Консультація "Як навчити дитину дружити" (для батьків)

Про матеріал
В консультації йдеться про важливість розвитку вміння встановлювати дружні стосунки з однолітками та пердставлені рекомендації "Як навчити дитину дружити"
Перегляд файлу

Як навчити дитину дружити

(консультація для батьків)

 Слід визнати, що вміння дружити — справді досить цінна якість, яка приносить радість і відчуття повноти життя всім, хто в цьому бере участь. Але як навчити дітей дружити?

  Не секрет, що друзів не купиш у супермаркеті… Бажано навчити дитину дружити ще в дошкільному віці. Адже подорослішавши, дітям складніше знаходити спільну мову зі своїми однолітками. Коли ми відправляємо свого малюка в дитсадок, розраховуємо на те, що там він навчиться дружити, контактувати з новими людьми, нести відповідальність перед іншими за свої вчинки. Однак це не завжди відбувається так швидко, як ми очікуємо, адже не всі діти однаково легко йдуть на контакт і знаходять місце у своїй соціальній групі. Тож, малюк відвідує сад дуже неохоче. Проблему необхідно вирішувати, щоб не допустити травмування дитячої психіки.

У дошкільному віці дитина прагне са­мостійно обирати собі товаришів. Її тягне до тих, кого вона сприймає як рівних, з ким її пов’язують спільні інтереси. Це універсальна якість усіх дружніх зв’язків протягом життя. За­звичай дорослі недооцінюють здатність дитини або їм не ви­стачає терпіння почекати, доки вона самостійно впораєть­ся з труднощами, які виникли. Чи можна втручатися у дитячі взаємини, якщо здається, що дитина дружить з «непідхожи­ми» однолітками чи «не так, як потрібно»? Ліпше відійти вбік і дати дитині змогу самостійно вирішувати, з ким дружити. Найважливіше, що мають зробити батьки, — поводитися так, щоб дитина могла поговорити з ними про будь-який, зокрема негативний, досвід взаємин.

  Уміння дружити закладається з самого раннього віку, коли діти вчаться налагоджувати контакт. Але не всім дітям дружба дається однаково легко.  Усі діти різні за характером та здібностями адаптації до нових умов. Жваві та компанійські малюки часто не відчувають особливого дискомфорту від переміни обстановки, тоді як боязкі та сором’язливі крихітки буквально переживають справжню трагедію від розлуки з мамою. Налагодити спілкування таким дітям значно важче. Чудово,коли в сім’ї  є кілька  діток, які можуть  грати один з одним. Тоді навички спілкування, дружби приходять самі собою. А от якщо малюк росте один, батькам потрібно допомогти малюкові встановити контакт з дітками- знайомитися, дружити. Батьки можуть багато в чому допомогти своїй дитині. Пропоную деякі рекомендації, які можуть допомогти вам та вашій дитині.

 

☺ Розповідайте  дитині про дружбу. Все, про що ми говоримо зі своїми дітьми, вони вбирають як губка і зберігають в пам’яті на довгі роки. Тому бесіди про дружбу не тільки цікаві, але й корисні. Дуже важливо розповідати про такі якості, як доброта, вірність,  бажання допомогти, підтримати. Але не варто говорити малюкові, з ким «він повинен дружити», а з ким ні. Такі речі можуть викликати недовіру. Важливо розповідати щиро, даючи зрозуміти, що друзі для людини як рідні люди, з якими можна поділитися найпотаємнішим, і завжди покликати на допомогу.

☺ Навчіть дитину знайомитися. Нерідко з дитиною не хочуть дружити тому, що вона не вміє знайомитися. Поясніть дитині, що будь-яка дружба починається зі знайомства. Наголосіть на тому, що під час знайомства чимало залежить від настрою та виразу обличчя, тому не можна бути відлюдькуватим чи супитися. Якщо на пропозицію познайомитися дитина отримає відмову, їй не слід впадати у відчай, а варто лишень повторити спробу трохи пізніше.

Продемонструйте дитині на власному прикладі усю змістовність та привабливість дружніх взаємин — розкажіть про своїх друзів дитинства, про те, у які ігри ви гралися, як проводили разом час, які спільні секрети мали, як сварилися та мирилися. Поговоріть з дитиною про те, що таке дружба, у чому її цінність для дітей і дорослих.

☺ Поміркуйте, можливо з дитиною ніхто не хоче товаришувати, бо вона дуже ревниво ставиться до своїх іграшок і не ділиться ними. Поясність, що на прогулянку не обов’язково брати найулюбленіші іграшки, а тими, які вона взяла, потрібно ділитися. Запропонуйте їй пригостити дітей на майданчику цукерками, яблуками чи печивом.

☺ Організуйте для місцевої дітвори якесь спільне заняття — гру в футбол, запуск повітряного змія, похід у театр, кіно чи зоопарк. Діти отримають чимало приємних емоцій, у них з’являться спільні теми для розмов.

Не говоріть «ні», якщо дитина хоче запросити у гості когось із друзів. Подбайте, аби серед іграшок обов’язково були ті, з якими весело та цікаво гратися у компанії. Не лінуйтеся приєднатися до дитячих ігор, проте не займайте лідерську позицію.

Запитуйте у дитини періодично, як йдуть її справи із друзями. Під час розмови частіше хваліть її друзів, аби дитина відчувала вашу підтримку і схвалення.

Дайте дитині змогу обирати друзів самостійно. Не нав'язуйте більш підхожих на вашу думку кандидатів, адже цим ви лише зумовите у дитини бажання зробити все на зло.

Казки про дружбу вчать як правильно поводитися з друзями. Читаючи, важливо ставити дітям питання: «Що саме ти зрозумів?», «Який можна зробити висновок?», «Як би ти вчинив?». «Чорна курка», «Чарівник смарагдового міста», «Пряниковий будиночок», «Пес і вовк», «Денискіні оповідання» — ці казки та оповідання про дружбу сміливо можна читати дітям . А можна придумати і свою казку, самим або разом з дитиною. Це буде сімейна казкотерапія. Придумуємо казку, в якій дитина проживає якісь важкі для нього ситуації, які йому складно вирішити або подолати самостійно. І обов’язково закінчуємо казку тим, що знайдений вихід і спосіб подолання труднощів. Так у житті дитині буде легше справлятися з труднощами в спілкуванні. Також можна переглядати  повчальні  мультики  на тему дружби:  «Квіти дружби» , «Не треба ображати друзів» із серії «Уроки тітоньки Сови», «Струмочок», «Як пташенятко подружилося з хробачком»,  «Разом ми сила».

Що ж  робити коли дружити складно.

-      Сором’язлива дитина. Намагайтеся зробити так, щоб вдома дитина почувалася упевнено. Проводьте з нею більше часу і показуйте, що цінуєте всі її ідеї. Навчайте дитину правильно поводитися у ситуаціях, коли вона соромиться, дайте їй змогу спостерігати, як ви спілкуєтеся зі своїми друзями. Також навчайте дитину знайомитися, самі активно долучайтесь до спілкування (лише за згодою дитини), розвивайте у дитини якості, які найбільше цінують її однолітки.

-      Настирлива дитина. Якщо дитина віддає свої іграшки, намагаючись купити дружбу, чи вимагає від друзів надто багато, можливо, вона має занижену самооцінку. Не використовуйте подарунки, щоб проявити свої почуття до дитини. Намагайтеся якомога зрозуміліше демонструвати, що любите дитину такою, якою вона є. Аби дитина почувалася впевненіше на самоті, навчіть її, як можна проводити час, коли вона, приміром, залишається одна вдома.

-      Агресивна дитина. Зазвичай за агресивною поведінкою ховається невпевненість у собі, невміння адекватно висловлювати власні почуття. Аби допомогти дитині, покажіть, як слід реагувати на конфліктні ситуації, та посильте її віру в себе.

-      Жадібна дитина. Нерідко дорослим настільки важливо продемонструвати настільки великодушна їхня дитина, що вони обирають для цього найдорожчі для неї речі. Не змушуйте дитину ділитися, якщо вона цього не хоче. Пам’ятайте, і діти, і дорослі схильні сприймати те, що їм належить, як частину себе, і не люблять віддавати цінні для них предмети.

-      Боязка або надто завзята дитина. Такі «амплуа» дитина може чергувати залежно від ситуації. Не панікуйте, якщо помітили невластиву дитині поведінку, але будьте напоготові: поцікавтеся, що сталося, спробуйте в ігровій формі «прожити» ситуацію. Якщо дитина демонструє позицію «завжди лідер» чи «вічний командир», її слід м’яко скорегувати. Якщо дитина не бажає прислухатися до оточення, навчайте її звертати увагу на почуття та переживання її друзів, хваліть її за поступки і добрі вчинки.

 

Література:

  1. Журнал - Практичний психолог. Дитячий садок № 1/2019
  2. http://21.sadok.zt.ua/korysni-porady-batkam-yak-navchyty-dytynu-druzhyty/

Як навчити дитину дружити

☺ Розповідайте  дитині про дружбу. Все, про що ми говоримо зі своїми дітьми, вони вбирають як губка і зберігають в пам’яті на довгі роки. Тому бесіди про дружбу не тільки цікаві, але й корисні. Дуже важливо розповідати про такі якості, як доброта, вірність,  бажання допомогти, підтримати.

☺ Навчіть дитину знайомитися. Нерідко з дитиною не хочуть дружити тому, що вона не вміє знайомитися. Поясніть дитині, що будь-яка дружба починається зі знайомства. Якщо на пропозицію познайомитися дитина отримає відмову, їй не слід впадати у відчай, а варто лишень повторити спробу трохи пізніше.

☺ Продемонструйте дитині на власному прикладі усю змістовність та привабливість дружніх взаємин — розкажіть про своїх друзів дитинства, про те, у які ігри ви гралися, як проводили разом час, які спільні секрети мали, як сварилися та мирилися. Поговоріть з дитиною про те, що таке дружба, у чому її цінність для дітей і дорослих.

☺ Поміркуйте, можливо з дитиною ніхто не хоче товаришувати, бо вона дуже ревниво ставиться до своїх іграшок і не ділиться ними. Поясність, що на прогулянку не обов’язково брати найулюбленіші іграшки, а тими, які вона взяла, потрібно ділитися. Запропонуйте їй пригостити дітей на майданчику цукерками, яблуками чи печивом.

☺ Не говоріть «ні», якщо дитина хоче запросити у гості когось із друзів. Подбайте, аби серед іграшок обов’язково були ті, з якими весело та цікаво гратися у компанії.

☺ Запитуйте у дитини періодично, як йдуть її справи із друзями. Під час розмови частіше хваліть її друзів, аби дитина відчувала вашу підтримку і схвалення.

☺ Дайте дитині змогу обирати друзів самостійно. Не нав'язуйте більш підхожих на вашу думку кандидатів, адже цим ви лише зумовите у дитини бажання зробити все на зло.

☺ Казки про дружбу вчать як правильно поводитися з друзями.  «Чорна курка», «Чарівник смарагдового міста», «Пряниковий будиночок», «Пес і вовк», «Денискині оповідання» — ці казки та оповідання про дружбу сміливо можна читати дітям. А можна придумати і свою казку, в якій дитина проживає якісь важкі для нього ситуації, які йому складно вирішити або подолати самостійно. І обов’язково закінчуємо казку позитивно.  Також можна переглядати  повчальні  мультики  на тему дружби:  «Квіти дружби», «Не треба ображати друзів» із серії «Уроки тітоньки Сови», «Струмочок», «Як пташенятко подружилося з хробачком»,  «Разом ми сила».                                          Практичний психолог ЗДО №3  Лариса КСЬОНЗИК

1

 

docx
Додав(-ла)
LARYSA KSONZYK
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
10 січня
Переглядів
145
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку