Лабораторна робота на тему:"Визначення органолептичних показників якості молока"

Про матеріал
Матеріали до уроку з техніки лабораторних хіміко-бактеріологічних робіт на тему:"Визначення органолептичних показників якості молока"
Перегляд файлу

Лабораторна робота

 

Тема: визначення органолептичних показників якості молока.

Мета: ознайомитись та навчитись визначати органолептичні показники якості молока.

Обладнання та реактиви: проби досліджуваного молока, циліндри, термометри ртутні або спиртові з діапазоном вимірювань від 0 до50°С і ціною поділки шкали 0,5-1,0°С, стакани хімічні місткістю 150-200 см3, робочі зошити.

Увага! Повторіть правила безпеки під час роботи з реактивами й обладнанням і суворо дотримуйтеся їх.

Порядок проведення роботи

Запах. Питне молоко має специфічний приємний запах. При цьому воно повинно мати температуру в межах 20±5°С. Охолоджене молоко необхідно підігріти у закритій посудині. Запах визначають, переливаючи молоко з однієї посудини в іншу, або відкриваючи посудину, в якій воно зберігалося. Щоб зробити правильний висновок про запах молока, слід робити короткі вдихи через носову порожнину.

Смак. Визначають смак так: візьміть молоко у рот і намагайтеся змочити ним всю його поверхню аж до кореня язика. Набираючи в рот молоко, намагайтеся вдихнути якомога більше повітря, а потім повільно його видихайте через ніс. Слід мати на увазі, що при температурі молока вищій 36°С ступінь сприймання кислого, гіркого і деяких інших присмаків погіршується, а при температурі нижче 15°С утруднюється виявлення солоного присмаку. Тому бажано при визначенні смаку молока мати його температуру в межах 20±5°С.

Колір. Нормальне молоко, одержане від здорових корів має білий або дещо жовтуватий (кремовий) колір. Колір молока визначають у скляному циліндрі при хорошому денному світлі.

Консистенція нормального молока однорідна, без слизу, пластівців білка, нетягуча. Молоко, розбавлене водою або збираним молоком, має дуже рідку, водянисту консистенцію. Її визначають, повільно переливаючи молоко з однієї посудини в іншу.

Результати оцінки органолептичних показників досліджуваних зразків питного молока

 

Органолептичні

властивості

 

 

Зразок І

 

Зразок  ІІ

 

Зразок ІІІ

Колір

 

 

 

 

Запах

 

 

 

 

Смак

 

 

 

 

Консистенція

 

 

 

 

Загальна

характеристика

 

 

 

 

 

Висновок.

doc
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку