Квест з трудового навчання «Юні ерудити»
Конкурс №1 «Калейдоскоп запитань»
1. З яких частин складається столярна ножівка? (Ручка, ножівкове полотно)
2.Як називається природній візерунок на обробленій поверхні деревини? (Текстура)
3.Який інструмент застосовують для розмічання і перевірки прямих кутів?
(Столярний кутник)
4.Як знайти зафарбований забитий цвях? (За допомогою магніту)
5.Дуби живуть до……тисяч років? (до 2; 5; 10 тисяч років)
6.Як краще фарбувати деревину - вздовж чи поперек волокон?
( Вздовж)
7.Що роблять для зменшення тертя між полотном пилки й стінками пропилу?
(Розведення зубців)
8.Тканина складається з …(Ниток)
9.Верхня частина голки називається…(Вушко)
Конкурс №2 «Основи кулінарії»
1. Страва із різного фаршу, загорнутого в листя капусти або винограду і тушкована в соусі (голубці).
2.Салат, який носить ім’я французького кухаря (Олів'є).
3. Основне джерело вітамінів, мінеральних речовин, органічних кислот, вуглеводів. (Овочі)
4. Один із найпоширеніших овочів в Україні (картопля).
5. Страва з тертої картоплі (деруни).
6. Страва з суміші дрібних шматочків овочів (м’яса) (рагу).
7. Холодна закуска із риби (оселедець).
Конкурс №3 «Конкурс майстрів»
Використовуючи молоток і вміння ,необхідно забити цвях у дерев’яний брусок.
Конкурс №4 «Чарівна скринька»
На столі ящик з інструментами. Учні не відкриваючи ящика по черзі, беруть на дотик один предмет і називають його.
Конкурс №5 «Відгадай професію»
За фото відгадати назву професії.
Конкурс №6 «Анаграм»
Розгадайте слова, переставивши місцями літери.
І.ІЛОВЕЬЦ.
2.АПІРП.
3. МУГАК.
4. СИКОЦЬНЕ.
5.НІЛІАКЙ.
6.РКУЦИЬЛ.
7.ЙСИШЕРНА.
8.ПКАНОК.
Конкурс №7 «Юні знавці» Для команд хлопчиків і дівчаток
« Кулінарний марафон » Запитання для дівчаток
Завдання 1
1.Що називають бутербродами? (Скибки хліба з покладеними на них харчовими продуктами.)
2.Як називаються закриті бутерброди? (Сендвічі.)
3.Із якими продуктами здебільшого вживають житній хліб? (Із жирними або гострими.)
4.Яка товщина скибок хліба має бути для приготування відкритих бутербродів?(1—1,5 см.)
5.Який електричний нагрівальний прилад використовують для підсушування скибок хліба?
(Тостер.)
6.Як їдять великі за розміром бутерброди?(За допомогою закусочної виделки й ножа.)
7.Яка послідовність приготування бутербродів?
(Готують продукти, нарізають скибочками хліб, викладають на кожну скибочку підготовлені інгредієнти, оформляють бутерброди.)
8.Які яйця називають дієтичними? (Які надійшли у продаж не пізніше 7 днів після знесення.)
9.Яке яйце має затемнення при просвічуванні? (Несвіже.)
10.Яке яйце спливає на поверхню солоної води?(Тухле.)
11.Скільки часу слід варити яйце, щоб воно стало круте? (8—10хв.)
12.Чим відрізняються омлети від яєчні?
(їх готують із додаванням рідини — молока, води, сметани, вершків.)
13.Що слід зробити, щоб омлет був густішим?(Можна додати борошно чи манну крупу.)
14.Який посуд не можна використовувати для збивання яєць? (Алюмінієвий.)
15.Чому жир не використовують для повторного смаження?
(Він містить багато шкідливих речовин.)
Запитання для хлопців
1.« Символ професії »
Учням пропонується предмет . Потрібно назвати професію, яку цей предмет символізує.
( Шило – майстер по ремонту взуття . Різець - токар . Ножниці – перукар . Рубанок – столяр . Розвідний ключ – слюсар . Картина – художник .
2. «Перевір себе»
За допомогою окоміра визначити діаметр деталі.
За допомогою окоміра визначити довжину деталі.
3. «Відгадай»
Яка вага верстата НГФ-110 ( 200 кг.)
4. «Розклади послідовно»
Скласти послідовність виготовлення коробочки для дрібних деталей з жерсті.
( Розмічання, вирізання , обпилювання, згинання )
5. « Чарівна скринька »
На парті розміщені інструменти .Необхідно назвати їх та їхнє призначення.
Інструменти : ножівка п/м, мітчик, лєрка(плашка), рубанок, стусло, кусачки, кліщі, надфіль, вольтметр, викрутка)
6. «Відгадай»
З чого складається болтове з’єднання? ( Болт ,шайба і гайка)
7. «Хто швидше»
Перелічіть контрольно-вимірювальні електроприлади
( Вольтметр, амперметр, авометр, тестер ,пробник)
8. « Загадки »
1.Не радіо, а говорить.
Не театр, а виставу показує. (Телевізор)
2.Ой кину я не палицю,
зловлю не галицю,
обскубу не пір'я,
з'їм не м'ясо. (Вудка і риба)
3. Вона їх кидала й вертіла,
А вони взяли й помолоділи. (Пральна машина)
4. Він над нашою скарбницею завідує таємницею. (Ключ).
5. Швидко гризе, дрібно жує, само не ковтає, хто відгадає? (Пилка)
6. Ростом невеличка —
ні звір, ні птичка,
а землю риє,
хату будує. ( Лопата )
7. Неживий, а землю риє. ( Плуг )
8. Ходить пані в золотім жупані, куди гляне — трава в'яне. (Коса. )
9. На будові помагає,
богатирську силу має,
він на поверх будь-який
подає вантаж тяжкий. (Кран підйомний)
10. Який метал є самим легким? (Літій)
11. Поки не вдариш по голові, не слухаєтся. ( Цвях)
12. Став над річкою прудкою,
спину вигнувши дугою.
І по ньому електрички
мчать на другий берег річки. (Міст)
13. Яким металом можна писати на папері (Свинець)
14. Не автобус і не віз,
маю четверо коліс,
вік з дорогою дружу,
все по ній кудись біжу. (Автомобіль)
Конкурс №8 «Веселі художники»
Команди хлопчиків і дівчат
Завдання-намалювати командно інструменти, які знаєте.
Конкурс №9 «Разом до перемоги»
Завдання для всіх. З листка паперу створити літачок. Перевірка літального апарату.
/Загальне фото запуску літачків/