Квест "Мастер Шеф діти"

Про матеріал
Матеріал можна використати на уроці Основи здоров`я до теми уроку "Здорове харчування"
Перегляд файлу

Квест «Маcтер Шеф діти»

Вчитель: Бучковська Юлія Михайлівна

 

Мета і завдання:

  • узагальнити та закріпити  знання учнів  про корисні та шкідливі продукти харчування;
  • формувати  уявлення про значущість правильного харчування дітей як складової частини культури здоров'я.
  • створювати оптимальні умови для реалізації власних творчих здібностей;
  • розвивати вміння взаємодіяти з однолітками в командних іграх;
  • розвивати словниковий запас, пізнавальний інтерес, творчі здібності дітей;
  • виховувати в дітей поважне ставлення до людської праці.

 

Учасники гри:

  • Учні 4 класу.

Час проведення: 60 хвилин.

Місце проведення: кабінет школи.

 

Обладнання: маршрутні листи, картки з зображенням овочів і фруктів, конверти із завданнями для ключових пунктів, сигнальні кольорові картки, емблеми команд, фотокамера, комп’ютер,вбрання кухаря: халат, фартух, різнобарвні серветки, овочі (огірок, помідор, перець, листя салату, морква, буряк), фрукти (мандарин, апельсин, лимон, яблуко, ківі, банан), комп’ютерна презентація.

 

 

Хід квесту

 

І. Вступне слово класного керівника. Учитель. Доброго дня усім присутнім, хто вирішив спробувати свої сили в  квесті, присвяченому здоровій та корисній їжі.

У всі часи люди особливу увагу звертали на своє здоров'я, піклувалися про нього, винаходили все нові й нові ліки від хвороб і способи зміцнити свій організм і залишатися бадьорими на довгі роки.

Правильне харчування - це основа тривалого та плідного життя, запорука здоров'я, бадьорості, гарантія профілактики різних недуг.
Ми їмо для того, щоб жити. А жити - це значить одержувати енергію.
Живлення має бути помірним. Кількість енергії, що поступає з їжею, повинна приблизно відповідати кількості енергії, що витрачається. Надлишок харчової енергії переходить в жир, що викликає ряд серйозних ускладнень в організмі.

Живлення має бути різноманітним. Денний раціон людини повинен містити рекомендовану кількість і співвідношення білків (м’ясо, риба, молочні продукти, яйця), жирів і вуглеводів, а також мінеральних речовин і вітамінів.
      Сьогодні ви станете учасниками цікавої та захоплюючої, сповненої пригод та несподіванок квестової подорожі по сторінках кулінарної науки. Учасникам гри стануть в пригоді їхні знання  продуктів харчування, кулінарні вміння та навички, вони зможуть позмагатися у вмінні використовувати народні рецепти української кухні,  а також логіка, витримка та бажання перемогти. Отже, давайте познайомимося з героями сьогоднішнього змагання: вітаймо оплесками команди-квестери! (Учитель по черзі називає команди дітей і представляє журі)

Учитель. А зараз настав час ознайомити вас, шановні друзі, з умовами нашого кулінарного  квесту. Першим вашим завданням буде презентувати назву та девіз вашої команди. Потім кожна команда отримає маршрутний лист, у якому є ключові станції, на яких ви будете виконувати завдання. Ці завдання дадуть вам змогу отримати певну кількість балів. Я оголошую перше завдання: презентувати свою назву, емблему та девіз. Поки журі оцінює яскравість та влучність назв та девізів команд, прошу капітанів отримати маршрутні листи та вирушити по ключових станціях.

 

Станція «Традиційна»

 

  • А чи знаєте ви традиційні страви української кухні? За нашим підказками спробуйте їх відгадати. (Яка команда швидше  відгадає назву отримує 1 бал)

 

  1. Традиційна страва  з тіста з начинкою із м’яса, картоплі, сиру, ягід. Їх відварюють і подають зі сметаною і маслом. Популярні у багатьох країнах світу.(Вареники)

 

  1. В Україні ця страва здавна вважається символом міцної родини: близько 10 інгредієнтів у горщику варяться, бурлять, а потім мліючи, передають свої аромати і смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим.(Борщ)

 

  1. Поширена українська друга страва, також притаманна кухні Східної Європи та Середнього Сходу. Страва готується з листя свіжої чи кислої капусти та начинки з м'яса, рису чи гречки,  кукурудзяних чи пшоняних круп, картоплі, квасолі,  грибів, цибулі, моркви та прянощів.(Голубці)

 

  1. Їх називають драниками, драчаниками, терчаниками. Сиру картплю труть на тертушці, додють трохи борошна, яйце, цибулю, ретельно розмішують і смажать оладки на олії чи на смальці. Подають, зазвичай, зі сметаною.(Деруни)

 

  1. Цю страву часто називають «польовою» кашею. Готується із пшона, хоча у деяких районах України варили й гречаний чи кукурудзяний.

 

(Куліш)

 

  1. Про цю дуже розповсюджену серед слов’янських народів страву існує найбільше прислів’їв та приказок. Це страва універсальна, бо споживають з рідкими стравами, картоплею, кашею, овочами чи ягодами. Ця страва – усьому голова. (Хліб)

 

  1. Рідке тісто розливають тонким шаром на розігрітій сковорідці  і смажать з обох боків. Подають зі сметаною. Начиняють різноманітними начинками. Це одна з найпопулярніших страв на Масляну. (Млинці)

 

Станція «Сервірувальна»

 

Будь-яка відповідальна господарка повинна знати про те, як правильно сервірувати стіл, як розкласти посуд на столі так, щоб це виглядало красиво, акуратно і функціонально. Звичайний прийом їжі перетворюється в урочистий захід, якщо на столі розставлені столові прилади для різних блюд за правилами сервіровки. Чистота, порядок і гармонічна естетика повинні панувати у вашому домі завжди!

  • Яке столове приладдя ви знаєте? (Діти відповідають, наприклад: виделка, ложка, тарілка)

Ось погляньте, скільки різновидів виделок, ложок та столових ножів існує.

У якому порядку і де саме на столі потрібно, за правилами, розташувати столове приладдя.

Необхідним атрибутом святкового столу є серветка.

  • Ви хочете навчитися їх красиво складати?

Господині проводять майстер-клас з складання серветок.

 

Станція «Пошуковці»

 

Квестерам необхідно знайти картинку з відповіддю на запитання? Кожна правильна відповідь оцінюється в 1 бал.

  1. У зеленій сиджу коморі, а коса моя надворі?
  2. Без рук, без ніг, а по тичині в'ється.
  3. Зелена шийка, червона шапочка.
  4. На городі молода пишні коси розпліта. У зеленую хустинку золоті хова зернинки.
  5. Сидить баба серед літа в сто сорочок вдіта.
  6. Стоїть на ганку в червонім кафтанку, а хто її зрушить, той плакати мусить.
  7. Що то за голова, що лиш зуби й борода?

Станція «Впізнай овоч»

Команди-квестери  відповідають на запитання. За правильну відповідь – 1 бал.

1. Він буває гірким і солодким, а його плоди мають різну форму і колір. Славиться не лише як своєрідна їжа, але ще як ароматичний і лікарський продукт. Вітаміну С в ній в п’ять разів більше, ніж у лимоні. (Перець).

2. Цей овоч «прийшов» до нас з Америки двісті років тому і спочатку зовсім не сподобався на смак. Просто люди не відразу розібралися в тому, то треба їсти – їли навіть квіти та зелені ягоди. Якийсь час його кущі з незвичайними для Росії квітами і плодами служили прикрасою для дамських капелюшків на балах і в театрах. З нього в даний час роблять багато смачних страв і соусів. (Помідори або томат).

3. Цей овоч був відомий в Індії вже 3 тисячі років тому і звідти розповсюдився по всіх континентах. З тих пір люди навчилися робити з нього безліч салатів і солінь. А іноді їх вирощують у садах заради красивих жовтих квітів і листя. Відомий дикорослий вид цієї рослини, плід якого «вистрілює» насінням на кілька метрів. (Огірок, «скажений» огірок).

4. Цей овоч, завжди цінували за солодку соковитість і цілющі властивості. Адже в ньому дуже багато вітаміну А (бета-каротину), дуже важливого для здоров’я і росту людини. Цей вітамін покращує зір. Тому всім дітям (а не тільки зайців) потрібно їсти якомога частіше. (Морква).

5. Цей овоч – давній символ здоров’я і благополуччя. Не випадково в багатьох будинках, овочевих магазинах, на ринках і донині вивішують коси і вінки, сплетені з нього. Він, і зелений, і ріпчаста, – «захисник» від шкідливих мікробів. (Цибуля).

6. Цей овоч у зелених стручках – одне з найулюбленіших дитячих ласощів на дачній грядці. Здавна його вирощували не тільки для смачних супів і каш, але і для дуже поживною борошна, яку змішували з пшеничного або житнього борошном і випікали хліб, млинці, пиріжки. (Горох).

7. Цей овоч давно відомий на всіх континентах. Навіть на півночі нашої країни та Америки він дає хороший урожай і годує людей цілий рік. Всього відомо 35 видів. Їдять у свіжому вигляді, роблячи різні салати, голубці, котлети. А в квашеному вигляді – комора різних вітамінів. (Капуста).

8. Один з найбільших овочів. А люди завжди мають схильність до величезного – воно будить уяву. Тому і до цього овочу ставляться з особливою повагою. За примхою людини цей овоч досягає неймовірних розмірів і може важити до 100 кг. Його зручно вирощувати: він невибагливий, росте навіть без догляду, а з-за своєї величини не користується популярністю у злодіїв. (Гарбуз).

9. Найближчі родичі самої звичайної гарбуза. Їх смажать або тушкують з іншими овочами, консервують як огірки, а іноді їдять сирими і навіть варять варення. (Кабачки).

      10. Ці овочі дуже красиві, схожі на зірки або квіти. Ними прикрашають новорічні ялинки прикрашають кухні і дачі, роблять з них забавні іграшки, декоративні вази та кошики. (Патисони).

Станція «Антиреклама»

Ми всі звикли бачити на вітринах магазинів, на сторінках газет, на екранах телевізорів і просто на дошках оголошень рекламу тих чи інших продуктів, виробів і послуг. Вся ця реклама закликає «спробувати», «скористатися», «не пройти повз», «не відмовитися» і т.п. Ми ж пропонуємо учасникам квесту придумати «антирекламу» певних продуктів харчування.

Завдання:

Ви повинні розрекламувати продукти шкідливі для здоров’я з найгіршою точки зору, так що б ніхто не захотів ці продукти купувати і вживати, а всім би відразу захотілося бігти повз цих продуктів харчування і ніколи більше про них не згадувати.

У антирекламних цілях можна використовувати такі продукти, як газовані напої, чіпси, локшину швидкого приготування, чупа-чупс, супи швидкого приготування, жувальні гумки, гамбургери, хот-доги, «Марс», «Снікерс», попкорн і інші. (10 балів)

 

Станція «Пісенна»

Згадайте і заспівайте пісні, в яких є згадка про їжу. Одна пісня – 1 бал

Станція «Кулінарна»

 

Дві команди готують по дві страви. Пригощають своїх суперників.

(Кожна з команд отримує за страви по 10 балів.)

 

Станція «Антиреклама»

Ми всі звикли бачити на вітринах магазинів, на сторінках газет, на екранах телевізорів і просто на дошках оголошень рекламу тих чи інших продуктів, виробів і послуг. Вся ця реклама закликає «спробувати», «скористатися», «не пройти повз», «не відмовитися» і т.п. Ми ж пропонуємо учасникам квесту придумати «антирекламу» певних продуктів харчування.

Завдання:

Ви повинні розрекламувати продукти шкідливі для здоров’я з найгіршою точки зору, так що б ніхто не захотів ці продукти купувати і вживати, а всім би відразу захотілося бігти повз цих продуктів харчування і ніколи більше про них не згадувати.

У антирекламних цілях можна використовувати такі продукти, як газовані напої, чіпси, локшину швидкого приготування, чупа-чупс, супи швидкого приготування, жувальні гумки, гамбургери, хот-доги, «Марс», «Снікерс», попкорн і інші. (10 балів)

Станція «Пісенна»

Згадайте і заспівайте пісні, в яких є згадка про їжу. Одна пісня – 1 бал

Станція «Кулінарна»

 

Дві команди готують по дві страви. Пригощають своїх суперників.

(Кожна з команд отримує за страви по 10 балів.)

 

Прошу проголосувати, чи сподобалася вам наша співпраця: зелені картки – сподобалось (відмінно), жовті – і так, і ні (посередньо), червоні – не сподобалось (погано).

 

 

Назва станції

Місце-знаходження

Оцінка

Відмінно

Посередньо

Погано

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Класний керівник.

Закінчити наше зібрання хочу відомою мудрістю: "Треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти". Від того, як  діти харчуються, багато в чому залежить стан їхнього здоров'я, працездатність, захисні і пристосувальні можливості організму, захворюваність і тривалість життя. Тільки помірне збалансоване харчування може стати гарантією довгих років життя.

 

Журі підводить підсумок гри та оголошує переможців.

 

 

docx
Додано
24 березня 2020
Переглядів
1251
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку