Краєзнавчо-дослідницька робота. Презентація.

Про матеріал
В поданій презентації проведена краєзнавчо -дослідницька робота з географії, яка може бути використана як зразок для інших краєзнавчих робіт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КРАЄЗНАВЧО-ДОСЛІДНИЦЬКА РОБОТА ЗА НАПРЯМОМ «ГЕОГРАФІЯ РІДНОГО КРАЮ» НА ТЕМУ: ВОДИ НАШОЇ МІСЦЕВОСТІ

Номер слайду 2

Робота Сютрика Михайла Васильовича учня 8 класу Лазівської ЗОШ І-ІІ ступенів Керівник: Вчитель географії Лянг Мар'яна Іванівна

Номер слайду 3

Вода – основа життя на Землі Вода – це найважливіша на нашій планеті рідина. У воді зароджується життя. Тому не можна оминути тему значення води для здоров’я. Передусім відмітимо, що вода це те, що ми п’ємо. За висновкам Весвітньої організації охорони здоров’я більше 80 % відомих сьогодні хвороб пов’язано з незадовільною якістю питної води.

Номер слайду 4

Основною метою , яку ми ставили перед собою - це вивчити річковий стік, живлення, водний режим, хімічний склад води, флору і фауну річки, а також ознайомитися із цілющими джерелами і криницями . Завдання роботи: вивчення результатів взаємодії людини та природи; оволодіння навичками екологічно грамотної поведінки в природному середовищі; збереження та відновлення мінеральних джерел нашої місцевості; охороняти водні ресурси села.

Номер слайду 5

Річкова система Воловецького району Всі річки Воловеччини — притоки Латориці, що бере початок на південних схилах Верховинського Вододільного хребта, з-під Верецького перевалу. Вона дала назву селу Латірка, що розкинулося по обидва береги її русла, яке з плином набирає повноводності. До неї вливаються річечки Башта, Славка, що протікають через Верхні Ворота, Верб'яж, Гукливий, Воловець, а також інші водойми, що беруть початок у верхів'ях гір, найбільша з яких — річка Жденівка. Вони мають стрімку течію, круті береги, нещирокі долини. На Воловеччині є 8 мінеральних джерел. Найвідоміше з них в урочищі Занька.

Номер слайду 6

2.Характеристика річки Лазівчанка Основною голубою артерією нашого села є річка Лазівчанка, яка бере свій початок на схилі Вододільного хребта поблизу Верецького перевалу на висоті 800 м. над рівнем моря. Майже 4,8 км протікає звивистим руслом, у Верхніх Воротах впадає в річку Славку, яка є притокою Латориці, а та в свою чергу на території Словаччини в р. Бодрог, що є притокою Тиси.

Номер слайду 7

Село Лази на карті України, Закарпатської області та карта села

Номер слайду 8

Річковий стік утворюється за рахунок значного зволоження атмосферними опадами, середньорічна кількість 950 – 1100 мм. Живлення відбувається дощовими, талими і підземними водами, а саме: більший відсоток припадає на дощове живлення , менше на снігове та підземними водами. Водний режим змінюється протягом року, осінні і весняні повені є нетривалі, нестійкі, утворюються внаслідок випадання дощу в осінній сезон і танення снігу навесні. Під час дощів і весняного сніготанення водний потік досягає максимальної енергії і насичений твердими наносами, розмиває не тільки береги, але й переміщує й кам'яні брили. Межень річки спостерігається влітку, в цей період річка живиться переважно підземними водами. Взимку спостерігається льодостав — період нерухомого льоду на річці, а на весні льодохід. Хімічний склад води у водоймах формується під впливом високої зволоженості та поширення бідних на солі флішових порід. Ці умови і визначають гідрокарбонатно-кальцієвий тип води, слабкої мінералізації

Номер слайду 9

Фото річки Лазівчанка Фото вимірів ширини та глибини річки учнями

Номер слайду 10

3.Цілющі джерела Криниці, джерела та річка символізують достаток, людську доброту, щирість та привітність. Наші предки вміли шукати, де добре б'є джерело, щоб і в посуху черпати з нього цілющу воду. Хоча село Лази невеличке, складається з 300 дворів, але в нас багато славетних легендарних місць.

Номер слайду 11

Урочище Кобза Легенда про кобзаря

Номер слайду 12

Романіська криниця Романіському потоці в урочищі Кобза було джерело мінеральної води, з якого селяни лікували ревматизм. Священник Галактович у 1870 році освятив його та побудував над джерелом барак, в якому була ванна, котел для нагрівання води. Тут люди могли приймати цілющі ванни. За переказами старожилів нашого села багато людей зцілювалися в цьому джерелі і після купання виходили здоровими.

Номер слайду 13

Освячення цілющого джерела священиком Галактовичем

Номер слайду 14

Системи моніторингу довкілля Закарпатської області

Номер слайду 15

Матоліська криниця У Матоліському потоці при дорозі є Матоліська криниця. Ще давним-давно викопав її Матола Федір, гарно обклав камінням, зверху прикрив кришкою, щоб у криницю ніщо не попадало, збоку кухлик , лавичка. Старожили села розповідають, що дана криниця також мала цілющі властивості і люди споживали з неї воду, як лікувальну.

Номер слайду 16

Грибова криниця Розташована в урочищі Вепрович, яке між нашим селом та селом Жупанів Сколівського району Львівської області. Лісник зробив її дуже оригінально: всередині вода, що витікає через дерев’яний жолобок з під каміння буків. І не один прохожий, мисливець чи грибар напився цієї чистої джерельної води.

Номер слайду 17

Когутова криниця Знаходиться в Дербаліському потоці. З розмови господаря ми довідалися, що вона має лікувальні властивості. За смаком віддає запах тухлих яєць, значить насичена сірководнем, сульфатем і сульфітами. На дні криниці є іржа – окис заліза. У відкритому вигляді вода зберігається більше доби, потім з неї випадає залізо і вона набуває жовто-оранжевого кольору. Хто п’є цю воду, той продовжує своє життя, бо вона сприяє поліпшенню обміну речовин в організмі.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Маринцьова криниця Знаходиться під Маринцевою скалою , у Понзелевих Багнах. Ця вода появилася там дуже давно, ще за часів Київської Русі, тобто близько тисячі років тому. Вода в ній чиста і прозора, вона ніколи не висихає, навіть у найбільшу спеку.

Номер слайду 20

Бриньова криниця Знаходиться в урочищі Бриньово. За розповідями очевидців люди, які вживали цю воду оздоровлювалися і лікувалися, бо в них послаблювалися болі в шлунку і кишечнику, і покращувався апетит.

Номер слайду 21

Майбутнє гідросфери в наших руках Аналіз стану водних ресурсів нашого села свідчить про те, що останніми роками погіршилася їх екологічна обстановка. Тому слід берегти та відновлювати мінеральні джерела, розчищувати криниці, брати участь у суботниках, адже вода – основа життя. Мабуть, кожен з нас розуміє невичерпність цієї теми. Земля – єдиний будинок людства у безкрайніх просторах Всесвіту. Тому не може бути вибору: зберегти чи зруйнувати свій дім, очищати чи забруднювати його. І ми повинні точно знати, що треба робити сьогодні, щоб зберегти природу на віки.

Номер слайду 22

Тому, нехай кожен з нас буде гідним патріотом своєї Батьківщини, який вивчатиме природу, історію рідного краю, виявлятиме, обліковуватиме та досліджуватиме унікальні ландшафти свого регіону, окреслюючи проблеми раціонального природокористування і охорони природи.

Номер слайду 23

ppt
Додано
30 березня 2021
Переглядів
573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку