Козаки-характерники.

Про матеріал
У презентаціє Ви взнаєте хто були Характерниками з відомих представників нашої історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготував: Микилюк Максим. Козаки-характерники

Номер слайду 2

Характерники України оповиті славою та легендами, бо вміли робити незбагненні речі, їх таємниці залишаються недослідженими, достовірних джерел про них дуже мало.

Номер слайду 3

Це люди, які мала велику силу волі, незламну вдачу, викликали повагу оточуючих, сприймались як особлива. Якщо вона ще й були грамотними (історики стверджують, що деякі козаки Запорозької Січі знали до дванадцяти мов), просте населення казало, що це чаклуни.

Номер слайду 4

Про характерників казали, що їх «ні вогонь, ні вода, ні шабля, ні звичайна куля, крім срібної, не брали» і що вони «могли відкривати без ключів замки, плавати на човнах по підлозі, як по морських хвилях, брати в голі руки розпечені ядра, бачити за кілька верств довкола себе, перебувати на дні ріки, влазити і вилазити з туго зав’язаних і навіть зашитих мішків, «перекидатись» у котів, перетворювати людей у кущі, вершників – на птахів»…Вважалось, що харакерники походять від древніх язичницьких волхвів, які володіли таємними знаннями.

Номер слайду 5

Характерниками були такі відомі представники нашої історії, як: князь Всеслав Полоцький, князь Віщий Олег, козацькі полководці Северин (Семерій) Наливайко, Петро Сагайдачний, Іван Богун, Максим Кривоніс, Іван Золотаренко, Семен Палій, Максим Залізняк та багато інших.

Номер слайду 6

Ще одна з найцікавіших здібностей, якою володіли козаки-характерники – обертання на вовків.  В народі казали, що  великим характерником був також Іван Сірко. Його прізвище походить від «сірий», має вовчу етимологію. За своє довге життя він не програв жодної битви. Вороги боялись отамана, називали «урус шайтан». Вмираючи в глибокій старості він заповів козакам, щоб узяли з могили його руку і йшли з нею в бій. Навіть мертва рука отамана наводила жах на татар.

Номер слайду 7

Про  характерників ходили різноманітні чутки та легенди. Їх надлюдські здібності дивували навіть бувалих козаків. Люди називали їх чарівниками, а попи твердили, що в них вселився біс. Характерники на Січі складали козацьку старшину. Вони були чимось на зразок оберігачів козацької культури, посвячували в козаки, зберігали давні традиції волхвів. Характерники були неперевершеними бійцями, розвідниками. Спеціально навчені козаки в часи запорізького козацтва становили свого роду спецназ того часу. Він не міг померти, не передавши свій Дар Відання (знання) хоча б одному наступникові.

Номер слайду 8

В наш час ще залишився слід від характерників. Їх бойові мистецтва, таємниці та звичаї втілились в українських бойових танцях, на кшталт, гопака. Вважається, що характерники, готуючи козаків до бою, дуже багато уваги приділяли саме психологічним аспектам. Скептики скажуть, що все піддається поясненню. Сміливий – от і викликав страх. Вмів гарно маскуватися – ставав невидимим. Але питання не зникає. Хто такі козаки-характерники – міфічні істоти чи реальні особи? Кожний вирішує на власний розсуд.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Куценко Вікторія Олегівна
    Змістовна презентація, можна використати на заняттях, дякую, але завантажити не можу.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 жовтня 2023
Переглядів
762
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку