Контрольна робота "Оксигеновмісні і Нітрогеновмісні органічні сполуки"

Про матеріал
Підсумкова контрольна робота за 2 семестр 10 класу містить 3 варіанти завдань різного рівня складності
Перегляд файлу

І варіант

1. Познач назву сполуки за систематичною номенклатурою:

CH3─CH─CH─CH3                 а) 3,4 – диметилпропан – 2 – амін,

                                         б)  3 – метилбутан – 2 – амін,

          NH2  CH3                       в)  2 – метилбутан – 3-амін,                                                  

                                                 г)  ізопентанамін

2. Яка сполука є полімером:
а) глюкоза, б) целюлоза, в) сахароза, г) фруктоза

3. Анілін, на відміну від фенолу:
а) реагує з бромом,

б) мало розчинний у воді,

в) реагує з хлоридною кислотою,

г) горить.

4. Вірним є наступне твердження:
а) У результаті поліконденсації амінокислот утворюються пептиди;
б) З амінокислот одержують синтетичні карбонові кислоти;
в) Амінокислоти не змінюють забарвлення індикаторів;
г) Білки являють собою суміш амінокислот, пов'язаних між собою міжмолекулярними зв'язками.

5. Глюкоза за своїми хімічними властивостями є:
а) багатоатомним спиртом, б) альдегідом,  в) альдегідоспиртом, г) кислотою.

    6. Первинна структура білка визначається зв’язком:

     а) пептидним,  б) водневим, в) іонним,  г) металічним

    7. Позначте процес, у результаті якого в природі утворюється крохмаль:

а) фотосинтез, б) гідратація, в) бродіння, г) кристалізація

    8. Укажіть речовину, за допомогою якої можна визначити крохмаль:

а) калій перманганат, б) аргентум нітрат, в) розчин йоду, г) купрум(II) гідроксид

     9. Вкажіть формулу естеру:

  а)С3Н7ОН, б)СН3СООС2Н5, в)СН3СООН

    10. З якою метою проводять гідрування жирів:

  а) добування карбонових кислот, б)виготовлення маргарину, в)виготовлення мила

    11. За якими ознаками відрізняються глюкоза і крохмаль:

а)будова молекул,

б)розчинність у воді,

в)смак,

г)здатність до гідролізу,

д) походження

    12. Денатурація білків — це руйнування:

а) первинної структури,

б) вторинної структури,

в) третинної структури,

г) вторинної та третинної структур.

 

13. Складіть рівняння реакцій за поданою схемою, назвіть усі речовини.

СН3СНО → СН3СООН → СН3СООСН3 → СО2 → С6Н12О6

 

14. До складу органічної речовини входять: 48,65% Карбону, 8,1 % - Гідрогену  і Оксиген. Відносна густина парів за киснем 2,31. Визначте молекулярну формулу речовини, складіть структурну формулу і назвіть її.

 

15. Яку масу глюкози можна одержати з 200г крохмалю, якщо вихід продукту становить 70%?

 

 

ІІ варіант

 

1. У реакцію «срібного дзеркала» вступає:
а) глюкоза, б) фруктоза, в) сахароза, г) крохмаль

2. Синє забарвлення з розчином йоду дає
а) глюкоза, б) крохмаль, в) целюлоза, г) сахароза

3. Реакція, що перебуває в основі гідролізу жирів у присутності лугу або соди, застосовується для одержання:

а) гліцерину, б) вищих карбонових кислот, в) мила

4. Вторинна структура білка підтримується наявністю в молекулах білка зв’язків:

а) пептидних, б) водневих, в) сульфідних,г) естерових

5. Укажіть групу вуглеводів, до яких належить глюкоза:

а) моносахариди, б)дисахариди, в) трисахариди, г) полісахариди

6. Вкажіть реакцію естерифікації:                               

а) 2СН3СООН+Мg→Мg(СН3СОО)22     

б) СН3СНО +Аg2О → СН3СООН+2Аg                                                                                         в)НСООН+С2Н5ОН→НСООС2Н52О

7. Спирт, що входить до складу жирів:

  а)етиленгліколь, б)гліцерин, в)етанол

8. Смак вуглеводів:

  а) не мають смаку, б) солодкі, в) гіркі

9. Формули гомологів чи ізомерів наведено:   СН3−СОО−С2Н5,     СН2−СН2−СООН   

                                                                                                                          |

    а) гомологів             б) ізомерів                                                        СН3

10. Реактив необхідний для розпізнавання продуктів гідролізу сахарози:

  а)СО2, б)NaOH, в)Сu(ОН)2

11. Рослинні жири переважно:

  а)тверді, б)газоподібні, в)рідкі

12. Позначте кількість пептидних зв’язків у молекулі трипептиду:

а) 1, б) 2, в) 3, г) 4

 

13. Здійснити перетворення, вказати назви продуктів реакції:

(C6H10O5)n  →C6H12О6  →С2H5OH →CH3COOС2H5  →CН3COOН

 

14. Молярна маса третинного аміну 59 г/моль. Визначте формулу і назву аміну.

 

15. При взаємодії одноатомного спирту масою 12,8 г з достатньою кількістю натрію утворився водень об’ємом 4,48 л (н. у.). Встановіть молекулярну формулу спирту.             

ІІІ варіант

1. Для глюкози не характерна реакція:
а) спиртового бродіння, б) гідролізу, в) окиснення, г) відновлення

2. Із запропонованих речовин виберіть ту, що проявляє подвійну природу:

а) рибоза, б) аміноетанова кислота, в) етанол

3. Властивості, що характеризують крохмаль:

  а)білий порошок без запаху,  б)моносахариди,  в)гідролізує,  г)не розчиняється у воді

4. Скільки формул естерів у наведеному переліку речовин: СН3СООН, С2Н5СОН, НСООСН3, С3Н7СООСН3, СН3ОН

  а) 1, б) 2, в) 3, г) 4

5. Вкажіть реакцію гідролізу:

а)НСООН+NaOH→НСООNa2О,    

б)СН3СООН+СН3ОН→СН3СООСН32О,                     

в)СН3СООС2Н52О→СН3СООН+С2Н5ОН

6. Яким набором реактивів можна визначити крохмаль і глюкозу:

  а) І2 і Аg2О, б) Сu(ОН)2 і Вr2 ,в) Аg2О і Na2CO3

7. Природні продукти для добування мила:

  а)жири, б)деревина, в)нафта

8. Познач речовину, що належить до амінокислот:

а) CH3─CH2─COOH, б) CH3─CH2─CH─COOH, в) HOOC─ CH2─CH2 ─COOH

                                                              

                                                          NH2

г) CH3─CHCl─COOH

9. Можуть реагувати між собою наступні речовини:
а) СН 3NH2 і КОН, б) СН 3NH2 і HNO3 , в) СН3NH 2 і Cu(ОН)2 , г) СН3NH2 і Н2

10. Укажіть вуглеводи, що належать до полісахаридів:                                                      а) глюкоза, фруктоза, б) сахароза, мальтоза, в) крохмаль, целюлоза,                                г) рибоза, дезоксирибоза

11. Рівняння процесу фотосинтезу:

а) 6СО2+6Н2О→С6Н12О62 , 

б) С6Н12О6→2С2Н5ОН+2СО2 ,         

в) С6Н12О6+Аg2О→С6Н12О7+Аg2О

12. Укажіть сполуку, що утворюється при дії гідроген броміду на аміноетанову кислоту:

а) Вг-СH2-COOН, б) H2N-СH2-COВг, в) ВгNH-СH2-COOH, г) Вг-H3N+-СH2-COOH

13. Складіть рівняння реакцій, назвіть утворені продукти:                                                

    а)С2Н5СООН+С2Н5ОН→                             в) С6Н12О6+Сu(ОН)2

    б)С12Н22О11+ Н2О →                                     г) СН2−О−СО−С17Н35

                                                                                 |

                                                                                СН−О−СО−С17Н35  + NaOH

                                                                                 |

                                                                                СН2−О−СО−С17Н35

14. Визначити молекулярну формулу органічної речовини, в якій масові частки Карбону, Гідрогену та Іоду відповідно становлять 15,4%, 3,2%, 81,4%. Відносна густина парів за воднем дорівнює 78.

 

15. Яка маса естеру утворюється при взаємодії розчинів оцтової кислоти  і етилового спирту масою 40г і масовою часткою спирту 96% ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
2.0
Оригінальність викладу
2.0
Відповідність темі
2.0
Загальна:
2.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дорохов Иван
    Загальна:
    2.0
    Структурованість
    2.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    2.0
docx
Додано
2 лютого 2020
Переглядів
7346
Оцінка розробки
2.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку