Краса народного мистецтва 5 клас (НУШ)

Про матеріал
Презентація "Краса народного мистецтва " , для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття народного мистецтва, стилліації, орнаменту, його видів та представлено різні види орнаментів. Дано творче завдання «Чарівний орнамент», поради до виконання завдання та представлені зразки робіт по даній тематиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Краса народного мистецтва

Номер слайду 2

Що таке народне мистецтво?Яку роль відіграє народне мистецтво в нашому житті? Якою мовою воно звертається до нас?Що таке стилізація?Що таке орнаментнамент та його види?Навчитесь створювати орнамент. Ви дізнаєтесь:

Номер слайду 3

Народне мистецтво зберігає духовну пам’ять поколінь. Воно охоплює різні галузі мистецтва, це і виробництво художніх предметів, речей для задоволення культових потреб, естетичного оздоблення побуту та щоденного вжитку. Народне мистецтво — образотворче та декоративно-прикладне мистецтво, створене народом і поширене між ним, яке відзеркалює його смаки та інтереси.Інтер’єр української селянської хати кінця ХІХ ст., с. Бобрівник Зіньківського р-ну Полтавської обл. Фото Михайла Матійчука

Номер слайду 4

Уважно роздивіться фото інтер’єру української хати. Які види декоративно-прикладного мистецтва тут представлено? Чи відрізняється цей інтер’єр від кімнати, у якій ви проживаєте? Як саме? Чим ви прикрашаєте власну оселю?

Номер слайду 5

У народному мистецтві втілено уявлення про життя та художньо-естетичні вподобання наших пращурів, проявляються риси національного характеру.

Номер слайду 6

В оздобленні різних предметів побуту розкриваються національні особливості, які відображають життєвий уклад, історію, культуру і навіть економіку народу. А чи замислювались ви про мову декоративно-прикладного мистецтва? Чим вона відрізняється від мов інших видів мистецтва?

Номер слайду 7

Мовою декоративно-прикладного мистецтва є стилізація. Процес стилізації складний, але дуже цікавий. Завдяки йому квіти, дерева, тварини і навіть люди можуть стати елементами орнаментів.

Номер слайду 8

Стилізація — це процес узагальнення предмета за формою та кольором на основі відбору його найвиразніших рис.

Номер слайду 9

ВИМОГИ ДО ПРОЦЕСУ СТИЛІЗАЦІЇ: простота форм, їх узагальненість; символічність, екцентричність; геометрічність, барвистість, чуттєвість.

Номер слайду 10

Роздивіться фото предметів декоративно-прикладного мистецтва. Чим вони прикрашені? Які види орнаментів ви знаєте?

Номер слайду 11

Орнамент — прикраса, візерунок, побудований на ритмічному чергуванні елементів. Орнамент. Геометричний. Рослинний. Зооморфний. Антропоморфний

Номер слайду 12

У народних орнаментах, які прикрашають наші речі, відображено тисячолітній інтелектуальний досвід народутворця.

Номер слайду 13

Художня мова народних орнаментів така ж багата, як і мова народної поетичної творчості, тому заслуговує на її глибоке вивчення.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

У мистецтві кожного народу є свої унікальні народні орнаменти, які розповідають про різне середовище проживання людей та їхні погляди. Арабський. Японський. Турецький Китайський Австралійський

Номер слайду 20

Саме з народного мистецтва «виросло і зміцніло» професійне мистецтво.

Номер слайду 21

Творче завдання«Чарівний орнамент». Створіть рослинний або зооморфний орнамент з використанням власної стилізації улюбленої рослини або тварини. Поміркуйте, де ви будете використовувати цей орнамент — у вишивці рушника або сорочки, розписі стіни, керамічного виробу або у створенні чудової писанки. Техніка виконання роботи довільна. Мистецькі поради. Спочатку виконай стилізацію однієї або двох (трьох чи більше ) квіточок. Відповідно до задуму:• обери вертикальний чи горизонтальний формат;• знайди виразне розміщення частин зображення, узгодь їх за розмірами.3. Сформуй рапорт. ( Рапорт — незмінювана частина орнаменту.)4. Добери гармонійне поєднання кольорів елементів орнаменту (теплі, холодні чи контрастні) та порядок їх чергування.5. Акуратно виконайте роботу.

Номер слайду 22

Переглядаємо відео Робота в групах. Об’єднайтеся в групи.1. Оберіть один з видів народного мистецтва України.2. Підготуйте розповідь і презентацію про обраний вид народного мистецтва.3. Зробіть доповідь за опрацьованим матеріалом.

Номер слайду 23

1. Розграфи листок (або потрібну область) на вісім рівних частин, проведи кілька горизонтальних ліній і починай малювати орнамент.2. Зроби ескіз візерунку.3. Деталізуй малюнок, додай дрібні деталі: виноградну лозу, тичинки тощо.4. Зітри непотрібні лінії. Розфарбуй малюнок.

Номер слайду 24

Якщо бажаєш, можеш зробити його довшим, у такому разі намальовані елементи повторюватимуться.

Номер слайду 25

Ескіз розпису в колі та в смузі в стилі опішнянського розпису.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Бажаю творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
2070
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку