Контроль знань з теми "Поняття про біологічні макромолекули – біополімери. Білки, їхня структурна організація та основні функції"

Про матеріал

Завдання для поточного та тематичного контролю знань створені у відповідності до чинної програми з біології для 6-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з урахуванням змін, затверджених МОН. До уроку "Поняття про біологічні макромолекули – біополімери. Білки, їхня структурна організація та основні функції" теми "Хімічний склад клітини" розроблені:

- завдання тестового контролю, де із запропонованих двох, трьох, чотирьох варіантів відповідей потрібно вибрати один правильний;

- завдання тестового контролю, де із запропонованих варіантів відповідей вибрати декілька правильних;

- завдання встановити відповідність;

- завдання встановити послідовність;

- вставити пропущені слова;

- біологічний диктант;

- проблемне запитання;

- завдання "Лови помилку".

Добірка призначена для вчителів біології загальноосвітніх навчальних закладів.

Перегляд файлу

Урок № 36

Тема: Поняття про біологічні макромолекули – біополімери. Білки, їхня структурна організація та основні функції.

Тестовий контроль

Із запропонованих варіантів відповідей виберіть один правильний:

  1. Вкажіть, скільки стандартних амінокислот входить до складу білків

А  100 Б  20

  1. Визначте, як називається мономер білка

А  амінокислота Б  нуклеотид

  1. Визначте складові частини амінокислот, якими вони відрізняються між собою

А  аміногрупи Б  радикали В  карбоксильні групи

  1. Вкажіть, за допомогою яких зв’язків амінокислотні залишки сполучаються в поліпептидний ланцюг

А  ковалентні Б  водневі В  дисульфідні

  1. Визначте, який рівень просторової організації білкової молекули визначає її властивості та функції

А  первинний Б  вторинний

В  третинний Г  четвертинний

  1. Вкажіть, що являє собою третинна структура білка

А  поліпептид Б  спіраль

В  глобула Г  сукупність глобул

  1. Вкажіть, яка структура білка руйнується під час деструкції

А  первинна Б  вторинна

В  третинна Г  четвертинна

  1. Визначте кількість енергії, яка вивільняється при повному розщепленні 1 г білків

А  17,2 кДж Б  17,6 кДж В  38,9 кДж Г  42 кДж

Із запропонованих варіантів відповідей виберіть декілька правильних:

  1. Вкажіть, які білки виконують захисну функцію

А  імуноглобуліни Б  інтерферон В  тромбопластин

Г  тромбін Д  фібриноген

Завдання на встановлення відповідності:

  1.          Встановіть відповідність між назвою білка та його функцією

 

Білок

Функція

1

родопсин

А

каталітична

2

колаген

Б

транспортна

3

пепсин

В

рухова

4

міозин

Г

сигнальна

 

 

Д

структурна

Завдання на встановлення послідовності:

  1. Встановіть послідовність процесів під час зсідання крові

А  перетворення фібриногену у фібрин

Б  перетворення протромбіну у тромбін

В  утворення кров’яного згустка – тромба

Г  вивільнення тромбопластину

Д  закупорення ушкодженого місця судини

Вставте пропущені слова:

  1. За хімічним складом білки поділяють на ____________ (протеїни) та складні (____________). Прості білки побудовані лише з ____________, а складні містять ще й небілкові компоненти (атоми ____________ – в гемоглобіні, цинку – в інсуліні, Магнію – в ____________, молекули ліпідів – у ліпопротеїдах, ____________ – у глікопротеїдах, нуклеїнових кислот – у ____________).

Біологічний диктант

  1. Білки – це високомолекулярні нітрогеновмісні …, мономерами яких є амінокислоти.
  2. Амінокислоти – це органічні речовини, молекули яких містять радикал (чи R-групу), … та … групи.
  3. Аміногрупа (-NH2) виявляє … властивості.
  4. Карбоксильна група (-СООН) має … властивості.
  5. Амінокислоти, які входять до складу білків, називають …, для того, щоб відрізнити їх від інших амінокислот, також присутніх в організмах, але не в складі білків.
  6. Щодо можливості синтезу амінокислот в організмах їх поділяють на замінні та … .
  7. Замінні амінокислоти синтезуються в організмах людини та … .
  8. Незамінні амінокислоти потрапляють в організми людини та тварин лише з … .
  9. Незамінні амінокислоти синтезують …, гриби, бактерії.
  10. Амінокислоти сполучаються між собою ковалентним (…) зв’язком, який виникає між карбоксильною групою однієї амінокислоти та аміногрупою іншої.

Проблемне запитання

З’ясуйте, чому в харчовому раціоні людини повинні бути продукти як рослинного, так і тваринного походження?

Лови помилку

  1. Найважливішою функцією білків є каталітична.
  2. Її виконує певний клас білків – ферменти, що прискорюють біохімічні реакції.
  3. Ферменти становлять собою прості білки.
  4. Ферменти не можуть утворюватися в організмі, тому повинні надходити у складі їжі.
  5. Ферменти універсальні: кожен вид ферменту прискорює будь-яку хімічну реакцію.
  6. Активність ферментів залежить від певних умов (pH, температури, тиску, концентрацій субстрату та ферментів).
  7. Каталітичну активність ферменту зумовлює не вся його молекула, а лише невелика її ділянка – активний центр.
  8. Властивістю ферментів є їхня невитратність – прискорюють реакції, але самі при цьому не витрачаються.
  9. Ферменти мають низьку біологічну активність – для реакцій використовуються у великих кількостях.
  10. Тому ферменти багатьма своїми властивостями не відрізняються від хімічних каталізаторів.
Середня оцінка розробки
Структурованість
4.4
Оригінальність викладу
4.4
Відповідність темі
4.4
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 19
Оцінки та відгуки
  1. Антонець Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Баюрко Наталія Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3.  Liudmyla
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Прокопенко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Обурена мама
    Ви вважаєте правильним залучати учнів до скачування ваших розробок та їх коментування? Вони і вам уже 1 виставляють.
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  6. Гочаренко Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Mudrak Oleksandr
    Майстер-клас чудовий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8.  Vita
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Петренко Анатолій Володиморович
    Вдало підібрані завдання, охоплюють матеріал теми
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Alfons Alfons
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  11. m 2stars
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
  12. Лисак Артем
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Логвиненко Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Остапенко Іра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Некрасова Наталія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Mudrak Galyna
    Дуже професійно. сподобалось
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Некрасова Наталія Володимирівна
    Дуже цікаво.Дякую, пригодилось.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Ваколюк Наталія
    Високий рівень перевірки актуалізації опорних знань.Сподобалось.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Мацюк Лариса Петрівна
    Методично грамотно побудований тест. Хороша підготовка учнів для ДПА і в майбутньому до ЗНО, адже тести сьогодні - це дуже актуально і сучасно!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 16 відгуків
doc
Додано
11 березня 2018
Переглядів
2932
Оцінка розробки
4.4 (19 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку