Квест "Скарб Радзивіла"

Про матеріал
Квест-гра допоможе сформувати у здобувачів освіти уміння дотримуватися правил колективної гри; виховуватиме почуття товариськості, бажання прийти друзям на допомогу, шукати вихід з проблемних ситуацій; любов до історії рідного краю, міста, дозволить глибше познайомитися з місцевою культурною та історичною спадщиною; розвиватиме інтерес і допитливість учнів, рухову активність;
Перегляд файлу

Тема Квест-гра « Скарб Радзивіла»  (7-11 КЛАСИ)

Мета : формувати у здобувачів освіти уміння дотримуватися правил колективної гри; виховувати почуття товариськості, бажання прийти друзям на допомогу, шукати вихід з проблемних ситуацій; розвивати інтерес і допитливість учнів, рухову активність; виховувати любов до історії рідного краю, міста, глибше познайомитися з місцевою культурною та історичною спадщиною.

Очікувані результати:

  • уміння працювати в команді
  • згуртування учнів
  • розширення знань учнів з історії та культури своєї місцевості
  • розвиток інформаційно-комунікаційних навичок

Форма проведення: квест-гра

Формування базових цінностей: громадянські, духовні цінності

 

«Скарб Радзивіла»

Ведучий.  Вітаю учасників квесту – захопливої гри. На вас чекає цікава та весела подорож рідним містом.  Знання – це скарб. Ми всі це розуміємо. Відшукати ці скарби часто буває не так легко, адже їх зазвичай стережуть і ховають за сімома замками. Проте це не має ніякого значення для того, хто має ключі. Ваше завдання  - зібрати вісім ключів, які допоможуть  відкрити скриню скарбів,  у якій зберігається Код Радзивіла. Лише той, хто зможе виконати всі завдання, дізнається багато цікавого про історію та красу нашого міста. Але спочатку для вас, шановні учасники, я хочу зачитати правила квесту.

Пам'ятка «Правила квесту»

  1. Вкладайте у виконання завдань всю вашу енергію та креативність. У вас все вийде, прямуйте далі разом і перемагайте!
  2. Чітко дотримуйтесь правил гри, ідіть за вказівками, і тоді у вас не виникне проблем.
  3. Не засмучуйтесь, якщо завдання дається вам важко. Не сваріться і пам'ятайте, що ви – одна команда і працюєте на один результат!
  4. Керівники команд, отримайте маршрутний лист. Бажаю усім перемоги!

Етапи подорожі

Позначка  про виконання

  1. Ткацька майстерня

 

  1. Школа№1

 

  1. Музична школа

 

  1. Міська бібліотека

 

  1. Історичний музей

 

  1. Кінотеатр

 

  1. Парк Т.Шевченка

 

  1. Площа Незалежності

 

 

 

 

 

Станція 1. Ткацька майстерня (додаток 1)

Ведучий.  Привіт усім ! Ви завітали до майстерні ручного ткацтва «Легенди Волині». У майстерні на автентичному обладнанні із натуральних матеріалів сучасними майстринями відтворюються основні техніки ткання XIX – початку XX століття, із застосуванням унікальних способів крою і шиття. Основна мета – відродження давнього текстилю у регіоні. У майстерні працюють із найдавнішими техніками ткання, заново створюючи тканини за старовинними рецептами: від полотна до плахти. Вся робота проводиться на давніх верстатах із використанням виключно натуральної сировини. І першим вашим завданням буде правильно назвати деталі, з яких складається  ткацький верстат. На смужках паперу записані  деталі верстата, розкладіть їх на ткацькому верстаті відповідно до назви.

220px-Ткацький_верстат_Козелець_Чернігівщина.JPG

Будова верстата : реміски, ничениці, бердо, підніжки, ляда, товарний вал, храповик з гальмом, шпуля, човник. (час _____________)

Ведучий. Молодці ! А зараз я пропоную вам послухати  розповідь про  історичні національні костюми нашого волинського  краю. Ваше завдання  «Відтворити костюм», а для цього ви повинні одягнути манекен і правильно назвати елементи одягу, який  обрали.

Станція 2. Радивилівський ліцей №1 (додаток 2)

Ведучий. Привіт! Для того , щоб пройти зупинку «Чи знаєш ти своє місто», вам потрібно знайти  чарівну  скриню на одному з поверхів закладу. Відкривши її та розгадавши правильно загадку, ви знайдете ключ до кабінету, де на вас чекає лист із запитаннями вікторини. Успіхів!

  1. Назвіть відомих людей, що побували у Радивилові.
  2. У якому році був затверджений герб Радивилова?
  3. Колишня назва вулиці Маркелова.
  4. У якому році була перша згадка про Радивилів?
  5. У якому році Радивилову присвоєно статус міста?
  6. Хто є автором гімну Радивилова?
  7. Назвіть вулицю міжнародного значення.
  8. Скільки вулиць у місті?

Станція 3. Музична школа (додаток 3)

Ведучий. Ви завітали на станцію «Музична». Під стільцями ви знайдете смужки паперу із записаними на них реченнями. Ваше завдання - віднайти смужки ,скласти текст, відгадати  назву та усією командою заспівати текст, який ви склали. (Гімн Радивилова)

Станція 4. Міська бібліотека (додаток 4)

Завдання. Серед поличок із книгами  захований лист із завданням.

  1. Установити відповідність: портрети відомих людей, чиїми іменами названі вулиці нашого міста, та фото самих вулиць.
  2. Дописати пропущені слова у пісні радивилівського поета Сергія Гущі.

Пісня про Радивилів

Є на світі місця визначні,

І міста, і столиці відомі

Їм присвячують гарні пісні,

І клянуться у вічній любові.

 

Та не можуть найкращі слова

Передати душевні пориви,

Що там Прага, і що там Литва

Коли в мене є ти, Радивилів.

 

Приспів:

Хоч маленьке містечко моє,

Радивилів, ти був, Радивилів – ти є,

Радивилів ти будеш навіки.

 

Дух звитяги тебе не лиша,

Із славетних часів Берестечка,

І живе ще козацька душа

Неповторного мого містечка.

 

Незабутні твої вечори,

Твої верби спокійні, похилі.

Де б не були ми, де б не жили –

Нас чекає завжди Радивилів.

 

Нас запитують часто про те,

Ну за що тебе можна любити?

Та питання для нас це просте –

Тут потрібно лиш трішки пожити.

 

Радивилівці, друзі мої!

Дай Вам, Боже і щастя і сили!

Хай назавжди в єдиній сім’ї

Об’єднає нас всіх Радивилів.

На завершення спробуємо разом заспівати пісню, використовуючи фонограму.

Станція 5. Історичний музей (додаток 5)

Ведучий. Ми знаходимося з вами в Радивилівському  історичному музеї. Історія музею розпочалася ще у 1984 році. Спершу музей був філіалом Рівненського обласного краєзнавчого музею. Йшло будівництво двоповерхового приміщення, велася посилена робота із збору експонатів, упорядкування залів. 1989 року районною радою було прийнято рішення про створення районного історичного музею. Найперший його експонат – державний кредитний білет 1 карбованець 1898 року – зареєстрований у книзі надходжень 1 листопада 1989 року. Сьогодні у музейних фондах нараховується 3800 експонатів. Експозиційні зали музею займають сім кімнат, де відображаються основні сторінки історії та культури нашого народу: від перших власників міста до сьогодення. Виставковий зал постійно поновлюється персональними виставками митців та майстрів прикладного мистецтва міста і району. Основним завданням працівників музею є зацікавити відвідувача, вивчити його культурні запити та вимоги.

Ведучий. Перед собою ви бачите кульки. У них схована інформація про завдання, яке ви маєте виконати.

Завдання. Відшукати в кімнатах музею частини герба міста , скласти їх в суцільний малюнок та розповісти, що означають символи, зображені на гербі.

Інформація

    Герб Радиви́лова — офіційний символ міста Радивилів, районного центру Рівненської області, затверджений міською радою 16 квітня 1999 р. Цей герб – це зображення мисливського ріжка зі срібними перев'язками і чорним ремінцем як елементу родового герба князів Радзивіллів — у золотому полі, над ними синій сигль «Р». Герб уписано в декоративний картуш, увінчаний срібною міською короною, що свідчить про статус поселення.Князі Радзівіли з початку XVI ст. використовували як родовий герб, наданий імператором Священної Римської Імперії Максиміліаном: у золотому полі чорний одноголовий орел, на грудях якого синій щиток з трьома чорно-золотими мисливськими ріжками. Після практики герботворення XV-XVIII ст. в гербах приватновласницьких містечок фігурували символи їх власників.У володінні Радзивилів перебувало багато міст і містечок, для них вживали модифікації герба роду, інколи з додаванням елементів, наприклад: один мисливський ріжок (Копиль), ріжок і княжа корона (Клецьк), половина чорного орла (Несвіж), два мисливських ріжки (Олика) і тому подібне. Виходячи з цього принципу, для сучасного герба міста були використані кольори (золотий, чорний і синій) і елемент (мисливський ріжок) з родового герба, що повинно було вказувати на роль князів в історії міста. Зображення букви «Р» указує на назву поселення.

Пра́пор Радиви́лова затверджений міською радою 16 квітня 1999 р. Квадратне полотнище, розділене на чотири рівні квадратні поля; на верхньому від держака жовтому полі синя буква «Р», на нижньому від вільного краю жовтому полі чорний мисливський ріжок з білими перев'язками і чорним ремінцем, два інших поля — сині.

Станція 6. Кінотеатр.

Ведучий. Вітаю Вас. Ви завітали до міського кінотеатру.

Завдання. Скласти частини пазлів визначних місць Радивилова. На одному з пазлів міститься Qr-код з посиланням на завдання (посилання знаходиться на сайті Радивилівського ліцею №1 у закладці «Відкривай Радивилів»)

Станція 7. Парк Т.Шевченка. Спортивні естафети.

  1. Лист Радзивілу.
  2. Метання списа.
  3. Взяття фортеці.

Станція 8. Майдан Незалежності.

Ведучий. Вітаю вас із успішним закінченням квесту. За частинками пазлу, який ви зібрали під час проходження  гри,  ви знайдете місце, де й знаходиться Скарб Радзивіла. Бажаю успіхів.

Нагородження переможців. Вручення дипломів та пам’ятних подарунків.

 

 

 

 

ДОДАТКИ ДО КВЕСТУ

  1. Станція «Ткацька майстерня» Додаток 1

реміски

ничениці

бердо

підніжки

ляда

товарний вал

храповик з гальмом

шпуля

човник

 

Станція 2. Радивилівський ліцей №1 Додаток 2

«Чи знаєш ти своє місто»

завд1.jpg

  1. Назвіть відомих людей, що побували у Радивилові. (Іван Франко, Леся Українка, Оноре де Бальзак)
  2. У якому році був затверджений герб Радивилова. (1999)
  3. Назвіть вулицю, якій присвоєно ім’я лікаря-реаніматолога, який врятував багато людських життів. (вулиця Василя Мандрика)
  4. У якому році була перша згадка про Радивилів. (1564)
  5. У якому році Радивилову присвоєно статус міста.(1940)
  6. Хто є автором гімну Радивилова. (Євген Гудима)
  7. Назвіть вулицю міжнародного значення. (Почаївська)
  8. Скільки вулиць у місті. (87)

Станція 3. Музична школа. Додаток 3

Гімн Радивилова

Туман над річкою сизий повис.

Синіє в мареві Бродівський ліс.

Слонівка з вербами щось гомонить.

А у душі моїй пісня дзвенить.

Пр.

Радивилів – ти місто моє.

Є і більші і кращі ,але

Народились  і ти тут і я

Радивилів це наша сім’я .

 

Тут заснував тебе князь Радзивіл.

З тих працюєш ти, неначе віл.

А скільки ти пізнав на цім віку

І долю щасну мав і мав гірку.

Пр.

Радивилів – ти місто моє.

Є і більші і кращі ,але

Народились  і ти тут і я

Радивилів це наша сім’я .

 

Нехай млини твої мирно гудуть.

Хай тобі стелиться щаслива путь.

І нехай щастя в кожен дім іде без меж.

І для синів твоїх і дочок теж.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станція 4. Міська бібліотека. Додаток 4

 

Результат пошуку зображень за запитом "грушевський фото"

вул. Грушевського

Пов’язане зображення

вул. О.Невського

Результат пошуку зображень за запитом "панас мирний фото"

вул. П.Мирного

Результат пошуку зображень за запитом "пушкін фото"

вул. Пушкіна

Результат пошуку зображень за запитом "леся українка фото"

Вул. Лесі України

Результат пошуку зображень за запитом "гоголь фото"

вул.Гоголя

Пов’язане зображення

вул.Мазепи

Результат пошуку зображень за запитом "міцкевич фото"

Вул. Міцкевича

Результат пошуку зображень за запитом "шевченко фото"

Вул.Шевченка

Пов’язане зображення

Вул. Хмельницького

 

Станція 5. Історичний музей (додаток 5)

Герб Радивилова — Вікіпедія

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Mudryk Ruslia
Додано
13 березня 2023
Переглядів
218
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку