Лабораторна робота "Побудова графіків та діаграм у табличному процесорі"

Про матеріал
Методичні рекомендації до лаборатоної роботи з інформатики містять в собі різнотипні завдання для формування основних навичок роботи з табличним процесором
Перегляд файлу

Лабораторна робота №7

Тема: Побудова діаграм та графіків при роботі з електронними таблицями.

Мета: Сформувати практичні навички побудови діаграм та графіків в електронних таблицях. Закріпити навички введення і форматування даних, заповнення комірок елементами прогресії, використання у формулах абсолютних, змішаних і відносних адрес комірок.

Частина І. Побудова діаграм

Задача. У продавця зламався калькулятор. Для полегшення розрахунків з покупцями складіть продавцю «шпаргалку» таблицю вартості товару від 100 г до 1 кг включно з інтервалом 100 г.

Хід роботи

  1.                     Занести до комірок за зразком назви продуктів і їхні ціни у форматі Денежный.

  1.                     Визначити для послідовності 0,1; 0,2; 0,3; ... 1 тип прогресії, крок і кінцеве значення. Занести до комірки С1 початкове значення прогресії — 0,1. Зробити комірку С1 активною. Викликати команду меню Правка/Заполнить/Прогрессия і встановити необхідні параметри.
  2.                     Занести до комірки С2 формулу для обчислювання вартості 100 г горіхів. У формулі для подальшого її копіювання необхідно використати змішані адреси комірок. (Визначити, які елементи адрес формули у ході копіювання не повинні змінюватися, і поставити перед кожним з них символ «$ »).
  3.                     Виділити комірку С2. За допомогою маркера заповнення скопіювати формулу на діапазон С2: С5.
  4.                     Виділити діапазон С2: С5. За допомогою маркера заповнення скопіювати формули на діапазон С2: L5.
  1.                     Перемістити таблицю на 4 рядки вниз і 1 стовпець вправо. Відкоригувати ширину стовпців.
  2.                     Відформатувати таблицю за допомогою стандартного стилю.

10. За допомогою WordArt надати заголовок таблиці за власним бажанням.

11. Побудувати діаграму по цінах продуктів за зразком (Виділити діапазон В12: С15. Викликати майстер діаграм командою меню Вставка/Диаграмма або кнопкою на панелі інструментів. У першому вікні діалогу вибрати тип і вид діаграми. У наступних при необхідності внести зміни, орієнтуючись на зображення діаграми. Готовій діаграмі надати необхідний розмір і розмістити під таблицею).

12. Зберегти документ у папці «Група <номер групи>», надавши йому ім’я Лабораторна_Excel_7.


Частина ІІ. Побудова графіків функцій

Задача. Відомо, що після того, як 1 вересня 2006 року в місті N з'явився перший комп'ютерний вірус, кожен місяць їх кількість стала подвоюватися. Підготувати статистичний звіт про кількість вірусів за період з 1 вересня 2006 року до 01 жовтня 2007 року. Побудувати заданими графік і діаграму. Оформити їх.

Хід роботи

  1.                     Занести в комірку А1 заголовок «Дата», у комірку В1 «Кількість вірусів».
  2.                     Занести в комірку А2 дату «01.09.06», у комірку В2 число 1.
  3.                     Заповнити стовпець «Дата» за прогресією. (Зробити комірку А2 активною. У вікні діалогу команди меню Правка/Заполнить/Прогрессия встановити параметри:

•Прогрессия — по столбцам; •Тип дата; •Единица даты — месяц; •Предельное значение — 01.10.07).

5. Заповнити стовпець «Кількість вірусів» прогресією. (Виділити діапазон В2: В15. У вікні діалогу команди меню Правка/Заполнить/Прогрессия встановіть параметри:

•Прогрессия — по столбцам; •Тип — геометрическая; •Шаг — 2).

  1.                     Перемістити таблицю на п'ять рядків униз і на один стовпець вправо. (Виділити діапазон комірок А1: В15. Встановити курсор миші на межі виділеного діапазону. Натиснувши ліву кнопку миші, відбуксувати діапазон у нове місце).
  2.                     Відформатувати таблицю за зразком.
  3.                     За допомогою Word-Art надати заголовок таблиці за власним бажанням.
  4.                     Побудувати за даними графік такий, як показано на малюнку. (Виділити таблицю. Викликати майстер діаграм командою меню Вставка/Диаграмма або кнопкою панелі інструментів. У першому вікні діалогу вибрати тип і вид графіка. У наступних у разі необхідності внести зміни, орієнтуючись на зображення графіка. Готовому графіку надати необхідний розмір і розмістити справа від таблиці).
  1.                Скопіювати таблицю на лист 2, надати їй ім'я і відформатувати за допомогою стандартного стилю. (Команда меню Формат/Автоформат).
  2.                Додати малюнок до таблиці з Clip Gallery.
  3.                Перейменувати Лист 1 і Лист 2 на Вірус 1 і Вірус 2 відповідно. (Команда меню Формат/Лист/Переименовать).
  4.                Зберегти документ у папці «Група <номер групи>», надавши йому ім’я Лабораторна_Excel_7.

 

 

docx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
4 січня 2020
Переглядів
2047
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку