Консультація для батьків на тему «Як навчити дитину любити книги »

Про матеріал
Книга грає важливу роль в розвитку малюка. Слухаючи вірші та казки, ди-тина дізнається і запам'ятовує нові слова, зміст та ілюстрації книги допомагають розширити її кругозір, розвивають пам'ять і увагу. Книга закладає основи такої важливої якості, як допитливість. Книга допомагає опанувати мовою - ключем до пізнання навколишнього світу, природи, речей, людських відносин. Тому прищеплювати інтерес до книги необхідно з самого раннього дитинства, бо ми живемо в такий час, коли малі діти тягнуться д смартфонів, планшетів, а книг і не бачать.
Перегляд файлу

КОНСУЛЬТАЦІЯ ДЛЯ БАТЬКІВ

«Як навчити дитину  любити книги »

 

                                                                                Укладач: вихователь

                                                                                   Періжняк Г.Ю.

s2-696x319

      Книга грає важливу роль в розвитку малюка. Слухаючи вірші та казки, дитина дізнається і запам'ятовує нові слова, зміст та ілюстрації книги допомагають розширити її кругозір, розвивають пам'ять і увагу. Книга закладає основи такої важливої якості, як допитливість. Книга допомагає опанувати мовою - ключем до пізнання навколишнього світу, природи, речей, людських відносин. Тому прищеплювати інтерес до книги необхідно з самого раннього дитинства, бо ми живемо в такий час, коли малі діти тягнуться д смартфонів, планшетів, а книг і не бачать.

       Чому діти рвуть книжки, не можуть всидіти на місці, коли їм читають вголос, або перевертають сторінку, не даючи дочитати її? Може, вони ще малі для книг? З якого віку потрібно знайомити дітей з книжками? Як навчити дитину любити книги і любити їх слухати? Ці питання хвилюють багатьох батьків.

       Читати малюкові книги можна ще до народження. Адже вже на 7-8 місяці вагітності малюк здатний сприймати ідиференціювати звуки ззовні. Він уже розрізняє голоси мами і тата, і не тільки голоси, але і інтонацію, ритм їхнього мовлення. Якщо протягом якогось часу мама буде читати йому маленьку казку або потішку, то після народження, почувши знайому казку, дитина обов'язково відреагує на неї.

       Дитина вчиться сприймати зображення поступово, у міру розвитку психіки, уваги, мислення. Спочатку вона сприймає зображення як звичайний предмет, що має колір, форму, величину, фактуру. Малюк ще не розуміє призначення картинки як предмета для розглядання.

     У перший рік життя дитина пізнає навколишній світ через тактильні відчуття (обмацування і маніпулювання предметами). Саме тому багато дітей, не знаючи, для чого потрібна книжка, намагаються «досліджувати» новий для себе предмет: дитина чіпає книгу, мне або рве сторінки і все це лише тому, що малюка більше цікавлять звуки, які він при цьому чує. Не турбуйтеся, якщо ваш малюк починає знайомитися з книгами саме так. Запропонуйте йому замість книги, яку він намагається розірвати, старі газети або кольоровий папір. Ця вправа виявиться корисним для розвитку тонких рухів пальців рук (дрібної моторики).

     Ви повинні знати, що найперші книжки для малюків відрізняються від книг для дітей старшого віку. Купуючи книжку для Вашого малюка, вибирайте книги з щільними сторінками, щоб йому було легко їх перевертати, ілюстрації повинні бути великими і кольоровими, зображення повинно бути схожим з реальним предметом. Це допоможе дитині сформувати правильне уявлення про предмет.

      Починати слід з простих віршиків  і коротких казок. Цінність творів усної народної творчості полягає в тому, що дитина сама може зобразити дії персонажів або показати, про що йде мова за допомогою іграшок. Наприклад, потішки «Сорока-білобока», «Водичка-водичка», «Йде коза рогата» тощо.

     До 6-7 місяців малюк за допомогою дорослого показує пальчиком ілюстрації в книзі, намагається повторити рухи дорослого, наслідуючи його, потім вчиться виконувати ці рухи самостійно. Однорічній дитині можна читати казки прості за змістом, наприклад, «Ріпка», «Курочка Ряба» тощо. До 2-3 років можна читати казки з більш складним сюжетом, наприклад, «Гуси-лебеді», «Кот, півень і лисиця ». У міру дорослішання слід підбирати більш складні і довгі казки українських і зарубіжних дитячих письменників. А коли дитина вже навчиться читати сама, звичайно слід звернути увагу на шрифт: він повинен бути великим, щоб не зіпсувати зір.

     Найголовніше правило: ні в якому разі не тримайте дитину проти її волі. Читання книг може тривати від 5-10 до 20-30 хвилин. Прислухайтеся до своєї дитини і не рівняйтись на інших. Адже всі діти різні, хтось може слухати казки цілу годину, а хтось не більше 5 хвилин. Нехай 5 хвилин Ваша дитина буде зачарована казкою, а потім піде грати в машинки або в ляльки, ніж цілу годину вона буде сидіти примусово на місці, і замість користі Ви отримаєте стійку відразу до книги.

       Пам'ятайте, що читання книг має приносити радість Вам обом. Дозвольте собі зануритися в світ дитинства, народження дитини дає нам цю дивовижну можливість. Нехай це буде кожен раз подорож в казкову країну, де збуваються мрії, немає дорослих проблем, і завжди перемагає добро. Читайте книги регулярно. Нехай читання стане для Вас постійної традицією. Навіть якщо у Вас зовсім немає часу, прочитайте хоч пару сторінок. Але обов'язково кожен день!

      Обов'язково при дитині читайте самі. Адже Ваш особистий приклад - найкращий спосіб зацікавити малюка. Дитина  подібна до губки, вбирає те, що бачить. Якщо вона бачить, що мама і тато читають книги, то це стає для неї  традиційним. Читають батьки- читаю і я.

docx
Додано
27 січня 2019
Переглядів
3172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку