"Кримінальна відповідальність"

Про матеріал
Презентація до уроку правознавства з теми "Кримінальна відповідальність" для учнів 9 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Куниця Зоряна Михайлівна вчитель історії і права Хлистунівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Городищенської міської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Що таке злочин? 2.Назвіть види злочинів. 3. Що таке співучасть?

Номер слайду 3

Тема уроку: Кримінальна відповідальність

Номер слайду 4

План 1. Що таке кримінальна відповідальність? 2. Мета і види кримінального покарання. 3. Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх.

Номер слайду 5

Проблемне питання: Які заходи виховного характеру, що застосовуються до неповнолітніх, ви знаєте?

Номер слайду 6

1.Що таке кримінальна відповідальність?

Номер слайду 7

Кримінальна відповідальність – це правовий наслідок, результат застосування норм кримінального права, засудження від імені держави винної особи, яка вчинила злочин. Кримінальна відповідальність установлена законодавством як правовий наслідок злочину і полягає в накладенні судом на особу, винну у скоєні злочину, певних позбавлень особистого і майнового характеру (позбавлення волі, накладення штрафу…) До кримінальної відповідальності призводять діяння та вчинки, визнані злочином.

Номер слайду 8

1. Що є джерелом кримінального права? 2. Що таке Кримінальний кодекс України?

Номер слайду 9

Кримінальний кодекс України – це систематизований законодавчий акт, який визначає які діяння є суспільно небезпечними, встановляє покарання за їх вчинення, підстави кримінальної відповідальності, види покарань.

Номер слайду 10

Підстави притягнення до кримінальної відповідальності 1) Має бути наявним склад злочину; 2) Кримінальна відповідальність настає тільки відповідно до рішення суду.

Номер слайду 11

Мета і види кримінального покарання.

Номер слайду 12

Покарання – це реакція суспільства у відповідь на здійснення злочину. Без кари, тобто без правових обмежень, покарання втратило б свій сенс.

Номер слайду 13

Мета покарання 1) кара за скоєне; 2) перевиховання злочинця; 3) попередження нових злочинів: самим злочинцем (спеціальна превенція); іншими особами (загальна превенція).

Номер слайду 14

1) Якою є мета покарання? 2) Чи може покарання мати на меті приниження честі і гідності злочинця?

Номер слайду 15

Види покарання: Штраф; Позбавлення військового або спеціального звання, кваліфікаційного чину чи рангу; Позбавленя права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю; Громадські роботи; Виправні роботи; Службові обмеження для військовослужбовців; Конфіскація майна; Арешт; Обмеження волі; Довічне позбавлення волі. Смертна кара як вид покарання скасована в Україні 2000 р.

Номер слайду 16

Виправте допущені помилки Олексій стверджував, що в разі застосування до засудженого покарання «виправні роботи» він піддається арешту. 2) Суд визнав касира винним у розтраті доручених йому коштів і призначив покарання – позбавлення права обіймати дану посаду протягом 3 років.

Номер слайду 17

Доповніть та узагальніть логічний ланцюжок Штраф, громадські роботи, виправні роботи…

Номер слайду 18

Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх.

Номер слайду 19

Робота з джерелом Кримінальний кодекс України Стаття. 22. Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років. Із 14 років наступає кримінальна відповідальність за умисне убивство, посягання на життя державного чи громадського діяча, працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця, судді, народного засідателя чи присяжного у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною зі здійсненням правосуддя, захисника, представника іноземної держави, умисне тяжке тілесне ушкодження, умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, диверсію, бандитизм, терористичний акт, захоплення заручників, зґвалтування, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, крадіжку, грабіж, розбій, вимагання, умисне знищення або пошкодження майна, пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів, угон або захоплення залізничного рухомого складу, повітряного, морського чи річкового судна, незаконне заволо- діння транспортним засобом, хуліганство».

Номер слайду 20

Із якого віку настає кримінальна відповідальність? 2) Чому за окремі злочини відповідальність настає в 14 років?

Номер слайду 21

Творче завдання Чи настає кримінальна відповідальність, якщо: 16-річний підліток, хворий на шизофренію, викрав у супермаркеті декілька пакетів з цукерками; 2) 14-річний підліток викрав у супермаркеті блок цигарок; 3) 15-річний Микола та 16-річний Іван поверталися з дня народження. Перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння почали чіпляти зустрічних перехожих, а потім побили чоловіка, який зробив їм зауваження

Номер слайду 22

Види покарань до неповнолітнього 1) Арешт може тривати від 15 до 45 діб. 2) Виправні роботи – від 2 місяців до 1 року. 3) Арешти, громадські роботи та виправні роботи можуть застосовуватися до неповнолітніх, які досягли 16 років. 4) Винного, який не досяг 14 або 16 років, піддають примусовим заходам виховного характеру, направленню до спеціального навчально-виховного закладу на строк до 3 років. До такого закладу направляють       незважаючи на незгоду батьків і самої дитини. 5) До тих, хто вперше вчинив нетяжкі злочини, можуть бути застосовані умовне засудження або відстрочка виконання вироку.

Номер слайду 23

Відтермінування виконання вироку – це коли призначене покарання відкладається на певний визначений судом строк, протягом якого засуджений перебуває під наглядом органів внутрішніх справ. Якщо він виправдовує довіру, не порушує громадський порядок і закон, суд звільняє його від відбування покарання. В іншому випадку суд направляє винуватця для відбування призначеного покарання, тобто скасовує відтермінування.

Номер слайду 24

Виправте допущені помилки Суд застосував до неповнолітнього покарання – громадські роботи. Він сумлінно почав їх виконувати, замість того, щоб відвідувати заняття в ПТУ.

Номер слайду 25

Цифровий диктант 1) Вік, з якого неповнолітньому можуть бути призначені громадські роботи? 2) Максимальний строк громадських робіт. 3) Максимальна тривалість громадських робіт. 4) Мінімальний строк виправних робіт. 5) Максимальний строк виправних робіт. 6) Максимальний строк арешту. 7) Максимальний строк позбавлення волі.

Номер слайду 26

Цифровий диктант 1) Вік, з якого неповнолітньому можуть бути призначені громадські роботи? (16 років) 2) Максимальний строк громадських робіт.(120 годин) 3) Максимальна тривалість громадських робіт. (2 години) 4) Мінімальний строк виправних робіт. (2 місяці) 5) Максимальний строк виправних робіт. (1 рік) 6) Максимальний строк арешту. (45 діб) 7) Максимальний строк позбавлення волі. (15 років)

Номер слайду 27

Перша ситуація Неповнолітні Олег (14 років), Сергій (16 років) та повнолітній Анатолій (21 рік) здійснили розбійний напад на приватного підприємця. Кого буде притягнуто до кримінальної відповідальності, якщо ст. 67 Кримінального кодексу України визначає це правопорушення як «вчинення злочину групою осіб за попередньою змовою», що є обставиною, .яка обтяжує кримінальну відповідальність? Батьки неповнолітніх наполягають на їх звільненні від покарання, бо чули, що ст. 22 Кримінального кодексу, яка розкриває особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх, вже у першій фразі наголошує, що кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років?

Номер слайду 28

Друга ситуація Федьків, у стані алкогольного сп’яніння з хуліганських мотивів, вчинив на вулиці сварку з Іванчуком, під час якої завдав останньому кулаком два удари в голову, які спричинили легкі тілесні пошкодження без розладу здоров’я. Від одного третього удару Іванчук упав і вибив у магазині вітрину вартістю 200 гривень. Дайте юридичну оцінку діям Федькова.

Номер слайду 29

Дати відповідь на проблемне питання Які заходи виховного характеру, що застосовуються до неповнолітніх, ви знаєте?

Номер слайду 30

Превенція – з латинського попередженя, тобто вплив на винного та інших осіб, внаслідок , внаслідок якого б в них відпало бажання вчиняти нові правопорушення. Профілактична робота – запобігають (з грецького) бесіди, лекції, правові брейн-ринги з метою недопущення правопорушень.

Номер слайду 31

Параграф 21 (вивчити ), підібрати з газет приклади щодо кримінальної відповідальності неповнолітніх ( 1 група), дорослих ( 2 група ).

ppt
Додав(-ла)
Куниця Зоряна
Додано
29 січня
Переглядів
632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку