Пожежі у весняно-літній період

Про матеріал
Під час тривалих літніх канікул збільшується кількість пожеж, спричинених дитячими пустощами з вогнем. У весняно-літній період підвищується грозова активність, яка призводить до пожеж внаслідок влучання блискавки та її вторинних проявів. У статті розповідається про небезпеку виникнення пожеж у весняно-літній період та їх наслідки. Автор пояснює, яких правил безпеки потрібно дотримуватися, перебуваючи в лісі, на дачі тощо, аби не сталася пожежа та як діяти, коли пожежа вже виникла.
Перегляд файлу

ПОЖЕЖІ У ВЕСНЯНО – ЛІТНІЙ ПЕРІОД

 

У кожної пори року свої небезпеки.

Весняно – літній період характеризується різким підвищенням температури, люди починають масово прибирати присадибні ділянки. При цьому недбале спалювання рослинних решток спричиняє виникнення пожеж. Окрім цього, починається активний відпочинок на природі із розпалюванням багаття. У полум’ї пожеж гинуть люди, в тому числі діти, знищуються та пошкоджуються будівлі, споруди, техніка. Збитки від пожеж сягають мільйони гривень.

Найбільше пожеж виникає в житлових будинках, торговельно-складських спорудах, спорудах сільськогосподарського і виробничого призначення, в громадських та адміністративних будівлях.

Найчастіше причиною пожеж стає необережне поводження з вогнем. Також до пожеж призводить порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електротехнічних приладів.

Важливо пам’ятати, що до основних причин пожеж належать пустощі дітей з вогнем – і саме такі пустощі з вогнем не рідко закінчуються важкими опіками або і загибеллю дитини.

У весняно – літній період найчастіше виникають пожежі в екосистемах через необережне поводження з вогнем. Стаються такі пожежі під час виконання господарських робіт (спалювання сухої трави, стерні), під час відпочинку на природі (коли залишається без нагляду багаття, пустощі дітей), коли курці викидають недопалки у суху траву, іноді навіть через осколки розбитих пляшок, що фокусують сонячне проміння на суху траву чи опавші сухі голки у соснових лісах.

Тому дуже важливо постійно вчити і періодично нагадувати нашим громадянам про заходи щодо запобігання пожеж.

Основна причина порушення правил безпеки – це не розуміння людьми страшних наслідків від кинутого в суху траву недопалка, розбитої в лісі пляшки, не загашеного вогнища.

В теплу пору року трава швидко висихає і легко загорається. Від трави займається хвойна підстилка, що може легко призвести до лісової пожежі.

Поширюються лісові пожежі дуже швидко, а зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже важко.

Тому потрібно дотримуватися простих правил безпеки аби не сталася пожежа: не кидати на землю непогашені цигарки і сірники, не їхати автомобілем по сухій траві аби іскра з вихлопної труби не підпалила сухостій, не бити скляні пляшки бо на сонці скло виконує роль лінзи.

 Також потрібно завжди дотримуватися правил облаштування багаття. Місце для нього треба вибирати подалі від високих дерев і сухого гілля. Вогнище бажано обкласти камінням аби довше зберегти тепло і захистити багаття від вітру. У радіусі до 1,5 метра доречно зняти шар грунту з корінням, хвоєю і таким чином створити перепону на шляху вогню.

Гасити вогнище треба так, щоб воно потім не розгорілося знову: щедро залити водою або засипати землею та уважно оглянути на предмет виявлення жаринок, які могли випасти з багаття.

Якщо ви виявили в лісі пожежу, негайно повідомте про це пожежну охорону.

 

doc
Додано
18 червня
Переглядів
19
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку