Тема : «Органічні речовини і здоров’я людини»
I варіант
1. Вкажіть кислоту, яка належить до вітамінів:
а) гептанова; б) масляна; в) аскорбінова; г) пальмітинова.
2. Вкажіть, які речовини здатні викликати фізичну залежність:
а) вітаміни; б) наркотики; в) білки; г) жири.
3. Нестача вітаміну А викликає:
а) пелагру; б) курячу сліпоту; в) рахіт; г) недокрів’я.
4. Хімічна назва аспірину:
а) аскорбінова кислота; б) фталева кислота;
в) бензойна кислота; г) ацетилсаліцилова кислота.
5. Вітамін D міститься в таких продуктах:
а) яєчні жовтки; б) м’ясо; в) капуста; г) риб’ячий жир.
6. Вкажіть речовини, які належать до наркотичних:
а) аскорбінова кислота; б) нікотин; в) каучук; г) морфін.
7. Знайдіть відповідність між вітаміном та його хімічною назвою.
Вітамін |
Хімічна назва |
1) А |
а) Тіамін |
2) В2 |
б) Аскорбінова кислота |
3) С |
в) Рибофлавін |
4) В1 |
г) Ретинол |
8. Знайдіть відповідність між харчовими добавками та їх призначенням.
Харчові добавки |
Призначення |
1) Ароматизатори 2) Барвники 3) Емульгатори 4) Консерванти |
а) Поліпшення зовнішнього вигляду б) Регуляція консистенції в) Регуляція смаку продукту г) Збільшення терміну зберігання |
9. Обгрунтуй біологічну роль вітамінів в організмі людини.
Тема : «Органічні речовини і здоров’я людини»
II варіант
1. Вкажіть процес, який відбувається з білками під дією етанолу:
а) полімеризація; б) окиснення; в) денатурація; г) відновлення.
2. Авітаміноз вітаміну С викликає захворювання:
а) бері-бері; б) цингу; в) судоми; г) анемію.
3. Надлишковий уміст в організмі вітаміну називається:
а) авітаміноз; б) гіповітаміноз; в) цинга; г) гіпервітаміноз.
4. До полімерів належать:
а) білки; б) жири; в) гліцерин; г) крохмаль.
5. До складу тютюнового диму входять:
а) ацетилен; б) бутадієн; в) нікотин; г) етанол.
6. Вкажіть продукти, в яких міститься вітамін D:
а) морепродукти; б) сир; в) яйця; г) фрукти.
7. Знайдіть відповідність між вітаміном та його хімічною назвою.
Вітамін |
Хімічна назва |
1) C |
а) Тіамін |
2) В1 |
б) Рибофлавін |
3) А |
в) Ретинол |
4)В2 |
г) Аскорбінова кислота |
8. Знайдіть відповідність між харчовими добавками та їх призначенням.
Призначення |
Харчові добавки |
а) Поліпшення зовнішнього вигляду б) Регуляція консистенції в) Створюють однорідну суміш г) Збільшення терміну зберігання |
1) Консерванти 2) Загусники 3) Емульгатори 4) Барвники |
9. Обгрунтуй використання харчових добавок в промисловості.