміші сузір'я південної та північної півкуль. А допоможе під час захоплюючої подорожі вчений - астроном, він познайомить учнів з астрономією - наукою про космос та його таємниці. Також не обійтись без допомоги: історії, географії, фізики, біології, хімії та ОТМ. По закінченню уявної подорожі, учні зможуть продемонструвати свої творчі здібності виконуючи вдома проект "Моє улюблене сузір'я". Всі учні матимуть змогу із задоволенням презентувати свої проекти на фестивалі мейкерства під час проведення тижня STEM-освіти.


Перегляд файлу

 

Конспект уроку з природознавства для учнів п’ятого класу.

Тема: Уявлення про Всесвіт. Всесвіт і життя людини. Зірки, сузір'я.

Мета:

  • формувати в учнів систему знань про Всесвіт, галактики, зірки, планети, метеорити, космічне випромінювання і будову Всесвіту;
  • формувати практичні вміння учнів орієнтуватися на місцевості за допомогою зірок;
  • розвивати вміння учнів аргументувати свою відповідь, використовуючи додаткові джерела географічних знань.

Обладнання: карта зоряного неба, схеми сузір'їв, фотографії планет.

 

Тип уроку: формування нових знань.

 

Хід уроку:

 

1. Організаційний момент.

 

2. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

Ми закінчили вивчення розділу «Людина та середовище її існування», сьогодні ми приступаємо до вивчення нового розділу «Всесвіт як середовище життя людини».

У стародавні часи люди були переконані, що світ складається з однієї Землі, яка розташована в центрі світобудови. Пройшли тисячоліття, з'явилися нові погляди на будову Всесвіту.

Я пропоную Вам відправитися в космічну подорож, під час якої ми дізнаємося, що таке Всесвіт, як він організований, навчимося знаходити Полярну зірку та деякі сузір'я. А допоможе нам астрономія - наука про космос і його таємниці.

 

3. Вивчення нового.

Уявіть, що ми з вами опинилися в Стародавньому Єгипті.

Тоді люди припускали, що світ розташований у величезній заповненій повітрям кулі, яка плаває в безмежному океані. Кожне з плавань Ра тривало 12 годин, тому тривалість доби у єгиптян дорівнювала 24 годинам.

 

В міфах стародавніх греків Земля ділила Всесвіт на 2 частини: верхню - небо і нижню - царство вічного мороку. Щодня бог Сонця Геліос на золотій колісниці об'їжджав небо над диском Землі. А кожної ночі в золотому човні плив океаном, оперізуючим земний диск.

 

 

І ті й інші вважали Землю пласкою. Однак саме в Стародавній Греції більше 2500 років тому великий математик Піфагор припустив, що Земля має форму кулі.

Пізніше давньо-грецький філософ і вчений Арістотель створив картину світу.

В центрі була розташована нерухома куляста Земля. Навколо нерухомої Землі обертаються Сонце і Місяць, планети та зірки, закріплені на прозорих сферах.

Через 1500 років, в 15 ст. польський вчений Микола Коперник, обчислив, що в центрі світу знаходиться Сонце, а всі планети, в тому числі і Земля, обертаються навколо нього. Вважав, що Всесвіт (космос) обмежений сферою нерухомих зірок.

Через 40 років після смерті Коперника італійський вчений Джордано Бруно, стверджував: «Всесвіт нескінченний!»

Зірки - це інші Сонця, навколо яких обертаються системи, схожі на нашу!

Після Миколи Коперника та Джордано Бруно астрономія зробила гігантський крок у своєму розвитку. Сонце - це звичайна зірка серед мільярдів інших зірок звичайної зоряної системи. Ця система існує серед мільярдів інших подібних їй зоряних систем.

Що ж таке зірка? Зірка- це космічне тіло, яке випромінює світло, величезна куля з палаючих газів, видима як світлова точка. Вони набагато більші, ніж планети. Планета - холодне космічне тіло (з гірських порід або газів), що рухається навколо зірки, за формою - подібна кулі і світиться відбитим світлом.

Енергетичні явища у Всесвіті представлені не тільки рухом, а й перетворенням тіл. Зірки народжуються, розвиваються (змінюючи свої властивості) і вмирають. Складні процеси, пов'язані з перетворенням енергії, іноді призводять до спалахів, народженню наднових зірок. Їх розміри і сила світіння в сотні і тисячі разів перевищують показники за наше Сонце, але вони знаходяться настільки далеко від нас, що ми бачимо лише світлові точки.

Нові зірки народжуються весь час. Коли старі зірки стають тьмяними, космічний пил і газ, викидаються в Космос, утворюючи туманність. У туманності народжуються нові зірки. Якщо ж речовина зірки повністю вигоріла, вона перетворюється на «карлика», сила тяжіння його так велика, що він не виділяє світло, а поглинає його. Тому, згаслі зірки називають «чорними дірами»: вони абсолютно невидимі, а титанічна сила тяжіння викривляє простір, як ніби всмоктуючи його в себе.

Земля, в складі Сонячної системи, як частина Всесвіту теж проявляє енергетичні процеси: промені, які нагрівають поверхню Землі, сонячний вітер, що викликає так звані магнітні бурі,тощо.

До складу нашої Галактики, яка називається «Чумацький шлях», входять не тільки зірки, але і планети, астероїди (великі за розміром брили гірських порід), метеорити (тіла великої маси, що згоряють в атмосфері в повному обсязі і досягають поверхні Землі, утворюючи кратер), метеори (тіла малих розмірів, що згоряють в атмосфері Землі), комети (величезні брили льоду, оточені газом або космічним пилом, обертаються навколо Сонця по сильно витягнутих орбітах), космічний пил.

Всесвіт виник в результаті величезного спалаху, названого Великим вибухом; він безперервно розширюється, це означає, що величезні скупчення зірок, названі галактиками, рухаються все далі одна від одної.

Сузір'я - це групи зірок, які ми бачимо в нічному небі. Всього 88 сузір'їв в нашій Галактиці в південному і північному півкулі. Назви сузір'їв пов'язані з древніми легендами та міфами. До нас на урок прийшов астроном, який і розповість нам про історію назв двох найвідоміших сузір'їв північної півкулі.

Астроном:

Зевс вирішив одружитися на прекрасній німфі Калісто, однією з служниць богині Афродіти, всупереч бажанню богині. Щоб позбавити Калісто від переслідувань богині, Зевс перетворив Калісто на ведмедицю і переніс в небо. Малу ведмедицю стародавні греки вважали улюбленою собачкою Калісто.

Найвідоміший метеоритний кратер на Землі утворився в Аризонскій пустелі приблизно 30000 років тому. Метеорит приблизно 80 метрів в діаметрі на величезній швидкості врізався в Землю, утворивши воронку діаметром 1265 м. і глибиною 175 м.

Найбільше скупчення метеоритів на Землі - в Антарктиді (приблизно 700000). В Антарктиді найдавніший з відомих метеоритів - йому 4,6 млрд. років.

 

4. Закріплення нових знань і умінь.

1) Завдання «Розподіліть по групах». Нижче перераховані імена та назви. Розподіліть їх по трьох групах: «імена дослідників космосу», «назви сузір'їв», «назви планет».

Риби, Піфагор, Нептун, Юрій Гагарін, Кассіопея, Уран, Аристотель, Дракон, Птолемей, Венера, Микола Коперник, Джордано Бруно, Телець, Сатурн, Леонід Каденюк, Юпітер, Мала Ведмедиця, Меркурій, Великий Пес, Скорпіон.

2) Гра «Вірю - не вірю».( Правильні відповіді позначені «В» - «вірю» та «Н» – «не вірю»).

Якщо твердження не відповідає дійсності, учні повинні аргументувати свою точку зору та дати правильну відповідь.

• Вивчаючи рух космічних тіл, люди змогли вести відлік часу - створити календар і годинник. В

Вже 2500 л.т.н. в Стародавній Греції вчені вважали, що Земля має форму кулі. В

• У 1969 році російські космонавти висадилися на Місяці. Н

• Найбільша в світі обсерваторія – Хабблівський телескоп - знаходиться в космосі на навколоземній орбіті. В

• Найближча до нас зірка, крім Сонця, - це Полярна зірка. Н

• Полярна зірка знаходиться в сузір'ї Великої Ведмедиці. Н

• Наша галактика, де знаходиться Сонячна система, називається Чумацький Шлях. В

• Зірки - це космічні тіла, які існують вічно. Н

• Жираф, Рись, Лебідь, Лев - їх можна побачити не тільки в зоопарку, а й на небі. В

• Днем ми на Землі не можемо спостерігати жодної зірки. Н

• У Сонячну систему входить 10 великих небесних тіл. В

• У Сонячній системі атмосферу має тільки Земля. Н

• У Сонячній системі найбільша кількість супутників у Юпітера. В

• Сонце - найближче до нас космічне тіло. Н

• Метеори більше ніж метеорити та астероїди за розмірами. Н

• Між орбітами Марса і Юпітера знаходиться пояс астероїдів. В

• У Сатурна, крім кілець, які складаються з твердих тіл, є ще багато супутників. В

• Умовна вісь обертання Землі нахилена до площини земної орбіти. В

• Завдяки нахилу осі на Землі існують пори року. В

 

4. Підсумок уроку. Заключне слово:

• Всесвіт - це весь навколишній світ, нескінченний в часі і просторі.

• Всесвіт складається з Галактик.

• До складу нашої Галактики входять зірки, планети, астероїди, комети та космічний пил.

5. Домашнє завдання: опрацювати конспект. За допомогою тексту підручника та додаткових джерел інформації підготувати цікаві повідомлення про небесні тіла. За бажанням учні можуть підготувати модель улюбленого сузір’я на фестиваль мейкерства.

 

 

Рисунок2

docx
Додано
7 липня 2018
Переглядів
5646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку