Конспект заняття з патріотичного виховання дітей середнього віку "Веселка кольорами грає, усіх навколо звеселяє."

Про матеріал
Ознайомлення дітей середнього дошкільного віку із рослинами – символами України з допомогою засобів музейної педагогіки, я саме групового міні-музею “Кольорів”. У ході заняття вирішуються такі завдання: ознайомлення дітей із кольорами веселки, з колористикою українського народного мистецтва, з рослинами – символами України; закріплення знань про основні та похідні кольори; розвиток творчих здібності дітей, їхнє естетичне сприйняття; виховувати любов до української культури.
Перегляд файлу

Тема: Веселка кольорами грає, усіх навколо звеселяє.

Мета: Ознайомлювати дітей з веселкою, з колористикою українського народного мистецтва, з рослинами – символами України; закріплювати знання основних та похідних кольорів; розвивати творчі здібності дітей, їхнє естетичне сприйняття; виховувати любов до української культури.

Радуга картинки для детей и малышей - самые красивые, прикольныеОбладнання: міні-музей кольорів у вигляді веселки, на смужках яких розміщені муляжі квітів, плодів ягід та фруктів, відповідних кольорам веселки; наочні матеріали (ілюстрації квітів – символів України, витворів народного мистецтва); кольорові фарби, пензлики, стаканчики з водою, аркуші паперу, серветки; музичний супровід.

Хід заняття

  1. Вступна частина.

Читання вірша «Веселка»

Узяла веселка

Фарби по краплині:

Червону, гарячу

Із ягід калини,

Помаранчеву яскраву

Взяла в апельсина,

У соняха – жовту, теплу

І в стиглої дині.

А зелену у вербички

І ще й у тополі,

Що зростають біля річки,

Де безкрайнє поле.

Блакитну дала волошка,

Що зросла в гайочку

Синю фарбу дав барвінок

На гарну торочку.

А фіалочка маленька

Мало не проспала,

Фіолетову краплинку

Останню додала.

Засяяла веселка,

Фарбами заграла

Розлила по небу радість,

Й всіх зачарувала.

О. Краснощок

 

Розгляд елементів міні-музею, визначення їх назв та кольорів.

 

 2. Основна частина

Розповідь: Рослини-символи України та значення їх кольорів.

- Українська земля багата на рослинний світ. На ній зростають різноманітні дерева, квіти, трави. Деякі з них стали символами України, а їхні кольори мають особливе значення.

Зображення КалинаКалина - це один із найвідоміших символів України. Калина цвіте білими квітами, а її ягоди мають яскраво-червоний колір. Червоний колір калини символізує любов, життя,вірність.

Зображення МакМак - ще один символ України. Він є символом пам'яті про загиблих у війнах. Мак цвіте яскраво-червоними квітами. Червоний колір маку символізує кров, пролиту за Україну, енергію, витривалість, силу.

Образ СоняшникаСоняшник - символ сонця, тепла та щастя. Він цвіте жовтими квітами. Жовтий колір соняшника символізує доброту, щедрість та радість.

 

Образ ВербаВерба - символ весни, молодості та надії. Вона цвіте білими сережками. Зелений колір листя верби заспокоює та дарує відчуття чистоти й здоров’я.

Зображення Барвінок 

Барвінок - символ вічності та любові. Цвіте синіми квітами. Синій колір барвінку символізує мудрість , гармонію, свободу та спокій.

Зображення Волошка 

Волошка - символ ніжності, чистоти та простоти. Вона цвіте блакитними квітами. Блакитний колір надихає до творчості, мрій та фантазій.

Зображення Фіалка 

Фіалка - символ скромності, таємниці та краси. Вона цвіте фіолетовими квітами. Фіолетовий колір ще символізує багатство та розкіш.

 

 

Ці рослини є частиною української культури та традицій. Їх зображення використовували для прикрашання різноманітних творів мистецтва.

 Кольори веселки також мають велике значення і символізують різні почуття та емоції. Кожен колір має свою унікальну силу та здатність викликати різні відчуття у людей. Веселка – це не просто красиве природне явище, але й символ життя, кохання, природи та радості. Нехай веселка завжди буде нашим кольоровим провідником до щастя та бажаного майбутнього.

Вправа «Візьми свій колір»

Педагог показує дітям різнокольорові предмети з міні-музею та пропонує кожній дитині обрати той колір, який їй найбільше сподобався. Спонукати дитину до розповіді  проте,  який колір вона обрала, і чому.

Запропонувати дитині потримати ручку над зображенням рослини, яка найбільше до вподоби та й отримати силу її кольору.

Показ дітям наочних матеріалів, які ілюструють використання кольорів у народному мистецтві: зразки вишивки, писанок, кераміки, народних костюмів. Звернути увагу, що у цих виробах часто використовуються рослинний візерунок та яскраві, насичені кольори. Це створює святковий, радісний настрій. Так, наприклад, червоний – дарує радість, а синій – спокій. Жовтий колір зігріває, а зелений – дає здоров’я.

Вправа «Знайди свій колір»

Педагог показує дітям картинки з творами народного мистецтва і пропонує їм знайти на цих картинках певний колір.

Фізкультхвилинка - музична пауза

Діти слухають українські народні пісні. Виконують рухи за зразком вихователя.

Художньо-продуктивна діяльність «Намалюємо віночок»

- Здавна віночок був не просто прикрасою на голові у дівчаток, а й оберегом. Вважалося, що він захищає від злих сил і хвороб. Дівчата починали носити віночки з раннього віку. Їх плели з польових квітів ромашок, волошок й барвінку, а на свята – з більш вишуканих, таких як троянди, лілії, півонії.

Намалюймо віночок із квітів, які вам більше до вподоби. А потім ви розкажете чому ви обрали такі квіти і що вони символізують.

Виконання малюнка дітьми та розповіді про обрані квіти.

3. Заключна частина

Педагог узагальнює отримані знання і задає дітям запитання на закріплення.

- Які кольори разом складають веселку?

Цветочки на прозрачном фоне для детей - фото и картинки abrakadabra.fun- Назвіть рослини: квіти, ягоди, фрукти, які мають такі ж кольори, як і кольори веселки.

- Що символізують кольори веселки?

 

docx
Додано
24 лютого
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку