Культура Русі-України в XI – 1-й половина XIII століття

Про матеріал
Історія України 7-й клас. Презентація на тему: "Культура Русі-України в XI – 1-й половина XIII століття". Творча робота учнів. Використані матеріали з підручника та інтернет-ресурсів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура Русі-України в XI – 1-й половина XIII століття

Номер слайду 2

План1. Освіта.2. Наукові знання.3. Література і усна народна творчість.4. Архітектура.5. Образотворче мистецтво.6. Висновок.7. Літературні джерела.

Номер слайду 3

1. Освіта. В ХІ–ХІІІ століттях освіту здобували в церковних і державних школах. У монастирських школах готували насамперед священників. У них викладали читання, письмо, спів, богослів’я. Найпоширенішим було індивідуальне приватне навчання. Для продовження і поглиблення освіти служили бібліотеки, створені в Києві, Чернігові, Переяславі, Галичі, Володимирі та інших містах. Книгозбірні існували при соборах, монастирях.

Номер слайду 4

Однією із найдавніших пам’яток є «Остромирове Євангеліє», написане в 1056–1057 роках у Києві дияконом Григорієм на замовлення новгородського посадника Остромира.

Номер слайду 5

2. Наукові знання. Повсякденне життя вимагало розвитку достовірних і точних наукових знань. Зазвичай вони передавалися усно з покоління в покоління як секрети майстерності з різних ремісничих спеціальностей. Наприклад, без знання математики неможливо було вести торговельні операції, чи збудувати дім; знання з астрономії давали можливість передбачати природні явища, вести літочислення, орієнтуватися в просторі, а знання з географії – здійснювати подорожі.

Номер слайду 6

3. Література і усна народна творчість. Літературними творами того часу є «Повчання дітям» Володимира Мономаха та «Слово о полку Ігоревім». Про життя і чудеса ченців розповідає «Києво-Печерський патерик», написаний на початку ХІІІ століття. В усній народній творчості переповідали билини, легенди, головно про захисників рідної землі і боротьбу з ворогами. Доволі поширені були також різноманітні пісні, казки, прислів’я, приповідки.

Номер слайду 7

Найдавніший літопис – «Повість минулих літ», - упорядкований ченцем Нестором у 1113 році, розповідає, «звідки пішла Руська земля, і хто в ній почав спершу княжити, як Руська земля постала». Наприкінці ХІІ століття з’явився «Київський літопис», укладений ігуменом Мойсеєм у Видубицькому монастирі. Він оповідає про Київську землю, протиборство за «стольний град» між князями, котрих автор закликав до єднання вборотьбі проти завойовників. У писемних джерелах збереглися відомості про діяльність лікарів, зокрема ченця Агапіта. Онука Володимира Мономаха Євпраксія написала трактат «Мазі».

Номер слайду 8

В другій половині ХІ–ХІІ століттях у Київській державі продовжувала розвиватись архітектура. Будівельними матеріалами слугували дерево, цегла і камінь. Зводили укріплення міст, споруджували храми. Архітектура того часу успадкувала попередні традиції зодчества, але й з’явилися нові риси. Започаткував їх Успенський собор Києво-Печерського монастиря. Його зведення в 1073 році розпочав ігумен монастиря Феодосій Печерський, а завершилось будівництво в 1078 році. За типом Успенського в Києві був споруджений у 1108–1113 роках Михайлівський Золотоверхий собор. 4. Архітектура.

Номер слайду 9

Пам’ятками такої архітектурної традиції є церква. Богородиці Пирогощі (Заступниці) в Києві (1132–1136 роки), Борисоглібський собор у Чернігові (1128 рік), церква Святого Пантелеймона в Галичі (кінець ХІІ століття). Наприкінці ХІІ століття будували храми з одним куполом. Зразком цього архітектурного стилю була П’ятницька церква в Чернігові (кінець ХІІ – початок ХІІІ століття).

Номер слайду 10

Михайлівський. Золотоверхий собор. Церква Святого Панте-леймона в Галичі. П’ятницька церквав Чернігові.

Номер слайду 11

Церква БогородиціПирогощі (Заступниці)Борисоглібський собору Чернігові.

Номер слайду 12

5. Образотворче мистецтво. У другій половині ХІ – першій половині ХІІІ століття були поширені різні жанри образотворчого мистецтва — мозаїка, фрески, іконопис, книжкова мініатюра. Мозаїкою і фресками прикрашали храми, щоправда мозаїку використовували рідше через її велику вартість. З початком ХІІ століття храми почали оздоблювати головно фресками.

Номер слайду 13

Визначним здобутком Київської держави був іконопис. Спочатку ікони привозили з Візантії. Згодом у монастирях створювали іконописні майстерні. Діяли вони в Києві, Чернігові, Галичі.Ікона «Богородиця. Велика Панагія». Художник АлімпійІкона «Печерська Богоматір зсвятими Антонієм і Феодосієм». Художник Алімпій

Номер слайду 14

Особливим видом мистецтва Київської держави була книжкова мініатюра – невід’ємна складова частина рукописної книги. Найдавніші мініатюри, що дійшли до нас від тих часів, є в «Остромировому Євангелії». Тут вміщено три мініатюри із зображенням євангелістів Іоанна, Луки, Марка. В «Ізборнику» 1073 року Свято-слава зображено князя Святослава з родиною. Це – один із перших групових портретів в українському мистецтві.

Номер слайду 15

Гравюра з «Києво-Печерського патерика»

Номер слайду 16

6. Висновки. Отже, культура Київської держави того часу набулависокого рівня розвитку. Її здобутки ввійшли до скарбниці світової культури.

Номер слайду 17

1. Грушевський М. С. Нарис історії українського народу. – К.: Либідь, 1991. – 398 с.2. Історія світової культури. – Либідь, 1994. – 320 с.3. Історія української літератури ХХ ст. – У двох книгах. /за ред. В. Г. Дончика.- К.: Либідь, 1994.4. Історія української культури / За загал. ред. I. Крип'якевича. — К.: Либідь, 1994. – 656 с.5. Ковальчук О. В. Українське народознавство. – К.: Освіта, 19926. https://uk.wikipedia.org/wiki/XIIЛітературні джерела

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
17 квітня 2021
Переглядів
4936
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку