Конспект уроку з природознавства Увага! Сміття!

Про матеріал
Відкритий урок з природознавства для 5 класу. Відображені проблеми людства та завбруднення землі, що стосуються переробки та сортування побутових відходів та сміття.
Перегляд файлу

Тема : Увага, сміття! Час діяти!

Мета: Привернути увагу до актуальної проблеми сучасності – засміченості, знайти шляхи подолання проблеми, дати учням зрозуміти, що людина і природа взаємопов’язані;

вивчення проблеми збору та утилізації твердих побутових відходів і пошук можливих шляхів її вирішення;

мотивувати учнів до скорочення відходів;

Виховувати в учнів правильне ставлення до природи, екологічну грамотність; спонукати до участі у заходах щодо охорони природи навколишнього середовища;

Актуальність теми:

Проблема смітників стоїть перед людством, мабуть, з того самого часу, як воно з’явилося на землі, і чимдалі, тим вона стає серйознішою.

На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища.  У кожній домівці утворюється величезна кількість непотрібних матеріалів та виробів, починаючи від газет та журналів, порожніх консервних банок, пляшок, харчових відходів, обгорток та упаковок, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом та поламаною побутовою чи офісною технікою. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, обгортки з пластика, скло, целофан.

Сміття не тільки утворюється і накопичується в житлових приміщеннях, але також утворюється в офісах, кінотеатрах і театрах, магазинах, кафе і ресторанах. Викидаючи сміття, люди порушують один з основних екологічних законів кругообігу речовин у природі. Адже люди витягли з природи багато речовин, роблячи їх невпізнанними, повертаючись у природу у вигляді сміття, і не розкладаються природним шляхом на сировину.

На сьогодні, гострим питанням для нашого міста – є сміттєзвалища. Таке значне збільшення кількості сміття пов’язане переважно зі зміною способу життя людей та великим збільшенням одноразових речей. Нерегулярний вивіз побутового сміття, їх накопичення в міській місцевості виробляє неприємні запахи та сприяє розмноженню мух-переносників різних інфекційних захворювань.

 За прогнозами як закордонних, так і вітчизняних фахівців, екологічна ситуація в Україні, без перебільшення, наближається до критичної, адже переробкою відходів у нас займаються на дуже низькому рівні.

 

docx
Додано
21 грудня 2021
Переглядів
661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку