Консультація для батьків на тему: «Як правильно загартовуватися влітку, щоб сонце, повітря і вода приносили користь».

Про матеріал
Літо не тільки час подорожей, але і найбільш сприятлива пора для відпочинку, загартовування і оздоровлення дітей. Тому дуже важливо, щоб батьки з найбільшою користю розпорядилися цим дорогоцінним часом. Разом з тим виникає чимало питань, як це краще зробити.
Перегляд файлу

 

Консультація для батьків на тему:

  «Як правильно загартовуватися влітку, щоб сонце, повітря і вода приносили користь».

     Літо не тільки час подорожей, але і найбільш сприятлива пора для відпочинку, загартовування і оздоровлення дітей.  Тому дуже важливо, щоб батьки з найбільшою користю розпорядилися цим дорогоцінним часом.  Разом з тим виникає чимало питань, як це краще зробити.  І тут, як нам здається, певною мірою вам можуть стати в нагоді наші поради.  Сонце добре, але в міру Влітку діти максимальний час повинні проводити на повітрі.  Найбільша небезпека - перегрів організму, сонячні опіки, сонячний удар, оскільки маленька дитина має менш досконалу терморегуляцію і шкіра його дуже ніжна.

  До трьох років світлоповітряні ванни можна проводити під навісом або в тіні дерев.  При цьому потрібно дотримуватися принципу поступового оголення тіла дитини.  Спочатку від одягу звільняються руки і ноги, а потім інші частини тіла.  Вже з 1,5 річного віку світлоповітряні ванни дитина може приймати в одних трусиках.  Тривалість першої такої ванни - 5 хвилин, потім час поступово збільшується до 30-40 хвилин.  Світлоповітряні ванни особливо рекомендовані дітям з ослабленим організмом.  Кращий час проведення - з 9 до 12 години.

    Кожну світлоповітряну ванну найкраще закінчувати водної процедурою.  Діти дошкільного віку після тижневого курсу світлоповітряних ванн можуть почати приймати сонячні ванни.  Засмагати дитина може лежачи, а ще краще під час ігор і рухів.  Сонячні ванни в поєднанні зі світло-повітряного ваннами, а також водними процедурами надають прекрасне зміцнювальний дію.  Діти стають стійкішими до грипоподібним захворювань, ніж ті хлопці, які мало загоряли.  Обережно: тепловий і сонячний удар!  Фахівці не роблять великих відмінностей між цими станами.  І це зрозуміло.  В основі як теплового, так і сонячного удару лежить перегрівання організму.  Причиною теплового удару є утруднення тепловіддачі з поверхні тіла.  Часто це пов'язано з тривалим перебуванням в жаркій, вологій атмосфері.  При сонячному ударі виникає порушення кровообігу в головному мозку.  Зазвичай це буває, коли дитина ходить на сонці з непокритою головою.  Чим менше вік дитини, тим чутливіший до дії жари і сонячних променів.  Тому перегрів організму у маленької дитини іноді може вже статися під час прийому світлоповітряних ванн.

При легкому сонячному або тепловому ударі симптоми в основному однотипні.  Це - запаморочення, слабкість, головний біль.  У малюків часто відзначається розлад кишечника.  У важких випадках можуть з'явитися судоми, блювота, втрата свідомості.  У всіх таких ситуаціях потрібно терміново викликати лікаря, а до його приходу перенести дитину в тінь, змочить голову і груди холодною водою, на перенісся покласти холодний компрес, підняти голову.  Дайте дитині попити і заспокійте його.

  Купання - прекрасне гартує засіб.  Купатися у відкритих водоймах можна починаючи з двох років.  Місце для купання має бути неглибоким, рівним, з повільним перебігом.  Перш ніж дати дитині можливість самостійно увійти в воду, необхідно переконатися в тому, що в даному місці немає ям, глибокої твані, корчів, гострих каменів.  У воді разом з дитиною обов'язково повинен знаходитися дорослий.    

При купанні необхідно дотримуватися правила:

   Не дозволяється купатися натщесерце і раніше ніж через 1-1,5     години після їжі.

   У воді діти повинні перебувати в русі.

   При появі ознобу негайно вийти з води.

   Не можна розпалені занурюватися в прохолодну воду.

 

Як полюбити плавати.

 Якщо ваша дитина боїться води, то варто спочатку навчити її стояти, ходити, бігати й стрибати по пояс у воді. У цьому вам допоможе виконання завдань в ігровій формі.

 "Поміняємося місцями". Візьміться з дитиною за руки і встаньте на більш глибоке місце в морі. Потім попросіть малюка помінятися з вами місцями. Як варіант цієї гри, можна мінятися місцями з дитиною при русі вздовж берега.

 "Хто вище стрибне". Попросіть дитину сісти у воду, відштовхнутися ногами від дна, вистрибнути з неї якомога вище.

 "Єнот полоскун". Необхідно нахилитися до води і виконувати рухи руками вгору-вниз (перемо) та з боку в бік (полощемо).

 "Човники". Дитина встає обличчям до берега, це човники біля причалу. Ви командуєте: "повіяв вітер". Човники розпливаються в різних напрямках. По команді: "Раз, два, три-своє місце знайди", необхідно повернутися на своє місце.

 "Фонтанчик". З положення упору на прямих руках зробити почергове піднімання та опускання ніг. При цьому попросіть дитину створити якомога більше бризок води. Ноги при цьому в колінах не згинати.

Такий же "фонтанчик" можна зробити, але вже з положення лежачи на спині, руки в упорі ззаду.

 "Як кипить чайник". Якщо ваш малюк безбоязно справляється з попередніми завданнями, то можна запропонувати йому опустити голову у воду і зробити видих, склавши губи трубочкою.

 

 Намагайтеся якомога частіше хвалити малюка. І якщо він все ж боїться виконувати завдання, не наполягайте на цьому. Терпіння - важлива якість у навчанні плавання!

docx
Додано
28 травня 2020
Переглядів
533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку