Корисні копалини України

Про матеріал

Презентація до інтегрованого уроку природознавства та інформатики

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корисні копалини України Розробила вчительінформатики Лубенської ЗОШ №2 Семенова Ірина Василівна

Номер слайду 2

Н. Красоткіна. Вони залягають на різних глибинах, Хоч дещо у нас під ногами лежить. Без них обійтися не може людина, Без деяких просто не зможе прожить.

Номер слайду 3

Людина розпочала видобувати й використовувати гірські породи в далекому минулому. Одним із перших прадавні люди почали видобувати золото — 5 тис. років тому. Потім — мідь із металевої руди. Учені знайшли шматок мідної труби в доброму стані, якою користувалися у Стародавньому Єгипті під час будівництва пірамід 5 тис. років тому. Сьогодні у світі використовують більше ніж 200 корисних копалин.

Номер слайду 4

Природний газ. Нафта. Кам’яне вугілля. Граніт. Мармур. Залізна руда. Пісок. Гірські породи. РідкіТвердіГазоподібні

Номер слайду 5

ГОРЮЧІРУДНІКАМ’ЯНЕ ВУГІЛЛЯАЛЮМІНІЄВА РУДАПІСОКНЕРУДНІГірські породи, які люди добувають із глибин землі і використовують для своїх потреб, називають корисними копалинами

Номер слайду 6

Мільярди років тому росло могутнє дерево. Але сталося нещастя. На землі розгулявся сильний ураган. Він вирвав із землі дерево-велетня і кинув на землю. Проходили довгі і безкінечні роки. Від горя, нудьги і самотності воно перетворилося в тверду, холодну, чорну речовину і думало, що в такому стані доведеться бути вічно. Та одного разу прийшла людина, побачила його і взяла у своє господарство. Так у спадок нам дісталися запаси кам’яного вугілля.

Номер слайду 7

Це тверда, чорного кольору, горюча корисна копалина. З неї виготовляють пластмаси,  гуму,  фарби,  ліки,  спирт,  бензин,  смолу.

Номер слайду 8

В Естонії добувають вугілля жовтого кольору, воно називається «сланець». На Південному Уралі добувають вугілля золотистого відтінку, а ще є блакитно-фіолетове, схоже на мідну руду.

Номер слайду 9

Буре вугілля. Лігніт – низькоякісне буре вугілля. При спалюванні воно дає вдвічі менше тепла, оскільки утворилося значно пізніше, ніж кам'яне

Номер слайду 10

Дуже давно люди в жарких країнах помітили, що між камінням просочується густа темна рідина з різким запахом. Потрапивши у воду, вона розповзалася великими райдужними плямами. Рідина була масляниста і дуже добре горіла. Тому й назвали її «кам’яним маслом». Але згодом його почали знаходити і в лісах, і на болотах, і навіть на дні моря. Дали їй другу назву «нафта». Вона утворилася з решток давніх рослин.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Залізна руда. Мідна руда. Алюмінієва руда. Залізо. Мідь. Алюміній. РУДНІ КОРИСНІ КОПАЛИНИРудні корисні копалини – це різні руди, з яких виготовляють метали.

Номер слайду 13

Ми знаємо, що магнітна стрілка завжди показує на північ. Але на деяких ділянках землі, вона починає крутитися в різні сторони. Літак може навіть збитися з курсу. Такі ділянки обстежували геологи і виявили там незвичайний камінь – камінь-магніт, або магнітний залізняк. Це чорний блискучий камінь, схожий на кам’яне вугілля. Його називають залізною рудою.

Номер слайду 14

Руди бувають: МарганцевіТитановіУранові

Номер слайду 15

РтутніНікелевіБоксити. Свинцево-цинковіОлов’яні

Номер слайду 16

Граніт. Базальт. Кремній. Сірка. Пемза. Нерудні корисні копалини

Номер слайду 17

Сіль. Азбест. Фосфор. Гіпс. Вапняк

Номер слайду 18

Пласти солі виникали не тільки в озерах, але й на дні морів. Там, де в давні часи, були моря й озера, тепер стоять гори. А сіль опинилась глибоко в землі. Над нею утворилися інші гірські породи. Сіль від цього ущільнилася і стала твердою і важкою. На земній кулі є місця, де в давнину сіль була єдиним камінням. Тому з неї будували будинки. У пустелі Сахара вчені знайшли руїни давнього міста, в якому всі будівлі були складені з соляних глиб. А в окремих районах Африки солі було так мало, що вона цінилася дорожче за золото.

Номер слайду 19

На дні давніх морів жили водорості, маленькі тваринки. Вони вмирали і падали на дно. Поступово там накопичувався товстий шар уламків мушлів і скелетів цих тварин. Згодом вони перетворювалися на крейду. Крейда потрібна не тільки для того щоб писати, а й для виготовлення вапна, цементу, скла, гуми.

Номер слайду 20

На морському дні накопичувалися не тільки маленькі мушлі. Траплялось, що до них додавалися ще й великі. Пісок, глина – це все затверділо і вийшла вже не м’яка крейда, а камінь – вапняк. Білий, сірий, рожевий. Знамениті єгипетські піраміди зроблені саме з нільського вапняку. Дуже багато красивих будинків Москви також зроблені з московського вапняку. Але у вапняка є одна властивість. Якщо на нього довго капає вода - він поступово розчиняється. Звідти і прислів’я: «Вода і камінь точить». Тому під землею підземні ріки утворили дуже багато красивих печер.

Номер слайду 21

Це каміння прийшло до нас з надр землі. Розплавлена магма піднімалась нагору по тріщинках і охолоджувалася, перетворюючись на граніт. Це надзвичайно міцний камінь, йому не менше міліарду років. Він буває сірого, рожевого, жовтуватого і навіть зеленуватого кольору. Ним оздоблюють будинки, роблять з нього пам’ятники. Своє ім’я він отримав від латинського слова «гранум» - зерно.

Номер слайду 22

Ці зернятка можна розгледіти навіть без лупи. Коли пригріває сонце, зернятка розширюються, а коли холодно, то вони стискаються. Поступово між зернятками утворюються тріщинки. Вітер видуває маленькі часточки. Зернятка граніту не однакові. Деякі розчиняються у воді, інші злипаються – з них утворюється глина. І тільки сірі або прозорі зернятка кварцу зберігаються повністю. Вони мандрують по річках, шліфуються і стають знайомими нам – піщинками. Так розруйнований граніт перетворюється на пісок.

Номер слайду 23

Азбест. Зеленувато-сірого кольору. Не горить“той, що не горить”В давній Індії з азбестових волокон виготовляли священний одяг і вічні фітілі для масляних світильників.“Гірський льон”Міцніший за залізоstyle.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 24

Років двісті тому у Швеції в Стокгольмі побудували легкий дерев'яний будинок, а стіни його обклали тонкими плитками з азбесту. Всередині будинок наповнили стружками, і підпалили. Полум’я довго горіло всередині, поки не погасло, але будинок залишився цілим. Так було доведено, що азбест не горить. На Уралі його називають гірським льоном. З нього робили полотно, мішки, рукавиці. Саме з нього роблять костюми для пожежників. З азбесту роблять шифер, який ми бачимо на дахах будинків. З нього виготовляють штучний камінь – азбестоцемент. Він міцніший за залізо. З нього виготовляють труби.

Номер слайду 25

Як добувають корисні копалини. Видобуток нафти. Так добувають залізну руду. Видобуток природного газу

Номер слайду 26

Дякую за увагу !!!

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ніканоркіна Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Макаренко Валерія
    Класна презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 січня 2018
Переглядів
19887
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку