Конспект з теми: "Будова квітки. Різноманітність квіток."

Про матеріал
Конспект з біології,на тему: "Квітка,її будова,функції". Файл містить теоретичний матеріал, доповнений малюнками з підписами. Дуже зручно використовувати на уроках!
Перегляд файлу

Будова квітки. Різноманітність квіток.

 

План нашого уроку

1. Будова квітки

2. Різноманітність квіток

3. Будова і функції частин квітки

 

Квіти — це найкращий витвір неперевершеної майстерності природи. Приємні пахощі, принадність фарб, витончена форма – все це дуже позитивно діє на наші емоції і викликає захоплення. Проте, крім естетичної насолоди, квіти мають надзвичайно важливе біологічне значення, адже саме квітка є початком майбутнього живого організму – нової рослини.

В усі часи люди вшановували квіти. Починаючи із найдавніших часів і закінчуючи сьогоденням. Квіти дарували радість закоханим, ними прикрашали вівтарі, вони були символами, цілющими ліками. Вони мали значення в житті окремих осіб і цілих народів.

 

Вивчення нового матеріалу

Уперше визначення квітки як видозміненого пагона дав відомий німецький поет і вчений Й. В. Гете в праці „ Метаморфози рослин " у 1790 році.

 Квітка - це вкорочений, видозмінений і обмежений у рості пагін, на місці якого утворюється  плід з насінням.

unnamed (4).jpg111193.001.jpg 1.Яка будова квітки?

 

 

Квітка становить собою видозмінений пагін. Вона складається з квітконіжки, квітколожа, оцвітини, тичинок та маточок. У багатьох рослин, наприклад у яблуні і вишні, квітка прикріплюється до стебла квітконіжкою, а у кукурудзи, соняшника, конюшини квітконіжка вкорочена і зовні непомітна. Такі квітки називають сидячими.

Верхню розширену частину квітконіжки називають квітколожем. Форма квітколожа може бути різною: пласкою, як у півонії та клена, опуклою, як у жовтцю і малини, видовженою, як у ожини, увігнутою, як у сливи чи черемхи. На квітколожі розміщені чашечка, віночок, тичинки, одна або кілька маточок.

Чашечка складається із видозмінених листків - чашолистків, що мають переважно зелений колір. Чашолистки захищають внутрішні частини квітки від ушкоджень, особливо коли квітка ще не розцвіла і перебуває у стані пуп'янка. Якщо чашолистки відокремлені один від одного, то чашечку називають роздільнолистою (наприклад, у капусти), а якщо вони зрощені між собою, то зрослолистою (приміром, у картоплі, петунії).

Найпомітніша частина квітки - віночок. Він складається з пелюсток - видозмінених листків, що забарвлені переважно яскраво. Віночок захищає тичинки і маточку, а також приваблює ко-мах-запилювачів. В одних рослин пелюстки зростаються, в інших -ні. Отже, віночок може бути вільно пелюстковим (шипшини), або зрослопелюстковим (кульбаба і картопля).

Чашечка і віночок у багатьох рослин разом складають подвійну оцвітину (петунії та вишні). У деяких рослин усі частини оцвітини однакові за формою та забарвленням. Таку оцвітину називають простою (конвалії та тюльпана). В одних рослин листочки простої оцвітини забарвлені у зелений колір, чим нагадують чашолистки. Таку просту оцвітину називають чашечкоподібною (кропива і буряк). Яскраво забарвлену просту оцвітину називають віночкоподібною (тюльпан, лілія, конвалія). Є рослини (наприклад, ясен), у яких квітки взагалі не мають оцвітини, тому їх називають голими. Чашечкоподібна оцвітина або голі квітки притаманні рослинам, які запилює вітер.

 

images.jpgГоловні частини квітки - маточки і тичинки. Тичинки розміщуються вздовж внутрішнього краю оцвітини. їхня кількість у квітці коливається від однієї (наприклад, у канни) до кількох сотень (приміром, у мімози). Кожна тичинка утворена тичинковою ниткою та пиляком. У пиляку формуються пилкові зерна, які містять чоловічі статеві клітини. Сукупність пилкових зерен має назву пилок.

-21-638.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Маточка утворена одним чи кількома зрослими листочками - плодолистками. Маточок у різних видів рослин буває від однієї, як у яблуні, до кількох десятків, як у суниць і жовтцю. Маточка складається з нижньої розширеної частини - зав'язі, середньої видовженої -стовпчика (є не у всіх квіток) та верхньої - приймочки. Всередині зав'язі містяться один або кілька насінних зачатків. Пилкові зерна різних видів рослин різняться за формою та розмірами. Проте їхня будова більш-менш подібна. Кожне пилкове зерно вкрите двома оболонками. Зовнішня оболонка досить щільна і надійно захищає клітини, розташовані всередині. Саме завдяки їй пилкові зерна можуть зберігати життєздатність протягом десятків, сотень, а то й тисяч років. Клітини, розташовані всередині пилкового зерна, забезпечують процеси запліднення.

У кожному насінному зачатку формується зародковий мішок, де міститься жіноча статева клітина - яйцеклітина та центральна клітина. Насінні зачатки вкриті покривами, які на його верхівці не зростаються і залишають отвір - пилковхід. З насінного зачатка після запліднення зазвичай розвивається насінина, а із зав'язі - оплодень. Шкірка, яка утворюється з покривів насінного зачатка, захищає розташовані всередині насінини зародок та запас поживних речовин. Насінина разом з оплоднем утворює плід . Плід може містити одну, декілька або багато насінин.

 

2. Різноманітність квіток

Розповідь вчителя про різноманітність квіток із використанням таблиць, малюнків підручника

- Які відомі типи квіток? Квітки, що мають лише тичинки або лише маточки, називають одностатевими, двостатеві  мають і тичинки, і маточку. У деяких рослин (наприклад, у соняшника, волошки) частина квіток не має ні тичинок, ні маточок, тому їх називають нестатевими.

Є види рослин, у яких чоловічі та жіночі квітки розміщені на одній особині їх називають однодомними (наприклад, огірки, кукурудза, дуб). Якщо ж тичинкові та маточкові квітки перебувають на різних особинах (чоловічих і жіночих), то такі рослини мають назву дводомні (наприклад, верба, тополя, обліпиха).

Однодомні (чоловічі і жіночі квітки знаходяться на одній рослині, огірок, кукурудза, береза і дуб)

Дводомні – чоловічі і жіночі квіти знаходяться на різних рослинах (верба, тополя).

unnamed (2).png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розрізняють квітки

 

 Правильна квітка якщо через квітку можна провести кілька площин симетрії, її називають правильною або актиноморфною. Правильні квітки у вишні, тюльпана, троянди, лілії, суниці…

 Неправильна квітка якщо через квітку можна провести лише одну площину симетрії – вона неправильна або зигоморфна. Неправильні квітки у гороху, квасолі, акації, кропиви…

Асиметрична квітка іноді у квітці неможливо провести жодної площини симетрії, тоді квітку називають асиметричною. Такі квітки мають гладіолуси, канни, антуріум.

unnamed.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Узагальнення і систематизація знань

 

Для закріплення нового матеріалу я вам буду зачитувати віршовані загадки та запитання, а ви будете мені говорити відповіді до них.

  •     Що являє собою квітка? Яку роль відіграє? Квітка - це вкорочений, видозмінений і  обмежений у рості пагін, який пристосований для статевого розмноження рослин .
  • В квітконіжці у рослини є розширена частина. Хто здогадається як вона називається? Квітколоже .
  • Як продовження стебла у рослини називається, на якому, власне, квітка пагоні тримається? Квітконіжка.
  • Назвіть у квітці на  головні її частини. Маточка та тичинки .
  • А яка частина квітки для комах дуже помітна? Як називається та з чого складається? Віночок, складається з пелюсток.
  • Зазирнемо ми у квітку і побачимо тичинку. Хто здогадається, з чого вона складається ?  З тичинкової нитки і пиляка .
  • Пилякові зерна в пиляку зберігаються. А сукупність зерен цих як називається? Пилок.
  • Запилення, запліднення в квітці розвивається. Із насінного зачатку що розвивається? Насінина.

В квітці в кожній маточці на горі частина є. Яку назву вона має? Яку роль відіграє?  Приймочка, приймає пилок.

 

 

3. Будова і функції частин квітки

 

Частина квітки

Будова

Функції

Квітконіжка

Видозмінене стебло пагона, на якому розташована квітка; квітки без квітконіжок називаються сидячими (соняшник, подорожник ) .

розташування квітки .

Квітколоже

Вісь квітки, на якій розташовуються всі частини квітки, за формою може бути опуклим, видовженим, укороченим, плоским або увігнутим .

вісь квітки, на якій розташовуються інші частини квітки

Чашолистки (чашечка )

Зовнішня частина подвійної оцвітини, що складається з чашолистків, видозмінені листки переважно зеленого кольору, які виконують функцію захисту внутрішніх частин квітки до їхнього розкривання ;може бути роздільнопелюсткова або зрослопелюсткова

захист внутрішніх частин квітки до їхнього розкривання

Пелюстки

( віночок)

Внутрішня , яскраво забарвлена частина подвійної оцвітини , що складається з пелюсток,що сприяють запиленню; з пелюсток утворєються вільно - або зрослопелюстковий віночок квітки

сприяють запиленню

Тичинки

Репродуктивні органи квітки, у яких утворюються пилкові зерна; тичинка складається з пиляка й тичинкової нитки .

утворення пилкових зерен .

Маточки

Репродуктивні частини квітки, складається із зав'язі і приймочки, які розташовані на стовпчику. Утворюються насінні зачатки в результаті зрощення країв одного або декількох плодолистків .

утворення насінних зачатків

 

1

 

docx
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
15346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку