Кухня: пожежна небезпека

Про матеріал
За статистикою, кожна четверта пожежа починається з кухні, тому дане приміщення залишається одним з найнебезпечніших у будинку або квартирі. Щоб не допустити загоряння будь-якого масштабу, слід дотримуватися правил пожежної безпеки на кухні й уважно ставитися до всіх можливих джерел небезпеки. У статті розглядається питання пожежної безпеки в помежканні. Автор пояснює, яких правил потрібно дотримуватися, аби не допустити виникнення пожежі, і як діяти, якщо в квартирі сталася пожежа.
Перегляд файлу

КУХНЯ : ПОЖЕЖНА НЕБЕЗПЕКА

 

 

Невмолима статистика свідчить: 25% пожеж починається з кухні. На жаль, таке необхідне і улюблене нами приміщення в нашому житлі, і так само на виробництві – в кафе, ресторанах тощо – залишається одним з найнебезпечніших. Неконтрольований процес горіння – пожежа – поширюється надзвичайно швидко, знищуючи майно і забираючи людські життя, тому порушення правил пожежної безпеки на кухні може призвести до плачевних наслідків.

Найбільш поширені причини виникнення пожеж саме на кухні давно відомі:

  1.     утворення і скупчення легкозаймистої суміші з пилу і жиру;
  2.     використання несправних електротехнічних приладів або проводки;
  3.     порушення правил експлуатації приладів що використовуються на кухні;
  4.     необережне поводження з відкритим вогнем газової плити, сірника тощо;
  5.     паніка і неспроможність самостійно зупинити поширення вогню.

 

Особливо велику небезпеку на кухні становить плита.

І газова, і електрична – вона повинна бути теплоізольована від легкозаймистих предметів з дерева та пластику.

У випадку коли плита розташована біля вікна – на ньому не повинні висіти довгі штори, які можуть торкнутися полум’я і спалахнути.

Рукавиці і кухонні рушники потрібно тримати подалі від вогню.

Під час приготування їжі масло дуже сильно нагрівається і це також може призвести до пожежі. Щоб цього не сталося потрібно накривати посуд спеціальною кришкою.

Не треба зберігати на кухні різні аерозолі та розчинники, ці речовини відносяться до легкозаймистих і при перегріві можуть спалахнути.

Для запобігання пожежі на кухні потрібно не порушувати правил безпеки:

  1.     не залишати дітей на кухні без нагляду дорослих;
  2.     готувати із закачаними рукавами та зібраним волоссям;
  3.     не залишати їжу в процесі приготування на плиті без нагляду;
  4.     не користуватися несправними електротехнічними приладами;
  5.     вчасно прибирати жир і пил з поверхонь.

 

Дії під час пожежі на кухні:

  1. Масляна пожежа. Якщо загорівся жир, треба негайно вимкнути подачу газу і електрики. Потім накрити посудину мокрою тканиною або кришкою і залишити так, поки жир всередині не охолоне.
  2. Займання сміття в урні. Потрібно швидко залити урну водою.
  3. Загорання електротехнічного приладу. Негайно відключити прилад від електричної мережі. Категорично забороняється гасіння водою! Можна накрити відключений прилад щільною тканиною аби перекрити доступ кисню всередину і припинити горіння.

 

ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ НА КУХНІ

 

Масляну пожежу не слід гасити водою. Вода важча і відразу йде на дно, а жир продовжить горіти. Можна використати для гасіння масла соду, яка здатна загасити полум’я.

Каструлю з палаючим жиром не потрібно пересовувати. Це поширена помилка, тому що дехто намагається якнайшвидше винести палаючий предмет на вулицю. Але при цьому можна одержати опіки та розлити масло і цим спричинити до ще більшого поширення пожежі.

Якщо на кухні виник відкритий вогонь – не треба махати на нього віником чи рушником, бо це лише збільшує потік повітря і вогонь поширюється швидше.

І найголовніше в цій ситуації – не втрачайте самовладання  і якщо не зупинили поширення вогню, негайно викликайте пожежну службу.

Так ви врятуєте від пожежі і своє майно, і своє життя.

 

doc
Додано
18 червня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку