Контрольна робота з біології за І семестр у 10 класі, контрольна містить чотири рівні, кожен рівень оцінюється певною кількістю балів. Включає різні види завдань.
Контрольна робота за I семестр з біології 10 клас
I варіант
І рівень
Виберіть із запропонованих відповідей одну правильну (по 0,5 б).
а). деструкція; б). денатурація; в). ренатурація; г). біосинтез
г). тРНК
а) віск; б) глюкоза; в) фруктоза; г) тростинний цукор.
а) реакції розщеплення; б) реакції обміну; в) реакції синтезу; г) реакції заміщення
ІІ рівень
Виберіть із запропонованих відповідей дві правильні (по 1 б.)
г). малорозчинні
ІІІ рівень
10. Установіть відповідність між біополімерами та їхніми мономерами: (кількість балів 2б, кожне правильне по 0,5б)
Полімери |
Мономери |
А Полісахариди Б Білки В ДНК Г РНК |
|
Нейтралізує Н2О2 в організмі |
Розриває водневі зв’язки в ході реплікації |
Гідролізує білок м’яса у травному каналі |
Колагеназа |
Геліказа |
Ліпаза |
РНК - полімераза |
ДНК - полімераза |
Трипсин |
Каталаза (пероксидаза) |
АТФ - синтетаза |
Амілаза |
ІⅤ рівень
Запитання з відкритою відповіддю (2,5 б)
Контрольна робота за I семестр з біології 10 клас
IІ варіант
І рівень
Виберіть із запропонованих відповідей одну правильну (по 0,5 б).
а) двох процесів; б) чотирьох процесів; в) трьох процесів; г) одного процесу;
а) глюкоза і молочна кислота; б) молочна і піровиноградна кислота;
в). вуглекислий газ і вода; г) молочна кислота і вода.
ІІ рівень
Виберіть із запропонованих відповідей дві правильні (по 1 б.)
г) захисні
г). важкі
ІІІ рівень
10. Установіть відповідність між біополімерами та їхніми мономерами: (кількість балів 2б, кожне правильне по 0,5б)
Полімери |
Мономери |
А РНК Б ДНК В Білки Г Полісахариди |
1.Нуклеотид з тиміном 2.Моносахариди 3.Амінокислоти 4.Нуклеотид з урацилом |
11.Охарактеризуйте властивості, притаманні ферментам. Виберіть по одній відповіді з кожного стовпчика (1,5б, кожна колонка по 0,5 б)
За будовою ферменти є білками |
Кофермент -це |
Модель «рука-рукавичка» від моделі «ключ-замок» відрізняє здатність |
проміжними |
Небілкова частина ферменту |
Ферменту змінювати свою форму |
фібрилярними |
Білкова частина ферменту |
Субстрату змінювати свою форму |
глобулярними |
Ділянка ферменту, яка визначає його специфічність |
Фермент-субстратного комплексу розпадатись |
ІⅤ рівень
Запитання з відкритою відповіддю (2,5 б.)