І варіант
1. Познач назву сполуки за систематичною номенклатурою:
CH3─CH─CH─CH3 а) 3,4 – диметилпропан – 2 – амін,
│ │ б) 3 – метилбутан – 2 – амін,
NH2 CH3 в) 2 – метилбутан – 3-амін,
г) ізопентанамін
2. Яка сполука є полімером:
а) глюкоза, б) целюлоза, в) сахароза, г) фруктоза
3. Анілін, на відміну від фенолу:
а) реагує з бромом,
б) мало розчинний у воді,
в) реагує з хлоридною кислотою,
г) горить.
4. Вірним є наступне твердження:
а) У результаті поліконденсації амінокислот утворюються пептиди;
б) З амінокислот одержують синтетичні карбонові кислоти;
в) Амінокислоти не змінюють забарвлення індикаторів;
г) Білки являють собою суміш амінокислот, пов'язаних між собою міжмолекулярними зв'язками.
5. Глюкоза за своїми хімічними властивостями є:
а) багатоатомним спиртом, б) альдегідом, в) альдегідоспиртом, г) кислотою.
6. Первинна структура білка визначається зв’язком:
а) пептидним, б) водневим, в) іонним, г) металічним
7. Позначте процес, у результаті якого в природі утворюється крохмаль:
а) фотосинтез, б) гідратація, в) бродіння, г) кристалізація
8. Укажіть речовину, за допомогою якої можна визначити крохмаль:
а) калій перманганат, б) аргентум нітрат, в) розчин йоду, г) купрум(II) гідроксид
9. Вкажіть формулу естеру:
а)С3Н7ОН, б)СН3СООС2Н5, в)СН3СООН
10. З якою метою проводять гідрування жирів:
а) добування карбонових кислот, б)виготовлення маргарину, в)виготовлення мила
11. За якими ознаками відрізняються глюкоза і крохмаль:
а)будова молекул,
б)розчинність у воді,
в)смак,
г)здатність до гідролізу,
д) походження
12. Денатурація білків — це руйнування:
а) первинної структури,
б) вторинної структури,
в) третинної структури,
г) вторинної та третинної структур.
13. Складіть рівняння реакцій за поданою схемою, назвіть усі речовини.
СН3СНО → СН3СООН → СН3СООСН3 → СО2 → С6Н12О6
14. До складу органічної речовини входять: 48,65% Карбону, 8,1 % - Гідрогену і Оксиген. Відносна густина парів за киснем 2,31. Визначте молекулярну формулу речовини, складіть структурну формулу і назвіть її.
15. Яку масу глюкози можна одержати з 200г крохмалю, якщо вихід продукту становить 70%?
ІІ варіант
1. У реакцію «срібного дзеркала» вступає:
а) глюкоза, б) фруктоза, в) сахароза, г) крохмаль
2. Синє забарвлення з розчином йоду дає
а) глюкоза, б) крохмаль, в) целюлоза, г) сахароза
3. Реакція, що перебуває в основі гідролізу жирів у присутності лугу або соди, застосовується для одержання:
а) гліцерину, б) вищих карбонових кислот, в) мила
4. Вторинна структура білка підтримується наявністю в молекулах білка зв’язків:
а) пептидних, б) водневих, в) сульфідних,г) естерових
5. Укажіть групу вуглеводів, до яких належить глюкоза:
а) моносахариди, б)дисахариди, в) трисахариди, г) полісахариди
6. Вкажіть реакцію естерифікації:
а) 2СН3СООН+Мg→Мg(СН3СОО)2+Н2
б) СН3СНО +Аg2О → СН3СООН+2Аg в)НСООН+С2Н5ОН→НСООС2Н5+Н2О
7. Спирт, що входить до складу жирів:
а)етиленгліколь, б)гліцерин, в)етанол
8. Смак вуглеводів:
а) не мають смаку, б) солодкі, в) гіркі
9. Формули гомологів чи ізомерів наведено: СН3−СОО−С2Н5, СН2−СН2−СООН
|
а) гомологів б) ізомерів СН3
10. Реактив необхідний для розпізнавання продуктів гідролізу сахарози:
а)СО2, б)NaOH, в)Сu(ОН)2
11. Рослинні жири переважно:
а)тверді, б)газоподібні, в)рідкі
12. Позначте кількість пептидних зв’язків у молекулі трипептиду:
а) 1, б) 2, в) 3, г) 4
13. Здійснити перетворення, вказати назви продуктів реакції:
(C6H10O5)n →C6H12О6 →С2H5OH →CH3COOС2H5 →CН3COOН
14. Молярна маса третинного аміну 59 г/моль. Визначте формулу і назву аміну.
15. При взаємодії одноатомного спирту масою 12,8 г з достатньою кількістю натрію утворився водень об’ємом 4,48 л (н. у.). Встановіть молекулярну формулу спирту.
ІІІ варіант
1. Для глюкози не характерна реакція:
а) спиртового бродіння, б) гідролізу, в) окиснення, г) відновлення
2. Із запропонованих речовин виберіть ту, що проявляє подвійну природу:
а) рибоза, б) аміноетанова кислота, в) етанол
3. Властивості, що характеризують крохмаль:
а)білий порошок без запаху, б)моносахариди, в)гідролізує, г)не розчиняється у воді
4. Скільки формул естерів у наведеному переліку речовин: СН3СООН, С2Н5СОН, НСООСН3, С3Н7СООСН3, СН3ОН
а) 1, б) 2, в) 3, г) 4
5. Вкажіть реакцію гідролізу:
а)НСООН+NaOH→НСООNa+Н2О,
б)СН3СООН+СН3ОН→СН3СООСН3+Н2О,
в)СН3СООС2Н5+Н2О→СН3СООН+С2Н5ОН
6. Яким набором реактивів можна визначити крохмаль і глюкозу:
а) І2 і Аg2О, б) Сu(ОН)2 і Вr2 ,в) Аg2О і Na2CO3
7. Природні продукти для добування мила:
а)жири, б)деревина, в)нафта
8. Познач речовину, що належить до амінокислот:
а) CH3─CH2─COOH, б) CH3─CH2─CH─COOH, в) HOOC─ CH2─CH2 ─COOH
│
NH2
г) CH3─CHCl─COOH
9. Можуть реагувати між собою наступні речовини:
а) СН 3NH2 і КОН, б) СН 3NH2 і HNO3 , в) СН3NH 2 і Cu(ОН)2 , г) СН3NH2 і Н2
10. Укажіть вуглеводи, що належать до полісахаридів: а) глюкоза, фруктоза, б) сахароза, мальтоза, в) крохмаль, целюлоза, г) рибоза, дезоксирибоза
11. Рівняння процесу фотосинтезу:
а) 6СО2+6Н2О→С6Н12О6+О2 ,
б) С6Н12О6→2С2Н5ОН+2СО2 ,
в) С6Н12О6+Аg2О→С6Н12О7+Аg2О
12. Укажіть сполуку, що утворюється при дії гідроген броміду на аміноетанову кислоту:
а) Вг-СH2-COOН, б) H2N-СH2-COВг, в) ВгNH-СH2-COOH, г) Вг-H3N+-СH2-COOH
13. Складіть рівняння реакцій, назвіть утворені продукти: t°
а)С2Н5СООН+С2Н5ОН→ в) С6Н12О6+Сu(ОН)2→
б)С12Н22О11+ Н2О → г) СН2−О−СО−С17Н35
|
СН−О−СО−С17Н35 + NaOH→
|
СН2−О−СО−С17Н35
14. Визначити молекулярну формулу органічної речовини, в якій масові частки Карбону, Гідрогену та Іоду відповідно становлять 15,4%, 3,2%, 81,4%. Відносна густина парів за воднем дорівнює 78.
15. Яка маса естеру утворюється при взаємодії розчинів оцтової кислоти і етилового спирту масою 40г і масовою часткою спирту 96% ?