Консультація для батьків "Темперамент дитини:типові помилки та особливості виховання"

Про матеріал

Матеріали мають характеристику різних людських темпераментів з точки зору психології. Враховуючи всі помилки можна запобігти типових помилок у вихованні вашої дитинки)

Перегляд файлу

 

Комишанський дошкільний навчальний заклад

 (ясла-садочок)

«Сонечко»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала вихователь середньої групи «Ромашка» Зубченко Т.О.

 

Комиші

Часто маленька дитина може виявляти непослух істерикою і скандалом. Що робити в цьому випадку: заборонити що-небудь, щоб покарати маленького пустуна, залишити його одного на якийсь час, щоб він перестав вередувати.

Темперамент дитини: типові помилки та особливості виховання

Іноді батьки помічають, що на одні і ті ж речі різні діти можуть реагувати по-різному: одні спокійно вислуховують зауваження, інші починають пустувати,а треті закочують справжній ураган неслухняності. Кожна дитина володіє своїм типом темпераменту. Враховуючи цей факт, можна знайти підхід до будь-якого малюка.

Неправильне виховання дитини 3-4 років без врахування типу темпераменту може призвести не тільки до виникнення проблем і непослуху, але і повної деградації особистості в майбутньому. Накричати на малюка або відшмагати його не стане вирішенням проблеми. Такі батьки не намагаються вибудувати довірчі відносини з дитиною, а просто ламають її психіку під себе.

В 4 роки у дитини вже проявляються характерні риси його темпераменту, починає формуватися основна концепція його поведінки. Темперамент дається дитині природою, це тип нервової системи, а характер визначається вихованням, що дозволяє компенсувати недоліки темпераменту. Існує чотири типи темпераменту: меланхолік, флегматик, сангвінік і холерик.

Сангвініки – самі не проблемні діти у вихованні: у них завжди гарний настрій і серйозних проблем з ними не виникає. Характерні наступні риси: у нього не буває перепадів настрою, навіть якщо він чимось засмучений; це рухлива дитина; має хорошу нервову систему і високу самооцінку; він швидко засинає і легко прокидається, ці критерії відбивають роботу його нервової системи.

Але і в ідеальних дітей є свої недоліки. Одна з головних особливостей дітей-сангвініків полягає в тому, що вони досить хитрі. Якщо така дитина чогось не хоче робити, змусити її практично неможливо. Помилкою батьків, які виховують сангвініка є те, що вони вірять на слово дитині. В результаті дитина змушує батьків слідувати її забаганкам. Малюк повинен виконати вимоги. Робити це треба спокійно, без криків і нотацій. Друга помилка батьків дітей-сангвініків полягає в надмірній похвалі. Тому батьки повинні не просто хвалити малюка за його досягнення, але і заохочувати до того, щоб він робив щось ще краще.

Тип темпераменту меланхолік, потребує до себе уваги. Такі діти дуже сприйнятливі, їх легко засмутити або образити. Накричати на дитину рівносильно, що побити. Особливостями цього типу темпераменту є: чутливість; складність адаптації до нових умов; швидка стомлюваність.

Ключовими помилками при вихованні є покарання за неуспішність і крик перед оточуючими. Навчання меланхоліка у колективах вже вважається стресовою ситуацією, тому його головним завданням є адаптація до нових умов, а не досягнення великих успіхів в освоєнні навчального матеріалу.

Флегматики урівноважені і спокійні. Їх основними рисами є: беземоційність; повільність; здатність спати близько 10-12 годин.

Помилки виховання флегматика полягають у словесному роз’яснення вимог до малюка і пасивного проведення часу разом з ним. Краще демонструвати йому все на власному прикладі. Якщо ж активно займатися розвитком дитини-флегамика, вони так і залишаться дуже інертними.

Холерики – це двигуни прогресу, їм весь час потрібно кудись бігти і щось робити, але вони часто кидають все на початковому етапі. Основними рисами є:мемоційність;мактивність, рухливість і гучність; мають тривожний сном.

Дитину-холерика важливо виховувати правильно, інакше він може вирости занадто емоційною, агресивною і схильною до асоціальної поведінки. Типові помилки батьків у вихованні таких дітей полягають в прояві агресії по відношенню до дитини і надмірна турбота і опіка. З такою дитиною слід поводити себе врівноважено, особливо якщо вона стрибає і кричить. Придушити його неможливо, краще реагувати на його примхи протилежним тоном. Потурати вимогам дитини також не можна, краще встановлювати свої життєві принципи, довгострокові домовленості і заборони (в розумній кількості).

Підводимо підсумки

Займаючись вихованням дитини, батьки повинні проявляти пильність і уважність, щоб вміти відрізняти причини неслухняності своїх дітей і вчасно на них реагувати.

docx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
1949
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку