Конституція України - Основний Закон держави

Про матеріал

Презентація до позаурочного заходу з Громадянської освіти. Дана розробка може використовуватися як ілюстративний матеріал до уроків правознавства, історії України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувалавикладач Історії України. ПТУ ВП РАЕССкібчик Анна василівна Конституція України – основний закон держави

Номер слайду 2

Мета урокудати уявлення про те, що таке конституція, визначити характерні особливості Конституції України, як Основного Закону держави, зміст її окремих положень; вдосконалювати навички роботи в групах; виховувати повагу до Основного Закону України, формувати правильне ставлення учнів до закону та необхідності їх дотримання.

Номер слайду 3

«Батьком» нормативно-правового терміна «конституція» у його сучасному значенні був французький мислитель Шарль Монтеск’є (1689-1755), який, зокрема, використовував його для характеристики державного ладу тогочасної Великої Британії.

Номер слайду 4

Конституція Пилипа Орлика. Пилип Орлик Конституція Пилипа Орлика

Номер слайду 5

Конституція СШАКонституційний конгрес США, 1787р., Філадельфія (реконструкція).

Номер слайду 6

Прийняття Конституції України 1996 р. У ніч з 27 на 28 червня 1996 року (загалом безперервно 23 години) Верховна Рада України нарешті, після багатомісячних дебатів, ухвалила Конституцію

Номер слайду 7

Властивості Конституції

Номер слайду 8

Структура Конституції України. Преамбула. Основна частина 15 розділів, які вміщують у собі 161 статтю. Перехідні та прикінцеві положення

Номер слайду 9

Преамбула Конституції України. Верховна Рада України від імені Українського народу - громадян України всіх національностей,виражаючи суверенну волю народу,спираючись на багатовікову історію українського державотворення і на основі здійсненого українською нацією, усім Українським народом права на самовизначення,дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя,піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України,прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями,керуючись  Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням,приймає цю Конституцію - Основний Закон України.

Номер слайду 10

Конституційні права громадян України{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Види прав. Приклади з Конституції України. Особисті права-право на життя (ст.27)- право на повагу честі та гідності (ст. 28)- право на свободу та особисту недоторканість (ст. 29)- право на свободу думки та слова (ст. 34)- право на свободу віросповідання (ст. 35)Політичні права-право брати участь в управлінні державними справами, зокрема, обирати і бути обраним (ст. 38)Соціально-економічні права-право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю (ст. 41)- право на підприємницьку діяльність (ст. 42)Право на працю (ст. 43)Культурні права-право на освіту, на навчання рідною мовою (ст. 53)Екологічні права-право на безпечне для життя і здоров’я довкілля (ст. 50)Права в галузі правосуддя-право на судовий захист своїх прав від порушень і протиправних посягань (ст. 55)-презумція невинуватості у кримінальному судочинстві (ст. 62)

Номер слайду 11

Конституційні обов’язки громадян України

Номер слайду 12

Способи захисту конституційних прав та обов’язків. Преса. Громадські об’єднання. Суд

Номер слайду 13

Закріплення матеріалу. Вправа «Ромашка Блума»

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
Додано
5 червня 2019
Переглядів
3432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку