Конспект заняття з автоматизації звука [Л] "Лисичка і Білочка"

Про матеріал

Автоматизація звука [л] в словах, реченнях, тексті, розвиток артикуляційної та дрібної моторики, розвиток слухової уваги, фонематичного слуху, дихання, розвиток вміння складати речення з опорою на картинки, розвиток зв'язного мовлення, збагачення словника словами зі звуком [л], виховання посидючості, самоконтролю за вимовою.

Перегляд файлу

Лисичка і Білочка

Програмовий зміст: автоматизація звука [л] в словах, реченнях, тексті, розвиток артикуляційної та дрібної моторики, розвиток слухової уваги, фонематичного слуху, дихання,  розвиток вміння складати речення з опорою на картини, розвиток зв’язного мовлення, збагачення словника словами зі звуком [л],  виховання посидючості, самоконтролю за вимовою.

Матеріал: дзеркало, іграшки (або картинки із зображенням) Лисичка, Жабка, Гном, Білочка,  камінці Марблс, зображення возиків з зеленою, жовтою та червоною позначкою, прапорець блакитного кольору, лічильні палички, сюжетна картинка із зображенням дерева, на гілці якого гніздо з пташенятами; пташка на нитці, прикріплена до верхньої частини аркуша, картинки: фломастер, клоун, слива, яблуко, ялинка, дятел, волошка, метелик.

Хід заняття: 

  1. Організаційний момент.

Привіт. Я рада тебе бачити сьогодні і хочу розповісти про одну тваринку. Відгадай загадку і дізнайся, про кого саме я тобі буду розповідати:

Хитрюга руда

У курник загляда. (лисичка)

  1. Основна частина.

Лисичка вирішила піти в гості до Білочки. Білочка жила в іншому лісі і тому Лисичка не знала де її шукати. Бачить на галявині жабка сидить. Запитати лисичка у неї. Жабка влаштувала іспит, щоб дізнатися, що вміє Лисичка робити.

Виконання артикуляційної гімнастики

Сподобалося Жабці, як Лисичка виконала її завдання і вирішила відправити з Лисичкою помічника. Це звук, який чується в словах лампа, гілка, стіл. Який це звук?

Щоб Лисичка не сумувала у дорозі, звук [л] зіграв з нею у гру. Необхідно піднімати прапорець, коли почуєш слово зі звуком [л].

Гра «Підніми прапорець»

По дорозі Лисичка зустріла гнома. Він збирав кольорове каміння. Лисичка вирішила допомогти. Необхідно бути уважним і скласти каміння у візок з зеленим кружечком, якщо назва малюнка починається зі звука [л], з жовтим кружечком – в середині слова, з червоним кружечком – в кінці слова.

Гра «Допоможи гному»

(робота з камінцями Марблс)

Лисичка допомогла гному і він довезли її до Білочки. Але Білочка живе на дереві. Ти знаєш як називається її будиночок? (Дупло) Щоб піднятися на дерево, необхідна драбина.

Викладання з лічильних паличок «Драбина»

Лисичка приставила драбину до дерева. Щоб піднятися по драбині, необхідно назвати слово і сказати, що з ним можна робити.

Гра «Добери дію»

 Лисичка з  Білочкою зустрілися і дуже зраділи.

Фізкультхвилинка

Лапки в боки, вгору вушка —

Скачуть гарні дві подружки.

Один, два, три, чотири, п'ять,

По гілках вони летять.

Один, два, три, чотири, п'ять,

Люблять подружки стрибать.

 

Лисичка і Білочка вирішили прогулятися і побачили Ластівку. Вона розповіла їм історію про себе. Послухай її уважно, а потім перекажеш її мені.

«Навесні ластівка звила гніздо. Вона поклала на дно гніда сухий мох, пушинки, щоб було тепло. Ластівка відклала в гніздо яєчка. Висиджувала їх. Потім почувся писк. Це пташенята. Ластівка ловила мух і давала їх пташенятам»

Переказ оповідання «Ластівка»

Білочці і Лисичці дуже сподобалась розповідь Ластівки. Ластівка сказала, що дуже втомилася і не може летіти. Подмухаємо на неї, щоб вона підлетіла до гнізда.

Вправа на дихання «Пташечка»

Дуже пташка зажурилась –

В неї крильця натрудились.

Допоможемо їй, діти,

До гніздечка долетіти.

Білочка і Лисичка залишилися грати під деревом. У них є картинки. Білочка показує одну картинку, а Лисичка – другу. Необхідно придумати речення з обома словами.

Гра «Придумай речення»

Фломастер, клоун; слива, яблуко; ялинка, дятел; волошка, метелик.

  1. Підсумок.

Залишимо Білочку і Лисичку грати далі, а наше заняття закінчилося. Ти сьогодні молодець, виконав багато завдань. Яке завдання було найскладніше? Що тобі сподобалося виконувати?

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Логопедія, Розробки уроків
Інкл
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
5225
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку