Культура України в перші післявоєнні роки

Про матеріал
Презентація з теми "Культура України в перші післявоєнні роки" з Історії України для 11 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Культура України в перші післявоєнні роки. Підготувала. Студентка групи 23-ПОБєлова Н.Є.

Номер слайду 2

ПланІсторичні умови розвитку культури. Віднослення системи освіти. Розвиток науки в Україні. Розвиток літератури і мистецтва.«Ждановщина» в Україні. Культурні здобутки української діаспори.

Номер слайду 3

Культура. З одного боку, зміцнення тоталітарного ре- жиму, з іншого — зростання суспільної свідомості народу й поява спроб самостійно замислитися над реаліями життя в «найкращій країні світу», як стверджувала радянська пропаганда.

Номер слайду 4

Складові розвитку культури. Відбудова закладів освіти,науки,культури«Культурна революція» на західно-українських земляхІдеалогічний наступ. «Ждановщина»Відновлення зруйнованих і будівництво нових закладів освіти. Відновлення мережі культурно-мистецьких установ. Ліквідація неписьменності серед дорослого населення. Насаджування комуністичної ідеологіїСтворення мережі освітніх і культурно-мистецьких установ. Боротьба проти проявів українського «буржуазного націоналізму»Кампанія проти космополітизму і «низькопоклонства» перед Заходом у літературі і мистецтві«Лисенківщина» в галузі біологічних наук

Номер слайду 5

Освіта«Метод народної будови»1944 - 1945р. 1669 шкіл. Середина 1950-х р. 16 тис. шкіл Значна кількість цих закладів, особливо в сільській місцевості та робітничих селищах, розташовувала- ся в мало пристосованих для навчання приміщеннях.

Номер слайду 6

Для матеріальної підтримки дітей, яких батьки не могли забезпечити мінімумом необхідного для навчання, ство- рювався фонд «всеόбучу»Були засновані також навчальні курси для дорослих, професійні заочні школи. У 1953 р. було здійснено перехід до обов’язкової семирічної освіти.

Номер слайду 7

У післявоєнні роки розпочався процес скорочення шкіл з укра- їнською мовою викладання. Унаслідок проведеної після війни реорганізації кількість вищих навчальних закладів в УРСР зменшилася порівняно з довоєнним періодом, тоді як кількість студентів зросла з 99 до 325 тис. осіб (на 1956 р.).

Номер слайду 8

Наука. Науково-дослідні установи1945р. - 267 1950р. - 462 Кількість нау- ковців в Україні в 1950 р. досягла 22,3 тис. осіб. Головною науковою установою України залишалася Академія наук УРСР

Номер слайду 9

Під керівництвом С. Лебедєва в Києві в 1948—1950 рр. створили першу в Європі цифрову обчислювальну машину. Значним технічним досягненням стала побудова в 1953 р. найбільшого на той час у світі су- цільнозварного моста через Дніпро завдовжки понад 1,5 км

Номер слайду 10

Значної шкоди розвитку біологічних наук завдала «лисенківщи- на» — явище в радянській науці, яке характеризувалося ідеологіза- цією, засиллям у науці посередностей, людей споживацького ґатунку, авантюристів.

Номер слайду 11

Література і мистецтво. О. Гончар В. Козаченко В. Сосюра

Номер слайду 12

М. Дерегус О. Шовкуненко Т. Яблонська

Номер слайду 13

В УРСР відновлювали свою діяльність заклади культури й ви- никали нові. У 1949 р. у Києві було відкри- то літературно-художній музей Т. Шевченка. У 1951 р. у столиці республіки з’явився пер- ший в УРСР телевізійний центр, а наступного року розпочав роботу планетарій.

Номер слайду 14

«Ждановщина»

Номер слайду 15

Українська діаспора. Наприкінці 1945 р. у західнонімецькому місті Аугсбург виникла Українська вільна академія наук. Мета: обʼєднання інтелектуальних сил української діаспориІз 1949 р. академія працювала в Ка- наді, а з 1950 р. — у США. У 1947 р.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
6835
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку