«Квітнуть маки» (презентація майстер-класа з аплікації)

Про матеріал
В Україні мак здавна висаджували навколо будинків для відлякування відьом та чортів. Здавна вірили, що поки нечиста сила не перерахує весь мак у коробочках, нічим іншим займатися не зможе. А там, вже і півні заспівають.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер-клас з аплікації«Квітнуть маки»

Номер слайду 2

Мак. Назва походить від давньоруського – макъ, рослина з міцним високим стеблом і одиночною великою червоною квіткою, має плід у вигляді коробочки з маслянистими насінням.

Номер слайду 3

В Україні мак здавна висаджували навколо будинків для відлякування відьом та чортів. Здавна вірили, що поки нечиста сила не перерахує весь мак у коробочках, нічим іншим займатися не зможе. А там, вже і півні заспівають. Мак – символ родючості, особливо сильний мак-самосів, його ніколи не знищували. Освячений мак, насипаний під порогом, має здатність не пускати в будинок людей з недобрими помислами.

Номер слайду 4

Мак вплітають у віночки дівчата, вишивають на сорочках та рушниках. Вінок із червоних маків-то вираз дівочої цноти і чистоти, які такі ж легко ранимі та вразливі, як і маків цвіт. Мак це наші квіти, рідненькі, українські!

Номер слайду 5

Красива легенда про Маки Коли на землі з’явилися перші люди, їм необхідно було не тільки полювати та працювати, а й спокійно відпочивати. Для відпочинку у людей була ніч. Вона ховала від людей навколишній світ, щоб вони нічого не бачили і спокійно спали. Але бувало, що це не рятувало і люди навіть вночі продовжували не спати. Ніч, відчуваючи безсилля, кутала голову в туман і потихеньку плакала, і на землі від її сліз з’являлася роса. Побачивши засмучену ніч, сон попросив її руки. І удвох, ночі та сну стало легшесправлятися з людьми, але не всі їм корилися. І тоді у ночі та сну з’явилися діти — сновидіння, які могли відволікати людей і змушувати їх забуватися. І все-таки ні ніч, ні сон, ні сновидіння не змогли до кінця приспати стурбованих людей. Сон розсердився на власну слабкість, встромив в землю царський жезл, ніч вдихнула в нього життя, а сновидіння огорнули жезл мріями, і він пустив коріння, зазеленів і відкрився красивими квітами. Так з’явилася на землі чудова квітка — Мак.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Мак Знайди часок, поїдь у поле,Де мак зацвів, червоний мак. Поглянь, як радісно довкола, Цвіте червоно, гарно як!Як у дитинстві ляж на спину Поміж червоних маківок. У небо глянь хоч на хвилину, Де стільки простору й пташок.

Номер слайду 10

Бажаємо успіхів!

pptx
Додано
9 липня 2023
Переглядів
361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку