КТП за Кільдеровим НУШ

Про матеріал
Календарно - тематичне планування технології 5 клас на І семестр за Кільдеровим. Три модулі. Три тематичних.
Перегляд файлу

Календарно-тематичне планування

«Технології»

5 клас

на 2023/2024 навчальний рік

за Кільдеровим

 

п/п

Тема уроку

Дата

ДЗ

І семестр

Вступ. Який він – рукотворний світ

1

Що ми знаємо про світ технологій, інновації. Який вплив технологій на життя людини. Що я вже вмію робити своїми руками. Що потрібно знати про шкільну майстерню. Що можна зробити своїми руками в шкільній майстерні. Вивчення правил внутрішнього розпорядку та безпечної праці у шкільній майстерні. Безпека життєдіяльності в шкільній майстерні.

 

Розповідь (опис) як облаштоване моє робоче місце в дома

2

Ремесла та декоративно- ужиткове мистецтво в історичному просторі та повсякденному житті. Де можна знайти достовірну інформацію про особливості декоративно-ужиткового мистецтва. Обрядові, інтер'єрні, побутові, святкові вироби. Їх функції. Чому зростає інтерес до якісних і справжніх виробів в етностилі. Які стратегії участі в громадському житті та реалізації громадських проєктів. Порівняння зразків традиційних видів декоративно-ужиткового мистецтва за характерними ознаками. Вибір модулів для вивчення в п’ятому класі.

 

 

Розділ 1. Традиційні та сучасні технології декоративно - ужиткового мистецтва або інших напрямів діяльності (18 год)

ТЕХНОЛОГІЇ ВИТИНАНКИ (6 год)

Тема (напрямок проєкту): « Витинанка»

Продукт проєктно-технологічної діяльності: настінне пано «Дерево життя»

Технологія виготовлення виробу: технології витинанки

3

Як виявити потреби у виготовленні виробів. Потреби у виготовленні виробу в технології худ. обробки пластичних матеріалів. Вибір об’єкта праці для його виготовлення й оздоблення. Визначення теми, мети, завдань, критеріїв, яким має відповідати обраний для виготовлення виріб. Дослідження історії розвитку витинанки. Презентація результатів дослідження в зручній формі .

 

 

4

Що впливає на якість виготовлення виробу. Матеріали, що використовуються під час художньої обробки пластичних матеріалів. Історія розвитку знарядь праці в художній обробці пластичних матеріалів. Матеріали натурального походження. Добір і розрахунок матеріалів для виготовлення витинанки. Технологічна послідовність виготовлення обраного виробу.

 

 

5-6

Послідовне виготовлення виробу. Робоче місце. Інструменти та пристосування для виготовлення виробу в межах обраного модуля. Раціональне використання матеріалів. Способи

оброблення і з’єднання матеріалів Правила безпечної праці та санітарних норм.

 

 

7

Що сприяє естетичності виробу. Матеріали й інструменти для декорування виробу.

 

 

8

Як правильно оцінити власноруч виготовлений виріб. Ознаки якості виготовленого виробу. Експертна оцінка (вчителя, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, фахівців, інших осіб). Особистісна і соціальна значущість виготовленого виробу.

 

 

ТЕХНОЛОГІЇ ХУД. ОБРОБКИ ПЛАСТИЧНИХ МАТЕРІАЛІВ (6 год)

Тема (напрямок проєкту): « Тістопластика»

Продукт проєктно-технологічної діяльності: настінне пано «Підкова - стародавній оберіг»

Технологія виготовлення виробу: технології худ. обробки пластичних матеріалів.

9

Як виявити потреби у виготовленні виробів. Потреби у виготовленні виробу в технології худ. обробки пластичних матеріалів. Вибір об’єкта праці для його виготовлення й оздоблення. Визначення теми, мети, завдань, критеріїв, яким має відповідати обраний для виготовлення виріб. Дослідження історії розвитку ліплення. Презентація результатів дослідження в зручній формі.

 

 

10

Що впливає на якість виготовлення виробу. Матеріали, що використовуються під час художньої обробки пластичних матеріалів. Історія розвитку знарядь праці в художній обробці пластичних матеріалів. Матеріали натурального походження. Добір і розрахунок матеріалів для виготовлення виробу із солоного тіста. Рецепт солоного тіста.. Технологічна послідовність виготовлення обраного виробу.

 

 

11-12

Послідовне виготовлення виробу. Робоче місце. Інструменти та пристосування для виготовлення виробу в межах обраного модуля. Раціональне використання матеріалів. Способи оброблення і з’єднання матеріалів. Правила безпечної праці та санітарних норм.

 

 

13

Що сприяє естетичності виробу. Матеріали й інструменти для декорування виробу. Традиційні і сучасні технології декорування автентичних виробів Остаточна обробка виробу

 

 

14

Як правильно оцінити власноруч виготовлений виріб Ознаки якості виготовленого виробу Експертна оцінка (вчителя, майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, фахівців, інших осіб) Особистісна і соціальна значущість виготовленого виробу

 

 

ТЕХНОЛОГІЇ ВИШИВАННЯ (6 год)

Тема (напрямок проєкту): «Вишивання лічильними швами»

Продукт проєктно-технологічної діяльності: «Пано вишите хрестиком за схемою»

Технологія виготовлення виробу: технології вишивання

15

Як виявити потреби у виготовленні виробів. Потреби у виготовленні виробу в технології вишивання. Вибір об’єкта праці для його виготовлення й оздоблення. Визначення теми, мети, завдань, критеріїв, яким має відповідати обраний для виготовлення виробу. Дослідження готових робіт. Дослідження історії вишивання. Презентація результатів дослідження в зручній формі

 

 

16

Що впливає на якість виготовлення виробу.

Матеріали, що використовуються під час вишивання. Добір і розрахунок матеріалів для виготовлення вишивки. Технологічна послідовність виготовлення вишивки. Правила безпечної праці та санітарних норм під час вишивання хрестиком. Способи вишивання хрестиком їх різновиди. Вибір схем для роботи.

 

 

17

18

Послідовне виготовлення виробу. Робоче місце. Інструменти та пристосування для виготовлення вишивки хрестиком. Правила безпечної праці та санітарних норм під час вишивання хрестиком.

 

 

 

 

19

Що сприяє естетичності виробу Матеріали й інструменти для декорування виробу. Традиційні і сучасні технології декорування автентичних виробів. Остаточна обробка виробу.

 

 

20

Як правильно оцінити власноруч виготовлений виріб Ознаки якості виготовленого виробу. Самооцінка. Експертна оцінка. Особистісна і соціальна значущість виготовленого виробу.Оформлення виставки робіт.

 

 

Розділ 2. Технології в побутовій діяльності (4 год)

ЕСТЕТИКА ЖИТЛА, ДОВКІЛЛЯ (4 год)

Тема (напрямок проєкту): «Естетика житла»

Продукт проєктно-технологічної діяльності: лепбуки .

21

Як правильно використовувати побутову техніку. Розвиток технологій у різних сферах діяльності людини. Види техніки та її призначення. Наслідки технічного прогресу для людини і навколишнього середовища. Історія розвитку побутової техніки в обраному для вивчення модулі.

 

Історичні довідки

22

Технічні характеристики побутової техніки. Правила безпечного використання технічних пристроїв у побутових умовах. Презентація результатів дослідження в зручній формі (буклет, КТ презентація, лепбук.)

 

 

23

Як вирішувати практичні завдання в побуті. Практичні потреби і завдання в побуті. Прогнозування наслідків побутової діяльності. Товарні знаки. Маркування товарів. Побутова техніка у виконанні практичних завдань.

 

 

24

Сортування відходів під час виконання практичних завдань у побуті. Вторинні матеріальні ресурси в реалізації нових проектів. Оцінювання результатів власної побутової діяльності.

 

 

Розділ 3. Алгоритм виконання навчальних проєктів (9 год)

Мій проєкт (проєкт на вільну тему)

25

Проєктування нового виробу. Вибір об’єкта проектування. Потреби у нових виробах. Сфери потреб людини і навколишнього середовища. Основні складові проєкту: проєктування, технології виготовлення проєктованого виробу, рефлексія. Типи проєкту: індивідуальний, парний, груповий, колективний. Формулювання теми, мети і завдань проєктно- технологічної діяльності. Критерії, яким має відповідати майбутній виріб.

 

Історична довідка про обраний об’єкт проектування

26

Цифрові засоби проєктно- технологічної діяльності. Маркетингові дослідження. Прогнозування доцільності і наслідків проєктно- технологічної діяльності. Проєктна документація. Портфоліо.

 

 

27

Художнє конструювання об’єкта проектування. Вироби-аналоги Художні засоби побудови композиції декоративно- ужиткового мистецтва Творчі методи формотворення: фантазування, біоформ, комбінаторики, фокальних об’єктів тощо. Розроблення моделі майбутнього виробу. Ескіз. Малюнок. Макет

 

 

28

Технічне конструювання об’єкта проєктування та визначення технологічної послідовності його виготовлення. Дослідження умов виготовлення спроєктованої моделі виробу. Матеріальні і часові ресурси. Розробка плану дій. Технічний  опис моделі. Технічні характеристики моделі виробу. Технічний малюнок. Добір матеріалів. Проєктування технологічної послідовності виготовлення виробу.

 

 

29

 

Технологія виготовлення спроєктованого виробу. Технологічна послідовність виготовлення виробу. Організація технологічної діяльності. Робоче місце. Безпечне використання і зберігання інструментів, пристосувань та матеріалів. Раціональне використання матеріалів. Способи оброблення і з’єднання матеріалів.

 

 

30

 

 

 

31

 

 

32

Оцінювання і презентація результатів проєктно-технологічної діяльності. Продуктивність проєктно- технологічної діяльності. Оцінювання і самооцінювання результатів проєктно-технологічної діяльності. Самооцінювання й оцінювання створеного виробу за вимогами та попередньо виробленими критеріями. Експертна оцінка створеного виробу.

 

 

33

Форми і засоби презентації результатів проєктно-технологічної діяльності. Презентація результатів проєктно-технологічної діяльності. Переваги власноруч виготовлених виробів. Повага до результатів праці інших осіб. Відгуки користувачів готового виробу. Можливості реалізації готових виробів, поширення інформації про них. Реклама готового виробу.

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Планування
Додано
28 вересня 2023
Переглядів
1000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку