Конспект уроку за темою: «Данте Аліґ'єрі. «Божественна комедія» »

Про матеріал
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Перегляд файлу

План-конспект уроку

з зарубіжної літератури

Тема: Данте Аліг’єрі «Божественна комедія» як філософсько-художній синтез середньовічної літератури й утілення раннього Відродження.

Мета: узагальнити та систематизувати знання про особливості твору Данте Аліг’єрі «Божественна комедія», виділити ознаки середньовічної та літератури Відродження.

Тип уроку: урок закріплення, урок аналізу тексту.

Обладнання: підручник, презентація,

Методи і прийоми: комунікативний, ілюстративний, дослідницький.

Хід уроку

1. Актуалізація опорних знань

Із чим у вас асоціюються епохи Середньовіччя та Відродження?

Середньовіччя: переважає теоцентризм (  спрямованість до бога); світ дуалістичний ( земний та духовний) .

Відродження: в основі антропоцентризм (тобто людина), повернення до засад античності, гуманізм.

Чому на Вашу думку епоха Відродження має таку назву?

Відродження засад античності та повернення до її естетичних принципів, а тому і така назва.

2. Оголошення теми і мети уроку

3. Ознайомлення з біографією Данте Аліг’єрі 

Слово вчителя.

Постать Данте Аліг’єрі – унікальне явище у літературі на межі Середньовіччя та Відродження. Письменник став творцем італійської літературної мови. Постать Данте помітна не лише у літературному середовищі, а й у політичному. Його політика була направлена на подолання міжусобиць партій та збереження миру в рідній Флоренції. Після збройного перевороту у Флоренції 27 січня 1302 року  був засуджений до вигнання і позбавлений громадянських прав.  Твір «Божественна комедія» автор писав 14 років ( з 1307 по 1321 рік). Данте Аліг'єрі помер по дорозі з Венеції в Равеннув 1321році у віці 56 років. Коли прах Данте транспортували з Равени в рідну Флоренцію урна була викрадена монахами з сусіднього монастиря, які не бажали розлучатися з поетом. (слайд 2)

4. Аналіз поеми «Божественна комедія»

4.1. Аналіз назви твору (слайд 3)

Перший варіант назви – «Комедія», бо має щасливий фінал та написанна італійською, а не латинською, як це було прийнято. Після додалося визначення «Божественна», яке запропонував Джованні Бокаччо, адже високо оцінив твір. Означення «Божественна» у плані довершеності та ґрунтовність твору, його впливу на суспільство.

4.2. Синтез Середньовіччя та Відродження у поемі ( слайд 4)

Данте поєднав у творі ознаки двох літературних епох, а саме:

1) від Середньовіччя:

  •                  уявлення про потойбічне життя
  •                  середньовічний жанр видіння
  •                  використання алегорії
  •                  спасіння душі залежить від поєднання розуму та віри в Бога
  •                  середньовічний погляд на єстетизм ( якщо потворний ззовні, то потворний і душею)

2) від Відродження:

  •                  реалістичне відображення дійсності
  •                  покарання через тілесне, а не духовне
  •                  італійська мова написання
  •                  від людини залежить її майбутнє

4.3. Символізм твору

Слово вчителя

Що ж розпочнемо з основних героїв твору та їх символічного значення. Назвіть будь ласка персонажів у «Божественній комедії»? (Данте, Вергілій та Беатріче).

Данте втілює образ гріховного людства; Вергілій - образ земного розуму. ( 5 слайд)

Чому саме Вергілій став супровідником Данте?

Данте вбачав у поеті найкраще втілення людський моральних та розумових якостей, та високо цінував його діяльність, а тому і обрав Вергілія, як своєрідну провідну зорю.

Образ Беатріче це уособлення божественної чистоти та духовності.  Кохання всього свого життя Данте рівняє з образом Христа. Шлях Датне через Пекло та Чистилище до Раю та Беатріче, це символ шляху до свободи та морального очищення. ( 6 слайд)

Потрібно зауважити, що алегорією та символізмом просякнутий весь твір. Наприклад на початку шляху Данте опиняється у темному лісі, що символізує тяжкі та смутні часи в країні. Тварини, що перешкоджають Данте шлях, мають декілька гіпотез їх символізму. (7 слайд)  Леопард символізує: 1) підступність; 2) політичних супротивників Данте. Лев втілює: 1) жорстокість; 2) короля Франції. Вовчиця є символом: 1) ненажерливості та хтивості; 2) римського папства.

У творі є ще символізм цифр. ( 8 слайд) Більш детально з цим можна ознайомитися на сторінках вашого підручника (с. 21. 3 абзац). Число 9 ( 3 по 3) це кола у Пеклі, Чистилищі та Раю.

5. Підсумок уроку

Твір «Божественна комедія» (9 слайд) має декілька напрямків трактування, з цим ви також можете ознайомитися у своєму підручнику. Але можемо зробити висновок після прочитаного та сьогоднішнього заняття, що сенс поеми - чисте моральне життя людини, де розум рятує людину від пристрастей, а знання богослов'я дає вічне блаженство. На шляху до морального переродження людина проходить через усвідомлення своєї гріховності (пекло), очищення (чистилище) та піднесення до щастя (раю).

А для того, аби ми разом підбили підсумки та узагальнили сьогоднішню інформацію, пропоную вам зіграти у гру « Вершники». Вам потрібно швидко відповідати на питання, в залежності від правильності відповіді та швидкої реакції залежить, чи переможете Ви у скачках. Прохання, підписуйтеся своїми прізвищами. Обирайте режим гри з друзями та підписуйтеся своїми прізвищами.

Посилання на вправу: URL: https://learningapps.org/watch?v=pb4n94w1321

 

Або                    https://learningapps.org/qrcode.php?id=pb4n94w1321                     

6. Домашнє завдання

Напишіть твір-роздум, у творі дайте відповіді на такі питання:

1) Який із гріхів, описаних у творі, ви могли б виправдати;

2)  Яким чином кожен може покращити своє життя у духовному плані.

Література

1. Гарін І.І. Пророки та поети. Москва : Терра, 1994. Т .5.  640 с. URL : http://svr-lit.ru/svr-lit/garin-dante/index.htm ( дата звернення 29.11.2021)

2. Данте Аліґ'єрі та його шедевр "Божественна комедія". URL: http://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/123456789/2242/Shalaginov_Dante.pdf?sequence=5&isAllowed=y  (дата звернення 29.11.2021)

3. Дживелегов, А.К. Данте Аліг’єрі. Життя і творчість. 1946 .138 с. URL: http://svr-lit.ru/svr-lit/dzhivelegov/dante-aligieri/index.htm (дата звернення 29.11.2021)

4. Ніколенко О.М. Зарубіжна література ( рівень стандарту) : підруч. для 10 кл. закл. загальн. серед. освіти. Київ : Грамота. 2018. 208 с.

5. Петрова О.М. Данте в контексті Європейської образотворчості.  URL: http://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/123456789/8616/Petrova_Dante_v_konteksti.pdf?sequence=1&isAllowed=y  (дата звернення 29.11.2021)

6. Поема “Божественна комедія” – енциклопедія Середньовічного життя.  URL: https://allrefrs.ru/3-36560.html (дата звернення 29.11.2021)

7. Цікаві факти про Данте. URL: https://www.factday.net/5-23-tsikavi-fakty-pro-dante.html (дата звернення 29.11.2021)

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисницкая Евгения
    Дякую за Вашу працю!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
30 листопада 2021
Переглядів
2538
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку