Краса та чарівність народного розпису 5 клас (НУШ)

Про матеріал
Презентація "Краса та чарівність народного розпису " , для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття декоративно-прикладного мистецтва та його видів, , розпису та застосування, а також представлено петриківський розпис і його видатних майстрів та їхні роботи. Дано творче завдання «Диворозпис», поради до виконання завдання та представлені зразки робіт по даній тематиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Краса та чарівність народного розпису

Номер слайду 2

Що таке декоративно- прикладне мистецтво?Що таке розписи? Які бувають розписи?Познайомитеся з петриківським розписом та видатними майстринями петриківського розпису та їх роботами. Навчитесь створювати диворозписи. Ви дізнаєтесь та навчитеся: Що ви знаєте про розпис? Яким він буває? Що прикрашали розписом наші предки і що прикрашають ним нині?

Номер слайду 3

Декоративно-прикладне мистецтво — це галузь декоративного мистецтва, основним завданням якого є створення художніх виробів, що мають практичне застосування, а також художня обробка (оздоблення) побутових предметів (знаряддя праці, меблі, тканини, одяг, іграшки, посуд, прикраси та багато іншого).

Номер слайду 4

З давніх-давен людина намагалася якнайкраще прикрасити власне житло та речі, якими користувалася у побуті. Частіше за все для цього використовували розпис. Лариса Гарбузенко

Номер слайду 5

Розписи — сюжетно або орнаментальні живописні зображення на будівлях, в інтер’єрах і на побутових предметах. Розписи. Екстер’єруІнтер’єру. Речей побуту. Одягу. Розписом прикрашалася оселя, посуд, меблі тощо.

Номер слайду 6

Розпис. Скриня. Черкащина. Розпис. Кахлі. Косівщина. Тетяна Пата. Павичі, Мальовка, Петриківський розпис. Дніпропетровщина. Згадайте речі, які є у вас удома. Чи є серед них ті, що прикрашені розписом? Як і будь-який вид мистецтва, мистецтво розпису бере свій початок у народних хатніх розписах, розписах побутових предметів, створених руками не професійних художників, а звичайних людей, у яких було бажання прикрасити свій побут, своє життя. Так з часом з’являються центри народного розпису.

Номер слайду 7

Які центри народного розпису вам відомі?Деякі регіони України, як от Київщина, Уманщина, Херсонщина й Одещина та інші, стали визнаними центрами народного розпису.

Номер слайду 8

З початку ХІХ століття на основі настінного розпису почав застосовуватись розпис декоративний, який виконується на папері або різних предметах повсякденного вжитку: вазах, тарілках, глечиках тощо.

Номер слайду 9

Петриківський розпис — унікальний вид розпису на деревині чи папері, походить із козацького села Петриківка (Дніпропетровська обл.). У Петриківці дбайливо зберігають традиції розпису. Народні майстри і їхні вироби прославилися на весь світ.

Номер слайду 10

У центрі селища Петриківка створили найдовший у світі орнаментальний розпис на бетонному паркані ручної роботи — довжиною в 120 метрів та завширшки 80 сантиметрів.

Номер слайду 11

Характерною рисою творчості петриківських народних митців було використання для декоративного оздоблення рослинно-квіткового орнаменту, що відзначався легкістю та виразністю.

Номер слайду 12

Основними елементами Петриківського орнаменту є квіти, які ростуть на даній місцевості, листя, ягоди. Майстри не роблять попереднього чорнового малюнка. Тому дана майстерність вимагає високої чіткості рухів. У малюнках переважають яскраві кольори.

Номер слайду 13

Оздоблюючи розписом той чи інший, навіть дуже великий за розмірами, інтер’єр або екстер’єр, петриківські майстри/майстрині переносили, по суті, свій хатній зразок у нові для них приміщення, змінюючи лише масштаби до відповідних розмірів.

Номер слайду 14

5 грудня 2013 року петриківський розпис було включено до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Номер слайду 15

Видатні майстрині петриківського розпису та їхні роботи Параска Миколаївна Павленко (1881–1983)

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Тетяна Якимівна Пата (1884 – 1976)Видатні майстрині петриківського розпису та їхні роботи

Номер слайду 18

Орина Улянівна Пилипенко (1893–1979)Видатні майстрині петриківського розпису та їхні роботи

Номер слайду 19

Творче завдання«Диворозпис». Завдання за вибором. Створіть ескіз для розпису чашки або навіть сервізу за мотивами петриківського розпису. Створіть власне дерево життя (вазон), використовуючи стилізовані зображення, які ви виконали на минулому уроці. Техніка виконання роботи гуаш, акрил або акварель. Мистецькі поради. Спочатку попрактикуйся наносити фарбою основні елементи розпису (зернятко, гребінець, горішок та перехідний мазок). Створи ескіз композиціїНаміть основні елементи композиції.3. Добери гармонійне поєднання кольорів елементів розпису (теплі, холодні чи контрастні).4. Акуратно виконайте роботу.

Номер слайду 20

Об’єднайтеся в групи. Оберіть один з видів народного розпису України. Підготуйте розповідь і презентацію про обраний вид народного розпису. Зробіть доповідь за опрацьованим матеріалом. Робота в групах.

Номер слайду 21

Етапи створення декоративного розпису

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Бажаю творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
6 листопада 2022
Переглядів
1649
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку