КРАЇНИ ЛАТИНСЬКОЇ АМЕРИКИ

Про матеріал
загальну характеристику Латинської Америки, її регіональні характеристики,особливості політичного й економічного становища Латинської Америки.
Перегляд файлу

Тема. КРАЇНИ ЛАТИНСЬКОЇ АМЕРИКИ

Мета: дати загальну характеристику Латинської Америки, її регіональні характеристики; визначити особливості політичного й економічного становища Латинської Америки; показати розходження соціально-економічного розвитку країн даного регіону; продовжити формування вмінь аналізувати картографічні й статистичні матеріали, робити висновки; сприяти формуванню пізнавального інтересу до дисципліни.

Тип заняття: комбіноване заняття

Обладнання: політична карта світу, підручник з географії, атлас, контурні карти, мультимедійна презентація «Країни Латинської Америки»

Компетенції: у природничих науках та технологіях, ініціативність та підприємливість, соціальна та громадська, екологічна грамотність та здорове життя.

Рекомендована література: «Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти Довгань, Г. Д.; Стадник, О. Г.(2018)

І.Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

Який регіон ми розглянули на минулому занятті? В чому його особливість?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми та мети заняття.

Чому великий регіон здобув таку назву?

Які цікаві факти про Латинську Америку ви дізналися з попередніх курсів?

ІV.Вивчення нового матеріалу

ПЛАН

1. Основні риси географії  господарства

2. Екологічні проблеми

3. Участь регіону у міжнародному поділі праці

1.Основні риси географії господарства

Більшість країн Латинської Америки належать до тих, що розвиваються, але за економічним і соціальним розвитком вони випереджають країни Аф­рики й частину держав Азії. Це пов'язане з тим, що країни регіону раніше здобули незалежність і почали розвиватися. В останні десятиліття відмітною рисою їхньої економіки стало підвищення питомої ваги промисловості й сфе­ри послуг. У регіоні побудовані сучасні підприємства електроенергетики, ме­талургії, машинобудування, хімічної промисловості.

Розвиток Латинської Америки відбувається нерівномірно. Найвищий по­тенціал мають найбільші країни, які належать до «великої трійки»,— Бра­зилія, Мексика, Аргентина. Виділяються своїми досягненнями ще п'ять кра­їн — Венесуела, Чилі, Перу, Колумбія та Уругвай.

Центральна Америка й Вест-Індія відомі як райони розвиненого планта­ційного сільського господарства, у якому найбільше значення мають банани, цукрова тростина, кава, ананаси. У промисловості тут переважають тради­ційні галузі, насамперед харчова й легка.

Одна з основних галузей промисловості регіону — видобувна. Більш ніж половину вартості її продукції дають нафта й природний газ. Провідні по­зиції тут посідають Мексика й Венесуела. У Мексиці великий нафтогазовий промисловий комплекс сформувався на узбережжі Мексиканської затоки. У Венесуелі основні райони видобутку перебуництном залізної та марганцевої руди посідає Бразилія. Лідери у видобутку мідних руд Чилі і Перу, причому для Чилі мідь є найважливішою статтею експорту й поповнення державного бюджету. За видобутком олов'яних руд виділяються Перу, Бразилія та Болівія, бокситів — Ямайка, Суринам і Бразилія (тут також розташовані найбільші заводи з виробництва глинозему).

Бразилія, Мексика, Аргентина мають досить розвинену електроенергетику. Особливість регіону — значна частка ГЕС. Так, у Бразилії вони становлять 92% усього виробництва. Тут побудована найпотужніша ГЕС у світі — «Ітайпу» на річці Парана. Її потужність становить 12,6 млн кВт, У провідній трійці побудовані й атомні електростанції, перша з яких були введена в експлуатацію в Аргентині. Чорна металургія найбільш розвиненії в Бразилії. Країна посідає десяте місце у світі за виробництвом сталі (ЗО млн тонн). Значно менші її обсяги виробляються в Мексиці (14 млн тонн), Аргентині (4 млн тонн) і Венесуелі (3,5 млн тонн).

У регіоні динамічно розвивається машинобудування. Більше ніж половина продукції галузі припадає на три провідні країни регіону. Бразилія виділяється виробництвом автомобілів, літаків, рухомого складу для залізниць, різного обладнання. Випереджаючими темпами розвивається суднобудівна індустрія — у країні налічується близько 20 верфей.

Мексика досягла успіхів у транспортному машинобудуванні, електротех­ніці й електроніці. В останні роки все більше підприємств концентрується по­близу кордону зі США. В Аргентині виробляють сільськогосподарську техні­ку, автомобілі, транспортні засоби, верстати та інше промислове обладнання. Основні виробничі потужності зосереджені в столиці, а також у Кордові.

Хімічна промисловість також найбільш розвинена в Мексиці, Бразилії та Аргентині. Провідне місце посідає основна хімія, в останні десятиліття розвивається хімія органічного синтезу (пластмаси, штучні волокна, син­тетичні смоли й каучук). Є власне виробництво лаків і фарб, продукції по­бутової хімії. З інших галузей велике значення має харчова промисловість. Так, в Аргентині сформувався один із найбільших у світі агропромислових комплексів. Він спеціалізується на виробництві й переробці сільськогоспо­дарської продукції. На експорт працюють борошномельно-круп'яна, олійна, виноробна й м'ясна (виробництво яловичини) галузі. Вони дають більше ніж половину вартості аргентинського експорту.

Сільське господарство.У ряді країн (насамперед Центральної Америки) основною галуззю мате­ріального виробництва залишається сільське господарство. В останні роки ця галузь порівняно швидко розвивається в Мексиці, Бразилії, Аргентині, Уругваї, Колумбії; Використовуючи досягнення «зеленої революції», великі спеціалізовані господарства цих країнах забезпечують стабільне зростання продукції рослинництва й тваринництва.

Провідна галузь сільського господарства — рослинництво.

Для позначення ряд країн  Латинської Америки використовується термін «Бананова республіка». Як ви вважаєте, що мається на увазі під цим терміном?

Основні культури: кукурудза, рис, пшениця, цукрова тростина, бавовна, кава, какао, банани, картопля, квасоля. Для багатьох країн характерна спеціалізація на одній культурі. Цукрова тростина — основна сільськогосподарська культура Куби, Гайани, Домініканської Республіки. Еквадор і Гондурас спеціалізуються на вирощуванні бананів. В Аргентині важливе місце в структурі посівів посідає соняшник, на півночі вирощують чай, у центральних районах — цукрові буряки. У сільському господарстві Колумбії, Гватемали, Сальвадору, Коста-Рики й Гаїті головна культура й важлива стаття експорту — кава. Кава — основна експортна культура й Бразилії, але тут велике значення мають ще чотири сільськогосподар­ські рослини: цукрова тростина, какао, бавовна й соя.

Третина сільськогосподарської продукції регіону припадає на тваринни­цтво. В основному воно має м'ясний напрямок і розвивається екстенсивним шляхом. За виробництвом тваринницької продукції виділяються Аргентина й Уругвай (у тому числі район Пампи). У цих країнах розвинене м'ясне, мо­лочне й м'ясо-шерсте тваринництво. Якщо за продуктивністю великої рога­тої худоби лідерами є Аргентина, Чилі й Уругвай, то за поголів'ям — Брази­лія. Тут її налічується понад 165 млн голів (друге місце у світі після Індії). Бразилія та Мексика мають найбільше поголів'я свиней.

Майже повсюдно розвинені рибальство й промисел інших морепродуктів. Провідні позиції в галузі займають Перу, Чилі й Бразилія. Перу входить до трійки світових лідерів із вилову риби. Головними об'єктами морського про­мислу є анчоус, сардина, оселедець, тунець, скумбрія, акула, креветки, лан­густи, устриці, мідії. 

  •           Які культури мають найбільше значення в країнах плантаційного с/г?
  •           Які країни лідирують з поголів’я великої рогатої худоби?
  •           Назвіть країни, що виділяються за своїм розвитком?
  •           Чи є в країні високорозвинені країни?

2.Екологічні проблеми.

  •           Давайте спробуємо згадати та самостійно охарактеризувати екологічні проблеми, пов’язані насамперед з освоєнням басейну річки Амазонка.

Господарська діяльність призводить до скорочення екваторіальних лісів, які часто називають «легенями планети», зменшується кількість тварин, починає змінюватися мікроклімат

  1.         Винищення тропічних лісів “легенів планети”;
  2.         Прискорення процесів ерозії грунту
  3.         Перенаселеність   великих   міст
  4.         Забрудненість повітря та річок потужними промисловими підприємствами

3. Економічний розвиток регіону та зв'язки між латиноамериканськими державами стримуються через недостатній розвиток транспорту, насамперед сухопутного. Особливо мало сучасних доріг на півдні регіону, у внутрішніх і високогірних районах.

Головний вид сухопутного транспорту — автомобільний. Велике значення Панамериканського шосе, що являє собою найбільшу систему магістралей Латинської Америки.

— (Шосе починається на кордоні США й Мексики, а потім проходить через   великі міста держав Центральної та Південної Америки.)

Залізниці регіону не утворюють єдиної системи й найчастіше мають різну ширину колії та застаріле обладнання. Основна частина магістралей припадає на Аргентину, Бразилію та Мексику. Багато з них з'єднують сільськогосподарські райони та райони розробки природних ресурсів (мінеральнії , лісових) з узбережжям океану.

Трубопровідний транспорт має найбільше значення в Мексиці, Аргентині й Венесуелі. Так, у Мексиці створена система трубопроводів для транспортування нафти й природного газу всередині країни і в США. Її загальна довжина перевищує 50 тис. км (4 місце у світі).

Велику роль у внутрішньому вантажообігу відіграє морський транспорт, а в зовнішній торгівлі він виконує основні перевезення більшості країн Латинської Америки. Річковий транспорт розвинений недостатньо.

Характерною рисою регіону є наявність ряду міжнародних організацій. Прагнучи об'єднати свої зусилля в інтересах подальшого розвитку, Латинська Америка вступила на шлях економічної інтеграції, і зараз майже всі країни охоплені цим процесом. Так, у 1991 р. утворений МЕРКОСУР, своєрідний південноамериканський спільний ринок, що поєднує Аргентину, Бразилію, Парагвай, Уругвай і Венесуелу. Асоційовані члени організації —- Бо­лівія, Чилі, Колумбія, Перу й Еквадор.

  1.         За допомогою карт атласу, з'ясуйте, у яких країнах регіону залізниці від­сутні. Поясніть цей факт.
  2.         Які завдання ставлять перед собою міжнародні організації Латинської Америки?

V.Узагальнення та систематизація знань

   (Проводиться протягом заняття)

VІ.Підсумок заняття

VІІ. Завданяя для опрацювання

1. Вивчити конспект

2. Зробити порівняльну характеристику господарства 3-х країн: Мексики, Бразилії, Аргентини

ІV.Узагальнення та систематизація знань

Запитання та завдання

  1.               Яка країна розташована в Латинській Америці?

А) Індонезія            Б)США            В)Парагвай            Г )Нідерланди

  1.                Укажіть країни, які належать до нових індустріальних країн.

А) Мексика             Б) Канада            В) Німеччина         Г) Афганістан

  1.                Яке твердження є правильним?

А) Мексика добуває найбільше вугілля в Америці

Б )Бразилія вирощує найбільше рису у світі

В )Аргентина спеціалізується на точному машинобудуванні

Г )США вирощує найбільше кукурудзи у світі

  1.                Яке твердження є неправильним?

А) Мексика імпортує машини й устаткування

Б )У с/г Бразилії найбільші обсяги продукції дає тваринництво

В) У статевому складі населення Канади переважають жінки

Г )Мексика є великим експортером нафти

5.Укажіть твердження, яке правильно характеризує сільське господарстпо країн Північної Америки.

А) Найбільший виробник продукції галузі — Аргентина

 Б) Головна зернова культура Канади — кукурудза

В )Господарства США мають високу продуктивність тваринництва

 Г) Найбільші площі під с/г культурами розташова­ні на півночі регіону

7. Укажіть твердження, які правильно характеризують країни Лат.Америки.

А )У регіоні є нові індустріальні країни

Б) Для населення більшості країн характерною є демографічна криза

В )У промисловості регіону більше значення має видобувна промисло­вість

Г) Головна зернова культура — кукурудза

 8. Наведіть приклади країни Америки з кількістю населення...

А) понад 150 млн осіб   Б) від 50 до 150 млн осіб    В) від 10 до 50 млн осіб

  1.         Наведіть приклади країни Америки, ...

А) де є міста з населенням понад 10 млн осіб

 Б) де добувається велика кількість нафти

  1.        Укажіть три відмінні риси Англо-Америки й Латинської Америки (мо­жуть стосуватися географічного положення, природних умов і ресурсів, населення й господарства).
  2.        Укажіть три відмінні риси Англо-Амєрики й Західної Європи (можуть стосуватися географічного положення, природних умов і ресурсів, насе­лення й господарства).

12.Укажіть три подібні риси Англо-Америки й Латинської Америкй (мо­жуть стосуватися географічного положення, природних умов і ресурсів, населення й господарства).

 

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
30 січня 2022
Переглядів
7316
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку