Краса вільної душі, аристократизм духу як провідні мотиви новели “Valse melancolique” Ольги Кобилянської

Про матеріал
Презентація "Краса вільної душі, аристократизм духу як провідні мотиви новели “Valse melancolique” Ольги Кобилянської " призначена для уроку вивчення нового матеріалу з теми за творчістю Ольги Кобилянської. Вона містить аналіз твору, кластери до образів головних героїнь, цитатні характеристики, визначення основниз стильових течій, пояснення незрозумілих слів, а також творче завдання на етапі релаксації до вивченого матеріалу. Навчальний матеріал частково проілюстрований та увиразненими кластерами для кращого усвідомлення учнями нової теми. Презентація створена на основі програмових вимог, ураховуючи вікові особливості учнів. Рекомендована як для учителів, так і для самостійного опрацювання учнями під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Краса вільної душі, аристократизм духу як провідні мотиви новели “Valse melancolique” Ольги Кобилянської Презентація вчителя української мови та літератури Каземір Світлани Миколаївни

Номер слайду 2

Аналіз твору1. Автор, назва2. Рід3. Жанр4. Місце подій5. Час подій6. Головні герої7. Сюжет8. Тема9. Головна думка

Номер слайду 3

“Valse melancolique” Меланхолійний – сумний, хворобливий, мінорний, ніжний. Мінорний - надає музиці відтінку ніжної жіночності, тендітності, якоїсь просвітленості барв. Меланхолія — важкий, похмурий, сумний настрій, сум, туга;  психічний розлад, для якого характерні пригнічений стан, загальмованість думок, маячні ідеї.

Номер слайду 4

Паспорт твору2. Рід – епос.3. Жанр – психологічна музична новела.4. Місце подій – Буковина, місто, 2-кімнатна квартира, гарно обставлена.5. Час подій – кін. ХІХ століття, осінь – весна (“май”) = півроку.6. Головні герої – 3 дівчини: Марта, Ганнуся, Софія.

Номер слайду 5

Сюжет1. Експозиція – життя Марти й Ганнусі.2. Зав’язка – нова подруга Софія.3. Розвиток дії – спілкування дівчат, поселення сусіди-техніка, хвороба і смерть матері Софії, відмова вуйка у фінансовій допомозі.4. Кульмінація – обірвана струна. 5. Розв’язка - обірване життя.

Номер слайду 6

Тема. Ідея. Тема. Життя трьох обдарованих дівчат.Ідея. Оспівування незалежності й самодосконалості жінки-інтелектуалки, творчої особистості; створення умов для її самореалізації.

Номер слайду 7

Ознаки модернізму у творіХарактерний неоромантичний герой — непересічна сильна особистість, нерідко наділена рисами «надлюдини», вигнанець, що протистоїть суспільній більшості, шукач романтики та пригод. Сюжетові неоромантичного твору притаманні напруженість (гра Софії), елементи небезпеки, боротьби, таємничі або надприродні події. Ознаки імпресіонізму: слухові, зорові, дотикові образи; миттєвість вражень, чуттєвість натури.

Номер слайду 8

Символізм у новеліОбірвана струна – обірване життя. Мистецтво – внутрішній світ, пошук ідеалу.

Номер слайду 9

Кластер до образу Марти. Марта. Майбутня вчителька. Терпляча жінка. Любить піклуватися про інших. Мріє про кохання та сім’ю Розумна. Вишукана. Т Р А Д И Ц І Й Н А

Номер слайду 10

Цитатна характеристика Марти«Я прилагоджувалась до матури, бо хотіла бути учителькою».«Вчилася музики, і язиків, і прерізних робіт ручних, ба — і все інше, що лише можна було, забирала я в себе, щоб стало колись капіталом і обернулося в хосен. Маєтку я не мала, а життя, вибагливе, мов молода дівчина, жадало свого».«Ганнуся називала своєю "жінкою"...»

Номер слайду 11

Цитатна характеристика Марти«Мала «міщанський розум, вузькі домашньо-практичні погляди й старосвітські замахи жіночності» (Ганнуся про Марту)

Номер слайду 12

Кластер до образу ГаннусіГаннуся. Емоційна, імпульсивна. Волелюбна, непостійна. Творча, прагне удосконалення. Талановитамалярка. Ф Е М І Н І С Т К А

Номер слайду 13

Цитатна характеристика Ганнусі «Була вже майже укінченою артисткою, хотіла продати і поїхати до Італії, щоб побачити тамошню штуку та найти й собі дорогу до неї». «Мала двадцять і кілька років, була знімчена полька і брала своє заняття дуже поважно. Дразлива і химерна, коли малювала, була в щоденнім житті наймилішою людиною». «"Dаs schönste Glückskind" – найкраща улюблениця долі як стану цілком своїм паном,— розмахну крилами під небеса. Так наказує чуття артистичне».

Номер слайду 14

Цитатна характеристика Ганнусі«Була гарна сама собою. Ясна, майже попеляста блондинка, з правильними рисами і дуже живими блискучими очима. Збудована була прегарно... А що в своїх постановах була скора й консеквентна…»

Номер слайду 15

Цитатна характеристика Ганнусі Була незвичайно доброго серця: отут в одній хвилі кидалася, гарячилася й змагалася, а вже в другій — була добра. Товариство, в яке входила, і товаришки, що її любили, розпестили її, догоджуючи їй у найменшій дрібниці, боготворячи її задля краси й таланту та задля її оригінальних помислів. Належала до різних товариств, не жалувала нічого, а визичуваних товаришкам грошей не приймала ніколи назад. Любила над усе елеганцію, називаючи се третьою важною заповіддю в умовах до щастя; бувала через се не раз навіть несправедлива в осуді людей, але до елеганції тягло її, мов дитину до чічки.

Номер слайду 16

Кластер до образу СофіїСофія. Обдарованапіаністка. Скромна в поведінціНіжна,сумна. Замкнена, внутрішньо емоційна Д О Л Я

Номер слайду 17

Цитатна характеристика Софії Служниця Катерина про перше враження: «…одягнена якось чорно, відай, не дуже красно... голову мала обвиту поверх шапочки шовковою шаллю, такою, як паннунця беруть до театру, лише що чорним, але, впрочім... не так, як ви, паннунці мої…Негарна. Лице змарніле, зі смутними очима...» Марта про Софію: «… темне, лагідно лискуче густе волосся, уложене обережно в грубий вузол, і два рази оксамиткою обвиту голову, і потрохи лице з профілю. Профіль був у неї справді чисто класичний. Чоло й ніс творили одну м'яку лінію... Спадисті її рамена надавали їй ціху якоїсь панськості, певності...»

Номер слайду 18

Що є щастям…для Марти?для Ганнусі?для Софії? А для вас? Творча робота

Номер слайду 19

ЕкранізаціїЗа творами письменниці знято фільми: «Земля» (1954; у ролях — А. Бучма, Л. Швачко), «Вовчиха» (1967), «Меланхолійний вальс» (1990, т/ф; режисер Б. Савченко), «Царівна» (1994, телесеріал 10 серій; режисер С. Туряниця) тощо.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Жих Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Марчук Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
20483
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку