Кримське ханство 5 клас

Про матеріал
Кримське ханство 5 клас У Криму утворився улус (область) Золотої Орди із центром у місті Солхат (сучасний Старий Крим). Проте монголи контролювали лише степову частину півострова. У гірській частині Криму постало князівство Феодоро, яке успадкувало традиції часів Візантійської імперії. На південному узбережжі півострова виникло чимало торговельних портів (факторій), які захищали могутні фортеці. Найбільшою факторією стало місто Кафа (сучасна Феодосія).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Кримське ханство

Номер слайду 2

Сьогодні ви дізнаєтесь:

Номер слайду 3

У Криму утворився улус (область) Золотої Орди із центром у місті Солхат (сучасний Старий Крим). Проте монголи контролювали лише степову частину півострова. У гірській частині Криму постало князівство Феодоро, яке успадкувало традиції часів Візантійської імперії. На південному узбережжі півострова виникло чимало торговельних портів (факторій), які захищали могутні фортеці. Найбільшою факторією стало місто Кафа (сучасна Феодосія).

Номер слайду 4

Під час роздробленості Київської Русі, у ХІІІ ст. вона була завойована монголо-татарами. Перша зустріч руських князів з монголами відбулася у 1223 році близь річки Калка. Там зустрілися об’єднані війська русичів і половців з монголами на чолі з Чингізханом. Між князів під час бою не було згоди і русичі з половцями програли Чингізхану. Але висновки не зробили. Протягом 1239 – 1241 рр. Київська Русь була завойована монголо-татарами , яких очолював хан Батий, і потрапила у залежність від держави монголо-татар – Золотої Орди.

Номер слайду 5

Монголи і підкорені ними племена половців, що змішалися з місцевим населенням, утворили кримсько-татарський етнос Стор. 62-записати визначення в зошит

Номер слайду 6

Релігія – ІСЛАМ КОРАН – священа книга всіх мусульман

Номер слайду 7

Життя мусульман засноване на п'яти основних принципах: 1. Свідчення віри: не існує іншого Бога, крім Аллаха, і Мухаммед — його пророк. 2. Молитва: щодня потрібно здійснювати п'ять молитов. 3. Подаяния: треба подавати нужденним, оскільки все приходить від Аллаха. 4. Піст: окрім звичайного посту, усі мусульмани мають поститися під час Рамадану (9-й місяць ісламського календаря). 5. Хадж: хоча б раз у житті слід здійснити паломництво в Мекку (протягом 12-го місяця ісламського календаря).

Номер слайду 8

  Мінарет (тюрк., від араб., манара — маяк): баштоподібна споруда при мечеті, з якої глашатай (муедзин) скликає мусульман на молитву; вежа

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Кримське ханство

Номер слайду 11

Система управління Кримського ханства ХАН Курултай ДИВАН МУРЗИ МУФТІЙ Беїв темники

Номер слайду 12

Кримське ханство

Номер слайду 13

Султан Османської імперії Мав право усувати й призначати ханів за власним бажанням Кримський хан Зобов’язаний брати участь у воєнних кампаніях султана

Номер слайду 14

Господарське життя Кримського ханства - Скотарство. - Землеробство було добре розвинене лише в гірській частині Криму. Тут вирощували злакові та городні культури, були поширені садівництво та виноградарство. - Видобуток солі. - Розвивалися ремесла (ковальство, зброярство, ткацтво, гончарство, а також ювелірна справа)

Номер слайду 15

Ясир – полон / полонений

Номер слайду 16

До нашого часу в Криму збереглися пам’ятки часів існування Кримського ханства

Номер слайду 17

Ханський палац в Бахчисараї

Номер слайду 18

Ханський палац в Бахчисараї

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

У травні 1944 р. кримські татари пережили геноцид. За наказом радянського диктатора Й. Сталіна їх було виселено з Криму. До кінця існування СРСР тим, хто вижив, було заборонено повертатися на батьківщину. Лише за часів розпаду СРСР і незалежності України кримські татари отримали змогу знову жити на рідних землях. Геноцид — термін, який позначає цілеспрямовані дії з метою повного або часткового знищення окремих груп населення або цілих народів через національні, етнічні, расові або релігійні причини.

ppt
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
1184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку