Консультація для батьків «Як навчити дитину малювати»

Про матеріал
Надати батькам інформацію про те, як і коли вчити дитину малювати.Для цього потрібно проявити всю свою любов, турботу і терпіння.
Перегляд файлу

1639444597_2-abrakadabra-fun-p-fon-dlya-spisku-v-dityachomu-sadochku-2Степанівський ЗДО (ясла-садок) «орлятко»

 

 

 

Консультація для батьків

«Як навчити дитину малювати»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1639444597_2-abrakadabra-fun-p-fon-dlya-spisku-v-dityachomu-sadochku-2 

 

Всі ми знаємо, що малювання - одне з найулюбленіших дитячих занять! Вже у віці 12 місяців, і навіть раніше, малята беруть в ручку олівчик і водять їм по паперу. І нехай олівець вислизає з невмілих рук, а до усвідомлених сюжетних малюнків ще пройде чимало часу, малювання є першим кроком до самовираження дитини.

Малювання не тільки захоплюючий процес, а й надзвичайно корисний. Воно дає поштовх до розвитку творчих здібностей малюка, розвиває пам'ять, мислення, дрібну моторику, сприяє концентрації уваги, допомагає дитині стати більш посидючим.

Так як же навчити дитину малювати!

Для цього потрібно проявити всю свою любов, турботу і терпіння. Вчити дитину малювати ніколи не рано. У дітей, що рано почали малювати, надалі відсутня "боязнь білого аркуша паперу". Крім того доведено, що все впізнане нами в ранньому дитинстві залишається з людиною на все життя. Це зовсім не означає, що той, хто рано почне малювати стане художником, просто він

    не буде боятися цього виду діяльності. Яскраві

         фарби урізноманітнюють життя дитини,

         заповнюють його потребу в приємних

відчуттях.

 

 

 

 

 

1639444597_2-abrakadabra-fun-p-fon-dlya-spisku-v-dityachomu-sadochku-2 

Починати уроки малювання потрібно з того, щоб малювати при маляті на папері лінії, кола, рисочки, різні малюнки, показувати йому колір, називати їх і створювати прості, але дуже барвисті картинки. Коли дитина підросте і зможе сама тримати олівці, фломастери, фарби, можна починати малювати разом. Це заняття настільки сподобається малюкам, що в будинку буде розмальовано абсолютно все. Приблизно до 2 років це буде, скоріше, підготовка до наступних уроків. Для цього періоду відмінно підійдуть пальчикові фарби і м'які кольорові олівці. Розстеліть на підлогу рулон непотрібних шпалер, сядьте разом з дитиною на підлогу, розставте пальчикові фарби. Ось уже готове поле для спільної творчості. Для початку покажіть малюкові, як занурювати пальчик у фарбу і залишати кольорові відбитки на папері. Потім нехай дитина сама вибирає колір, возиться з фарбами, малюючи те, що вона хоче. Сеанс малювання в такому ранньому віці спрямований поки лише на розвиток інтересу до творчості та повинен тривати не більше 15 хвилин, щоб дитина не занудьгувала.

 

 

 

 

 

 

 

 

1639444597_2-abrakadabra-fun-p-fon-dlya-spisku-v-dityachomu-sadochku-2 

 З 2 років дитину можна переводити на наступний етап малювання. Для початку навчіть свою дитину малювати чіткі прямі лінії. Якщо це не викликає у неї складнощів, то можна ще й ставити їм траєкторію. Наприклад, намалюйте на аркуші курча, а недалеко від нього курочку. Скажіть малюкові, що курча хоче зустрітися з мамою-курочкою, а для цього необхідно намалювати доріжку між ними. З'єднайте їх однією прямою лінією. Потім дайте дитині спробувати накреслити таку доріжку самостійно. Далі дитина може сама зображати улюблених героїв (нехай це будуть всього лише «каляки-маляки») і з'єднувати їх між собою.

Також добре буде навчити дитину схематичного зафарбовування. Тобто ви самі або разом з нею малюєте будь-яку форму - просто фігуру (трикутник, ромб та інші) або, наприклад, гриб, кулька, а потім показуєте, як можна наповнити її кольором, заштрихувати якимось яскравим кольором.

Щоб малюк самостійно міг намалювати щось осмислене, слід показати йому як за допомогою звичайних геометричних фігур створювати красиві картинки: сонечко

        з кола і прямих ліній, будиночок з

         квадрата і трикутника,чоловічка за

           допомогою  кругів.

 

 

 

 

 

1639444597_2-abrakadabra-fun-p-fon-dlya-spisku-v-dityachomu-sadochku-2Коли дитина зрозуміє, що на звичайному аркуші паперу можна передавати самій ті речі,що запам'яталися протягом дня, їй буде цікаво і весело малювати все, що її оточує.

При дії пензликом і олівцем працюють пальці - розвивається дрібна моторика рук, а значить, поліпшується розвиток мови. Мова малюка стає активніше тому, що з'являється ще один (і який цікавий) привід мовного спілкування дитини і дорослого. Малюнок - дзеркало почуттів, зрілості, розвиненості вашого малюка. З шедеврів маленького художника можна дізнатися багато.

Головне, для вас, батьків - навчитися "читати" його повідомлення. Психологи вважають, що дитячі малюнки представляють величезний інтерес для розуміння їх почуттів і особистісних особливостей, вираження відносин з родиною і зовнішнім світом.

Якщо ми хочемо зрозуміти, що хоче "сказати" дитина своїми малюнками, то, перш за все, повинні надати йому свободу творчості. Під рукою у вашого маленького творця завжди повинні бути папір, олівці і фарби.

Малюнок не варто критикувати, навпаки, слід хвалити

    дитину. Відберіть разом з ним кращі, на його

      думку, малюнки, повісьте їх де-небудь в

        квартирі, влаштуйте виставку. Запросіть

          у свою галерею бабусь або знайомих,

          можливо їх відвідування та захоплення

           надихнуть дитину на нові шедеври!

 


docx
Додано
31 жовтня 2023
Переглядів
266
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку