Урок"Харчова промисловість"

Про матеріал
Його проведення забезпечує формування в учнів цілісної системи уявлень про харчову промисловість; сприяє поглибленню та розширенню знань учнів.
Перегляд файлу

 

               Інтегрований  урок  (географія  з  елементами біології)

Тема уроку: ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ

Мета: ознайомити учнів з галузевим складом, особливостями спеціалізації, принципами розміщення, проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості;

показати особливості харчової промисловості свого краю;

розвивати вміння і навички самостійно робити висновки на основі вивченого матеріалу, використовувати набуті знання у повсякденному житті, виховувати національно-патріотичні почуття, екологічну культуру учнів, творчий підхід до розв’язання нестандартних завдань.

Обладнання: презентація, проектор, економічна карта України, атлас,

роздатковий матеріал.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Форма уроку:заочна екскурсія на виставку продукції харчової промисловості..

Вид уроку: рольова гра

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Доброго дня!

Вітаємо Вас!

Вчитель географії: (СЛАЙД  )

Посміхніться вчителю, гостям та однокласникам,
Будьте уважні та доброзичливі
Гарний настрій та володіння собою 
допоможуть вам бути активними на уроці.
Аналізуйте та порівнюйте нове.

Вчитель біології:
Не бійтеся помилитися, продемонструйте пам’ять, увагу, досвід
Робіть самостійні висновки
Я зичу всім вам успіхів

Вчитель географії:

Сьогодні у нас незвичайний урок.

У світ фантазії зробимо ще один крок.

А з творчістю ми вже стрічались не раз,

І знову вона завітала до нас.

- А проведемо ми інтегрований  урок географії  з елементами  біології .

Відео «Здорове харчування»?
Вчтель біології:

Їжа та процес харчування відіграють неабияку роль у житті кожної людини, бо є джерелом отримання необхідних речовин, що забезпечують її життєдіяльність.

Вчитель географії:

У наші дні багато уваги приділяється виробництву екологічно чистих продуктів харчування. Незважаючи на більш високу ціну екологічно чисті продукти харчування мають попит у країнах Західної Європи та інших економічно високорозвиненних країнах світу.

-Які перспективи відкриваються перед Україною у звязку з цією проблемою? 
- Які продукти харчування найчастіше присутні на вашому столі у вашій родині?
- Назвіть продукти харчування, які виробляє Україна?

-Ми  пропонуємо вам розглянути таблицю «Споживання продуктів харчування населенням України на душу населення, кг».

(СЛАЙД  ) Вчитель біології, географії

(Вчитель пояснює зміст таблиці і пропонує учням зробити висновок про споживання продуктів харчування населенням України)

1.Які продукти споживаються населенням більше медичної норми? (хліб, картопля, яйця)

2.Які продукти споживаються населенням нижче норми? (олія,овочі, фрукти, м’ясо м’ясопродукти, риба, молоко)

3.А як ви гадаєте, чому? (низька купівельна спроможність населення через економічну кризу)   (вчитель географії)

Вчитель географії:

ІІ. Мотивація навчальної і пізнавальної діяльності учнів(СЛАЙД  )

Ще Сократ повчав: «Людина їсть, щоб жити, а не живе, щоб їсти».

Що ми зможемо відповісти Сократу в кінці уроку?

 ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Запишіть тему уроку: «ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ УКРАЇНИ»

(СЛАЙД  )

(СЛАЙД  ) Завдання

1)Ознайомитись з галузевим складом, особливостями спеціалізації, принципами  розміщення, проблемами та перспективами розвитку харчової промисловості;

2)Особливості харчової промисловості свого краю.

Отож,  я пропоную вам детальніше ознайомитись з найсмачнішою галуззю промисловості України.

  -   Тож почнемо.

Вчитель географії :(СЛАЙД   )

1.Харчова промисловість – це галузь легкої промисловості , яка виробляє продукти харчування, сировину для інших галузей промисловості, а також тютюнові вироби. (Запис в зошит)

Вчитель географії : Отже, основне призначення харчової промисловості – виробництво різноманітної продовольчої продукції, без якої неможливе існування людей. Тому підприємства харчової  промисловості розміщені практично повсюдно.

2.До складу входять такі галузі: (СЛАЙД  )

3.Чинники розміщення  (СЛАЙД    )

 Харчова промисловість  найтіснішим чином пов'язана з сільським господарством, яке є основним джерелом сировини галузі.  

-Нагадайте , які чинники  розміщення ви знаєте ?

Розміщення галузей харчової промисловості визначається переважно особливостями сировини, що переробляється.

-Якщо сировина швидко втрачає якість під час перевезення й збереження або при переробці дає багато відходів, то підприємства розміщуютьсяпоблизу сировини. Наприклад, в цукрових коренеплодах вміст цукру зменшується щодня після збирання, тому підприємства по виробництву цукрового піску розміщуються поблизу районів вирощування. За таким же принципом розміщуються виробництва вершкового масла, сиру, молочних консервів і сухого молока, м’ясних і плодоовочевих консервів.

-Якщо готова продукція підприємства має короткий термін зберігання, нетранспортабельна, то підприємства розміщується поблизу споживача. До таких належать хлібопекарська, частково кондитерська промисловості.

-Ті підгалузі, що використовують сировину, яка вже пройшла первинну переробку, розміщуються в районах споживання, тобто по всій країні відповідно до кількості населення. Це такі галузі як хлібопекарська, макаронна, кондитерська, м’ясна.

Вчительгеографії :

-Отже, головні принципи розміщення підприємств харчової промисловості:

Наближеність до джерел сировини;

Наближеність до споживача.

Чи знаєте ви, що...

Усього в Україні промислове виробництво харчових продуктів на сьогодні здійснює близько 22 тис. промислових підприємств, де зайнято майже три мільйони осіб. Асортимент продукції налічує понад 4 тис. найменувань.

-Сьгодні ми з Вами проведемо віртуальну екскурсію на виставку продукції  харчової  промисловості.А допомагати  нам будуть експерти з різних галузей цієї промисловості. Які  вдома виконували пошукову  роботу- досліджували галузі харчової промисловості ( представники підприємств дають характеристику своєї підгалузі, представляють продукцію).

-Систематизувати інформацію (новий матеріал )ви будете в таблиці. (Додаток)

-Запршуємо першого експерта з галузей харчової промисловості.

Можливі  відповіді учнів:

1– й учень.Я представляю борошномельну – круп’яну галузь. (СЛАЙД ).

Борошномельна – круп’яна промисловість – це галузь, яка виробляє із зернових культур борошно (пшеничне, житнє, кукурудзяне) та крупи (гречана, пшоняна, рисова, перлова, ячна, манна). Ця галузь розвивається на базі зернового господарства. Вона забезпечує населення борошном та крупами, а її відходи йдуть на виробництво комбікормів, які використовуються у тваринництві. Значна кількість борошномельних підприємств у розміщенні орієнтується на райони сировини і центри споживання. Найбільшими центрами цієї галузі є Львів, Київ, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Одеса,Миколаїв,Тернопіль… (СЛАЙД ), невеликі є повсюдно. В м.Херсонмельничий комплекс «Аріс» мука І, ІІ сорту, мана крупа, макароні вироби (26 видів) фасовка от 0,5 до 30 кг, «Південмлин»-Нова Каховка(борошно,макароні вироби).Потужні елеватори розташовані в портових містах(Херсон,Миколаїв,Одеса ,Маріуполь).

 

Вчительгеографії : Найгустіша мережа цих підприємств у населених пунктах Степу і Лісостепу – зонах інтенсивного землеробства.

 

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

  • Усі крупи – це джерело вуглеводів, рослинних білків, вітамінів (в першу чергу групи В) та різних мікроелементів.
  • Крупяні каші додають енергії організму й створюють відчуття ситості на довгий час, підтримують рівень цукру в крові, покращують травлення.

Пшенична крупазнижує вміст холестерину; покращує стан волосся, шкіри, нігтів.Гречкамістить багато заліза – корисна при анемії.Ячна крупа - містить незамінну кислоту лізин, попереджає старіння організму, покращує зір,нормалізує роботу щитовидної залози.Кукурудзяна - стабілізує нервову

 

 

 систему, підвищує імунітет.Рисова- добре виводить токсини і шлаки. Манна - знімає спазми, заспокоює біль. Вівсяна крупа – очищує кишечник.

 

2 – й учень.Я представляю хлібопекарську галузь. (СЛАЙД ) Хлібопекарська галузь – це сукупність підприємств, які виробляють із борошна хлібобулочні вироби. Ця галузь розвивається на базі борошномельної промисловості. Хлібопекарська галузь виробляє таку продукцію: хліб різних сортів і найменувань, батони, різноманітні булочки, караван та ін.  Потужні механізовані підприємства розміщені у великих містах. Хлібозаводи є також майже в усіх невеликих містах. Чим більше місто, тим більше в ньому випікається хлібних виробів. Великі державні хлібозаводи не завжди себе виправдовують. Останнім часом розширюється мережа невеликих приватних пекарень, що максимально наближають випікання хліба до споживача. У нашому місті – пекарня з кондитерським цехом «Серпутько»та приватне підприємство «Смак»Гопри.

 

Вчительгеографії: Хлібопекарська промисловість представлена в усіх регіонах України, кожне місто  має своє підприємство цього напрямку.

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

Хліб - джерело цінного рослинного білка, а також крохмалю, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних солей.Фосфор, магній і калій, що містяться в хлібі, необхідні для роботи мозку людини.Якісний житній хлібзнижує холестерин. Самий корисний хліб - з висівок! В ньому багато нікотинової кислоти, необхідної організму для профілактикиатеросклерозу, ожиріння та діабету. А піджарені скоринки хліба можуть скоротити ризик виникнення раку шлунка на 72%.

3– й учень.Я представляю макароннугалузь (СЛАЙД ).                                                Ця галузь безпосередньо пов’язана з борошномельною галуззю. З борошна вищого ґатунку виробляють різноманітні макаронні вироби. Першу макаронну фабрику засновано у 1797 в Одесі. В 1913 в країні було 39 макаронних підприємств. Продукція зернового господарства транспортабельна, тому підприємства, що виробляють макаронні вироби розміщуються у місцях їх споживання. Зараз на Україні діє 13 макаронних

фабрик, найпотужніші з них (СЛАЙД )Дніпровська, Київська, Одеська. Крім того, працює 21 цех при хлібозаводах, харчових комбінатах тощо.В Херсонській області: «Кальміус», «Аріс»(Херсон), «Скадовське хлібоприймальне підприємство».

 

 

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

Крім того що макарони смачні, в них є так звані повільні вуглеводи, що дають тривале відчуття ситості.  Вони повинні складати приблизно одну третину від усього раціону людини. Перевагу краще віддавати макаронам з твердих сортів пшениці: золотистого відтінку та гладкою поверхнею.    Багато хто вважає, що макарони є дуже калорійним продуктом, тому їх краще виключити з раціону. Аленасправді товстіють не від макаронів, а від майонезу, різних соусів, з якими їх їдять. Останнім часом на прилавках магазинів з'явилися кольорові макарони. Для їх отримання використовують натуральні барвники.Чорний пігмент отримують з кальмарів, зелений – зі шпинату, червоний – з моркви, фіолетовий – з буряка, помаранчевий – з гарбуза.                                                                                                     

 

4– й учень.Я представляю кондитерську промисловість. (СЛАЙД  ) Кондитерська промисловість характеризується виробленням великої кількості різноманітних солодощів і у своєму розміщенні орієнтується на споживача. Окремі види її продукції мало транспортабельні і мають дуже обмежені строки реалізації і зберігання. Найбільші підприємства кондитерської промисловості зосереджені у великих містах – (СЛАЙД  ) Одесі, Києві, Харкові, Львові, Дніпрові.  У наш час Лідером національного ринку кондитерських виробів є Кондитерська корпорація ROSHEN. Близько 25% усіх вітчизняних солодощів випускається на фабриках цієї корпорації – Київській, Вінницькій, Маріупольській та Кременчуцькій. Продукція експортується до Казахстану, Узбекистану, Молдови, Естонії, Латвії, Литви, США, Канади, Німеччини, Ізраїлю та інших країн. Ще навідоміші кондитерські фабрики України: «Світоч»-Львів, «АВК»-Дніпро. В м.Херсон єАкціонерне товариство закритого типу "Херсонська кондитерська фабрика"  працює на ринку кондитерських виробів України з 1928 року. Багата історія і традиції виробництва Херсонської кондитерської фабрики, а також величезний досвід її співробітників - запорука високої якості продукції, що випускається, яка добре відома як на Україні, так і за її межами і завжди користується незмінним попитом. Продукція Підприємства представлена практично у всіх областях України. Крім того, встановлено економічні відносини з Монголією, Казахстаном, Таджикистаном, Киргизстаном, Грузією, Латвією, Естонією, Молдовою, Туреччиною, Польщею, Германією, Ізраілем та іншими державами.

 

Учитель географії : Українська кондитерська промисловість вже довела свою конкурентоздатність на внутрішньому та зовнішньому ринку: продукція цієї галузі задовольняє європейським показникам якості. Часи дешевих неякісних цукерок в яскравих обгортках давно пройшли, поступившись місцем більш якісній кондитерській продукції вітчизняних виробників. Зараз імпортні вироби займають незначну частку українського ринку – і це при тому, що часто у вітчизняних компаній не вистачає коштів на модернізацію обладнання. Крім того, існує проблема  кваліфікованих кадрів: на кулінарів в Україні ніде особливо не вчать.

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

Найбільш корисним є чорний шоколад. Він стимулює розумову діяльність, покращує настрій. Покращує роботу м'язової, нервової і кровоносної систем,знижує ймовірність утворення тромбів.Уповільнює старіння шкіри.В разі переїдання гіркого шоколаду (більше 25 г за добу), вуглеводи в організмі почнуть відкладатися у вигляді жиру.Завдяки вмісту теоброміну шоколад допомагає заспокоїти напади кашлю. Повільно розсмоктуючи по невеликому шматочку гіркого шоколаду, можна позбутися від надокучливого кашлю. Але у великих кількостях теобромін здатний викликати безсоння.
А в деяких країнах діти щоранкувживають гарячий шоколад для профілактики укусів бджіл і скорпіонів.... 

 

5– й учень. Доброго дня всім! Я представляю цукрову промисловість. (СЛАЙД  ) Це одна з найстаріших і провідних галузей України яка є підгалуззю харчової промисловості. Перше місце за концентрацією посівів та валових зборів цукрових буряків посідає Поділля та прилеглі до нього області. На Україну припадає 3% світового виробництва цукру. За його випуском наша країна посідає третє місце в Європі після Франції та Німеччини. В Україні близько 200 цукрових заводів,  які розміщені на території 19 областей. Всі підприємства цієї галузі розміщені в районах вирощування цукрових буряків. Основними центрами цукрової промисловості є: (СЛАЙД  ). Найбільшим в Україні виробником цукру – піску є Вінницька область.А також Хмельницька,Тернопільська,Черкаська, Полтавська. Єдине підприємство, розміщене за межами цукробурякового виробництва – це цукрорафінадний завод в Одесі. Цукрова промисловість – важлива комплексоутворююча галузь. Навколо цукрових заводів виникає низка суміжних виробництв, що працюють на відходах (дефектний цукор та меляса) і виробляють спирт, дріжджі, вітаміни тощо. Інші відходи, наприклад жом, використовують відгодівельні господарства. Ця галузь належить до галузей, що потребують докорінного переоснащення. Поліпшення технічного забезпечення і технологічне оновлення обладнання цукрових заводів – важливі напрямки розвитку цукрової промисловості в нашій країні.

 

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

Склад цукру - це вуглеводи: їх у нього майже 99%. Вітаміни цукру невідомі; є в ньому трохи мінералів - це калій, натрій, кальцій і залізо. А ось калоріями цукор багатий - у 100 г продукту їх міститься близько 400 ккал.

Дослідження медиків показують, що без цукру наш організм не може довго жити і працювати: спочатку погіршиться мозковий кровообіг, а потім почнеться склероз судин. Не всім відомо, що вживання цукру знижує ймовірність розвитку тромбозів і утворення бляшок в судинах; суглоби також захищаються речовинами, що містяться в цукрі; цукор підтримує в нормі діяльність печінки і селезінки.

 

6 – й учень. Доброго дня всім! Я представляю олійно – жирову промисловість. (СЛАЙД  ).

      Ця промисловість виробляє олію, майонез, маргарин, мило. Вона набула в Україні значного розвитку на власній сировинній базі і представлена спеціалізованими жировими комбінатами. Олія – цінний харчовий продукт і водночас важлива сировина для виготовлення інших продуктів цієї галузі, а також допоміжний матеріал у металургійній, лакофарбній, шкіряній промисловості. Близько 90% усієї олії в країні виробляють з насіння сояшнику. Крім того для виробництва олії використовують також насіння льону, ріпака, сої, гірчиці, кукурудзи. Основні підприємства олійно – жирової промисловостіУкраїни діють в тих областях, де вирощують олійні культури. Це пов’язано із значними сировинними витратами. Так, щоб виробити 1 т олії, необхідно переробити від 3 до 8 т насіння олійних культур. Основними районами її виробництва є Придніпров’я. Потужні жирові комбінати зосереджені у містах: (СЛАЙД   ) Дніпро,Кропивницький,Чернівцях,  Полтаві, Харкові, Запоріжжі, Одесі. Лідерами з виробництва олії є українська компанія «Кернел»Полтава,вона володіє торговими марками «Щедрий Дар»,  «Чумак» , «Стожар»та Дніпровський завод «Олейна», що входить до американської  міжнародної компанії Bunge,цій компанії також належить виробничо-перевантажувальний комплекс у Миколаєві.Олійно – жирова промисловість має широкі виробничо – територіальні зв`язки з іншими галузями господарства. Відходи виробництва, особливо макуха, використовуються в тваринництві.

 

Вчитель географії :  В нашій країні є унікальні умови для вирощування насіння соняшнику,адже олійно-жирова промисловість прив’язана до сировини, а це дає змогу Україні бути потужним експортером у цьому секторі – експортує у 110 країн світу.

 

Вчитель біології: (СЛАЙД  )Олії містять у своєму складі вітаміни Е, А, D, групи В, мікроелементи (залізо, нікель, хром), жирні кислоти (в основному ненасичені) і дубильні речовини.Рослинні жири не містять холестерину, який відповідає за вироблення вітаміну D, стероїдних і статевих гормонів, жовчних кислот, грає важливу роль в діяльності нервової та імунної системи. Тому поряд з оліями слід вживати в їжу і тваринні жири.

 

7– й учень.Я представляю плодоовочеконсервну промисловість. (СЛАЙД  ) Ця галузь в Україні дуже досить розвинена. Плодоовочева промисловість здійснює виробництво плодоовочевих консервів, сушених овочів та фруктів, варення, джемів, компотів, кетчупів та соусів. У своєму виробництві вона орієнтується на джерела сировини. Основні підприємства цієї галузі зосереджені в районах сировинних баз, передусім у степовій і лісостеповій зонах.Плодоовочева промисловість набуває експортного значення для України,завдяки діяльності  компанії «Нестле».Потужні спеціалізовані підприємства зосереджені в (СЛАЙД )  Херсонській області «Чумак»мУ числі основних продуктів компанії  кетчуп, томатна паста, майонез, салатні заправки, кухарські соуси, соуси-приправи, кабачкова ікра, аджика, консервовані томати, огірки та перець, макарони та інші.Чисельність персоналу — 1,4 тис. осіб.

На експорт компанія відправляє до 20% продукції (країни-імпортери:Росія, Білорусь, Естонія, Молдова, Казахстан, Узбекистан, Ізраїль, Німеччина,Італія, Іспанія, Непал, США).

а«Сандора» експортує 20% своєї продукції, що складає більше 60% всеукраїнського експорту соків. Продукція компанії представлена в понад 20-ти країнах світу: Європи та СНД а також в США.Також в Черкаськійобл. торгова марка«Верес»,Волинській «Торчин».

Розвинена плодововочевоконсервна також -у Миколаївській, Одеській, Закарпатській, Полтавській, Кропивницькій, Вінницькій, Запорізькій областях.

Вчитель географії : Виходячи з усього вище сказаного, можна сказати, що плодоовочеконсервна промисловість потрібно розглядати на державному рівні. Тому що, якщо дорослі громадяни деколи можуть і обійтися без вітамінів, то дітям, хоч у такому вигляді, вітаміни потрібні завжди для їх подальшого розвитку в здорових, сильних та розумних людей у майбутньому з повноцінним організмом та здібностями. 

 

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

Овочів і фруктів щодня потрібно вживати не менше 600 г. В них багато вітамінів, макро - і мікроелементів (Сa, P, Mg, Na, Cu), антиоксидантів - речовин, що захищають клітини від негативного впливу вільних радикалів.  Крім того, у складі фруктів і овочів містяться пектини, фітогормони, фітонутрієнти.Рослини виробляють фітонутрієнти для власного зростання, а також для захисту своїх клітин від пошкодження і запобігання появи хвороб. Фітонутрієнти визначають колір фруктів і овочів.Учені розділили фрукти, овочі і ягоди на п'ять колірних груп, кожен колір відповідає за певні функції організму.

Білий

У першу групу входить: цибуля, кольрабі, часник і гриби. Дані продукти зміцнюють імунну систему людини і надають антибактеріальну дію на організм. Саме тому так необхідно вживати такі «неприємні» продукти саме дітям.

Синьо-чорний

У другу групу входить: чорниця, баклажани, виноград, горобина, родзинки, смородина. Дані продукти протистоять появі ракових клітин в шлунково-кишковому тракті, регулюють роботу травної системи, не дозволяють організму старіти, поліпшують зір і блокують запальні процеси в організмі, зміцнюють кровоносні судини.

Червоний

Третя група включає в себе: томати, кавун, яблука, буряк і полуницю. Перераховані продукти омолоджують організм, завдяки вмісту в них лікопену. Вживання помідорів в їжу сприяє розгладженню зморшок. Дані продукти не дозволяють в організмі утворюватися пухлинам. Благотворно вони впливають і на роботу серцево-судинної системи, знижують артеріальний тиск і холестерин. Більш того, дані продукти сприяють позбавленню організму від вільних радикалів.

Жовто-помаранчевий

Четверта група складається з апельсинів, моркви, бананів, абрикосів, лимонів, гарбуза, персиків, кукурудзи. Продукти з жовто-помаранчевої групи необхідні для підтримки в здоровому вигляді шкіри, волосся і нігтів. Більш того, регулярне вживання таких фруктів і овочів дозволяє регулювати рівень рідини в організмі, холестерину. Також «жовто-оранжеві» продукти знижують кров'яний тиск. Вищеперелічені продукти необхідно включити в раціон кожній жінці.

Зелений

У п'яту групу входить: білокачанна капуста, ківі, броколі, салат. До складу даних продуктів уходить фолієва кислота, вітамін С, антиоксиданти і клітковина. Ці речовини виводять токсини з організму людини, покращують роботу мозку, запобігають появі зморшок, поліпшують травлення, а також подібно продуктам з червоної і жовто-помаранчевої групи знижують холестерин і кров'яний тиск.

Ми повинні регулярно вживати повний набір фруктів і овочів всіх п'яти кольорів.

 

8-учень.  Я представляю виробництво алкогольних напоїв (СЛАЙД  ) Виноробна промисловість  має міждержавне значення.  Тяжіє до районів виробництва сировини. Заводи з розливу вина в пляшки розміщено у районах вирощування сировини –Херсонська, Миколаївська,Одеська Закарпатьська обл. (СЛАЙД  )  Вина торгових марок «Масандра», «Золота балка»,  «Шабо» (Одеса) мають міжнародне значення.  Виноробство є традиційним для Херсонщини. Агрофірма радгосп «Білозерський» – найбільший виробник виноматеріалів, вина, фруктового пюре. Якість білозерського вина підтверджують численні нагороди міжнародних і національних виставок, серед них 20 – золоті. «Дім марочних коньяків «Таврія» – створює коньяки з використанням вітчизняного та зарубіжного досвіду виноробства, які мають успіх не тільки в Україні, а й за її межами. За підсумками 2014 р., ДМК «Таврія» продемонстрував збільшення обсягів виробництва на 53%, випустив близько 20-ти нових продуктів. На виставці «ПродЕкспо 2015» компанія отримала найбільшу кількість призів у своїй номінації, зокрема «Гран-прі» та «Зірка ПродЕкспо».На різноманітній рослинній сировинній базі розвивається спиртова і лікеро – горілчана промисловість. Спирт використовують у 150 галузях господарства. Підприємства з виробництва спирту зосереджено переважно в невеликих містах, селищах міського типу і селах. Крім спирту ще виготовляють дріжджі, кормові вітаміни, вуглекислоту.

На Україні є сотні заводів які виробляють пиво. Найбільші з них розміщені в: (СЛАЙД  )Києві, Харкові, Чернігові, Миколаєві, Запоріжжі, Львові.

Швидко зростаючий ринок – це ринок слабоалкогольних напоїв. Поєднання невеликої кількості вина або горілки з фруктово-ягідними соками, ароматизовані та з додаванням газованої води привело до утворення «молодіжного»  напою міцністю 6 – 12 градусів. Широкий спектр ароматів та низька ціна за пляшку 0,33 літри забезпечує популярність цього напою, а також збільшенню об’єму продажу. Основними виробниками слабоалкогольних напоїв в Україні є чотири підприємства: «Оболонь»(Київ), «Союз -  Віктан» (Харків), «Росинка»(Київ), «Нові продукти»(Черкаська обл.).(СЛАЙД  )

 

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

Як це не болісно, алеслабоалкогольні напої дуже популярнів молодіжному середовищі.Багато хто вважають їх нешкідливими. Але чи так це?

До складу таких напоїв, крім розведеного до восьми градусів спирту, входять ще такі «корисні» речовини як бензоат натрію (консервант, одержуваний при переробці нафти, може призвести до нападу астми), цитрат натрію (підкислювач, роз'їдає стінки шлунка і перешкоджає згортанню крові) , ортофосфорна кислота (при нагріванні понад 35 градусів починає розкладатися до формальдегіду) і численні ароматизатори, заборонені до вживання у всіх країнах Євросоюзу.                                                                                          В одній пляшці 0,33 л напою міститься 25 г чистого спирту. А якщо за вечір їх випито п'ять-шість? Сто п'ятдесят грамів спирту, тобто дві склянки горілки! Причому п'ють їх як правило натщесерце, або «під цукерку», тим самим посилюючи дію, і в результаті - до двадцяти п'яти років молода людина перетворюється на алкоголіка з повністю зруйнованою печінкою і травним трактом.Наслідки вживання алкоголю:

Загибель нервових клітин

Жирове переродження серця

Цироз печінки

Виразка, рак шлунку

Загибель ниркових клубочків

 

9-учень.Я представляю виробництво безалкогольних напоїв і мінеральних вод.

Потужні виробництва безалкогольних напоїв розташовані у великих містах: Київ, Харків,Дніпро,Черкаси,Полтава,Запоріжжя. (СЛАЙД  )В м.Херсон є ЗАВОД  БЕЗАЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ "ДЖЕРЕЛО".

А  завод з виробництва питних вод «Аляска» в м. Гола Пристаньзавдяки сучасним  технологіям гарантує збереження всіх корисних для організму властивостей питної води, а також її відповідність українським і європейським стандартам якості.

Виробництво мінеральної води- зосереджене  в місцях води з лікувальними властивостями (Моршинська(Львівська обл.),Миргородська(Полтавськаобл.),Трускавець(Львівська обл.))та на заводах у великих містах. “Нафтуся” – це перший завод “Трускавецької” мінеральної джерельної води, заснований в 1962 році, задовго до появи більшості заводів мінеральної води не тільки у Трускавці, але й в Україні.Однією їз перших міжнародних компаній, яка почала працювати на українському ринку «Кока –кола»-пропонує напої «Спрайт», «Фанта».Сьогодні компанія є одним із найбільших інвесторів в економіку України.

 

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

Мінеральні води по своїй мінералізації поділяються на столові – мінералізація до 1г/л, лікувально-столові - до 10 г/л і лікувальні> 10 г/л. столові води можна пити всім, а лікувальні треба пити з розумом, щоб не нашкодити організму.

 

10– й учень. Я представляю м’ясну промисловість. (СЛАЙД  )Україна є значним виробником м’яса, переробку якого здійснюють підприємства м’ясної промисловості. Тваринництво є сировинною базою для цієї галузі. На промисловій основі організовано переробку м’яса яловичини і телятини, баранини, свинини, птиці. У структурі виробництва м’яса провідне місце належить яловичині та телятині (47%), свинині (39%) і птиці (12%). Обсяг виробництва баранини в Україні незначний; дещо більший у Карпатських областях . М’ясна галузь виробляє свіже м’ясо, ковбаси, копченості, консерви.  Крім харчових продуктів, м’ясна промисловість виробляє також корма для сільського господарства, лікувальні препарати. З тваринної сировини виробляють відомий усім гематоген. Головні підприємства цієї галузі – м’ясокомбінати – зосереджені у великих містах, а також у районах розвинутого тваринництва. Найбільші з них розташовані у: (СЛАЙД  ) Вінниці, Полтаві, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Києві, Черкасах. Сировинна база тваринництва останнім часом розширилася за рахунок прискореного розвитку птахівництва в Придніпров’ї,навколо Києва та Харкова, а також у курортних зонах. Полтавський м’ясокомбінат відомий як підприємство, що працює без відходів. Воно єдине в нашій країні, де виробляють струни для скрипок та інших інструментівз натуральної сировини.Якщо говорити про Херсонщину – найбільш відомі Херсонський  та Новокаховський м’ясокомбінати.
 

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

М'ясо є основним джерелом білків тваринного походження,містить всі незамінні амінокислоти, багато заліза, фосфору, вітамінів А, В1, В6, В12,                                                                                                                                     знижує рівень холестерину в крові і знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

 

11 – й учень.Я представляю рибну промисловість. (СЛАЙД   ) Підприємства рибної промисловості виловлюють рибу, морепродукти та виробляють харчову, медичну, кормову і технічну продукцію. Риболовецькі судна України виловлюють рибу в Чорному, Азовському морях, а також у різних районах світового океану, та частково у річках. За рік виловлюють близько 50 млн т риби. Переважну частину виловленої риби споживають у білках. Крім того з неї виробляють жир, вітаміни. А також борошно для відгодівлі худоби. З відходів рибної промисловості виробляють добрива. Переробка риби здійснюється на судах – заводах, а також на рибопереробних комбінатах у великих портових містах. Великі рибопереробні підприємства є: (СЛАЙД  ) в Одесі, Миколаєві, Херсоні, Очакові. У природних і штучних водоймах виловлюють промислову рибу, а в невеликих водоймах вирощують різноманітні види риб.  Такі водойми  знаходяться і на околиці  нашого міста,належать вони до Херсонського виробничо- експериментального заводу по розведеню молоді частикових риб.

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

Риба - джерело Фосфору івітаміну D,

Морська риба – джерело  йоду, фтору, селену;жирні кислоти сприяють профілактиці інфаркту міокарда;

Вживання риби зміцнює кісткову тканину, допомагає уникати депресії ;

зміцнює імунітеті покращує обмін речовин;

знижує ризик виникнення онкологічних захворювань і діабету. 

 

 

12– й учень.Я представляю молочну промисловість.(СЛАЙД  ). Молочна промисловість – це сукупність підприємств які виробляють широкий асортимент молочної продукції (сметану, кефір, масло, ряжанку, йогурт, сир твердий і м’який, сухе молоко та ін.). Північна і Центральна частини України спеціалізуються на молочному та молочно – м’ясному скотарстві. Саме ця продукція і є сировиною для молочної промисловості. До складу молочної промисловості входять також маслоробні, сироварні та молочноконсервні підприємства. На розміщення молокопереробних заводів впливають сировинні чинники та наявність масового споживача. Так виробництво пастеризованого молока, сметани, кефіру, ряжанки, йогурту – зосереджено у великих містах, а виробництво масла, сиру, молочних консервів – у невеликих містах і селищах сільськогосподарських районів з розвинутим молочним тваринництвом. Провідне місце у виробленні молочних продуктів належить: (СЛАЙД  ) Львівській, Київській, Харківській, Дніпровськійобластям. Нині молокопереробна промисловість України має низку проблем, головна з яких – застаріле виробниче устаткування. Останнім часом зросла кількість невеликих приватних виробництв з молокоперобки, які виробляють масло та сир. Зросли також і обсяги імпортних поставок цієї продукції, особливо молочнокислої. А ще в домашніх умовах кожна господиня також може сама виготовитисир, сирок, сметану, масло, а в деяких районах виготовляють бринзу. Відомі в Україні торгівельні марки:«Терра Фуд»(Київ) є лідером в Україні з виробництва фасованого вершкового масла і рослинно-вершкової суміші. У першому півріччі 2017 року на частку компанії припала шоста частина випущеного в країні плавленого сиру і сирного продукту. Свою продукцію «Терра Фуд» поставляє більш ніж в 40 країн, в тому числі на Близький Схід, в країни Північної Африки, на Балкани, а також в Китай, США і Північну Корею.«Молочний Альянс»(Київ): шість підприємств компанії займаються збором та обробкою молока, а також виробництвом сирів, цільно- і кисломолочної продукції. «Молочний Альянс» лідирує за обсягами продажів молока в Україні. На його частку припадає 22% цього ринку. Компанія також є №1 по виробництву і експорту сухої молочної сироватки. Свою продукцію група експортує в 35 країн, в тому числі в арабсько-мусульманські. У грудні 2015-го вона отримала сертифікати на експорт молочної продукції під ТМ «Славія» в Китай.«Вімм-Білль-Данн Україна»(Київ.обл.)працює з 2000 року. З кінця 2010-го входить до складу міжнародної корпорації PepsiCo. Спеціалізується на випуску молочної продукції та дитячого харчування під торговими марками «Агуша», «Слов'яночка», «Веселий молочник», «Чудо», Imunele, «Ромол», «Смачненько». У минулому році основним продуктом групи було пастеризоване молоко - на нього довелося 24% обсягу виробництва. Компанія«Волошкове поле»створена на базі Черкаського міського молокозаводу. Зараз до неї входять три підприємства. «Волошкове поле» виготовляє традиційні молочні продукти: масло, сметану, молоко, кефір, йогурти. Частина продукції підприємство експортує майже в 20 країн, в тому числі в США, країни Азії, Африки, СНД і Близького Сходу. 

«Екопродукт» (Маріуполь) виробляє  продукцію  із натуральної  сировини з використанням сучасних технологій. Концерн «Молокопродукт" (Бахмут), зараз на підприємстві функціонують такі цехи: цех з виготовлення продукції з незбираного молока, маслоцех, сирцех, казеїновий цех. Потужності заводу дозволяють переробляти 100 т. молока на добу. Асортиментний ряд складається з такої продукції: молоко, кефір, ряжанка, сметана, кисломолочні сири, масло вершкове, йогурти,  чедер.

 

Вчитель географії :

-Яскравим представником молочної промисловості нашої області є «ДАНОН».

Відео: «Данон»-виступ представників компанії.

 

4.ПРОБЛЕМИ ТА перспективи розвитку галузі.(СЛАЙД  )

Основні проблеми харчової промисловості

-Низька купівельна спроможність населення;

-Застаріле обладнання;

-Невідповідність переробки та сировинної бази (частина непереробляється);

-Неналежне фінансування;

-Неправильна технологія  збереження  продукції;

-Неконкурентноспроможність продукції;

-Невідповідність ціни  і якості.

 

5.Перспективи розвитку(СЛАЙД )

1. Гармонізація системи сертифікації та стандартизації за міжнародними вимогами.

2. Створення умов для формування сприятливого інвестиційного клімату.

3. Підвищення якості прдукції

4. Модернізація і реконструкція діючих підприємств.

5. Впровадження нових технологій.

6. Популяризація вітчизняного виробника.

ІV. Контроль та самоперевірка знаньСЛАЙД (    )

 

1.Маслоробна, сироварна, молочно-консервна – підгалузі, що переробляють 

         продукцію:

А) рослинництва;  Б) тваринництва; В) зернового господарства;

Г) рибальства.

 

2. На сировинний фактор орієнтуються галузь харчової промисловості:

А) макаронна; Б) цукрова; В) м’ясна; Г) круп’яна .

 

3. Це виробництво розвинене у портових містах Причорномор'я та Приазов'я:

А) кондитерська;Б) олійна; В) спиртова; Г) рибна.

 

4. Виробничі потужності цієї компанії в Україні представлені 2 заводами в м.Херсон та м.Кременчук: 

А) хлібопекарська;   Б) цукрова;В) «ДАНОН»молочна;Г) макаронна .

5.Міждержавне значення має галузь :

 

 

А)м’ясна;Б)цукрова;В)виноробна;Г)рибна .

 

6. Основні підприємства цієї галузі зосереджені в районах сировинних баз, передусім у степовій і лісостеповій зонах

А)плодовоовочевоконсервна;Б)цукрова;В)кондитерська;Г)олійно-жирова

 

V. Підсумок (СЛАЙД   )

1.Розглянули особливості  харчової промисловості України та свого регіону.

2. В Україні широко представлені різні галузі харчової промисловості, які стрімко розвиваються.

3. Її підприємства у своєму розміщенні орієнтуються або на сировину, або на споживача.

4. Харчова промисловість повністю забезпечує потреби країни у продуктах харчування , та забезпечує населення цінними для здоров'я ,                   макро- , мікроелементами,вітамінами та іншими корисними речовинами.

5.Деякі галузі харчової промисловості пройшли переоснащення виробництва і успішно конкурують на внутрішньому і світовому ринках із зарубіжними виробниками .

 

Чи в світі їжа головна?  (СЛАЙД   )

Ми твердо можем відповісти:

Харчовикам ми дякуєм за те,

Що можем сміло все ми їсти!

Готуйте нам і щось творіть -

Щоб смачно нам на світі жить!

 

Що ви можете відповісти Сократу  «Людина їсть, щоб жити, а не живе, щоб їсти».(СЛАЙД   )

 

 

 

VІ.Домашнє завдання(СЛАЙД   )

-Читати відповідний матеріал підручника ст.181-186

-Накреслити схему міжгалузевих зв`зків харчової промисловості .

- Створити рекламу- презентацію одного з видів харчових продуктів присутніх на вашому столі.

 

Оцінювання учнів:

за повідомлення учнів;

за кращі усні відповіді;

за виконання завдань.

Подяка учням за активну роботу на уроці.

VІІ.Рефлексія( «Дерево рішень») (СЛАЙД  )

1. Чи сподобався вам урок?

2. Чи досягли ми мети уроку?

Учням надано зелені листочки та жовті яблучка. Якщо на ці запитання відповідь «так», то вони приклеюють яблуко , якщо «ні» — листок.

Яблунька повина дати «плоди».

Вчитель біології: (СЛАЙД  )

Закінчити наш урок я хочу словами індійського гуруШрі Сатья Саї Баба

"Яка їжа - такий і розум,

який розум - такі й думки,

які думки - така й поведінка,

яка поведінка - така й доля".

Ми бажаємо всім присутнім здорової смачної їжі і щасливої долі.

 

 

                           Структура харчової промисловості

Додаток

 

Назва галузі

Що є сировиною

Центри виробництва

Принцип

розміщення

Борошно-мельнокруп'яна

зернові культури

- Київ, Харків, Дніпропетровськ, 

Звенигородка (Черкаська обл.) Одеса;

- повсюдно

- на сировину;

- на споживача

Хлібопекарська

борошно

Великі обласні центри (розміщується мережа невеликих пекарень)

- на споживача

 

Макаронна

борошно, яйця, олія

Київ Харків Одеса Дніпропетровськ

- на споживача

Кондитерська 

борошно, цукор, яйця, плоди, ягоди... 

Київ, Харків, Одеса, Львів,Тростянець (Сумська обл.), Луганськ, Донецьк, Дніпропетровськ, Вінниця (великі центри)

- на споживача

Молочна:

а) маслоробна;

б) сироварна;

в) незбирана 

    молочна;

г) молочно-

консервна

молоко

 

Київ, Дніпропетровськ, Харків, Одеса, Львів, Бердянськ, Кременчук, Миколаївська, Полтавська та ін.

- масовий споживач

- сировина

М'ясна

м'ясо

Київ, Полтава, Одеса, Харків, Вінниця...

- на сировину

- на споживача

Цукрова

цукровий буряк

в 19 областях України

- на сировину

Олійно-жирова

олійні культури жир свинячий та яловичий

Придніпров'я, Донбас, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Мелітополь, Одеська, Вінницька

- на сировину

Рибна

 

річкова риба, морська риба

Миколаїв, Херсон, Одеса, Мелітополь,

Керч

- на сировину

- на споживача

Крохмалепатокова

посіви картоплі (де переробка)

у невеликих містах і селах - Житомирська обл. - Чернігівська обл.

- на сировину

Плодоовоче-консервна

плоди, овочі

Лісостепова зона, Поділля, Крим, Закарпаття

- на сировину

Виноробна

(має міждержавне значення:

- "Масандра", "Золота балка", "Коктебель" (Крим),"Шабо" (Одеса)

виноград, спирт, цукор, плоди

Крим, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Закарпаття

- на сировину

Спиртова

(Застосовується в 150 галузях)

рослинна сирови-на (зерно), цукор, виноград, дріжджі (використовують-ся відходи цукрової пром-сті) - відходи від виробництва соків

Київ, Львів, Харків

у невеликих містах (цукрової пром-сті)

- на сировину

 

Пивоварна

хміль,цукор, мед, плодово-ягідні соки, вітчизняні та експортніекстрак-ти, тонізуючі речовини...

Київ, Харків, Дніпропетровськ, Чернігів, Донецьк, Львів та ін.

- на споживача

- на сировину

Виробництво мінеральної води 

мінерально-лікувальні води,

столова вода

Трускавець, Закарпаття, Полтава, Карпати (Львівська, Івано-Франківська), Київ

- на сировину

 

Принципи розміщення.

 1) На джерела сировини:

 цукрова;

 консервна;

 крохмале-патокова;

 рибна;

 спиртова;

 олійна.

       2) на споживача (тяжіють до місць споживання готової продукції)

молочна;

 хлібопекарська;

 пивоварна;

 кондитерська...

      3) Одночасно орієнтуються на сировину та споживача

 м'ясна;

 молочна;

 тютюнова;

 борошномельно-круп'яна...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                             Харчова  промисловість України

 

Назва галузі

Географія поширення

Чинники розміщення

Вплив на організм людини?

Борошномельно-круп'яна

 

 

 

 

 

 

Хлібопекарська

 

 

 

 

 

Макаронна 

 

 

 

 

 

Кондитерська

 

 

 

 

 

Цукрова

 

 

 

 

 

Олійно-жирова

 

 

 

 

 

Плодовоовочевоконсервна

 

 

 

 

 

Виробн. алкогольних  напоїв

 

 

 

 

 

Вироб.безалкогольних

 напоїв

 

 

 

 

 

Мясна

 

 

 

 

Рибна

 

 

 

 

 

Молочна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Байда Наталія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
27 січня 2022
Переглядів
3388
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку