Конспект уроку з теми "Північний Льодовитий океан" (географія, 7 клас)

Про матеріал
Матеріал уроку допоможе закріпити набуті знання учнів про водні ресурси світу, їх значення; розвивати в учнів спостережливість, екологічне мислення; виховувати розуміння того, що водні ресурси потрібно раціонально використовувати й охороняти.
Перегляд файлу

Тема. Північний Льодовитий океан

Мета: навчити визначати головні особливості географічного положення  Північного  Льодовитого океану, основні властивості водних мас, особливості будови дна та рельєфу,

кліматичні умови  й океанічні течії, різноманітність органічного світу ; розвивати навички роботи з картою; виховувати в учнів пізнавальну активність і самостійність, бережливе ставлення до багатств океану.

 

                                                Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Завдання

Подумки уявіть географічну карту та закінчіть речення.

 

  1. Тихий океан омиває Північну Америку з …
  2. Тихий океан не омиває  материк …
  3. Індійський океан омиває Австралію з…
  4. Індійський океан переважно розташований  в…
  5. До найбільших морів Індійського океану належать …
  6. Він омиває береги двох Америк , Євразії, Африки й Антарктиди …

     Завдання

Дайте правильну відповідь

додаток 2  (показ слайдів)  

ІІІ. Мотивація  навчальної діяльності учнів

   На сьогоднішньому уроці ми продовжимо вивчати океани. Сьогодні ви познайомитесь  із океаном  який  претендує  на чемпіонський титул за кількістю епітетів, які починаються префіксом  «най -».

Він найменший  за розмірами, наймілкіший за середніми показниками, найхолодніший, найспокійніший з точки зору сейсмічної активності (землетруси та вулканізм тут майже не спостерігаються).  Він також є найменш досліджений, має найнижчу солоність і найбідніший  найсвоєрідніший за складом  органічний світ. Як ви вже здогадалися, сьогодні ми вивчатимемо суворий Північний Льодовитий океан.

Отже, від вас вимагається

                                            -Слухати – уважно,

                                            - Думати – швидко;

                                            - Відповідати – чітко!

Отже, тема наших досліджень: «Північний Льодовитий океан ».

Мета: навчити визначати головні особливості географічного положення  Північного  Льодовитого океану, основні властивості водних мас, особливості будови дна та рельєфу, кліматичні умови  й океанічні течії, різноманітність органічного світу ; розвивати навички роботи з картою.

Для цього нам потрібна карта  Північного  Льодовитого океану і таблиця, яку ми будемо заповнювати на протязі  уроку.

Карти знаходяться в атласі на сторінці  і використовуємо параграф підручника .

Креслимо таблицю.

 Географічне положення

Розповідь учителя

Північний Льодовитий океан – найменший з океанів планети, його площа становить 13,1 млн. кв. км, з яких на моря припадає приблизно 8 млн. кв. км. Північний Льодовитий океан широко сполучається з Атлантичним океаном , а з Тихим з’єднаний вузькою Беринговою протокою.  Глибина океану –

 5220 м.

 Він повністю  розташований в Північній півкулі, в центрі Арктики. Арктика -  це полярна область Землі довкруж Північного полюса.  Перетинається нульовим меридіаном, омиває береги Північної Америки та Євразії.

Більшість морів Льодовитого океану – окраїнні (Гренландське, Норвезьке, Баренцове, Карське ) і тільки одне внутрішнє (Біле). В океан впадають багатоводні ріки.  Найбільша затока Північного Льодовитого океану – Гудзонова . За кількістю островів посідає друге місце після Тихого океану. Найбільший  острів Гренландія має материкове походження.

Дослідження океану та Арктики

Робота з картою, повідомлення учнів

Плавання  вікінгів, поморів. Експедиції В. Баренца , В. Берінга , Н.Норденшельда, Ф. Нансена, Р. Пірі.

 Сучасні океанографічні дослідження океану.

Особливості рельєфу дна

Розповідь учителя

У рельєфі дна чітко вирізняються шельф, материковий схил і ложе.

Ложе океану має складну будову. На ньому піднімаються  три  підводні  хребти : Ломоносова , Менделєєва й Гаккеля . Хребет Ломоносова ділить Північний Льодовитий океан на дві частини, які дуже відрізняються будовою земної кори й режимом водних мас. Навколо  хребтів розташовані  8 глибоководних улоговин, найбільш відомі з них – Канадська, Макарова, Амундсена й Нансена .

Подивіться  на карту океану, що в атласі, і з’ясуйте, біля берегів якого материка шельф найширший?    

 Зверніть увагу на те, що в зоні шельфу розташовані великі острови й архепілаги  Північного  Льодовитого океану . Серед них – Канадський Арктичний архепілаг (один з найбільших на земній кулі), архепілаги Шпіцберген і Франца-Йосифа, острови Нова Земля , Північна Земля та інші.

Шельф  Північного  Льодовитого океану – безпосереднє продовження континентів ( їхня підводна окраїна), а острови – їхня частина. Ось чому, наприклад, на дні Баренцева моря продовжуються рівнини Європи, а на островах Нової Землі – Уральські гори, на шельфі Карського моря - рівнини Західного Сибіру.

Знайдіть на карті  найглибше місце в Північному  Льодовитому океані.

( Між архепілагом Шпіцбергена і о. Гренландія в Гренландському морі – 5527 м).

Глибина океану в районі Північного полюса становить 4290 м.

   Практична робота

Учні виконують завдання практичної роботи « Нанесення на контурну карту об’єктів географічної номенклатури Світового океану».

Підпишіть на контурній карті назви морів - Гренландське, Норвезьке, Баренцеве, Біле, Карське.

Позначте відповідними кольорами теплі та холодні течії та підпишіть їх назви – Трансарктична, Норвезька.

Клімат

З’ясуйте за картами атласу, в яких кліматичних поясах розташований   Північний Льодовитий океан.

Робота за підручником

Учні самостійно опрацьовують матеріал підручника за темою  «Клімат» та «Водні маси і течії», після чого об’єднуються в пари та складають таблицю «Порівняльна характеристика Північного Льодовитого та Атлантичного океанів»

 

Особливості  клімату океану визначаються положенням в центрі Арктики, де протягом  року панують холодні арктичні  повітряні маси. Північний Льодовитий океан отримує значно менше сонячної енергії, ніж інші океани. Середні зимові температури повітря коливаються в межах -30--40 градусів. Влітку температури коливаються від 0 градусів  до  +10 градусів.

Поверхневі води океану теж холодні . Більшу частину року їхні температури не перевищують -1-2 градусів, і лише в приатлантичній зоні трохи тепліше.

Солоність  поверхневих вод порівняно з іншими океанами найменша (30,6-30,9 проміле), що пояснюється великим річковим стоком із материків.

Низькі температури та відносно низька солоність поверхневих вод зумовлюють утворення льоду, більша частина яких утворюється з льодовиків Гренландії.

 

Ресурси океану.

        Складні природні умови обмежують використання природних багатств океану. Та все ж у зоні шельфу біля берегів Росії, Канаді та США вже розвідані родовища нафти і природного газу, на архіпелазі Шпіцберген видобувають кам’яне  вугілля.

         Біологічні ресурси Північного  Льодовитого океану  незначні . Найбільше живих організмів у приатлантичних районах та водах шельфу поблизу гирла річок.  (додаток 3)

          Основну масу організмів в океані утворюють водорості: зелені, бурі та червоні, здатні жити в холодній воді.(показ слайдів)

          В океані налічується 150 видів риб, серед яких є цінні промислові: оселедець, скумбрія, лососеві, камбала, морський окунь.(показ слайдів)

          В океані мешкають великі тварини: кити, моржі, тюлені, білий ведмідь.(показ слайдів)

         На узбережжях материків і островах багато птахів. На високих скелястих берегах чайки, фульмари, кайри, топірці, баклани утворюють масові гніздівлі «пташині базари».(показ слайдів).

         Головною судноплавною магістраллю є Північний морський шлях, що пролягає вздовж узбережжя Євразії і сполучає європейські порти з тихоокеанськими.

         Незважаючи на сучасні методи і технічні засоби досліджень, робота полярників у Північному Льодовитому океані залишається складною й досить небезпечною.

Охорона океану .

Розповідь учителя.

       Незважаючи на те що темпи господарського освоєння Північного Льодовитого океану незрівнянно нижчі, порівняно з іншими частинами світового океану, тут також постала проблема забруднення.

        Забруднення атмосфери відбувається  через повітряні маси з території помірного поясу. Це передусім повітряні маси, що приходять з промислових районів Канади, США, а також країн Європи. Також морські течії переносять в Арктику забруднені води Атлантичного та Тихого океану. З річковими водами надходять промислові відходи.

Узагальнення та систематизація знань.

Учні  самостійно опрацьовують матеріал підручника, після чого об’єднуються в пари та складають таблицю « Порівняльна характеристика Північного Льодовитого океану та Атлантичного океанів».

Підсумок уроку.

Сьогодні на уроці мені сподобалося…

-Мене особливо здивувало те, що…

- Мені не сподобалося…

- До початку уроку я думав, що…

-Я хотів (хотіла) дізнатися більше про…

 

Домашнє завдання.

Прочитати текст параграфа.

 

docx
Додав(-ла)
Белан Людмила
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
26 січня 2022
Переглядів
2453
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку