Культурна спадщина народу. «Сім чудес України.»

Про матеріал
Матеріал сприяє в учнів роззвитку уміння читати і записувати шестицифрові числа у межах 200 000, розкладати їх на розрядні доданки; знайомити з культурною спадщиною нашого народу, його історичним минулим. Розвивати логічне мислення, світогляд, кругозір дітей. Виховувати гордість за рідний край, його культурну спадщину; формувати бажання вивчати історію і культуру свого народу.
Перегляд файлу

               Інтегрований урок . Математика. Я  досліджую світ
Тема: Культурна спадщина народу. «Сім чудес України.»

Нумерація шестицифрових чисел: читання і записування шестицифрових чисел у межах 200 000. Повторення письмового ділення на одноцифрове число. Задачі, які включають знаходження частини числа.



Мета: Формувати в учнів уміння читати і записувати шестицифрові числа у межах 200 000, розкладати їх на розрядні доданки; знайомити з культурною спадщиною нашого народу, його історичним минулим.

Розвивати логічне мислення, світогляд, кругозір дітей.

Виховувати гордість за рідний край, його культурну спадщину;  формувати бажання вивчати історію і культуру свого народу.



Обладнання: макети машин, презентація , завдання на картках

 

Форма проведення : віртуальна мандрівка
 



                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                      

                                                                                         Хід уроку 

І. Організація класу 

      Ми вам раді, добрі люди!

І вітаєм щиро вас,

І запрошуєм ласкаво

На урок в 4 клас

1.Каліграфічна хвилинка. 

                 Урок почнемо без зупинки

            З каліграфічної хвилинки.

           Запишемо цифру 7.

Давайте пригадаємо магію сімки. Де ми з нею зустрічаємось? (У казках, 7 нот, 7 кольорів райдуги, 7 чудес світу..)



2. Оголошення теми і мети уроку (слайд 1)

Ми недарма згадали сімку, адже сьогодні на уроці ми познайомимося з сімома чудесами України.  Також ми будемо вчитися читати і записувати числа у межах 200 000 та повторимо письмове ділення на одноцифрове число. А зробимо ми це, взявши участь у ралі. Кому відомо, що це таке?

(Сл.1) Ралі – це перегони на автомобілях за визначеним маршрутом і з дотриманням заданого графіка руху. Це змагання на витривалість, майстерність водіїв, надійність і швидкісні якості автомобіля.

А які риси лежать в основі майстерності гонщика?  Уважність, знання техніки, вміння гарно водити машину).

А вперше такі перегони були організовані у країні, символом якої є ця споруда. (Сл.2). Демонструється Ейфелева вежа). Допоможіть назвати цю споруду та країну, в якій її зведено і дізнаєтеся батьківщину ралі.

Перші в світі автомобільні перегони відбулися влітку 1894 року - це була гонка між Парижем і Руаном .   Сл3)

Чи проводяться такі змагання в Україні? Чемпіонат та Кубок України з ралі, проводить Автомобільна Федерація України (ФАУ). Нещодавно  у червні 2017 року в м. Умані.  Екіпаж - складається з 2 осіб які знаходяться в автомобілі, які є як водієм та штурманом (другим водієм). Обидва члени екіпажу можуть керувати автомобілем.

Отже, з умовами гонки ми знайомі. І як ви зрозуміли сьогодні ви працюватимете в парах. Один буде водієм, а інший штурманом.

Наше ралі проходитиме в сім етапів і називатиметься «Сім чудес України».  (Сл.4) Воно проляже найкрасивішими куточками нашої країни, зустріч з якими надовго залишиться в вашій пам’яті.

Але для початку вам потрібно придбати авто. Для цього я пропоную взяти участь у грі «Аукціон». (Сл 5)

Завдання 1 (На екрані з’являється математичний вираз. Яка команда швидше обчислить, та й має можливість «придбати» автомобіль першою) Дітям вручають макети автомобілів.

Усний рахунок          (7*8*10 -60) : 2 *1000                                                   250 000

Пам’ятайте, що серцем автомобіля є двигун. Тому не важливо, яка машина зовні, а важливо який у неї двигун.

Чи можна перефразувати ці слова на людське суспільство.(Дивись не на зовнішність людини, а на її серце.)

ІІ. Вивчення нового матеріалу.

Ось  маршрут подорожі. (Сл.6)

1етап

Наші автомобілі прямують до першої контрольної точки - столиці України – міста… (Києва). (Сл 7-8)

1 чудо України  серед історико-архітектурних чудес – Софійський собор або собор Святої Софії.  Софійський собор – це архітектурна казка (особливо якщо поглянути на нього із монастирської дзвіниці). Це фантастика, якщо зважити на майже тисячолітній вік споруди, на те, що в стінах собору поховано найвеличнішого  князя і багатьох його нащадків, на те, що собор не виглядає старим дідуганом і що він є еталоном справжньої УКРАЇНСЬКОЇ архітектури  Це будівля, якою не соромно хвалитись. Яку можна на заздрість показувати іноземцям: «Бачите, що у нас є!». Результати останніх досліджень довели, що собор закладено у 1011р Володимиром Великим, добудував його Ярослав Мудрий у  1017р, а у 1018р собор освятили.  Для Київської Русі це була не тільки головна святиня, але  і культурний центр. Тут писали свої літописи літописці, зберігалась перша на Русі бібліотека, підписувались важливі документи, велись прийоми послів, було засновано першу школу.

Дзвіниця Софіївського собору важить  13 тонн і має висоту 76 м. Під час ремонту на відновлення іконостасу витратили 104 кг срібла.

Робота з іменованими числами в парах на картках

13т =……кг                   76 м =….см                   104 кг=….ц

Перевірка виконання за слайдом (Сл.9)
 

 

2 чудо України (Сл.10-11) 

Києво-Печерська лавра

Києво-Печерська лавра – православний монастир, заснований у 1051 р. монахами Антонієм і Феодосієм поблизу Києва. В ХІ ст. монастир став центром розповсюдження і затвердження християнства у Київській Русі. У ХІІ ст. монастир отримав статус «лаври» – головного великого монастиря.

Назва лаври «Печерська» походить від слова «печери», бо саме у печерах на її території оселялись перші монахи. Частими відвідувачами печерного монастиря були князь Ізяслав, син Київського князя Ярослава Мудрого та київська знать, яка жертвувала кошти на будівництво наземного храму та келій.
Монахи Києво-Печерської обителі і, насамперед, відлюдники, вирізнялися високою моральністю . Це притягувало до Лаври освічених людей.

 На території Києво- Печерської лаври діють:

            Державний музей книги і книгодрукування; 

музей історичних дорогоцінностей України; 

музей українського народного декоративного мистецтва; 


музей театрального, музичного і кіномистецтва України. 


       Прочитай числа на стінах монастиря  (Сл.12) зображено аркуш на якому записані числа: 7035, 80 002, 16410, 185300, 203 000,  200 080, 65 100, 199 999, 200 000.

3 чудо України

Давайте пригадаємо, яке дерево є символом Києва?.  А от появу його на Україні пов’язують з Софіївським парком. (Сл. 13-14) За однією з версій саме у Софіївському парку 200 років тому вперше в Україні висадили каштани. Тому зараз ми мандруємо до Софіївки.

Національний дендрологічний парк «Софіївка» - один із найбільших у Європі. Тут учені вирощують і досліджують рослини з різних куточків світу. А засновано цей парк було у 1802 році графом Станіславом Потоцьким. Він подарував цей вишуканий подарунок своїй дружині Софії. Це був чималий парк із озерами, фонтанами, водоспадами, гротами. Аби красуня-грекиня не сумувала за своєю батьківщиною, чоловік створив куточок Греції в українському місті Умань. Герої міфів Давньої Греції та Риму дали назву багатьом цікавим місцям парку.

  Математичний диктант. Розкладання на розрядні доданки

Я доповню розповідь, у якій звучатимуть цифри ваше завдання записати їх, як звичайний математичний диктант.

-Струмінь фонтана «Змія» піднімається на висоту п’ятиповерхового будинку. Це близько 18 м.

Підземна річка Ахеронт 224 м.

Грот Тантала. Велика гранітна брила, вагою більше 300 тонн, зависла без опори і утримується лише на трьох точках.

Інше каміння має вагу близько 128 345 кг, 144 500 кг, 105 307 кг,

(Розкладіть останнє число  на розрядні доданки).

105 307 = 100 000+5000+300+7

4 чудо України (Сл. 15-16)

Ви зрозуміли, що кожен куточок Софіївки дихає грецькими міфами. А далі шлях наших перегонів проляже в напрямку Хмельницької обл. до заповідника «Кам’янець»

Старовинна фортеця побудована на березі ріки Смотрич.

Каньйон річки мав ширину 100-300 м і 30-40-метрові прямовисні стіни. З наближенням ворогів він наповнювався водою через систему шлюзів, що робило місто практично неприступним. Місто з обох боків було оточено сторожовими баштами, а єдиний виїзд пролягав через найвужчу частину каньйону Смотрича по замковому мосту.  Високі стіни споруди надійно захищали від ворожих стріл, а чимало підвалів із запасами харчів і глибокий колодязь(глибина - 36м, діаметр -6м) допомагали витримувати довгі облоги.

Чи підкориться нам ця стародавня фортеця? 

   Виконати обчислення  письмово  (взаємоперевірка)

684:2=342      575:5=115       516:3=172

127 *32           116 *24             163 *17

Фізкультхвилинка  (Сл.17)

5 чудо України 

Хотинська фортеця (Чернівецька обл.) (Сл 17-18)

Хотин – одне з найдавніших українських міст. Його назва ймовірно походить від дієслова «хотіти», тобто це місце було бажаним для поселенців, які хотіли жити в такому красивому й багатому краї.

На початку ХІ ст.. князь Володимир Великий створив систему прикордонних фортець на заході і півдні своєї держави,серед яких був і Хотин.

Спочатку це була невелика дерев’яна фортеця, а за декілька років замість неї збудували кам’яну. Її героїчні мури(замок оточений 40 -метровими стінами) й досі зберігають сліди від гарматних ядер. Стіни й башти Хотинської фортеці добре збереглися й до тепер. ЇЇ можна назвати фортеця-кінозірка. Адже тут часто проходять зйомки сторичних фільмів.

Стіни фортеці  можна побачити у багатьох кінострічках:

«Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго»,«Три мушкетери», «Чорна стріла», «Стріли Робін Гуда», «Тарас Бульба» та ін.

Перевірка письмового додавання і віднімання за слайдом ( Сл. 19)

70386 - 4538=66848    20047+8169=28216

6 чудо (Сл. 20 -21)    Залишки славетного міста Херсонес  знаходяться  на території нинішнього Севастополя. Могутнє місто-держава проіснувало близько 2 тис.років.

Заповідник Херсонес Таврійський виник на узбережжі Чорного моря в VІ ст. до н.е.. У перекладі з грецької «херсонес» означає «півострів». І дійсно, місто було побудовано на півострові між бухтами. Свою назву Таврійський отримав від войовничого племені таврів, яке населяло сусідні гірські місцевості.

До наших часів тут збереглося багато давніх споруд: грецький театр, римська цитадель, середньовічні християнські храми, житлові квартали й вулиці.

Херсонес досліджується археологами вже 170 років, і за цей час було відкрито близько третини давнього міста. Основною частиною заповідника є археологічний музей, де зберігається більше 200тис. цінних експонатів, а також 15 тис. монет.

(Сл 23)Такі амфори були знайдені при розкопках Херсонесу. У них зберігали і перевозили олію, вино, зерно. Горло посудини закривали корком і заливали смолою. Це надійно захищало продукти від псування. 

Задача (усно)

У велику амфору заливали 72 л оліїї, а мала  вміщала лише1-3. Яка місткість малої амфори?     72:3=24л

7 чудо України (24-25)    Хортиця

Хортиця – найбільший острів на Дніпрі.

Саме тут 500 років тому існувала славетна Запорізька Січ. На острові козаки звели місто-фортецю. Ззовні твердиню добре захищали глибокий рів і вал заввишки, як триповерховий будинок! Мешкали козаки у куренях. У кожному розміщалось декілька сот вояків. Була на січі й своя школа. Дорослі та хлопчаки, які виховувалися козаками, вчилися там читати й писати.

У 2009р. на Хортиці було відкрито історико-культурний комплекс «Запорізька Січ», який являє собою реконструкцію старовинної козацької фортеці. Зменшена копія козацької фортеці, огорожена ровом, валом та брусованим частоколом з декількома баштами. У центрі знаходиться церква, її оточують службові та господарські будівлі, а також курені.

Улюбленою козацькою їжею був куліш. Тому розв’яжемо задачу про куліш.

Задача про куліш  (на сл. 25)

З 900 г козацького кулешу 215 г  становить пшоно, 1/6 – картопля, а решту - вода . Скільки грам води у козацькому кулеші?

1)900 :6 = 150 (г) – картопля.                   3) 215 +150 =365(г) - картоплі і пшона разом.           

4) 900 -365 =535(г) – води.

Відповідь: 535 г води міститься у козацькому кулеші. 

 Підсумок уроку 

                  -Які 7 чудес України залишилися у вашій пам’яті? 

                 -Які почуття викликала у вас подорож куточками України?

У 2007 році була проведена акція   сім чудес  України. За результатами інтернет голосування (76889 чоловік ) і опитуванні 100 експертів, учених, істориків.

Наше місто Біла Церква має теж цікаву історію та архітектуру. його жителям є чим пишатися, є що показати туристам. Якби до вас приїхали гості з інших міст чи , навіть, країн, щоб ви їм показали?

Домашнє завдання

Вам потрібно провести соціологічне опитування 6 осіб (4 дорослих і  2 дитини) з питання «А  які  чудеса є в нашому місті? І на наступному уроці підведемо підсумок голосування.

 


 

docx
Додано
2 грудня 2023
Переглядів
184
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку