Квест «Шляхами запорізьких козаків!»

Про матеріал

Ми, вчителі 1-х класів НВК№ 16 м. Мелітополя, Поліщук Наталія Петрівна та Волик Олена Юріївна, працювали над проектом " Козацькому роду нема переводу!" (національно - патріотичне виховання). Формою представлення проекту був обраний квест. Діти і батьки були дуже задоволені!

Перегляд файлу

 

          Сценарій квесту «Шляхами запорізьких козаків!»

Тема: «Ми – маленькі козачата!»

Мета: - провести захист проекту у вигляді квесту для учнів 1-х класів;

- розширити знання учнів про українське козацтво, про їх життя та побут;

- розвивати пізнавальний інтерес до національної культури, почуття гордості, навички артистизму, співу;

- виховувати почуття патріотизму, любов до українського народу, прагнення бути сміливими, відповідальними, щедрими, дружніми;

- поглиблювати в ігрових умовах почуття відповідальності та обов'язку перед своєю командою.

Обладнання: ураїнські костюми для хлопців і дівчаток, маленькі прапорці, рушники, 2 великих прапора, малюнки на козацьку тематику, парус з назвою куреня (у кожного класу своя назва), мапи для кожного класу із назвами зупинок, 4 столи, на станціях предметні малюнки (пороги, козак, Запорізька Січ, о. Хортиця, шаровари, човен «Чайка», булава, каша, курінь, букви К, О, З, А, К), пазли, 2 обруча, м'ячі, 8 кульок  для прикраси столів, музичний супровід: аудіозапис пісень «Козацький марш», «Козачата», «Як у нас на Україні», дипломи кожному класу на кожній зупинці, козацька каша.

Вед.: - Добрий день, шановні гості, вчителі, батьки та наші маленькі козаки та козачки! Ми сьогодні раді бачити вас на нашому святі – Сьогодні День Захисника вітчизни, свято, що визначають в день Св. Покрови Пресвятої Богородиці, одночасно з Днем українського козацтва.

    І це свято підготували для вас учні 1-Б та 1-В класу у межах свого проекту. Тож зустрічайте оплесками наших ведучих, наших маленьких козачат.

                (Звучить козацький марш, виконується марш-танець із прапорцями)         E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-e564c82d82760e63b60fad5ece094e61-V.jpg                          E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-c7122588b26914ee6bbd7b4295d2d507-V.jpg

1 уч.:. Добрий день вам, любі гості,

Щиро просимо до нас.
Раді ми всіх вас вітати,

На козацькім нашім святі.

2 уч.:. Гостей дорогих

Ми вітаємо щиро,

Стрічаємо з хлібом,

Любов'ю та миром!

 

3 уч.:. Ми вам зичим літ багато

На добро і згоду.

Хай не буде переводу

Козацькому роду.

(пісня «Козачата»)

 

 E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-42fcb9d411e4699d5bc06a5bee6e40c3-V.jpg     E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-f33ca8959091bb886dc47a1e205cd31d-V.jpg         

Вед.: Ваші оплески нашим виконавцям пісні

4 уч.:. Ми роду козацького діти,

Ми любимо сонце і квіти,

І сонце нам шле свій привіт.

Ми роду козацького діти,

Землі української цвіт.

5 уч.:. Козаки – це вільні люди!

   Козаки – безстрашні люди!

   Козаки – борці за волю

   За народну кращу долю!

Вед: А тепер запрошуємо вас до веселого флеш-мобу.

Флеш-моб

Вед.: - Увага, увага! Всі спокійно станьте,

Дівчаток-козачок із танцем оплесками зустрічайте!!!

Танець з рушниками

 E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-e2937314cceeb41ed457f2419d547ca5-V.jpg   E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-dde0dad0f22262b3f70bcf3fbb083a60-V.jpg

 

 

Вед.: - Дякуємо дівчатам! Підтримаємо ще оплесками козаків та козачок.

         - Козацький рід наш мудрий, сміливий, сильний, щирий, щедрий. І у нас в гостях справжній Запорізький козак  _________________.

Передаю йому слово.

Козак: -  Сини мої та доньки, козаки й козачки! 14 жовтня ми святкуємо одне з найбільших народних свят – це день українського козацтва, тому наказую провести змагання куренів, щоб підняти бойових дух і мудрість нашого козацтва.

Козак: - Увага всім! Отамани кожного куреня зробіть вперед 1 крок.

Приготуйтесь представити свої курені.

Атаман 1-А класу готов? Ваш курінь! (Атаман звітує із учнями класу) Ваш дивіз! (Атаман звітує із учнями класу) 1-Б та 1-В, 1-Г, 1-Д – так само.

Козак: - Молодці, козачата. Бачу ви готові до змагань.

              Всі ми прийшли сюди сьогодні,

              щоби вести запеклий бій.

              Тільки ні, не кулаками,

               а у веселій, дружній грі.

- На козацькому шляху вас чекатимуть цікаві зупинки із завданнями. В подорож ви відправитесь на козацьких човнах «Чайках». Тож сідайте  зручніше і рушайте. Успіхів вам!!!

(У вчителів в руках є мапа подорожі, зміна зупинок відбувається за музичним сигналом за годинниковою стрілкою)  

 E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-977d016d9e36e0f76308f1105ee22632-V.jpg

 

1 зупинка «Найспритніший козак». 

Вед.: - Здравствуйте наші маленькі козачата! Ви припливли на дуже цікаву станцію! А ви знаєте, що Запорізькі козаки також дуже часто плавали. Жили вони на о. Хортиця, навколо якого протікає велика річка Дніпро.

1 уч. – І кожного дня, щоб потрапити на свій острів, або навпаки вирушити у подорож їм було необхідно перепливати через Дніпро.

2 уч. – Але місце для свого житла козаки обрали незвичайне. Не легко було допливати до острова, бо Дніпро виставляло свої пороги (малюнок). Це маленькі острови, скелі які виринають із води.

3 уч. – Виходить, що жили козаки за порогами. І тому отримали назву ЗАПОРІЗЬКІ – ті які ЗА ПОРОГАМИ

4 уч.: - Із-за цих порогів плавати по Дніпру було дуже складно. І козакам необхідно було бути уважними, дружніми, зосередженими, щоб пройти ці перешкоди.

Вед. – А ви готові пройти перешкоди? Тоді для вас перше завдання.

1 уч.  Назвіть, будь ласка, чесноти козака , які починаються із букв слова «Козак», тільки по черзі.

К – кмітливий

О – озброєний, обдарований

З – завзятий, здоровий ,забавний, захисник.

А – активний

К – красивий.

2 уч. А чи зможете ви подолати Дніпровські пороги, як Запорізькі козаки?

Вед.: - Станьте, будь ласка, один за одним і уважно дивіться та слухайте.

          - Перед вами є незвичайний довгий шлях, який необхідно спритно пройти крок за кроком один за одним, не штовхаючись, але міцно тримаючи один одного. (4 учні показують, а всі повторюють)

Вед.: - Молодці! Впорались із завданнями. Тому за вашу вправність та уважність ваш курінь нагороджується диплом. Тепер сідайте у свій човен і пливіть до наступної станції. Успіхів вам!

                                                    (отаман отримує диплом)

E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-941e6f39bc65a8532d57330bc7c09ff4-V.jpg     E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-9b39f58f28fc8e3d44a1a5080b93ee6e-V.jpg

  2 запинка «Козацька кмітливість».

Вед.: -Добрий день, діти! На цій зупинці ми розкажемо вам цікаву інформацію, а ви уважно слухайте та готуйтесь дати відповіді на наші запитання.

     - Ви вже мабуть знаєте, що жили Запорізькі козаки на о. Хортиця, який був обмежений річкою Дніпро. А жили вони на Запорізькій січі (малюнок). Січ отримала таку назву тому, що була обмежена високим парканом (малюнок). А стовбці із яких робили паркан були зверху гостро засічені. Тому і з’явилася назва СІЧ. У самій Січі, у козаків, були будинки, які називали куренями (малюнок). У кожному курені був головний козак – отаман. У кожному курені були великі казани у яких варили кашу. Це була улюблена їжа козаків.

    - У козаків було багато своїх правил, порядків і зараз ми звами зясуємо яких саме.

1 уч.- Усі козачата жити чесно будуть і правил козацьких не забудуть!

           Козак – це чесна, смілива людина,

2 уч.-  Він любить українську МОВУ,

          Своє завжди додержить СЛОВО.

          Козак – безстрашний ЗАХИСНИК,

          Боротися за правду звик.

 3 уч.-  Козак усім народам ДРУГ,

           І лицарський у нього ДУХ

           – Козацькому роду нема ПЕРЕВОДУ!

Вед.: - Молодці! Як ви дружно відповідали!

                           (Діти задають питання і показують малюнок відгадки)

4 уч.- А хто запам’ятав, як називається місце де жили козаки? (СІЧ)

         - А на якому острові була збудована Запорозька Січ? (ХОРТИЦЯ)

5 уч.-  Як називалися будинки козаків? (КУРІНЬ)

          - Яка їжа була в козаків найулюбленішою? (КАША)

Вед.: - Молодці! За вашу активність та правильні відповіді ви отримуєте диплом. Тепер можете рушити до наступної зупинки. Успіхів вам! (отаман отримує диплом)

E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-e6e219038dd5dbcd0d828ca8f6b97934-V.jpg   E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-e1976fc4524ba1faf9b62f2874054ba5-V.jpg

 

3 запинка «Козацькі краєвиди».

Вед.: – Добий день, маленькі козачата! Раді вітати вас на нашій станції! Сьогодні ми з вами познайомимося з козаками, їх човнами та символами влади. А потім спробуємо зібрати козацькі пазли.

1 уч.- Лялька козака

    КОЗА́К - це вільна людина. Козаки були дуже відважними і не боялись смерті тому на голові залишали лише чуба – який попереджував ворога, що козак не боїться загинути в бою… Вони були одягнені у червоні або сині шаровари, білу сорочку. Мали при собі різну зброю.

2 уч.-  Малюнок човна.  Ча́йка — це плоскодонний човен  у вигляді величезної видовбаної колоди, обшитої дошками. Чайки мали велике вітрило, 10-15 пар весел, вміщували до 70 осіб. Були озброєнні 4-6 гарматами..

3 уч.-  Булава – символ гетьманської влади або кошового отамана на Запорізькій Січі. Це була палиця з горіхового дерева довжиною 50 – 70 см. зі срібною чи визолоченою кулею на кінці.

Вед. - Зараз вам необхідно об’єднатися у групи. Розрахуйтеся на 1, 2, 3. Всі одинички стають за стіл під №1, двійки – за столом №2 і всі трійки відповідно до № 3. У вас на кожному столі лежать пазли. Необхідно їх зібрати, щоб утворилась картина.

      - Які молодці! Як швидко впорались із завданням. За вашу увагу та дружність нагороджуємо вас дипломами.  (отаман отримує диплом)

 E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-e17bc0dc917eb8266f3084d92fef75e3-V.jpg  E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-a8b3e3c575d63abeb59c8a1bbeb905f4-V.jpg

 

4 запинка «Найвлучніші козачата».

Вед.: - Добрий день, маленькі козачата! Раді вітати вас на нашій станції «Найвлучніші козачата»!

   - Козаки були дуже спортивні, спритні, влучні та сильні. Мали різну зброю.

1 уч. -Козаки вміло застосовували наявну зброю, постійно підвищували свій рівень майстерності, а також часто вигадували нові варіанти застосування зброї.

2 уч. - Зі зброї у запорізьких козаків були гармати, рушниці, пістолети, шаблі, стріли, кинджали, ножі. (малюнки)

3 уч. - Казали, що: «зброя у козаків вся була прикрашена золотом та сріблом, на зброю вони витрачали все своє багатство: то й не козак, коли в нього погана зброя».

Вед. - Сьогодні ми з вами будемо вправлятися із козацькими ядрами та влучно кидати у ціль. Вам необхідно об’єднатися у  2 команди. А тепер, за командою треба влучити ядром (м’ячем) в обруч, який тримає дитина навпроти команди. (Клас об’єднується  на 2 команди, отримує завдання)

       (2 учня стоять з обручами на певній відстані. 2 учні стоять на поготові збирати м’ячі, які будуть відлітати у різні сторони. 1 учень стоїть між командою і контролює, щоб ніхто не заважав один одному. )

Вед. - Які ви молодці, як влучно стріляли по мішенях. За влучність ви нагороджуєтесь дипломом! (отаман отримує диплом)

E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-adcdb7f97c9844c4ecb2b26bb8347fbe-V.jpg                          E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-6322e76e67d48b1388dbeaa71231163a-V.jpg

 

Вед. - А тепер можете вирушати до нашої святкової лінійки! – це для останньої запинки.

 Вед.: - Ось і підходять до кінця наші змагання. Бажаємо вам, наші маленькі козачата, здоров’я, добра, сили, наснаги. Пам’ятайте, що ми є нащадками славних українських козаків. То ж любіть Україну, шануйте її народ.

      - Ну а після випробувань справжні українські  козаки любили гарно відпочити та потанцювати, тому ще раз вас запрошуємо до нашого веселого флеш-мобу.

Флеш-моб

Вед. - А ще козаки дуже любили поїсти, тож і ми пропонуємо вам скуштувати справжньої української козацької каші.           

                                                    СМАЧНОГО! ДО НАСТУПНОЇ ЗУСТРІЧІ!

 

      Після закінчення змагань, учні розходяться на останні станції для вживання козаької каші.

  E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-28d4527edd2b91512131329c3bbd926f-V.jpg  E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-013f5e35e86a3cf87b7d94ab5c19c6ec-V.jpg

E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-b951d74b397a4299e5fac868500d32cf-V.jpg                             E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-e29c094f17b64069b0c88c75998d804f-V.jpg                       

E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-bace030b618cdf3de654b240011fa357-V.jpg

 

E:\Документы\Проекты\проект 1 кл\IMG-a434b5d59f0cd299c0ac96ccbf8fc68d-V.jpg

 

1- А клас

1 станція «Найспритніший козак» 1435658026_porogu3 Дніпровські пороги

2 станція «Козацька кмітливість»

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/oaa26h8y/fullsize.jpg https://media.nazaccent.ru/files/19/ac/19ac04661456d87d72042a2335ab4c0f.jpg  http://www.kp.ru/best/msk/travel_to_voronezh/images/tild6665-3230-4239-b062-656432333239__119.jpg http://img3.cliparto.com/pic/xl/213034/4242212-wooden-copy-of-bulava-%E2%80%93-the-ceremonial-mace-of-h.jpg http://windoftravel.com/uploads/media/objects/photos/18846.jpg http://big-buy.com.ua/media/catalog/product/cache/1/image/800x800/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/2/1/215971695.jpg http://vovremya.info/img/3025.jpg

3 станція «Козацькі краєвиди»

http://www.patent.net.ua/res/images/large/858.jpg http://rpp.nashaucheba.ru/pars_docs/refs/21/20278/img11.jpghttp://www.ua.all.biz/img/ua/catalog/1248106.jpeg 

4 станція «Найвлучніші козачата»       https://static.idiberi.ru/images/cache/original/56f/1d3/56f1d34a2c95d.jpg       http://img16.static.darudar.org/s1024/00/00/9c/b7/9cb7d9e81f1a736c9dd00c77b59734d85ca83bd0.JPG                     Тут і їсти кашу.

1- Д клас

1 станція «Найвлучніші козачата»  https://static.idiberi.ru/images/cache/original/56f/1d3/56f1d34a2c95d.jpg       http://img16.static.darudar.org/s1024/00/00/9c/b7/9cb7d9e81f1a736c9dd00c77b59734d85ca83bd0.JPG

2 станція «Найспритніший козак»     1435658026_porogu3 Дніпровські пороги

3 станція «Козацька кмітливість»

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/oaa26h8y/fullsize.jpg https://media.nazaccent.ru/files/19/ac/19ac04661456d87d72042a2335ab4c0f.jpg  http://www.kp.ru/best/msk/travel_to_voronezh/images/tild6665-3230-4239-b062-656432333239__119.jpg http://img3.cliparto.com/pic/xl/213034/4242212-wooden-copy-of-bulava-%E2%80%93-the-ceremonial-mace-of-h.jpg http://windoftravel.com/uploads/media/objects/photos/18846.jpg http://big-buy.com.ua/media/catalog/product/cache/1/image/800x800/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/2/1/215971695.jpg http://vovremya.info/img/3025.jpg

4 станція «Козацькі краєвиди»

 http://www.patent.net.ua/res/images/large/858.jpg http://rpp.nashaucheba.ru/pars_docs/refs/21/20278/img11.jpghttp://www.ua.all.biz/img/ua/catalog/1248106.jpeg 

                                                                       Тут і їсти кашу.

1- Г клас

1 станція  «Козацькі краєвиди»

http://www.patent.net.ua/res/images/large/858.jpg http://rpp.nashaucheba.ru/pars_docs/refs/21/20278/img11.jpghttp://www.ua.all.biz/img/ua/catalog/1248106.jpeg 

2 станція «Найвлучніші козачата»

  https://static.idiberi.ru/images/cache/original/56f/1d3/56f1d34a2c95d.jpg       http://img16.static.darudar.org/s1024/00/00/9c/b7/9cb7d9e81f1a736c9dd00c77b59734d85ca83bd0.JPG

3 станція «Найспритніший козак»     1435658026_porogu3 Дніпровські пороги

4 станція «Козацька кмітливість»

 http://www.uamodna.com/assets/articles/image/oaa26h8y/fullsize.jpg https://media.nazaccent.ru/files/19/ac/19ac04661456d87d72042a2335ab4c0f.jpg  http://www.kp.ru/best/msk/travel_to_voronezh/images/tild6665-3230-4239-b062-656432333239__119.jpg http://img3.cliparto.com/pic/xl/213034/4242212-wooden-copy-of-bulava-%E2%80%93-the-ceremonial-mace-of-h.jpg http://windoftravel.com/uploads/media/objects/photos/18846.jpg http://big-buy.com.ua/media/catalog/product/cache/1/image/800x800/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/2/1/215971695.jpg http://vovremya.info/img/3025.jpg

                                                                       Тут і їсти кашу.

1- Б, В клас

1 станція  «Козацька кмітливість»

http://www.uamodna.com/assets/articles/image/oaa26h8y/fullsize.jpg https://media.nazaccent.ru/files/19/ac/19ac04661456d87d72042a2335ab4c0f.jpg  http://www.kp.ru/best/msk/travel_to_voronezh/images/tild6665-3230-4239-b062-656432333239__119.jpg http://img3.cliparto.com/pic/xl/213034/4242212-wooden-copy-of-bulava-%E2%80%93-the-ceremonial-mace-of-h.jpg http://windoftravel.com/uploads/media/objects/photos/18846.jpg http://big-buy.com.ua/media/catalog/product/cache/1/image/800x800/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/2/1/215971695.jpg http://vovremya.info/img/3025.jpg

2 станція «Козацькі краєвиди»

http://www.patent.net.ua/res/images/large/858.jpg http://rpp.nashaucheba.ru/pars_docs/refs/21/20278/img11.jpghttp://www.ua.all.biz/img/ua/catalog/1248106.jpeg 

 3 станція «Найвлучніші козачата»

  https://static.idiberi.ru/images/cache/original/56f/1d3/56f1d34a2c95d.jpg       http://img16.static.darudar.org/s1024/00/00/9c/b7/9cb7d9e81f1a736c9dd00c77b59734d85ca83bd0.JPG

4 станція  «Найспритніший козак»     1435658026_porogu3 Дніпровські пороги     Тут і їсти кашу.

docx
Пов’язані теми
Класному керівникові, Сценарії
Інкл
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
6615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку